Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Hálózatról kapja a tápot egy toroid traforol ami 16v ac kimenetet ad, ez van egyenirányitva majd 470uf-al simítva aztán egy LM7805 csinál belőle 5 voltot majd meg 1000µF puffer és így kapja a tápot. Megpróbálom majd a telepes táplálását, ha úgy a hiba megszűnik akkor a megoldás a tápfesz további simítása? Esetleg áttérés valami kapcsoló üzemű tápra?
7805 kimenetére sok az 1000 µF. Közvetlen a lábai mellé 330 nF és 100 nF kell, utóbbi a kimenet és a GND közé. A kontroller táplábaihoz tegyél 4.7 - 10 µF-os kondit.
Rendben, elvégzem majd ezeket az átalakításokat. A fizikai árnyékolás segíthet valamit? Vagy inkább a tápfeszen keresztül bejövő impulzusok okozhatják a lefagyást?
Ebbe a hibába én is belefutottam pár éve. Tápszűrés nem volt elég BOD állítás hozott valami javulást, de nem lett tökéletes. Aztán kicseréltem eredeti panelra a kínai másolatot, az megoldotta a problémát. Később azt olvastam hogy lefagyási problémát az usb-ttl konverter ic is okozhat, de nem próbáltam ki hogy leforrasztva ic-t megszűnik-e a hiba.
Ma már inkább plc-t használnék kritikus helyeken. Használtan kb. annyiért hozzá lehet jutni mint egy eredeti Ardunihoz, és azokon van zavarvédelem is.
A BOD állítás mit takar? Én is AliExpresses panelt használok, lehet akkor szerzek egy eredetit. Eddig azért döntöttem a kínai mellett mert sejtettem hogy egy kettő meg fog halni mire sikerul megcsinálni a hegesztőt és 3 panel fel is áldozta érte az életét. Azt viszont nem gondoltam volna hogy ennyivel instabilabb a kínai változat.
Idézet: „A BOD állítás mit takar?” https://developerhelp.microchip.com/xwiki/bin/view/products/mcu-mpu...e/bod/ A legtöbb Arduino lapon Atmel chip ül, ezek automotíve minősítésűek, tehát jól bírják a gyűrődést, a gond akkor van, ha minden más, azaz a további alkatrészek, nyák kialakítás csak kommersz szintet üt meg! Illetve mióta a Microchip felvásárolta az Atmelt, nem tudom hogy "romlott" az IC-k minősítése! Előfordul, hogy újraterveznek egy IC-t, vagy csak szimplán a kínaiak hamisítják
Az új bruttó elszámolás miatt szeretném a napelemes rendszeremnél mérni külön a betáplált,fogyasztott és helyben felhasznált energiát mindhárom fázison.Ezek alapján optimalizálni a fogyasztást és minimalizálni a betáplálást.A JSY MK 194T eszközt néztem ki erre a célra,ez méri a kétirányú energiát és sok mást,egy fázisú két csatornás,Modbuson kommunikál.Mivel egy feszültség bemenete és két áram érzékelője van,már az egyik csatornával meg lehet állapítani a betáplált/fogyasztott energiát és az egyéb adatokat.Nem világos a koncepció,a másik áramérzékelővel esetleg meg lehetne mérni ugyanannak a fázisnak egy másik irányú fogyasztását.A hibrid inverteremnél a bemenetre és kimenetre kötött áram érzékelőkkel meg tudom állapítani a hálózatból és külön a napelemekből vett energiát,erre jó lesz,de itt viszont nem kell kétirányú energia mérés.Ezért kérdezem mire lett ez kitalálva,talán valami elkerülte a figyelmemet?
Az internet tele van olcso Smart méterekkel. Azok pontosan ezt teszik.
itt sok infó van a fórumon
https://forum-photovoltaique.fr/viewtopic.php?f=110&t=63036 https://forum-photovoltaique.fr/viewtopic.php?t=62475 A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2024
Persze ez is azok közül való,csak ezt jobbnak tartom és egy meglévő szerkezetembe kell használnom.
A kérdés más volt,reméltem használta már valaki.
Köszi ezeket olvasom és pár libet is megnéztem.Ennek az eszköznek van 3 fázisú változata is,amibe mindhárom fázis feszültség bemegy és a 3 áramszenzor,ez tiszta.Van amelyikbe egy fázis,egy áramszenzor,ez is tiszta.Az említettbe egy fázis feszültség megy be és két áramszenzor,ezt nem értettem mire jó,mert két fázisra nem.
Csak egy feltevés, de bele viheted a második érzékelőbe akár a nullát is. Ha azonos az áram mindkét érzékelőn, nincs gond. Ha különböző, akkor baj van, lekapcsoltathatsz betáplálást, mint ahogy a Fi relé.
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2024
1 fázison 3 féle áramot van értelme mérni.
A megtermelt, a ki/bemenő, és az elfogyasztott, ebből kettőt tud mérni a 194-es, a harmadik meg már számolható
Eddig két fázison volt betáplálós inverter és a hálózatra párhuzamosan bárhova lehetett fogyasztót ill. invertert tenni,a villanyóra mindent tudott.Most két fázison lesz hibrid egy fázison betáplálós,a hibridek miatt át kellett alakítani a bejövő vezetékezést,mert először az inverterbe megy és onnan a fogyasztókhoz.A hibrideknél mint említettem nincs gond a méréssel.A betáplálósnál is az új vezetékezéssel a bejövőre teszem az egyik szenzort,ami méri a kétirányú energiát,a másik szenzort a fogyasztók felé menő vezetékre,ami a helyben fogyasztott energiát méri,tehát nem kell számítani.Picit elbonyolítottam a kérdést,mert csak nem értettem miért kell egy fázison két kétirányú energia mérés,nem találtam rá a neten alkalmazást.
Nem hiszem hogy csak én nem értem az egész lényegét.Két fázis hibrid egy betáplálós,a hibriden van akksi?De inkább folytassuk a napelem topikba.Szeretném megérteni az egész lényegét.Valószinű többeket is érdekelne.
Napelem alkalmazása lakás enegia ellátásában.
Nem írtad hogy milyen panelt használsz, amiről én írtam azon Atmega328 ic volt.
BOD állításhoz szükség lesz AVR íróra (ARDUNIO-ból készíthető). Viszont figyelni kell a FUSE bitek matatása közben, mert könnyen kizárhatod magad az AVR-ből. Ha ez megtörténik akkor AVR HV programozó kell (ez is készíthető ARDUINO-val). De ha már készítesz ilyen HV írót érdemes kipróbálni a döglött paneljaidon is (feszültség probléma esetén nem tudni hogy hova ír éppen). Volt már olyan ARDUINO a kezeim közt ami így megjavult, igaz az előéletéről nem tudok semmit, mert ingyen kaptam.
https://vi.aliexpress.com/item/1005005461285334.html
Én ilyet használok négyet, egy ESP32 kommunikál velük, és küldi wifin keresztül az adatbázisba az adatokat.
Ezt én is néztem,de úgy tűnt ez nem tud kétirányú energiamérést,bár nem mindenhol kell.Nekem ebből 6 db kellene a másikból pedig 3,valamivel olcsóbb és kétirányú energiát mér.A legfőbb gondom a kondis osztás,a másikban elválasztó trafó van.Te is méred a ki/be táplálást meg a helyben felhasználtat?Nekem a mért adatokat fel kell küldenem a pincéből a 3. szintre és a pincében be is szeretnék avatkozni a fogyasztásba.Úgyhogy oda még kell valami amiben több rx/tx van,van egy kísérleti Mega panelom az jó lesz.
Idézet: „még kell valami amiben több rx/tx” Van olyan COM opcio ami 1 kozos buszon tud tobb eszkoz is beszelgetni , 1 1 rx/tx porton. Pl rs485 aramhurkos rendszer, akar 1kmre is 1 sodrott erparon keresztul. Nem kell egybol megat levenni a polcrol ... ok persze kelleni fog mindenhova 1 1 ttl/rs485 modul.
Az emeletre jó pár DS szenzor,meg az energia adatok mennek fel,ott vannak megjelenítve.Lent pedig fogyasztókat kell vezérelnem ezekből,sajnos nem úszom meg.
ESP32-ben 3 hardveres soros port van, amiket hozzárendelhetsz bármelyik IO porthoz. Tehát elég sok soros portos eszköz köthető rá.
Sajnos arra az ESP32-re annyi minden van rátéve, hogy csak az UART0 maradt.Örülök ha az energia szenzorok adatait fel tudom küldeni rá.
Miért nem használsz buszos szenzorokat akkor? SPI i2c ilyenekre van kitalálva és csak egy port, csak több cím. Vagy terepi szenzor és modbus, can bus.
Sziasztok
egy kis segítséget szeretnék kérni.... van ez a kis program rész amivel a legnagyobb bajom van, hogy a delay() ugye megakassza a programot, viszont legalébb végig fut utánna.... if (talajnedvessegErtek1 > 500) { if (jelenlegiIdo - utolsoAktivalasIdo1 >= hutesiIdo1) { digitalWrite(relePin1, LOW); digitalWrite(relePin4, LOW); // relePin1 és relePin4 kikapcsolása delay(aktivaciosIdotartam1); digitalWrite(relePin1, HIGH); digitalWrite(relePin4, HIGH); // relePin1 és relePin4 bekapcsolása idozitettIdo1 = millis(); } utolsoAktivalasIdo1 = jelenlegiIdo; } de helyette kaptam egy ilyen kódót if (talajnedvessegErtek1 > 500) { if (jelenlegiIdo - utolsoAktivalasIdo1 >= hutesiIdo1) { digitalWrite(relePin1, LOW); digitalWrite(relePin4, LOW); if (jelenlegiIdo - idozitettIdo1 >= aktivaciosIdotartam1) { digitalWrite(relePin1, HIGH); digitalWrite(relePin4, HIGH); idozitettIdo1 = jelenlegiIdo; } utolsoAktivalasIdo1 = jelenlegiIdo; } } amivel az a bajom h a relék a végén nem mennek alap helyzetbe..... viszont a programot nem akassza meg.... valakinek más 5let? THX
Miért nem használsz timer-t delay helyett? Panel (MCU) függő hogy miként működik a funkció.
Van használatban i2c,találtam 1 hasonló szenzort de amin vásárolok Ali,Ebay nem találok.
Sziasztok!
Elvesztem az internetben! Légyszíves ajánljatok olyan (board) könyvtárt, ami a legtöbb Atmegát és Attinyt támogatja az Arduino IDE-ben! Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |