Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Témaindító: angel83zs, idő: Máj 14, 2006
Témakörök:
Üdv mindenkinek! Van egy 2 din-es ERISIN tipusú Android-os DVD-s fejegységem. Az a problémám, hogy a fejtámla monitoromon csak DVD módban jelenik meg a kép, ha SD kártyáról, vagy USB-n keresztül indítok el filmet az nem jelenik meg. Van rá valami mód, hogy mind a három lehetőségnél megjelenne a kép a monitorokon is? Köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Egy fejegységet (SAL VB4000) szeretnék autón kívül használni, konkrétan egy hangfalba szerelve hangszórókkal és így a műhelyem "bezenésíteni". Kapcsolóüzemű 12v/5A tápról flottul működik a dolog, kivéve, hogy a táp elvételével az egység elfelejt minden beállítást. Jelen pillanatban a sárga és piros vezeték közösítve megy a táphoz, ha jól tudom ezekből az előbbi felel a memória megtartásáért. Létezik esetleg valamelyikőtök tarsolyában megoldás erre a problémára? Szeretnék valami költséghatékony és jó megoldást találni, hogy legalább pár napig tartsa a fejegység az emlékeit. Segítségeteket előre is megköszöm. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2020
Egy kis dugasztápról menjen a memória szál. Így a nagy tápnak nem kell mennie, de nem fogja elfelejteni az adókat.
Az a gond, hogy ha 2-3 napig nem megyek a műhely közelébe akkor mindent áramtalanítok, így a dugasztáp sem menne.
Gondoltam valami 12V-os akksira, de ahhoz kéne valami töltőáramkör, ami kissé már a képességeimen túl van
Uraságtól leselejtezett riasztó akku (az előbbire,) és dióda (esetleg ellenállás) az utóbbira?
Nekem is meg kellene lépnem (ott a polcon minden), csak erre már (még) nem futotta a hosszú téli estéken.
Akku még csak csak volna, na de hova a dióda és hogy és milyen
Na és ki vagy mi tölti fel az akksit?
Szia!
Az akku pozitív direktben a memória szálra, negatív a test. A tápegység pozitív a rádió főtápjára, negatív a test. Az akku töltéséhez kéne a dióda a főtáp pozitív és akku pozitív közé, a dióda katódja az akkura. Viszont a diódán is esik feszültség, ezért ha valóban 12 V-os a táp, akkor még schottky dióda esetén is alacsony lesz a töltőfeszültség. Ha a tápodon van állítási lehetőség, meg kéne növelni a kimeneti feszültségét 12,5-13 V -ra. A rádiónak nem fog ártani, viszont a töltést be tudod állítani egy ellenállással néhány 10 mA-re. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2020
Az nem árt, ha a feltételeket előre közlöd és akkor nem kell barkóbázni.
Ez jól hangzik, köszönöm szépen. Mondjuk egy zselés akkut képes tölteni egy kapcs. üzemű táp? Nem szükséges egyéb speciális töltő áramkör? Nem tudja "túltölteni" az akksit?
Igen, sajnos hibáztam, ne haragudj kérlek, ez kimaradt.
Üdv mindenkinek.
Segítséget kérnék,műhely rádióként használt fejegység egyik nap nem adott hangot.Teljes hangerőre tekerve hallani ,hogy van jel /rádió/de nem erősít.Kicseréltem a végfokoticét TDA2005 ,és ugyan az a jelenség.Valakinek ötlete??? Előre is köszönöm.
Takarítőnő poroláskor eltekerte a balance-t vagy fadert.
Sajnos nem,azokat is 100x néztem.???????
Kap megfelelő tápellátást? Pótméter jó? Egy észrevétel, és tanács: a világításnak használatos led nagyítólencséjét (hegyét) egy csípőfogóval ha levágod, akkor nem fókuszálja egy szűkebb helyre a fényt és nem csak egy része lesz látható a kijelzőnek.
Igen ,köszi az ötletet átalakítom a ledet,a képen még csak kísérlet volt.
Az jelent valamit ha a végfokIC bemenet lábát érintem gerjed a hangszóró?
Rádióról és kazettáról is ezt csinálja?
A TDA2005 elég gerjedékeny, ebben nem segít az sem, hogy minden példány kicsit másképpen teszi ezt. Ha nem az volt a baj, én visszaraknám az eredetit. Dugd át másik kimenetbe is a hangszórót, illetve nézd meg, hogy az egyáltalán szól-e (valami másik forrással)!
Üdv!
Ha a jobb és baloldalon egyforma hangszórók vannak, és e sztereó erősítő IC(-k) ,mindkét bemenetén egyformán brummol, akkor alapból jó a végfok(ok), azaz működik a két oldal. Ezt jelenti, TIT jelleggel. Ez a szimmetriát, együtt futását a két oldalnak nem mutatja, csak, hogy haladhatsz előre. Keress rajzot róla, szerintem némítás probléma is lehet. Vagy a bemenetválasztó vacakol. Tehát a tippem a végfok előtt valami.
Szia,igen valami némításra gondoltam én is ,de sajnos ez már meghaladja képességeimet/elismerem/,innentől már csak több kárt tennék mint hasznot.
Beadtam szervízbe!Majd írok mire mentek vele.
Ezekhez találni kapcsolási rajzot típus alapján. Vissza lehetne követni, hol van még meg a jel( azt írod halkan hallani, nagy baj nem lehet). Ezekben a régiekben lehet akár egy rossz furatgalván is.
De szervizbe?? Ismerősöd javítja? Mert ezeknek az értéke gyakorlatilag nulla. Használd, amíg jó, majd dobd ki és tegyél helyére egy hasonló, autóból kivettet.
Szia,3000-4000-t mondtak javításra,tudom............!Ragaszkodom hozzá 13éve együtt "dolgozunk" ,csak a rádió részét használom.
Sziasztok! Nagyon hasonló problémával küzdök egy Grundig Sound 3000-rel. Kapcsolási rajz nuku, van benne vagy 6 különféle erősítő IC. Digitális tuner nem talál álllomást, kazettán sincs hang. Érintésre ez is gerjed. Alaplap és kondik nem mutatnak fizikai elváltozást. Szívesen vennék én is bármi tippet.
Üdv mindenkinek!
Én stereo decoder IC -re gondolok,nemrég javítottam egy ezeknél idősebb Blaupunkt-ot,ugyanezzel a problémával. Mérjétek meg,nekem a decoder IC szinte minden láb tápfeszre (9v) került,lefogva a teljes audio vonalat. A tápfeszt és a földet kivéve átlag 2-3 Voltot kellene mérni a kivezetéseken. ElektroKonthánál még kapható ULN 3812A (A tippért köszönet Hp41C-nek!) Viszont ha már itt vagyok,én is kérdeznék,hátha Öreg Tom olvassa; Javított egy Ford rádiót,ami 250mA körül evett alapból. Küzdök egy ugyanilyennel,ráadásul mindig újraindul. Regulátor IC jónak tűnik. Reset probléma? Köszönettel UV
Itt egy Motorola mc33074p van, aminek a lábain eltérő feszültségeket mérek. (0.3, 6, 12V) Viszont a TDA IC-k minden lábán 0V-t mérek. Félek donor lesz ebből a magnóból.
3.láb test
5.láb tápfesz. (7.5-12V) Mérd meg a 3.lábon a testet a készülék házához képest is,hátha földhurok alakult ki egy kiolvadt forrasztás miatt. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2020
Köszi a tippet. Az 5. lábon 0.5V mérhető, a 3. láb összecsipog a készülék burkolatával. Kérdésem, ha az FM dekóder halott, akkor miért nincs hangja a magnó résznek sem?
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2020
Üdv,
Sajnos az én tudásom kevés hogy miért. Amikor én javítottam az enyémet,én is furcsállottam. A magnó rész is csak alig hallhatóan szólt és gerjedt. Elkezdtem mérni a gyári rajz szerint,és csak pislogtam. De a Te eseted valószínűleg más. Ez már egy modernebb tuner. Gyanús,hogy miért mértél mindenhol 0V-ot. Elsőre inkább a táp stabilizátor IC-re tippelnék. Német típusok előszeretettel használnak 7809-et. A kazetta mechanikák is általában 9V-ról működnek. Ha látsz ilyen stabkockát benne,mérd meg a kimenetét,vizsgáld meg a forrasztásait,előszeretettel olvadnak ki.
7809-et vagy hasonlót sajnos nem találtam a fejegységben. Rajz nélkül szerintem nem jutok tovább.
Jó estét!
Szeretnék segítséget kérni. Van egy VW Beta rádióm és szeretnék rá egy aux bemenetet (kép mellékelve). Azt tudom hogy a CD tár kék iso csatlakozóval kell össze kötni, de nem tudom mit hova kössek. Valakinek lenne egy rajza vagy valami? Előre is köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Van egy 6006E CD RDS EON típusú autórádióm (Ford Mondeo-hoz), amibe bluetooth és aux lejátszási lehetőséget építek. Sikerült is, szól is de csak mono-ban. Az egésznek az elve, hogy elvágtam a rádió modulból a hang keverő modul felé menő két sávot (valójában volt 2 db átkötés, azokat kiforrasztottam), és ezt a négy kábelt, plusz a földet kivezettem egy kapcsoló áramkörbe, ami vagy zárja az eredeti áramkört, vagy leveszi a rádiójelet és a saját BT modulomból érkező jelet köti a helyére. Egy sematikus rajzot feltöltöttem róla, a valóságban tranzisztor + relékkel + két gombbal kapcsolom. Szóval a lényeg, hogy amikor BT módban van a rendszer, a gyári fejegység a rádióegységből érkező hangjel helyett a BT jelet kapja. A probléma, hogy a rádió ugyan szól stereóban, a BT nem. Van az LCD kijelzőn egy kis ikon, két egymásba érő karika, ez jelzi, ha a rádió stereóban van. Viszont amint elveszem a rádiójelet (átkapcsolok BT-re) ez a karika eltűnik. Ilyenkor a fejegység mono módba vált és bal sávon érkező hangjelet rakja ki mindkét végfokra, tehát gyakorlatilag mono-ban szól a BT. A kérdésem az lenne, hogy mi alapján döntheti el a fejegység, hogy most stereo jelet kap-e és esetleg hogyan lehetne vele tudatni, hogy ez stereo? Ha valakit érdekel szívesen megosztom vele a teljes működést. Köszi, Csaba |
Bejelentkezés
Hirdetés |