Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Egy próbát megér.
Topi mesternek van egy cikke erről: Bővebben: Link hátha csak ez a baj. Sok sikert.
Ha belső oszcillátorra állítottad, akkor nem értem, hogy miért akarsz külsőt rátenni.
Leírhatnád, hogy milyen hibaüzenetet ír ki pontosan, esetleg egy képernyőképet is küldhetnél. Az SPI busz frekvenciájával van gond.
dokidoki írta ezt:
Idézet: „Szerintem még akkor lehet ilyen hiba, ha véletlenül külső órajelet állítottál be neki, és nem kap kvarcot az IC és ezért bizonytalan, kiszámíthatatlan a működése.” Ezért próbáltam külső oszcillátort, de nem nem az a baja. Gondoltam első perctől is, hogy lejjebb kell vennem a programozó sebességét, de nem megy úgy se. ![]() Képernyőképet mellékeltem...
Kapcsold ki a kép átméretezést, mert ebből semmit se lehet látni.
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/avr-doper_usb-s_isp_prog...%3E%3E
"SLOW_SCK: Alacsony órajelű (<1MHz) processzorok esetén, nem STK500 kompatibilis módban a programozóval így kell tudatni, hogy csökkentse az SPI órajelét." Vagyis tegyél egy Jumper-t a SLOW_SCK-ra! Az USB_HID-en nincs Jumper, igaz? Az AVR Studio tud csatlakozni az égetőhöz?
Ha elolvastad volna a hibaüzenetet, kiderült volna, hogy nem az oszcillátorral van baj, hanem azzal, hogy az ISP frekvencia több, mint 1/4-ed szerese az AVR órajelének. A hibaüzenetben még tippeket is ad.
Próbáld ki azt amit mondtam, jónak kell lennie.
Au USB_HID-en nincs jumper, a SLOW_SCK-ra meg hiába teszek, ugyanúgy rossz...
Vagy ahoz hogy ez működjön HID móban kéne használnom AVRDude-ból?
Ha tudsz csatlakozni a programozóhoz, akkor nincs gond.
100%, hogy az ISP frekvenciával van gond. Ha semmiképp se tudod megcsinálni, vegyél egy újat, max 200Ft.
Vennék csak az a baj, hogy a világ végén lakom... Csak ezért meg nem adok fel még egy rendelést a HEStore-ra.
Valahogy kicsikarom belőle, hogy programozza, csak fogalmam sincs hogyan... ![]() Azért köszi, hogy segítetek!
Igen csak rosszalkodik a billentyűzetem, nekem mégis valami hibát csinál, ráadásul az avrdoperem se akarja az igazságot...
sziasztok. assszem én is kizártam magam egy atty45-ösből.
kattingattam és jött a hibaüzenet. amíg a videó szerint csináltam ment. pár kérdés: hogy kel bekötni a segédórajel generátort? GND-GND ? JEL_KI-XTAL1 ? és ennyi? programban kell még valamit írni? vagy valami más mód? esetleg egy sima ledvillogtatós kacsolást kiegészitene valaki kvarcal/rc körrel és megosztaná? vagy sok sok ilyen ![]() ![]() ![]() és ezt sem értettem _delay_ms(10); ez deklarálva van valamelyik (avr/io.h) hedör fájlban? kösz: Peti
Igen, az órajel generátor megy az XTAL1 lábra, akkor kap órajelet, és tudod programozni, de egyszerűbb megoldás ha csak egy krisztályoszcillátort kötsz az XTAL1 XTAL2 lábra, már megy is. (meg 2 kondi) ÍGY
köszi.
és még pár banális kérdés: bármilyen kristály jó? vagy csak 1- vagy 4- Mhz es? gondolom programban ne használjam azt a két lábat??? tehár írjam át valamelyik másik két lábra amit használnék? köszi: Peti
(válasz gomb)
Igen, bármilyen kristály jó, itt csak az a lényeg hogy valami órajelet biztosítsunk a vezérlőnek, mert ha nincs órajel nem fut az AVR és nem tudod programozni. Amúgy használhatod azt a két lábat is, csak akkor nem ha oda oszcillátort teszel. Ha belsőről használod akkor mehet, de egyszerre nem megy.
buta kérdés.
aty45 helyett atty25 öt veszek, használhatom ugyanugy? csak a bennük lévő 2k 4k a külömbség?
igen. Megnézed az adatlapot, akkor közös az ATtiny25-45-85
![]()
Persze, serial asynchron kommunikacioban kell hasznalni, es ra kell meg csapni egy szintillesztot az AVR-edre -- pl egy MAX232-vel meg lehet ezt oldani.
Köszi,
a szintillesztéssel tisztában vagyok, csak az Attiny45 -ön nincs RX TX láb (legalábbis én nem találom). Viszont van Universal Serial Interface és gondoltam ezzel lehet valahogy a PC felé kommunikálni...
Nem talalod, mert --mint ahogy le is irtad-- Universal S. I -el rendelkezik. A Mega-khoz kepest kevesebb regiszterrel ellatott busszal,.. nehezebb programozni, de nem lehetetlen. A neten keress C peldat. (Korabban en lattam ilyesmit) ui:>>Itt<< is van valami anyag az USI UART -kent valo hasznalatarol.
üdv.
kérés! szájbarágósan írjátok le légyszives, hogy -hogyan kell visszahozni pl atty45-öst. ![]() -hogyan kell pl a ledvillogtatósat külsö oszival megvalósítani -ill. a kettő kombinációját. köszi: peti (szájbarágósan. tudjátok mint a külföldinek az út-ba-i-ga-zííí-táás!!!) ![]()
Idézet: „hogyan kell visszahozni pl atty45-öst” ![]() ![]() Ezt valahogy úgy írd le hogy megértsük mit akarsz.
Egyszerűen, olvass vissza. Már le lett írva jópárszor, csak egy oldalt kellene visszaolvasnod.
A led villogtatás meg semmi extra, csak a fuse biteknél kell beállítani, hogy külső oszcillátorról járjon, a led villogtatás meg ugyan annyi, mint belső oszcillátorral. A delay.h-t be kell illeszteni, a főfüggvényben be kell állítani a megfelelő regisztert, hogy kimenet legyen, a végtelenciklusban időzítés, magas szint, időzítés, alacsony szint.
![]() ![]() ![]() teljesen jó! annyira jó a segítség. igazi magyar útbaigazitás! "csak a fuse biteknél kell beállítani, hogy külső oszcillátorról járjon" ezt hogy érem el hogy elfogadja? vagy: Segéd órajel generátor: az mindig megy ha tápot kap és ez "ráerölteti" a saját órajelét az attyxx ic re? és csak simán a kimenetét rábiggyesztem az XTAL1 nevü lábra? fuses fülön (megnéztem a videót, kb 5* egymás után) external xtal 3-8ig ??? és melyik?? 258? 16k? köszi: peti
Sziasztok!
Összeállítottam ezt a programozót, rákötöttem egy attiny 45-re. Topi AVR programozójának a cikkéből rátöltöttem a ledvillog.hex fájlt a kontrollerre, működik is, csak elfelejtettem bekapcsolni a CKDIV8-at, így 8 másodpercenként villognak a ledek. Most meg akartam változtatni, de nem kommunikál a ponyprog az avr-el. Topi féle doperem elszállt, azzal most nem tudom megoldani ![]() Valami ötlet? Leellenőriztem mindent, alvileg jól van bekötve, tegnap ugyanígy kommunikált, ma meg nem. ![]() Még valami: a kábelem van vagy 50cm, lehet ez probléma? Eddig már programoztam párszor vele, nem volt probléma...
Nah, rájöttem, az eszközkezelőben minden csatlakozás után újra kell keresni a hardverváltozásokat. Addig nem hajlandó dolgozni..
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |