Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   524 / 840
(#) csabeszq válasza csabeszq hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

A linkernek a -nostartfiles -t meg kell adni, ekkor nem csinál interrupt táblát. Ezután:

1. void __vectors(void) __attribute__((naked)) __attribute__ ((section(".vectors")));
  2. void __vectors(void)
  3. {
  4.   asm volatile(
  5.                 "__bad_interrupt:        "
  6.                 "  jmp  __ctors_end      "
  7.                 "  jmp  __bad_interrupt  "
  8.                 "  jmp  __bad_interrupt  "
  9.                 "  jmp  __bad_interrupt  "
  10.                 "  jmp  __bad_interrupt  "
  11.                 "  rjmp __vector_5       "
  12.                 "  nop                   "
  13.                 "  jmp  __bad_interrupt  "
  14.                 "  jmp  __bad_interrupt  "
  15.                 "  ... "
  16.         );
  17. }
  18.  
  19. void __init9(void) __attribute__((naked)) __attribute__ ((section(".init9")));
  20. void __init9(void)
  21. {
  22.         asm volatile("jmp main"::);
  23. }
(#) csabeszq válasza csabeszq hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Végül az rjmp is kimaradt, közvetlenül az interrupt táblába írtam a kódot, így összességében 3 órajelet nyertem, most 29 ciklus alatt fut le.

Más interruptot nem akarok úgysem, sőt a cli()-ket is ahol lehetett kigyomláltam.
(#) Szpisti hozzászólása Márc 9, 2013 /

Az ügyben érdeklődnék az AVR-ekben járatos kollegáktól, hogy van-e valaki, aki már foglalkozott midi jel feldolgozásával ?
(#) blackdog hozzászólása Márc 10, 2013 /

Sziasztok!

Régi problémám vettem mivel ismét van egy kevés időm foglalkozni vele.
Ez nem más mint az adatrögzítés és adattárolás.
A lényeg, hogy percenként szeretnék eltárolni 4 hőmérsékleti értéket az aktuális dátummal és időponttal. Illetve, ha hiba történik valahol akkor ennek a kétjegyű kódját.
Nézegettem az EEPROM-okat. 24LC128-I/SN talán jó is lenne. 128k elvileg elég. Ha megtelt akkor elkezdeném mindig felül írni a legrégebbi adatokat.
Két gondom van. Egyik, hogy félek lassú lesz a másik, hogy 1.000.000 ciklus vajon meddig lesz elég.
Nézegettem az SD kártyás megoldásokat is, de az meg talán fölösleges lenne.
Ti hogyan oldjátok meg az adattárolást loggolát? Mit javasoltok?
(#) aticska válasza blackdog hozzászólására (») Márc 10, 2013 / 1

FRAM
Keress rá
(#) aticska válasza aticska hozzászólására (») Márc 10, 2013 / 1

Itt tudsz is venni.
(#) zombee válasza aticska hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Ennél egy mezei EEPROM egyszerűbb, gyorsabb, hibatűrőbb, és talán még olcsóbb is.
Egy régi P1-P2-es lapban találsz, akkor ingyen van. Ezeket a bolhán gombokért utánad dobják.
Arra ügyelj hogy DIP tokozású legyen, és foglalattal!
(#) sikolymester válasza blackdog hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Nem egészen értem, hogy hogy mennyi ideig lesz elég?
Azt írod 1 millió írási ciklust tud, percenként akarsz rögzíteni adatot. Azt hiszem minden adott, hogy kiszámold mikor nyuffan ki. Lassú biztos nem lesz semmilyen eeprom erre a feladatra. SD kártya még ennél is hamarabb meghalna szerintem.
(#) blackdog válasza sikolymester hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Arra nem jöttem rá, hogy hogyan számoljam ezt ki. Egy ciklus alatt hány bit-et ír ki?
Ha mondjuk egy írás alkalmával pl. ezeket szeretném kiírni:
201303110810245305451602 Ez tartalmazza a dátumot, órát és 4 hőmérsékletet egy tizedes pontossággal.
(#) sikolymester válasza blackdog hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Az eeprom bájtonként írható. Tehát ha az adatlap azt mondja, hogy 1millió írási ciklusa van, akkor minden bájtot 1 milliószor írhatsz meg.
Találd ki, hogy kódolod ezt le : "201303110810245305451602"
Nézd meg hány bájtot fog elfoglalni, aztán lehet kalkulálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2013

Ha jól sejtem akkor ez pont 3byte lenne?
Viszont, ha az 1M írás minden byte-ra vonatkozik akkor én előbb pusztulok el mint az EEPROM.

Hát, szerintem több lesz 3 bytenál. Viszont jó eséllyel tényleg sokáig elkocog majd az EEPROM.

Újra számolgattam persze megint lehet, hogy tévedek:
Elvileg ez 24 bájt. Ha ezt percenként kiírom 60x naponta 24x akkor kb. 6 nap alatt tellik meg a 128k EEPROM. Ha ez 1M-szer tehetem meg akkor, ha jól számolok ez kb. 450 év.

Fogjuk rá.
(#) csabeszq válasza sikolymester hozzászólására (») Márc 11, 2013 / 2

Hát, én az évet legrosszabb esetben 1 byte-on tárolnám.

Ha 2013-tól indulsz, akkor először 256 év múlva jelentkezik majd a probléma, de akkor is könnyen kezelhető lesz.

De ha azt szeretnéd, hogy az ükunokáid unokáinak is működjön, akkor mondjuk 2 byte-on egyszer(!) letárolod az évet, utána meg valami apró logikát, hogy ne álljon fejre, amikor szilveszteri buli alatt az unoka az öregapja AVR-jével akar részegen felvágni.

))
(#) zombee válasza blackdog hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Ne felejtsd el, hogy azt is le kéne tárolni hogy "hányadik" mezőben van az aktuális érték.
Kis gondolkodással rá lehet jönni hogy ez nagyobb kihívás mint maga a tárolás.
Aztán ne feledd hogy amikor elindul a proci, meg kell találnia az aktuális "érvényes" mezőt,
azaz szinkronizálni kell. Egy 1 megabites EEPROM esetén ez eltarthat egy darabig...

A lehető legegyszerűbb, ha egy mezőt megírsz, majd a következő írása UTÁN kitörlöd.
A törléskor olyan adatnak kell bekerülnie amit "üres"-ként tudsz detektálni.
Hátránya hogy kétszer jobban használódik, kivéve ha az EEPROM-nál van külön "törlés" utasítás.

A másik megoldás az egybites indextábla. A törölt bájtok 0b11111111 értékűek.
Ha az EEPROM támogatja, a biteket egyenként lehet beállítani(törölni viszont csak egyszerre).
Tehát ha 0b00111111 van az indextáblában akkor tudod hogy a második 3-4 bájtos mezőben vagy.
Előnye hogy bekapcsoláskor a szinkronizálás időigénye a töredékére csökken.
Megjegyzem hogy ATMega esetében a "törlés" és a "bitenkénti beállítás" is támogatott.
(#) blackdog válasza zombee hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Csak elméleti kérdés, de hátha:
Mindenképpen külső EEPROM-ot. Használnék.
Mi lenne, ha egy fix címen tárolnám az utolsó adat címét? Így egy esetleges RESET után tudom, hogy hol kell keresnem azt, hogy hol volt az utolsó sikeres írás. Vagy ez nem járható? [off] Elnézést, de EEPROM-mal még sosem foglalkoztam.
(#) zombee hozzászólása Márc 11, 2013 /

Na ezért említettem hogy ez a rész az igazi kihívás! Mert ha Te egy fix címen tárolod a címet,
akkor ugyanarra a helyre írsz folyamatosan. És az a rész fog leghamarabb elhasználódni...
(#) blackdog válasza zombee hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Erre én is gondoltam. Gyakorlatilag ezt a bizonyos címet állandóan használom. Így biztos, hogy percenként egyszer írok oda. Ami már annyira nem kecsegtető. Alig 2 év lenne az élettartam.
Akkor használok több címet erre a célra vagy tényleg nem tudom még. Esetleg valakinek építő ötlete?

Szerintem googlizz 5 percet egy kész algoritmus után.
Nem kell mindig feltalálni a kereket.

Azt teszem/fogom tenni. Még keresgélem a lehetőségeket. Kicsit idegenkedem az EEPROM-tól, de egyenlőre úgy látom, hogy ennél csak maceránsabb megoldások vannak. SRAM, flash memoria, ds kártya.
Az utóbbi lenne a legszimpatikusabb, de ahogyan látom a feladathoz a legkörülményesebb is.
Keresgélek AVR dataloggereket ott mindenhol sd tártyát használnak.
(#) TavIR-AVR válasza sikolymester hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

EEPROM Byte illetve Page módban írható.
Ha 1 byte-t változtatsz meg, akkor is a teljes lapot felülírja!
A 24LC128-as 64byte lapmérettel dolgozik. Azaz ha beírok az eepromba 0...63-ig, akkor a 0...63 blokkot 64x írtam! Minden egyes cellát!

Számolás:
24LC128: 128kbit = 16kbyte = 16384 byte.
16384 / 64 = 256 db page
Minden page min 1M írható, így ha 1 adatod 32 byte-ba fér és a secenként írsz, akkor:
2 sec: 1 page. Ebből van 256.
Így a körbeírás: 256*2 sec = 512 sec (8.5 perc). Ebből van 0.5M (mert 1 blokk 2 írást jelent). Ez 8.5p (512 sec) * 500.000= 256000000 sec = 71111 óra = 2962 nap = ~8.1 év.

A garancia 3 év felett ritkán van
(#) TavIR-AVR válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

EEPROM Byte alapú írása tökegyszerű...
A Flash, SD-kártya sokkal macerásabb....
(#) zombee válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Nem is beszélve arról hogy az 1 millió a technológiailag "garantált", és 1 millió írás felett
nem fog felrobbanni az EEPROM hanem működik tovább, csak később egyes bájtok, lapok már
nem biztos hogy a beírt értéket fogják visszaadni. Ha 10 évnél tovább tervezel akkor...
1: cseréld az EEPROM-ot
2: tarts fenn egy "bad sector" táblát is, amit nem árt tükrözni.
(#) TavIR-AVR válasza zombee hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

24lc512 - 4x méret, 2x pageméret.
Így 8 év -> 16 év a növekedés
Sőt, 8 db 24LC512 felfűzve, ez 8x lesz
Na addigra kukactáp vagyok amire lehal a chip....
(#) Hooligan01 hozzászólása Márc 11, 2013 /

Ha gyorsan és "ész nélkül" kell írni, na arra pont az FRAM az ideális.. (SPI)
Kísérletezőknek is jó, mert végtelenszer írható/olvasható, könnyen címezhető(mint az SRAM ugye) gyors(SPI), és nem felejt..
Igaz nem túl olcsó. De ellenben "ész nélkül" írható
(#) sikolymester válasza Hooligan01 hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

"végtelenszer"

Annak is van ám élettartama.
(#) Hooligan01 válasza sikolymester hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Idézet:
„Annak is van ám élettartama.”

Az adatlapból idézek : • Unlimited Read/Write Cycles
Na most ugye ez magyarra lefordítva: _Végtelen_ olvasási/írási ciklus-t jelent, bár mennyire is zavaró ez.

Kb. egy éve készítettem egy áramkört, amiben Ramton FRAM-ot használok, és próbából,(vagy inkább gonosz poénból) a program hasznos funkciói mellé írtam egy olyan részt, hogy kb. 25ms gyakorisággal az első 16 címre változó adatokat írok, majd visszaolvasom és ellenőrzöm. Hiba esetén az áramkörön világít egy led. A fejlesztés óta nem láttam világítani, pedig majdnem egy éve folyamatosan üzemel az áramkör.
Egy kis matek házi: Ha ~300 napja üzemel, és 25ms-onként van írva/olvasva, akkor az eddig mennyi ciklus?
Lehet kiégett a led???

Szerintem
(#) sikolymester válasza Hooligan01 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Aham, én még a TI -s FRAM -os MCU adatlapjára gondoltam, ott azért megneveztek egy meglehetősen óriási nagy számot az írási lehetőségekre.
(#) Hooligan01 válasza sikolymester hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Én meg nem vagyok gondolat olvasó
Következő: »»   524 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem