Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APT-100
 
Témaindító: kovi91, idő: Márc 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 23
(#) mikoszabolcs válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 21, 2012 /
 
Köszönöm az eddigi válaszaidat !
(#) mikoszabolcs válasza cruisher hozzászólására (») Máj 21, 2012 /
 
Mindenkinek köszönöm az eddigi válaszát, hogy időt szánt a megírására.
(#) cruisher válasza kadam hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Azért csak óvatosan a kimenőtrafóval! Az egyenáramú ellenállása ha jól emlékszem kevesebb mint 1 ohm. Nem biztos, hogy a castone vég szeretni fogja. Ha megnézed az AET-453 kapcsolását, ott láthatod, hogy 2 kondi és egy soros nagy teljesítményű ellenállás van sorba kötve a trafóval pont emiatt.
(#) kadam válasza cruisher hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Valóban ott vannak. Esetleg ha ezt a három alkatrészt is betenném a trafó elé? Jól emlékszel, az ellenállása 0,6 - 0,8 Ohm. Az APT100-ban nincs megfelelő ellenállás?
(#) cruisher válasza kadam hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Az APT 100-ban nincs ilyen utólagos illesztés, mivel azt eleve 100V-os rendszerhez tervezték, a qualiton pedig átkapcsolható kisimpedanciára is.
(#) HA5AWS hozzászólása Máj 22, 2012 /
 
Sziasztok!
Kérdésem, hogy a bemeneti tolópotméter valahol beszerezhető-e, mert az enyémnek letört a kiálló része, és csak körömmel piszkálva lehet állítani ami elég macerás. Gondoltam, hogy átcserélem forgó potira de az már nem az igazi.
Köszönöm: Gábor
(#) kadam válasza cruisher hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Köszönöm, hogy figyelmeztettél erre a kis apróságra. Akkor most el kell kezdenem ötletelni, hogy illeszthetném a trafót a castonehoz.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Máj 22, 2012 /
 
Tudnátok ebben segíteni ? :-/

hozzászólás beillesztése## (#1232312 )
(#) geizol válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Szia!

Nem vagyok guru a témában, de amikor olvastam az első hozzászólásodat a témában nagyon megörültem mert abban reménykedtem megoldódik a probléma, és végül meg is oldódott.

Nekem is APT-100-asom van, kicseréltem az összes meghajtó tranzisztort, végfok tranzisztorokat, a kondenzátorokat (korszerűbbre).

Igaz szebb lett a panel kinézete, de nem segített a hangzáson. Nem tudom hogy sikerült-e már megoldani az alapvető problémát (a jeltorzulást) de kérdéseim a következők:
- benne van-e még kimenőtrafó? (100V-os rendszer)
- milyen hangfallal probáltad ki?
- hány Ohmos volt?
- hova kötötted a hangfalt? a kimenőtrafó után vagy elé?

UI: a panelomban BC212B tranzisztor volt gyárilag (én híve vagyok az eredetiségnek az erősítőben ).
(#) cruisher válasza geizol hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Ezt egy régi fórumba találtam:

"nagyon kényes a pozitiv ágban lévö kettö 303asra és az áramgenerátor 301re.ha nincsen összeválogatva akettö 303as iszonyu torzan szol.szerviztipp. "
(#) cruisher válasza geizol hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Idézet:
„Sziasztok! APT-100 erősítőmmel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 100V trafó kiszedve, legalább 8 ? jó minőségű hangfallal volt járatva.”
(#) mikoszabolcs válasza geizol hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Kedves geizol! Köszönöm a válaszodat. Még nem oldottam meg a gondot, de amint időm lesz rá elkezdem a tranzisztorokat lemérni. Egyre viszont tippként szeretném jelezni, hogy bár én először bosszakodtam a BC300 meghajtó tranzisztorok helyére ültetett (-nem eredeti-) BD-441-ek miatt, de végül rájöttem, hogy ez akárki szervizelte is, nagyon okos ötlet volt. Ugyanis a BD-441 egy viszonylag új technológiával készül a BC-300-hoz képest, minőségében és karakterisztikájában az adott műveletre teljesen azonos, annyi különbséggel, hogy a maximálisan felvehető teljesítmény ezen a tranzisztoron nagyobb mint a BC300-on. Így a végfokozat tranzisztor előfokra gyakorolt "húzása" mondjuk egy teljes terhelés esetén sem tudja túllépni a maximális küszöböt. Így ugyan nem lesz nagyobb a kimenő teljesítmény, de vélhetően emiatt biztosan nem tudnak a meghajtók "elszállni". Még nem mértem de majdnem biztos vagyok ezek láttán, hogy azok jók lesznek. Gyanúsnak találom az LM741-et (eredetileg UA741) mivel foglalatban került behelyezésre, így gyanús, hogy nem véletlenül lett megkönnyítve a cseréje. Megpróbálok UA sorozatút beletenni, habár itt is az LM sorozat gyakorlati fórumok szerint picivel strapabíróbb (jobb gyártósori termék) mint más gyártó UA kezdetű, de műszakilag teljesen megegyező IC. Majd elválik ! Ja, a hangszóró. Eredeti, Orion MAMBO HS van hozzá, gyári orion BEAG-100V-os illesztő trafóval, ezzel szól időtlen idők óta. (Természetesen az Orion gondoskodott a megfelelő Mambo méretezésről, hogy ne lehessen túlszaladni a hangszóró kapacitását.) De próbáltam már Videoton DC sorozattal, sőt Orion HS-500-zal is nagyon szépen szólt.

TUDNA VALAKI SEGÍTENI A MELLÉKELT KÉPEK ALAPJÁN LEOLVASNI ENNEK A KÉT TRANZISZTORNAK A TÍPUSÁT ? Egyszerűen google semmit nem dob rá egyikre se.

KÖSZÖNÖM !!!
(#) mikoszabolcs hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
... előzőhöz még annyit, hogy természetesen mindig illesztve 100V trafóhoz vagy a nélkül, de akkor a BEAG-ban is trafó elé kötve. A megmekkenéskor NEM volt hozzányúlva, régen használatban lévő stabil állapotban adta meg magát egyik napról a másikra még hajtva sem volt.
(#) geizol válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Máj 28, 2012 / 1
 
Az első tranzisztor szerintem :Bővebben: Link

Második pedig ennek a komplementere:
Bővebben: Link

De ha már csak megnézed a BC212 adatlapját és összeveted az első két sort megvan a válasz az eltérésre.
Bővebben: Link
(#) mikoszabolcs válasza geizol hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Köszönöm!
(#) Beringer 600 hozzászólása Jún 8, 2012 / 1
 
Sziasztok! Tudom nem ide vágó téma,de ott nincs senki mostanába,azért írok ide.Kaptam egy új szériás APT100-as panelt,melyben 3pás BD249/250 van.Na most az lenne a kérdésem hogy középen van 3db kis tranzisztor,olyan mint a BD139-es.na most láttam már több ilyen képet,és ott a kis tranzisztorok előtt van trimmer poti,de láttam már olyat is hogy még nem volt javitva a panel,és ott pedig nincs a trimmer.Tudna segíteni valaki hogy az kell-e bele,vagy kihagyható? Köszönöm.
(#) Moderátor hozzászólása Beringer 600 hozzászólására (») Jún 8, 2012
 
De ide vágó, ezért ide is tettem, s most már lesznek itt is "valakik".
(#) proli007 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jún 8, 2012 / 2
 
Hello!
Nem ismerem ezt a panelt, de a poti, a végfokozat munkaponti áram beállítására szolgál. Nem feltétlenül kell bele poti, ha az két fix ellenállással van helyettesítve. Az ellenállások még biztonságosabbak is, mint a poti, csak beállításuk cserével történhet, vagy is macerásabb, mint egy poti. A poti háromlába a hőfigyelő középső tranyó lábaira megy. Ott kell megnézni, nincs-e helyette a nyákon két ellenállás beültetve.
üdv! proli07
(#) Pigi válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jún 8, 2012 / 2
 
Ilyen APT100 panelt még én sem láttam.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Jún 8, 2012 /
 
Mert SZERINTEM ez nem Beag panel hanem egy a Beag APT100 házába beleépített másféle erősítő, azért ismeretlen. A fotók alapján eredeti a téptrafó és benne van a 100V-os trafó, bár ez utóbbi a kapcsolás szempontjából lényegtelen, elvben bármilyen szabványos kimenet után tehető 100V trafó. Nem olyan régen a BEAG még adott el erősítőket, de ez nem az, hiszen ez a panel jól láthatóan nem az a gyártástechnológia amivel az APT sorozatok készültek. Továbbá, mivel a gyári, eredeti BEAG táptrafó ha jól emlékszem 55V tápfeszültséget állít elő, ezért jól behatárolható, hogy ez milyen erősítő panel. Nem BEAG annyi biztos. Kellenének az áramkör panel rajzszáma (eredeti BEAG esetén ez OUO 3856 ). Arról már többet látunk. Mellesleg, az előttem szóló nagy tudású szakemberek valóban jól mondták csak megerősíteni tudom. Sok erősítő gyártásakor a megfelelő áramok beállítása után, igényes kivitelezéskor fix ellenállásokra cserélik a potmétereket ami "kritikus" helyen van. Azért, jól néz ki ám az erősítő ilyen panellal is !! Gratula hozzá, jó szerzeménynek tűnik.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Jún 8, 2012 /
 
Már sok sok éve kifutott az APT sorozat, ma már (hasonló panelekkel amit előbb feltöltöttél képpel) az alábbi erősítők készülnek a BEAG -nál. Ezekhez talán egyszerűbb lesz rajzot keríteni és az alapján mindent átlátni.

http://www.beag.hu/erosit.html
(#) kadam válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jún 10, 2012 / 1
 
Szia! Annyit tudok segíteni, hogy ez nem BEAG hanem Univox. Az évek során ez lett a régi APT100-ból: Bővebben: Link Az a zöld panel amit lefényképeztél egy állomás volt az ide vezető úton. Én egyszer úgy hallottam, hogy ezek a végfokok már kb. 150W-ot tudnak. Többet sajnos nem tudok segíteni, remélem adtam hasznos információt (is).
(#) laci016 hozzászólása Jún 11, 2012 / 1
 
Sziasztok! Van egy BEAG AET-230 as erősítőm,aminek a két végfoka át van alakítva az 50wattos AET453 végfokára,tehát 2x50wattosra,Brutálul szól!!.Szeretnék hozzá venni valami hangdobozt (BEAG,Videoton,Orion),ti milyet ajánlotok,milyet vegyek?? 4 ohmon tudja az 50 wattot,de 8 ohmon sem szól rosszabbul
(#) laci016 hozzászólása Jún 11, 2012 / 1
 
Próbaképp rátettem a HS400 akra,de azok kicsik hozzá,nagyobb hangerőn vagy a közép,vagy a magas recsegni kezdett,úgyhogy le is kapcsoltam róla
(#) mikoszabolcs hozzászólása Jún 14, 2012 /
 
Szépen, lassan rendbe lesz téve az APT-100-as erőlködő. Azt gondoltam, hogy az eredeti 100V tűs aljazot kiszerelem, és a helyére egy precizen illeszkedő szép, réz lapot szerelek, amire kerül egy nagy Jack alkzat, az ohmikus hagyományos hangszórókra, továbbá (még ötleteket várok, hogy milyen legyen) egy jobb fajta sorkapcsot gondolnék, hogy az erősítő tudjon 100V kimenetet is produkálni ha szükség lenne rá. Emellett az egyik csavaros bemenet helyére egy szintén réz lap került (belülről felfogatva) amibe közpntosan egy RCA aljzat került. Így DIN vagy RCA bemenettel is üzemeltethető a kornak megfelelően. A panelen nagyon sok minden ki lett cserélve. A végtranzisztorok előtt (2N3055) már BD441-ek szerepelnek szép nagy felfelé nyúló alu hűtőzászlókkal, továbbá cserélve lettek a végtranzisztorok is, a műveleti erősítő, az LM741 cserélve lett UA741-re de már foglalatot is kapott, illetve az UA 747 is foglalatot és új IC-t kapott. Emellett minden tranzisztor rajt szerinti értzékre lett cserélve, és a kimeneten lévő 5W ellenállások is új, hefér, modern ellenállást kaptak a REMIX helyett. A bemenetekről jóminőségű LOW NOISE alacsony zajú kábelekkel lett helyettesítve, minden forrasztás szépen be lett alakítva ahogy az kell, nem gány módon. A kimenet nagy jack mellé gondoltam egy sorkapcsot feltenni, hogy könnyen lehessen egy esetleges 100V rendszerhez csatlakoztatni a készüléket ne kelljen speciális csatlakozókkal vesződni. De ötletet szívesen fogadok ha ne sorkapocs legyen.

Érdeklődnék, hogy az APT100 eredeti hangerő potmétere helyére pontosan milyet ajánlotok? Olyat szeretnék aminek a null pontján egy kis kattanást hallani, ami tényleg 0-ra veszi a hangerőt mert mint ha mikro kapcsoló lenne benne, kattan egyet és tényleg elhallgat. Az APT-ben eredeti hangszóró potméter igenis minimum szinten is nagyon halkan de hallgató, tehát nem végtelen az ellenállás minimum állásban. Gondolkodok a kapcsoló zöldre való cserélésén, hogy divatosabb legyen. Nem döntöttem még el, hogy a Depréz műszer helyére tegyek-e LED -es kivezérlésmérőt egyei gyártással, vagy esetleg kapható is a régi kis szavbány kivezérlő műszerek helyére már LED-es azonnal készen beépíthető cucc ? Illetve, megdöbbentem, hogy a Depréz műszert megvilágító kis lámpa nem sima izzó, hanem sok voltos izzó, ha jól emlékszek 30 vagy 40 volt körüli. Ezt gondoltam -előtéttel- hófehér nagy LED-del cserélni, hogy szép, ne sárga legyen a műszer világítása. Mit szóltok a változtatáshoz ? Nyilván eredetiben jobb minden, de hát jó lenne nem kontár módon hanem .büszként muitatható módon átalakítani az APT-t. És úgy látom, a 100V trafóról kerül levételre a fejlhallgató csatlakozójára menő vezeték is, azt gondoltam a DOMINO dugót is cserélném nagy JACK.re szépen, lemezzel eltakarva a nagy lyukat és a régi lyuk közepére felszereli a nagy JACK aljzatot. Kinek mi a véleménye ? Érdemes ilyen egyedi alkotásokba belekezdeni ? Most hogy életet leheltem bele, szeretnék valami érdemit hozzá tenni, ami nem kontár, nem barkács kinézetet eredményez majd.,

JA ! És a hátlapra most felszerelt (a régi BEAG csatlakozót kitakaró réz lemezre) hogy tudnék feliratot készítenu ? Nem ráragasztott címke, vagy nem papír formájában, se nem alkoholos filc, hanem hogy jónak, szépnek hasson mint ha szabványos lenne. Ötletek ?

Még egy: Mennyire lehet érdemes a tetejét az OBI-ban kapható fekete fújós spray fekete fefestékkel lefújni ? Nagyon gagyi lesz a végeredmény a gyári fújáshoz képest ? Nem akarom melb@szni...

Egy tuti tipp: Az erősítő akármilyen NEM felső kategóriás, nem befugott kábelekkel, csak hangszóró csatlakoztatással gyakorlatilag max hangerőn NEM produkál érdemi alapzajt. Nekem ez NAGYON érdekes!! Ennyire figyeltek volna a cucc eredetiségére? Nekem ez nagyon bejön.
ű
Előre is köszönöm a hozzászólásokat és azokat, akik nem egy letűnt kort hanem értékmentést látnak az ügy mögött.

Köszönöm szépen !
(#) cruisher válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Én nem alakítanám át, persze ízlések és pofonok. Mostanság már egyre nehezebb szép gyári állapotú darabot kifogni, és ezeknek az értéke is nagyobb.
Régebben énis lefújtam az enyémnek a tetejét feketére, nem lett csúnya. Csak figyelj oda milyen spray-t veszel, vannak amik túl matt színűek a másik véglet meg a túl fényes.

A minősége valóban nem rossz, később a HEC 90 stúdió monitorokban is ezt a végfokot használták.
(#) Sardna79 hozzászólása Júl 6, 2012 /
 
Sziasztok,

az APT bemeneti fokozatának az erősítését lehet valahogy növelni?

A végfok leadja rendesen a teljesítményt, de a bemeneti fokozatról kevés jel jön le, nem 1,5V aminek kellene lenni.

Már próbáltam az UA747 1.-es lábánál lévő, 3,3K ellenállást csökkenteni, de nem hozta a kívánt eredményt.

Előre is köszi.
(#) reloop válasza Sardna79 hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Szia! A vele soros kondenzátor nincs kiszáradva?
(#) Sardna79 válasza reloop hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
ránézek. köszi
(#) blasz hozzászólása Szept 14, 2012 /
 
Szasztok lenne egy kérdésem,csináltam egy sztereó UNIVOX-os ATP150 erősitőt pontosan csak dobozoltam és az a nyügöm vele ha meghajtom akkor minden dob leütésnél kattog a hangszóró,de csak nagy hangerőnél,de nem hangszóró hiba.Az egyik panel hamarabb a másik kicsit később.Van előfok előtte,de az nem lehet baja mert már 3 különbözövel kiprobáltam de detto kattog.Alacsony hangerőn tökéletes,és előfok nélkül sem csinálja de nélküle jo ha 40w szól.Van e valakinek tapasztalata vagy ötlete erre a jelenségre.Köszönöm
Következő: »»   9 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem