Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   6 / 67
(#) pucuka válasza csiperke hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Kedves csiperke!
Nem kell midjárt összevissza hőbölögni, belekeverni minden féle politikát.
Egyébként műszakilag semmi nem indokolja a kamionosoknál az USB használatát, FM ben éppúgy tudnák egymást értesíteni. Csakhát így szokták meg, és úgylátszik szeretik állandóan hallani a rádió sistergését, recsegését, mert akkor ők "rádióznak". Az a tejesítmény növekedés, amit az SSB (USB) vel nyerhetnének, azt többnyire elvesztik azon, hogy a CB antenna különböző egzotikus helyekre tükörtartóra, konzolokra van felszerelve, és az így szerelt antennának kb 16 - 18 dB sugárzási vesztesége van, a rendes, ellen súllyal szerelt antennához képest. Szerintem erről nem is tudnak, meg úgy sem fúrják meg a drága kamionjukat.
Az SSB - nek éppen a DX nél lenne nagy szerepe, csakhát erre, (mint ahogy annyi másra sem) nem figyel senki.
Az általad említett szűrőknek pedig az a szerepe, hogy 2*27=54 MHz, ami pont az O1 Tv csatornába esik, és egy állndóhelyű CB állomás enélkül Budapesten az őrületbe kergette a szomszédokat. Gondolom téged is zavarna, ha tévézés közben állandón csíkosan zavart lenne a kép kedvenc mecss nézésed közben, vagy állandóan váltogatna a kép színes, és FF között.
(ügyesen megválasztott CB csatornán adó készülék 2. harmonikusa, pont az O1 Tv csatorna színsegédvivőjét találja telibe, és okoz interferenciás zavart)
Mobilban a helyzet nem ennyire kritikus, mert állandóan mozog a zavarforrás, így a zavar rövid ideig éll fenn, ráadásul általában mindíg messzebb is van a Tv készülékektől. Kivéve ha az ablakod alatt van a TAXI állomás
Egyébként Kovács János altiszt.
Üdv
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Na tegyük ezt helyre:
[quote]És műsor gyanánt akkoriban az is megfelelt,
ha Marczal János segédtiszt egy nótát énekelt. "
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Bocs, igazad van
(#) frank tibor válasza pucuka hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
Hello
A zajzár működését még csak megértem, de azt nem hogy három év elteltével mióta törvény tiltja az ssb-t még mindig nem tudom használni a Ceptes rádiómat, mert nem hallok élő embert a sávban Fm-ben.
(#) tamas88 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 13, 2008 /
 
üdv!
"Csakhát így szokták meg, és úgylátszik szeretik állandóan hallani a rádió sistergését, recsegését, mert akkor ők "rádióznak". "
Ez igy,ebben a formában nem igaz. FM-ben sokkal nagyobb a sistergés,mint ssb-be.De nem is ez a lényeg,hanem az,hogy ssb-be távoli állomásokat is jobban lehet vételezni,mint Fm-be.Tehát magyarul kissebb a "zaj".
Csak ennyit szólnék a témához.
(#) pucuka válasza tamas88 hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Üdv
De bizony ez így igaz. FM ben éppen a zajzár miatt nem hallod a zajt, persze ha kikapcsolod, akkor igen nagy a zaj, dehát a zajzár azért van. Lásd előbbiekben.
Az meg nem feltétlenül mindig igaz, hogy az SSB vel "távoli állomásokat jobban lehet vételezni". Esetleg, ha kifejtenéd, hogy mitől? Egyébként az SSB-ben valóban kisebb a zaj, (zavar) mint AM ben, már a kisebb sávszélesség okán is.
Azt pedig, hogy nem hallasz senkit FM-ben, arra valószínűleg tudod a választ, mindenesetre nem műszaki okok miatt.
(#) csiperke válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Az FM-et ne keverd össze az ssb-vel mert a valagát sem nyalinthatja az oldalsávosnak az FM. De ezek szerint látszik hogy vajmi kevés közöd van(volt) a CB-rádiózáshoz. Én stabilból kényelmesen áthidaltam USB-n 45-50 Km-t, de ha megszakadsz sem fogsz FM-ben a 11 méteres sávon ilyet elkövetni. És mégvalami, ha jólesik halgasd csak az FM-sistergőjét , SSB-n nem kell zajzár. Még az AM-is jobb volt az FM-nél.
(#) gcsaba hozzászólása Dec 20, 2008 /
 
Üdv!

Egy kis segítséget kérnék. Vettem a neten egy SWR műszert, de kicsit betegesen működik és szeretném megtudni miért. Először is a csatlakozással van kis gondom. Az IN-hez van írva az Ant és az OUT-hoz a Rádió. Ez számomra pont fordítva lenne értelmes, de javítsatok ki ha tévedek. Plusz az se biztos, hogy az IN és OUT feliratok gyárilag vannak rajta. Esetleg ha van valakinek egy ilyenje az lécci írja le, hogy melyikbe kell az antenna és melyikre a CB. A másik gondom, hogy rádugtam a CB-t meg az antennát és a visszavert hullám az a maximum volt. Most a műszer rossz vagy az antennám? Igaz antennának egyenlőre csak egy 2,7m hosszú drótot dugtam rá. 5let valakinek? Előre is köszönök minden hozzászólást.

Üdv!

kép 1

kép 2
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Üdv!
Elvileg mindegy melyik irányba kötöd be, mert maga a mérőrendszer szimmetrikus. Legfeljebb a FWD és a REF felcserélődik. Egyébként (ha belül nincs megbuherálva) az előlapon látszik a felirat, hogy baloldal az XMTR, jobboldal az ANT. Először próbáld így, FWD állásban a potival beállítani SET pozícióba, majd REF állásba kapcsolva mutatja az SWR-t.
Az nem igazán nyerő ha rádugsz egy 2,7 m hosszú drótot, mert ez még eddíg nem antenna. Vagy kellene mégegy ugyanilyen drót, hogy dipól legyen belőle, (meg hozzá s szimmetrializáló balun) vagy ellensúly. Az antenna mérés közben az antennának kvázi szabad térben kellene lennie, mert zavaró tárgyak közelsége nagyon befolyásolja az SWR-t. Először 50 ohm műterheléssel próbáld, csak utánna, játsz az antennával (ilyet csinálhatsz 2db 100 ohm/ 2 - 5 W fémréteg ellenállásból, rövid ideig ez is bírja.
Jó munkát!
(#) gcsaba hozzászólása Dec 20, 2008 /
 
köszi szépen! látod én az előlapon az XMTR-t és az ANT ot észre se vettem... hogy lehet ekkora.... na mindegy.. köszönöm mégegyszer. megfogadom a tanácsod, majd írok mit sikerült intéznem.


üdv!
(#) gcsaba hozzászólása Dec 21, 2008 /
 
Sziasztok!

Megosztanám tapasztalatomat és kérdeznék is. Először is a régen haszált BNC-s hálózatokból visszamaradt 50 ohmos végelzáróval leteszteltem a visszavert hullámokat. Gyakorlatilag nulla volt. (így megnyugodtam, hogy működik az SWR mérő műszerem) Ezután próbáltam 2 drótból egy dipól antennát csinálni (kifeszítettem a két vezetéket), de sajnos ebben az esetben a visszavert hullám gyakorlatilag a maximum volt. Ebből feltételeztem, hogy ez az antenna nem sikerült. Ezért szeretnék kérni ötleteket valami egyszerű antennához. Nem kell, hogy irányított legyen. Esetleg elkészítési javaslatokat.. bármit. Esetleg ha lehetséges nem szeretném túl nagyra csinálni. Pl 1 - 1,5m. Segítséget előre is köszönöm!
Másik kérdésem az lenne, hogy a régi hálózatos korszakomból maradt BNC-s elosztó is. Esetleg azt tudnám használni arra, hogy 2 antennát csatlakoztassak a CB-m hez?
(#) kendre256 válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Egyszerű antenna készítéshez ezt a topikot olvasd vissza.
Antennákat nem lehet "csak úgy" közösíteni. Impedanciatranszformálást kell végezni, az Antennakönyvben találsz erre megoldásokat.
(#) And válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Milyen hosszú volt az a dipól? Mert a félhullámú (szorozva a vezeték átmérőjétől függő rövidülési tényezővel, kb. 0,94...0,97) dipólnak az impedanciája alapján 1,5...2-es SWR-t kellene produkálnia. Ez CB-n, sávközépen kb. 5,25m-es teljes dipólhosszat jelent.
Ez a BNC-elosztós kétantennás furcsaság mégis mire lenne jó? A CB nem wifi, hogy diversity-módra két antennát aggassunk rá .
(#) kendre256 válasza And hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Nem tudom gcsabának mi a célja a két antennával, de antennaközösítéssel általában antennanyereséget (ezzel irányítottságot) szoktak növelni. Minden antennakétszerezés +3 dB (2 antenna +3 dB, 4 antenna +6 dB, 8 antenna +9 dB stb.).
(#) And válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Rendben is volna, de pont CB-n úgy, hogy elsőre a dipól se jön össze ? Ugye RH-n nem nagyon szoktak ilyet csinálni, vagy rosszul tudom? Egy többelemes Yagi is elég kezelhetetlen ekkora méretek mellett (bár csináltak már ilyet). Ráadásul CB-n semmilyen irányított antenna használata nem legális, ha ez számít.
(#) gcsaba hozzászólása Dec 22, 2008 /
 
Igen. And ráérzett a dologra. Az osztást azt wifire szeretném, csak hát ugye annak nem itt van a topikja, de úgylátom itt eléggé hozzáértő emberek vannak így inkább itt érdeklődtem a dologról.
A dipól "antennám" két db 2,7m-es vezetékből állt. Rövidülési tényezővel nem számoltam. Kb 0,3as rézdrót. Csak kipróbálás céljából dobtam össze gyorsan, de mint kiderült nem sok sikerrel.
kendre köszönöm a linket. Megpróbálok vmit összeeszkábálni az ünnepek alatt.
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Üdv!
Az antennakönyvből jól tudsz dolgozni, és rá fogsz jönni, hogy antennát nem könnyű csinálni. A tanácsom a következő: (tapasztalatból mondom)
Vagy csinélsz az előbbiekben ismertetett triple-leg antennát, méretezés az antennakönyvben. (itt mechanikai kivitelezési problémát okoz a központi szigetelő elkészítése) Vagy a következő: veszel egy kb 1-1,5 m hosszú műanyag rudat (nyers pecabot) kb6-7 mm átmérővel, feltekered rá a 2,7 m-nél valamivel hosszabb 1-1,5 mm átmérőjű zománchuzalt egyenletes térközökkel elosztva, zsugorcsővel rögzítve, bele applikálod egy vastag kábelre való UHF csatlakozóba, (zsugorcső, műgyanta). Ha ez kész, fogsz egy 1 m X 1 m.nél nagyobb fémlemezt, vas, réz, alu, bádog, pont a közepébe belefúrod az UHF mamát. SWR mérővel óvatosan csipkeded a szabad végét addíg amíg az SWR 1,5 alá nem csökken (1:1,5).
A hangolást ha lehet kis teljesítménnyel végezd, vagy min 3 dB csillapítón keresztül, mert a végfokok nemigen szeretik eldisszipálni pluszban a visszavert teljesítményt.
A régi számítógépes koax hálózatokban használt 50 ohmos lezárás jó megoldás, csak a terhelhetőségével lehet gond, de az SWR mérő hitelesítésére tökéletes.
Irányított antennát, önmagában is elég nehéz csinálni a CB sávra, az elektromos problémákon (illsztések) kívül még meg kell küzdeni egy csmó mechanikai kivitelezési problémával is, szélnyomás, villámvédelem stb.
Kettőt összeköti, már végképp nehéz (itt nincs is sok értelme) mechanikus antenna átkapcsoló, hybrid közösítő készités igen drága műszerettséget igányel, itt már nem elegendő az egyszerű SWR mérő. Majd meglátod, az egyszerű antenna hangolása sem könnyű az SWR mérővel, a többedik már jó eséllyel sikerülhet. A wifi vel meg más a helyzet, amiket routereken látsz két antennát, azok nem egyszerű közösített antennák, hanem az un. diversity antennák, amelyeknél a két antenna után van egy-egy vevő, és csak a kimeneti jeleiket kombinálják (ez más téma lehet erről is külön beszélgetni, CB-nél is jól jönne, de baromi nehéz megvalósítani, és gyakorlatilag csak a mobil adatátvitelnél látnánk hasznát. Ha megnézel egy mobiltelefon bázisállomást, ott pont emiatt legkevesebb 3 sugárzó antennát találsz (egy az adóknak, és kettő térben a legtávolabb a vevőknek
Jó munkát, kellemes karácsonyt.
(#) And válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
0,3mm átmérőjű vezetőből kialakított dipól esetén a rövidülési tényező 0,98 körüli, ezzel a félhullámú dipól hossza nagyjából 5,40m lesz. Úgyhogy egész jól beletrafáltál, kérdés, mi lehetett a gond (pl. mennyire volt nyílt a tér, közeli falak / fémtárgyak, stb.). Jó antennát sajnos tényleg nem egyszerű csinálni, de itt legalább mérni lehet úgy-ahogy, wifi-n ez sokkal körülményesebb.
pucuka:
Wifi-diversity esetén azt láttam, hogy nincs meg a két vevő, mint a hagyományos analóg diversity-elvű vevőknél. Csak antennából van kettő, amelyeknek a jele egy elektronikus antennakapcsolóra fut. Az eszköz processzora akkor vált antennát, amikor az épp kiválasztott antennával vett adatcsomagok bit-hibaaránya nagyon megnő. Mivel wifi-n van lehetőség csomagismétlésre, ez nem akkora probléma. Persze kültéri, irányított antennákkal összehozott pont-pont linknél a diversity-nek amúgy sincs jelentősége.
(#) gcsaba hozzászólása Dec 22, 2008 /
 
pucuka köszönöm a tanácsot. Az antenna ötletedet ki fogom próbálni. Csak találjak 1*1m es fémlapot.
A dipóllal nem tudom mi lehetett. Nem vártam nagy eredményt tőle, de azért ettől jobbat. Majd kisérletezem.
Köszönök mindenkinek mindent! És Kellemes ünnepeket!

Üdv!

Csaba...
(#) kendre256 válasza And hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
RH-ra tudomásom szerint sem szoktak antennákat közösíteni, bár ki tudja... (láttam már képeket olyan "antennaoszloperdőről", ahol még akár ilyet is megjátszhattak).
Nekünk van 7 MHz-re HB9CV antennánk, ez tekinthető két közösített dipólnak, megfelelően táplálva, és összeillesztve (negyedlambdás tápvonallal). Mikor "legallyazza" a karancsi szél, meg jég (évente le szokta), sokszor csak az egyik felét használjuk dipólként.
27 MHz-re még 6 elemes yagi is megvalósítható lenne, ha nem lenne tilos.
Az egyik képen az árbóckosár felett a 7MHz-es HB9CV-t, felette egy 5 elemes 14MHz-es Yagit szereljük éppen.
A második kép jobb oldali legszélső antennája egy 6 elemes 28 MHz-es yagi ( tizenéve állja a szelet, kicsit meg is látszik rajta, de még jófajta alucsőből van)
(Ezek rádióamatőr antennák, ilyet az engedélyeseknek szabad használni.)
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Dec 23, 2008 /
 
Üdv!
Az a baj a dipóllal, hogy szimmetrikus, és ezért elég nehéz hangolni, (minkét végétegyszerre, egyformán kell változtatni), és a betáplálása is problémás, balun kell hozzá. Amit tanácsoltam, az egy "fél dipól" a másik fele a tükör alatt van 1*1 m tábla alatt, virtuálisan, nem is sugároz, ezért kisebb a nyeresége mint a dipólnak, viszont mechanikusan egyszerűbb, és viszonylag könnyen elkészíthető. A triple-leg antennénál az ellensúlyt adó lábakat is hangolni kell. A sugárzó tekercs kivitelével (nem helix!) a hosszát is kezelhető méretre lehet "összehúzni" bár ezzel a függőleges iránykarakterisztikája jelentősen összelapul, de ez általában nem baj.
Egyébként kendere256 hozzászólásában láthatod a képeken, hogy nem kis méretűek a Yagi antennák, a megépítésükkel, tartóoszlopon való elhelyezésével van gond bőven, hacsak nem tanyán laksz, megoldani majdnem lehetetlen, egyébként építési engedély köteles is. Azért sem célszerű irányított antennát használni a CB sávban mert más a forgalom jellege, mint pl az amatőr sávokban, ahol a forgalmazás kvázi pont-pont jellegű, és ha másik irányba kívánnak összeköttetést, akkor ezt a monstumot forgatni kell, ami megint meglehetősen babrás.
Kellemes ünnepeket, jó munkát!
(#) gombilacy hozzászólása Dec 23, 2008 /
 
Sziasztok!
Felmerült bennem az a kérdés, hogy létezik valahol olyan szoftver, amivel rádiózást tudok hallgatni? Arra gondolok, hogy vannak ezek a rádió szkennerek x-től y-Mhz-ig, és ugyanezekkel a tulajdonságokkal megáldva egy PC-re való szoftver kellene, csak ugye itt interneten keresztül menne a keresgélés?! Na ezt sikerült elég hülyén megfogalmaznom, de a lényeg benne van
(#) Ferkógyerek válasza gombilacy hozzászólására (») Dec 23, 2008 /
 
Arra gondolsz hogy van valahol egy bekapcsolt rádió vevő, összekötve egy számítógéppel, internettel és azt távolról a neten keresztül bárki hangolhatja és hallgathatja? Hasonlóan a netről bárki által irányitható webkamerákhoz. Ez engem is érdekelne.
(#) And válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 23, 2008 /
 
Sok évvel ezelőtt láttam ilyen internetről beállítható szélessávú (RH) rádiót, amely a beállítás után 30mp-ig vett, majd az eredmény le lehetett tölteni valamilyen tömörített audió fájlban. Annyi rémlik, hogy az USA-ban volt. Egyet hirtelen találtam: Web-controlled Shortwave Radio.
gombilacy: természetesen csak szoftver ezt nem fogja megoldani, ehhez megfelelő hardver is kell. Az Internet sem lehet vevő. Vagy nagyon félreértem..
(#) gombilacy hozzászólása Dec 23, 2008 /
 
Hello!
Konkrétan arra gondoltam, hogy egy szoftver online csatlakozik valami rádió állomáshoz és onnan már tud venni
(#) pucuka válasza gombilacy hozzászólására (») Dec 23, 2008 /
 
Üdv!
Régebben láttam a Conrad katalógusban egy vevőt, ami USB-n keresztül csatlakozott a laptophoz, egy antenna és egy táp 12 V csati, több változat létezett. A legdrágább 30 kHz és 1,5 GHz között volt hangolható, 1 Hz lépésben, jó sok szoftvertámogatással, A0, A1, A3, SSB is, NBFM, WBFM, meteosat dekóder, meg még sok más, csakhát az ÁRA kb 600 eFtnyi dollár.
Spekrum analizátor, kereső funkció, előre programmozott frekik, 0,1 - 1 uV érzékenység. Mindez a laptop képernyőjén. Valami ausztrál cég volt a gyártó.
(#) kornelit válasza gombilacy hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Üddv Mindenkinek!

Neten keressetek rá:
- EchoLink
- eQSO

Ezek olyan programok, amikkel különböző adóvevőket (CB, PMR, Egyéb "Amatőr") lehet számítógépen keresztül Internetre kapcsolni. Ha nincs rádiód, akkor is működik a hangkártyán keresztül. Listába szedve vannak állomások, kapuk, amik hasonlóan mennek, mint Pl egy átjátszó. Magyarországon kevés van, de működnek... Ha ügyesek vagytok, és szerencsétek van, akkor nem kell rádióval és antennával bajlódnotok, csak 1 apparát(Ha lehet, amatőr rádióst fűzzetek meg) kell és Internet.

Próbáljátok ki. Ingyen van.
(#) Action2K válasza kornelit hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Jó-jó, de csak vizsgázott, hívójellel rendelkezők számára
(#) gcsaba hozzászólása Jan 11, 2009 /
 
üdv!

Szeretném a véleményeteket kérni!
Készítettem egy kezdetleges antennát egy pecabotra erősített 2,7m hosszú huzalból és földnek 4db 1m-es heggesztéshez használt pótanyagból úgy, hogy a pecabotot merőlegesen beállítottam és alá raktam egy "plusz jelet" az 1 méteres pótanyagokból. A bezárt szög 90fok. Az SWR műszer meglepően jó adatokat jelzett. 1,5 - 2es érték között mozgott (4%-11%) A kérdésem az lenne lehetséges az, hogy készítettem egy viszonylag jól működő antennát, vagy csak valami miatt fals SWR eredményt kaptam? (kérdem ezt azért, mert ugye elvileg 2,7mesnek kellene lennie a földnek is és 120fokot kéne bezárnia a pecabottal)
Válaszotok előre is köszönöm!
(#) kendre256 válasza gcsaba hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Készítettél egy viszonylag jól működő antennát, bár lehetne az még sokkal jobb is (pl. SWR 1,1-1,2).
Az, hogy az ellensúly nem 120°-os a pecabottal, azt eredményezi, hogy az antenna sugárzása a függőleges síkban magasabbra megy. A 120° azért jó, mert akkor az antenna sugárzása közelebb van a vízszinteshez, nem az "égre" sugároz.
Jobb volna lehajlítani a pótanyagokat 120°-ra, és a huzal hosszának változtatgatásával beállítani a legjobb SWR-t.
Ugyanolyan SWR értékű antennát különböző iránykarakterisztikákkal is meg lehet valósítani. (A tökéletes műterhelés SWR-je 1, és nem sugároz egyáltalán sehova, csak melegít.)
Következő: »»   6 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem