Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   142 / 376
(#) emmzolee válasza pjg hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Kössz. Akkor ez tényleg függ attól, hogy milyen a másik anyag, és a felület érdessége, meg a terhelés.
(#) richy92 válasza pjg hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Csak halkan megjegyzem,hogy 1 micron = 0.001 milliméter,nehogy azt higgye valaki,hogy 1km alatt majdnem egy tized mm-t kopik ez az anyag .Tehát a zx100 kopása 1km alatt 0.00007mm.
(#) sastas01 válasza richy92 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Ebben pont 2 vel több nulla van mint kéne
Helyesen 0.007mm
(#) bankimajki válasza sastas01 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Ő írta jól, mivel hét-század mikronról volt szó. Vagyis három nulla és csak utána jön a 07. Tehát összesen 0,00007mm

Üdv.: Miki
(#) sastas01 válasza bankimajki hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Valóban.
Ma már több hozzászólásom nem lesz, mert kezdek nagyon marhaságokat irni.
(#) tomics76 hozzászólása Dec 1, 2012 /

Sziasztok.Megint segítségetek szeretném kérni.Ha van 1 LPT port illesztőkártya és azon van megfelelő hely a referencia kapcsolóknak ill 1 vész stop kapcsolónak,akkor rálehet kötni és milyen tipusú referencia kapcsolót(induktív kapcsolót tudnék szerezni)? Mert az illesztő kártya 5 voltról megy és általában a kapcsolók működési tartomány 10-30 dc között van.Vagy van direkt 5 voltról működő induktív kapcsoló is? Vagy csak sima végállás kapcsoló gyanánt lehet mikrokapcsolót bekötni?
Köszönettel!
(#) AzIgaziCsaby válasza tomics76 hozzászólására (») Dec 1, 2012 / 2

Szia!
Mikrokapcsolót közvetlenül is köthetsz rá, de a külső tápfeszültséges induktívokhoz kell egy illesztő áramkör. Legalább egy optó és egy ellenállás. Ráadásul induktívból létezik PNP és NPN is. *
* Törölve!
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) SALáta válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Ne már. 1200 al fúrok. Meg se nyikkan a motor. Kb 500 furaton meg egy félig átfúrt facsavaron van túl az a szerencsétlen fúró és "meg se nyikkant" neki.
Sir, 200-300 mm perc 30.000 nél? 1mm es szerszámmal 800-1200, 2mm es szerszámmal 800-1200-1500. Persze ez kontúr vagy nagyolás, fogásmélység 1 mm vagy 2 mm vagy 4 mm telibe 1 es maróval, némiképp anyag függő. h még jobb felületet akarok akkor spirálba Z sebesség mondjuk 1200 és 1200 az XY síkra vonatkozó előtolás. Merjétek már fentebb venni a gépet . . Igaz kísérletezéshez sok sok szerszám kell.
(#) tomics76 válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Köszi válaszod! De akkor ez csak a v-típusú vezérlőhöz jó.Nekem ilyen illesztő kártyám van:
Bővebben: Link
Ehhez akkor csak mikrokapcsolókat lehet kapcsolni?

A válaszablakban a LINK gomb, a linknek van! Javítottam!
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) AzIgaziCsaby válasza tomics76 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Ez így ebben a formában nem igaz.
Csak bonyolultabb az életed.
A végálláskapcsolók sorkapcsok valamelyik oldala közös. Ki kell mérni, ha a pozitív ág az akkor jó neked az ajánlott áramkör. Ha a negatív, akkor kell annyi optó+ellenállás , ahány induktívat akarsz használni.
(#) tomics76 válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Hát lehet maradok a sima végálláskapcsolóknál,mert így egyszerűbbnek tűnik az én kártyámhoz és olcsóbb is.A te variációdnál kell ez a kártya pluszban és 12 volt is még.Ha csak 3 ilyen végálláskapcsolót használok a 3 tengelynek,akkor azokat tehetem a tengely közepére is érzékelőnek (home) ...és nem a tengely végeire?(szoftveres beállítás kérdése?)
(#) AzIgaziCsaby válasza tomics76 hozzászólására (») Dec 1, 2012 / 1

Valóban bárhová teheted. A Mach-ban beállítható a munkaterület mérete. Ha nem lesz lépésvesztésed, akkor elegendő.
(#) Pali79 hozzászólása Dec 6, 2012 /

Szerintetek létezik, hogy egy léptetőmotor csak 200 f/min-t tud?
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Miért kérdezed?

Én játszottam ilyenekkel sokat.
Ha a vezérlőd nem valami jó, akkor igen. Függ a géped kernel sebességétől, a mikrolépésektől, a kiválasztott motor áramtól és a vezérlésben beállított lecsengéstől. (Áramlecsengés: a motorban felépülő mágneses teret mekkora gyorsasággal akarjuk leépíteni (Sir-Nyeteg)
Ha csúnya a hangja, akkor valamin változtatni kell és ha jobb a hangja, akkor általában jobban is teljesít. Lehet rezonancia probléma is. Pl: vízszintesen más teljesítményt tud a motor mint állítva. A rezonanciától meg is tud állni. Vagy ha le van rögzítve kontra nincs rögzítve. Lehet attól is rossz a motor, hogy ki volt már húzva a forgórész a házból.
(#) nagy hoho hozzászólása Dec 6, 2012 /

Van adatotok a KH56KM2-017 léptető motorról? Nem találom ezt a típust. A mérete 55 x 55 x 55 mm.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
(#) gulasoft válasza SALáta hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Má bocsi de ezt nem jó helyre címezted. Én is azt mondtam, hogy 1000 és 800 körül mehet a fúrás, csak minél vastagabb a fúró, annál kisebb előtolás kell neki.
(#) emmzolee válasza nagy hoho hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Van nekem egy NEMA17 motorom. Pont a tiéd kisebb tesója. Itt az adatlapja. Nem 017 a vége mint a tiédnek, de szerintem nem lehet nagy az eltérés. 0.834Nm lehet.

A 4. oldalon van.

(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

A vezérlőm a kék kínai. Ha 200-nál picit is feljebb veszem a sebességet akkor a Mach3-ban akkor csak a gyorsulási és lassulási szakaszban forog a motor, egyébként csak remeg. Mind a három egyformán ezt csinálja. Az igaz, hogy az áram is a legalacsonyabb értéken van.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Mi az a 200? Másodpercenként 200?
Milyen beállításaid vannak?
A vezérlőn? (áram, mikro step, lecsengés)
A Mach-ban? (gyorsulás, lassulás, stepper és a kimenő jel szélessége) Mik lettek beállítva a motor tuning menüben?
Pontosan melyik kínai vezérlő?
Milyen motor?
Képed van a cuccról? Jó lenne látni miről van szó.
Nekem volt olyan kínai vezérlőm, ami egy rakás sz.. volt. Mindig ugrált. Vissza is cseréltem.

Nálad szerintem vagy túl nagy a motoráram, vagy 8-ad, vagy 16-od lépésben megy a vezérlő és a kernell frekit elérted, vagy a vezérlőd bemenetét leválasztó optocsatoló max frekijét 15-18KHz
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
(#) nagy hoho válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Ezt az oldalt meg találtam csak a 017-et nem. Reméltem,hogy legalább 1 Nm-es.
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Akkor lássuk sorba:
A 200 fordulat/perc (200 step/mm, 200mm/min)
Áram 25%-on (ha feljebb veszem akkor sem változik a helyzet csak jobban melegszik minden)
mikrostep: 1
lecsengés: FAST
gyorsulás, lassulás: 100
step, dir pulse: 2
a motorok Sanyo Denki valami nyomtatóféléből lehetett bontva, 3db egyforma 1,45A és kb 1,3V körüli ha jól emlékszem.

Vezérlő
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Ha ilyen lassan megy a motor, akkor a lecsengést lassíthatod. A step/dir pulse simán lehet 5us. Az se jó ha túl rövid a jel ideje.
Tényleg azt kipróbálhatod még, hogy a Machban a step jelet invertálod. Tehát ne a fel, hanem a lefutó élre változzon. Azt különben nézted, hogy jól lett-e beállítva?
Nem tudom pontosan milyen a vezérlőd bemenete.
A vezérlő tápfesz mennyi?
Ha laptopról megy a vezérlő akkor lehet gond a logikai magas jellel, mert ott 3,3V a magas jel szint. Ez gyengülhet ha hosszú az LPT kábel.
Más ötletem egyelőre nincs.
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Idézet:
„Tényleg azt kipróbálhatod még, hogy a Machban a step jelet invertálod. Tehát ne a fel, hanem a lefutó élre változzon. Azt különben nézted, hogy jól lett-e beállítva?”

Ezt a részt nem egészen értem...

A tápfesz 12V. Laptopról megy, rövid LTP kábelen.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Ez arról szól, hogy a pozitívhoz képest, vagy a negatívhoz képest vannak a tüskék.
Ha a vezérlő a negatívhoz képest kéri a jelet és te a Mach3-ban a pozitívhoz képest adod ki, akkor a jelszélességed nem 5us lesz, ahogy beállítottad, hanem sokkal-sokkal több. A logikai egyek után egy marha rövid 0 szint lenne és kezdődik a jel megint.
Ha belépsz a Mach3-ba akkor Config => Ports and pins => Motor outputs => Step low active.
Itt ha változtatsz, akkor megcseréled pozitíhoz képest és a negatívhoz képesti jeleket.

Nem tudom érted-e? Nem tudom hogy tudnám érthetőbben leírni.
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Idézet:
„Ha belépsz a Mach3-ba akkor Config => Ports and pins => Motor outputs => Step low active.”

Na így már igen.
Viszont a vezérlő doksija alapján nem. Mellékelem a képet a doksiból, ezek alapján lett beállítva. Igaz ugyan, hogy nincs túl bő lére eresztve a leírás csak a minimum dolgok, hogy egyáltalán működjön valamennyire.
(#) GFI hozzászólása Dec 8, 2012 /

Sziasztok!

Építgetem a cnc marógépemet, de szinte heti rendszerességgel újra kell gondolnom a mechanikát. Most úgy néz ki, hogy 15-20kg lesz a Z tengely. Eddig scs25 ős tengelyt terveztem 700mm-hoszban. De ez kevés lesz. Láttam 1 videót ahol házilag gyártottak sbr talprészt és arra csavarozták rá az scs szárakat. Szerintetek működő megoldás lenne ha legyártanák, vagy feldarabolnák 1 sbr-t 50mm-res szakaszokra, és olyan 200-300mm-enként alátámasztanám a scs-t. Ha járható megoldás, akkor ezt használnám az x tengelyhez is amin kb 50kg lesz.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Ezek szerint nem oldódott meg a dolog.

A lecsengést lelassítottad? Arra sincs változás? Különben nekem is volt már olyan vezérlőm ami mindig ugráltatta a motoromat. Vissza adtam a gazdájának és vettem egy frankót.
Egy ilyet.
Azóta megy minden mint az álom. 35KHz frekit bírja! Frankó gyors optók is vannak benne (6N137), A motor tartóáramot azonnal leveszi 25%-ra amint megáll a motor. Ezért nem fűti a mocit. A ventilátornak is betettek egy Step-down konverteres cuccot. Abszolút nem fűt, főleg nem úgy mint a 7812-es régiek.
Nagyon elégedett vagyok vele.
(#) barthaz hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok.
Tachus42 vezérlőt fogom megépíteni. Olyan kérdésem lenne, hogy 12 voltos robotron motorokat akarok vele hajtani ami 12v-os. Ha 12voltal hajtom a motorokat akkor kell elé előtét ellenállás? Egy atx tápra gondoltam. Várok tapasztalatokat ezzel a vezérlővel kapcsolatban.
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Hát nem jutottam előbbre, a lecsengést nem állítottam, mert Sir-nyeteg oldalán azt olvastam, hogy nem jó ha piszkálva van.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Hát ha ő azt mondta...

Próbáld ki. Nem fog tönkre menni.
Következő: »»   142 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem