Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Nekem nyikorgott rendesen a mechanikám. Grafitos zsírt kapott és egészen megnémult ..
Itt van előttem egy nagyobbacska lineáris csapágy, ebben olajzó csatornák futnak, de egy 16-os golyósorsó pedig egy fehér színű zsírban van. Hobbiszinten azt mondom, mindegy, de ha lehet zsírozd. Na hozzáteszem, a csúszka 90mm hosszú, ilyen hosszú csatorna zsírban, lehet nagy ellenállást fejt ki a golyókra, míg egy golyósorsónál a visszatérítő pálya sokkal rövidebb. Lehet számít ez!
Helló!
Köszönöm a válaszod! A gép tulajdonképp marósnál lesz legyártatva ugyanis egy kis oszlopos nyákfúrónál kifújt a precíz gépek tárháza. Ezt a fecskefarkas megoldást meg szerintem szögmaróval kisujjból meg tudják oldani. Nézegettem a lineáris síneket a neten amiket találtam az a pénztárcámhoz még mindig sok. Nézegettem még azt a megoldást is amikor az alu profilba van a tengely megtámasztva (item lineáris megoldása) de ahhoz meg nagyon drágák a V görgők. Üdv Petjaa
Ajánlom a "sárga fórumot". Ott relatív olcsón hozzá lehet jutni a lineárisokhoz.
A fecskefarkas megoldásnál, hogyan biztosítod, hogy ne kopjon, ne rezegjen, ne akadjon? Az jó, hogy szögmaróval kimarják de az asztal része is jó lesz?
Köszönöm, megpróbálom szétszedni utána biztos kap valamilyen kenést. Megpróbálom a zsírt, remélem nem fogja meg. Egyébként 24 mm-es az orsó és 5mm a menetemelkedés.
Üdv: Gábor
Szia! Nem kell feltétlenül nagy átmérő, feltéve, hogy alátámasztott. Újonnan sem vészes az áruk, de sárgán rengetegen adnak el ilyeneket. Javallom a budapesti CNC talit, ott lehet ám mazsolázni
Jó neked! Én egy angol golyósorsót fogtam ki, valami 5.08 a menetemelkedése, 1/5 inch, milliméterben elég kínos lesz kijelezni az elmozdulást! Először azt hittem, hogy 5mm, aztán jött a döbbenet!
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
Miért baj, hogy nem pont 5mm a menetemelkedés? Be lehet írni nem kerek értéket is. Nálam 533,3333335 lépés lett beállítva 1mm megtételéhez. Ez lett a megfelelő érték. Igaz, hogy nem tud pont rá állni a kerek számokra, de az eltérés elhanyagolható, mert 0.005-0.008 mm szokott az eltérés lenni. Na ez nálam sokkal jobb mint a gépem pontossága.
Milyen programot használsz vezérlőnek? A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
Hát ez az! Pc-nél nincs gond, de szeretnék helyette egy saját PIC-es kütyüt is használni, (MPG-t?) annak meg nem tesznek jót az ilyen hosszú tizedes törtek. Sok memória kell, lassú lesz, és a kis hiba is csak gyűlik...
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
Tudna valaki segíteni vezérelt hungarocell vágásban?
Köszi A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2013
Kicsit átalakult a Z, főként a méretek miatt. A lézer egység maradt a régi.
Holnap összerakom az egészet és fényképelek.
Csendben, ha időm engedi, én is építgetem a cnc masinámat.
Az alapja egy precíz kivitelű X-Y asztal, (rendkívül kicsi mozgástérrel), amit a sárga oldalon vettem egy jó fél éve. Nagyon sok módosításra van még szükség, mert a mozgató motorokat le fogom cserélni, az eredetiek kritikán aluliak, bár van akinek az eredeti mocik maradtak, és csudálatos dolgokat produkál így is. Mindenesetre a Z-oszlop elkészítése rám vár, és némi haladás már jelentkezik. A lin sínekkel is volt némi mókolás, mert eredetileg egy kocsival vásároltam ezeket, és hát talán mondanom sem kell, semelyik nem egyezik a másikkal a gördülőelemek méreteit illetőleg. Nem maradt hátra más, mint a válogatás, hozott (vásárolt) golyókból. Kipróbáltam egy műanyagot, de alulmúlta a várakozásom, így hát marad a ZX100 fedőnevű ipari anyának való. Még ebből az anyagból kell a "diót" elkészíteni, menetet belefúrni, és a motort felszerelni, ezután lesz már tulajdonképp mozgásképes remélhetőleg. A fóbb mozzanatokat dokumentáltam, inkább a magam szórakoztatására, de néhányat közzéteszek, hátha valaki ötletet merít belőle.
Az orsó csapágyháza:
Az a csapágygolyó nem egy 5/64-ed inches példány? (Nem tudom, hogy kérted a boltban..)
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
Az orsó, és az anya tartóbakok.
Kettőt készítettem belőle, mert még szeretnék a ZX100 anyagon kívül mást is kipróbálni.
Még pár kép:
Szia!
Sima 2mm golyókat vásároltam száz darabot, és hála a szórásuknak (+ 0.005 -0.007) sikerült a pótlás, illetve a csere.... A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2013
Ma én is folytattam a gépem X tengelyének az átalakítását. Képek lent.
Ez az anyag amit rá építettem a kocsikra ez egy laminált bakelit lap. Ez csak próbából lett ki marva, de lehet ha elég erős, akkor marad is. Szerintem eddig úgy néz ki, hogy maradni fog. 12mm vastag anyag. Jó erős. Azt nem tudom, hogy a Z tengelyt ha át építem, akkor hogy fog elférni ezen a 90mm széles tartón. A jelenlegi elférne de azt is erősíteni kéne. Az most 2db 12mm-es kéreg edzett rúdból van. Ha betennék egy sor 20.as sínt 2 kocsival, vagy egy 25ös sínt 1 kocsival és mellé tenném az orsót akkor szerintetek mennyire lehet az kemény? Ha muszáj, akkor meg oldom a 2 soros 20 as síneket, de akkor alig marad hely az orsónak közöttük.
emmzolee köszönöm!
Időközben megérkezett a dió alapanyaga is...
Üdv nektek
lassan elkészül az enyém is,csak még a marómotor tartó hiányzik a képek minősége hagy némi kívánnivalót bocs
Sziasztok!
Elég sokat keresgéltem a neten és főleg az alacsony ára miatt tetszett meg ez a fajta mechanika: LINK. Természetesen nem műanyagból, hanem 50x50 -es vagy 30x30 -as gépépítő aluból lenne a váz, derékszög elemekkel megerősítve. Szánonként 2db párhuzamos, 16 -os kéregedzett, köszörült rúdon futna párhuzamosan 2db lineáris csapágy. Ez az egész szerkezet, pedig rá lenne építve egy hegesztett zártszelvény vázra, hogy le lehessen burkolni az egészet, mint a gyári gépek (ne fröcsköljön, ne szórja szét a forgácsot és védve legyen az egész gép). Eddig van meg a terv. Egyrészt szeretném kikérni a véleményeteket, hogy ez a fajta megvalósítás mennyire üzembiztos, pontos! Másrészt arra lennék kíváncsi, hogyan lehet megoldani, hogy ezek a rudak teljesen párhuzamosak legyenek, van erre valami trükk vagy hasonló! Köszönöm
Szia
Sok bosszúságtól mented meg magad, ha elfelejted a sima 16-os tengelyt. Vagy alátámasztott tengelyt használj hozzá SBR-xx nyitott csapággyal vagy rendes lineáris sínt. Utóbbit használtan majdnem annyiért megkapod mint az alátámasztottat. Az első próbálkozásaimnál 2x2 16-os tengelyen 8db SC16-os csapágy vitte az Y hidat. Már a próbák alatt elbukott! Rezonált és ha terheltem (kb. olyan súllyal mint a Z tengely és a szerelvényei) majdnem 1mm-t behajlott.
Hát ezt sajnálattal hallom, mert így továbbra is felejtős ez a CNC építés, mert a normál lineáris sínek és kocsik igencsak drágák.
Ettől függetlenül, a szán mozgatást hogyan érdemes megoldani? (trapézmenetes szár, golyósorsó, stb) Útmérőket milyen esetben szükséges alkalmazni? Köszi
Ha egy alátámasztott tengelyt drágának tartod, akkor szerintem a golyós orsó se illik bele, a költségvetésedbe, de nincs is rá szükség, trapéz orsóval is kifogástalan mechanikát lehet építeni.
Útmérő alatt nem egészen nem egészen értem mire gondolsz, ha valami lineáris útmérőre akkor az teljen fölösleges, ágyúval verébre kategória. A léptetőmotor tudja mindig a pozícióját, ha szervo motort alkalmazol akkor abba be van építve az enkóder, úgyhogy megint csak nem kell foglalkoznod az útméréssel.
Ez így igaz, nem igazán fordult meg a fejben, hogy golyósorsót alkalmazzak, csak azért írtam példaként, hogy egyértelmű legyen mire gondolok. Inkább én is az említett trapézorsóra gondoltam. De pontosan hogyan? Elég egy egyszerű trapézmenetes orsó és egy trapézmenetes anya? Milyen anyagból és milyen méretpontossággal? Hogyan célszerű rögzíteni a szánhoz az anyát?
Útmérő alatt leginkább a szögjeladóra gondoltam, mást nagyon nem is lehet kapni. Köszi
Szia, Igen, elég az egyszerű, csak legyen meg a megfelelő végződése, hogy csapágyazhasd. Az anyán is kell felület, hogy rögzíthesd. Célszerűen csavarkötéssel. Hogy milyen anyagból legyen, azt a gyártó tudni fogja. Ezek mozgatómenetek, arra készítik őket. A pontossággal hasonló a helyzet, nem ezen fogsz elcsúszni, azt az igényességed határozza meg.
-Útmérőt én is teszek a gépre, kivételes esetekben jól jöhet. (Hol legyen, ha nem ott ?) -A vezetékek párhuzamosságára van az a módszer, hogy ráteszik a szánt az egyik végébe, ott rögzítik a rudakat, majd áttolják a másik végállásba és ott is rögzítik. A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
Trapézmenetes orsóra tökéletes a POM anya !
És ugyan olyan kialakítás meg lehet vele csinálni, mint ha egy golyós orsónak az anyája lenne, rögzítés végett. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
Csak megjegyzésként, mivel nekem már van gépem. Az útmérőt nulláznod is kell tudni, mert úgyis mindig relatív pozícióból érdemes indulni a használt anyagok sokfélesége miatt. Ezt 3 nap után meg fogod unni és felesleges súly cipeltetsz a motorokkal. Én eddig semmi hasznát nem vettem volna. A Mach3-ba úgyis be van építve, ha pedig a léptetőmotor tévesztene, akkor már egyéb baj is lesz, mert vagy gyenge, vagy megakadt valahol. A Mach3-nak csak megadod mennyit menjen - ha kell ezredmilliméterben és akkor annyit megy akár plusszban, akár mínuszban .. persze ha a mechanika is ilyen pontos. A vezetékek párhuzamosságára a legelső lépés - ha két darabot vágsz : egyszerre tedd, különben soha nem lesz párhuzamos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |