Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   165 / 376
(#) nagy hoho válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Terv tényleg felesleges. Csak az oldal falakról készült műszaki rajz mert az cnc-n készült.
A gépvázról egy bútorlapra egy skicc készült 1 : 1 -ben, hogy lássam a méreteket. Emberek napokig dolgoznak látványterveken ahelyett, hogy a gépüket építenék. Én úgy kezdtem, hogy volt 2 db 400 mm hosszú alu. profilom. Ez lett a híd alapja eköré épült minden, ez határozta meg a többi méretet.
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 25, 2013 1 /

Majd akkor derül ki milyen merev a géped. Én is atombiztosnak gondolom a gépemet, de amíg nem martam vele addig ez csak feltételezés.
(#) nagy hoho válasza sprofan hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Ha a rúdra hegeszteni akarsz akkor 1000 %, hogy meghajlik a hegesztés miatt!
(#) Schnitt válasza nagy hoho hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Ennek a kompaktplatten-nek mi a magyar neve?
Hol, lehet beszerezni?
Erre a szóra csak német oldalakat, és a te hozzászólásodat dobja ki a kereső.
(#) nagy hoho válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Azért mert az anyag Németországból való.
(#) Schnitt válasza nagy hoho hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Igen, de általában nálunk is lehet mindent kapni, amit nyugaton, csak más néven.
Csak németül nem tudok, a netes szótár meg azt mondja, hogy a szó cd lemezt jelent.
Csak van valami egyezményes név, mint pl az mdf lap, vagy az osb, ahogy rá lehetne találni lapszabászatokban.
(#) Massawa válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Pertinax. Ha a papir helyett vászon van benne, az még jobb minöségü, de egyre ritkább anyag fenol tartalma miatt. Néha textil-bakelitnak is hivták.
Manapság gyakran GFK lemezekel helyettesitik, de az üvegszálas, vagy ha drágább, szénszálas. Mind a kettö erösen koptatja a vágoszerszámokat.
(#) _vl_ válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Bővebben: Link
Bővebben: Link
Amit bárhol kapsz, és használható lehet még merev fa alkotásokhoz, az a rétegelt lemez.
(#) Schnitt hozzászólása Jún 28, 2013 /

Köszönöm mindkettőtöknek az infót!
A rétegelt lemezen én is gomdolkodtam, megmunkálni is könnyű, de a levegő páratartalmára nem vetemedik?
Mondjuk, ha nitrolakkal lekenném, az talán megszárad, mielőtt nagyon beszívódna, nem vastagszik meg tőle a vágási felület.
Vízzárásnak jó lehet.
(#) Massawa válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Van egy bizonyos tipusu rétegelt lemez - sajnos már a nevét nem tudom - valamikor orosz bakelitnak csufolták - ami nagyon sokrétegü és sötétbarna, vöröses a szine. Ezt a lemezt mügyantával ragasztották és kitünöen áll ellen a nedvességnek, miután impregnálva volt.
Elég nehéz és régen az épitöiparban használták. Nem tudom, hogy elérhetö-e még.
Általábn 10 és 20 mm-s vastagságban fordult elö ( én mást nem láttam).
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
(#) nzozz hozzászólása Jún 29, 2013 /

Sziasztok!
Egy kisebb CNC eszterga házilagos kivitelezése mennyivel bonyolultabb és költségesebb (ha az egyáltalán) egy CNC maró megépítéséhez képest?

Ha a megmunkálás során hűtőfolyadékot kell alkalmazni, azt hogy lehet megoldani, hogy egyrészt a elektromos dolgokat ne érje, másrészt rendesen össze lehessen gyűjteni a keringetéshez? (leginkább marók esetén, esztergáknál könnyebbnek tűnik a helyzet)

Köszi
(#) yankoo válasza nzozz hozzászólására (») Jún 29, 2013 /

Marónál az alu asztalon végigfolyik, csak 1 fokban meg kell dönteni az asztalt, meg egy furat és ott le is folyik. Legalábbis én így csinálnám. Nem a munkaasztal dönteném meg hanem a komplett gépet.
(#) Prome válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Ez már nem hajlik be a nedvességtől, mint a régiek?
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
(#) Medve válasza Prome hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Ha félsz tőle esetleg impregnálhatod...ugy is le kell festeni...Én a fagép éleit -nem mondom, hogy az a jó-, karosszériás glettel szépítettem.
(#) Prome hozzászólása Júl 2, 2013 /

A bomanid fajták nedvesség felvevése amúgy 3 %.
Sokkal kisebb mint a fáé.
Igaz jóval drágább s a megmunkálás is nehezebb...
(#) Mdavid válasza Prome hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Nem akarok belekontárkodni, de én úgy tudom, manapság ezt már poliamidnak hívják. Úgy több találat is kijön rá. Én anno danamitnak ismertem, aztán az egyetemen tanultam, hogy az helyesen poliamid. Ha tévedek, akkor bocsi.
(#) sastas01 válasza Mdavid hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Úgy tudom, jól tudod. Azért dob több találatot poliamidra mert ez a hivatalos neve, a bomanid, danamid(t), és társai a különböző gyártók(vagy gyártási eljárások?) elnevezése. Legalábbis nekem egy szaki ezt mondta.
(#) Mdavid válasza sastas01 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Nekem egyszer azt mondták ezekre a nevekre, hogy a gép mellett állva rosszul hallotta a mester dünnyögését a tanonc
(#) sastas01 válasza Mdavid hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Ezt megjegyzem...
(#) nagy hoho hozzászólása Júl 2, 2013 /

Elkezdtem az elektronikát a cnc-mhez:
(#) sastas01 válasza nagy hoho hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Az, hogy csöpög a nyálam nem kifejezés. Nagyon tetszik az elrendezés és a kivitelezés is.
És még a fotózáshoz is van érzéked
A madárka a véletlen műve vagy ez az első munkád?
(#) nagy hoho válasza sastas01 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Nem szeretem a spagetti szerelést, amikor tiszta drót az egész doboz. Még a fele alkatrész sincs a dobozba de részletekben fotózom mert aztán már követhetetlen lesz. A képen látható részegységeknek bele kell férni.
A madárka egy szürke gém, természet fotózással is foglalkozom.

2682478.jpg

(#) Medve válasza nagy hoho hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Hello, a hétszegmenses mit fog mutatni?
(#) HA5AWS hozzászólása Júl 3, 2013 /

Sziasztok!
Elkészült a vezérlőm a cnc-hez. A PminMO oldalán találtam az opto leválasztó és Allegro A3977-es vezérlőt. Csak három csatornás lesz, de lehet valamikor a negyedik is elkészül. Az első tesztek megvoltak örültem. Sajnos van egy kis gondom. Nem elektromos jellegű hanem mechanikai. A golyós orsók lehet, hogy valamikor beáztak. A gépet örököltem, csak az elektronika amit én építettem. Időnként lépésvesztést okoz, ha gyors irányváltások vannak. Nem mindig. Kérdésem az lenne, hogy a golyós anya szétszedhető-e és tisztítható-e? Olyan a jelenség mintha kisebb mozgásoknál megszorulna az anya. A tengelyeket sikerült letisztítani, nem valószínű, hogy az okozza. Próbáltam finom műszerolajjal kenni, de majdnemhogy csak ártott neki. Esetleg valami ötlete valakinek? Köszönöm.
Üdv: Gábor
(#) nagy hoho válasza Medve hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

A léptetők hőmérsékletét.
(#) Petjaa hozzászólása Júl 4, 2013 /

Sziasztok!

Egyre több projektemhez lenne szükségem egy marógépre, így elővettem megint a témát. Egyenlőre még csak ötleteket merítek és tanulmányozom a különböző konstrukciókat. Jelenleg egy hasonló kialakítású gépen gondolkodom mint ami csatolt képen van. A kérdésem tehát az lenne, hogy mi a véleményetek erről a fajta kialakításról, valamint ez a fecskefarkas (ha jól írom) szánrendszer mennyire használható? Nézegettem a lineáris síneket de azok nekem nagyon drágák. A lineáris tengelyből meg nagyon vastagot kellene használni. A cél az lenne, hogy alumíniumot tudjak vele marni. A munkaterület kb. 300x150mm lenne.

Köszönettel Petjaa
(#) Medve válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Hello, igen tisztítható, szétszedhető, de némelyik konstrukció, főleg a kisebbek, elég kényelmetlenül. Ha kicsavarod az orsót a golyók kiesnek, vizsgáld meg, hogy vissza tudod-e majd helyezni őket. Ha a visszatérítő csatorna szerelhető, akkor nem probléma, de ha az egy préselt alkatrész, akkor valószínűleg aprólékosan zsírba ültetve tudod csak visszahelyezni a golyókat a tengely felől. Először talán próbáld meg benzinben megforgatni az anyát, hátha kimossa a szennyeződést.
(#) Zoli_bácsi válasza nagy hoho hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Nagyon szépen alakul a vezérlő, és nagyon korrekt a szerelés barátom! Te láthatatlan madárfotós, te! Szép kép lett!
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
(#) HA5AWS válasza Medve hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Szia!
Köszönöm, megpróbálom szétszedni, de mintha ragasztott részt is láttam volna, de ez majd kiderül. Egy másik kérdés, milyen kenőanyag jobb ide? Olajozás, vagy zsír?
Üdv: Gábor
(#) sastas01 válasza Petjaa hozzászólására (») Júl 4, 2013 /

Szia!

Azzal a fecskefaraks rendszerrel az a baj, hogy házi körülmények között nehézkes a kialakítása, egyébként járható út.
Szerintem, hogyha ekkora munkaterületet akarsz, gondolkozz el azon, hogy mozgó hidas változatot építesz. Ha ilyen kialakítást választasz akkor, az asztal mérete 2x akkora kell, hogy legyen mint a hasznos munkaterület.
A 15 ös linek+kocsik nem olyan méregdrágák egy ekkora hossznál és hidd el, megéri. Ha meg rudat választasz, abból alátámasztott kell és úgy 14/16-os elég.
Alumaráshoz amúgy is a lin+kocsi megoldás a jobb, különben sok kompromisszumot kell kötöd(rezonál, tekeredik az egész, akkor kisebb előtolás....)
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Következő: »»   165 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem