Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1056 / 2208
(#) walter válasza tube_dani hozzászólására (») Szept 3, 2010
Szia!
A katalógust néztem ott 250V-ot ajánl anód feszültségnek, annyi még marad.
(#) sturbi válasza lapose hozzászólására (») Szept 3, 2010
Köszönöm a választ, 20 µF-os olajkondit akarok használni, előtte-utána lesznek még izmos pufferek a tápnak, csak a 100 Hz-es brummot akarom kis Rdc-vel minél kisebbre leszorítani ezzel a soros rezgőkörrel a szűrőláncban, ekkora áramra nagy Rdc-jű fojtó, vagy ellenállás helyett.
Akkor jól értelek, hogy maga ez a rezonancia fojtó jó a 100 Hz-re ugye ?
(#) walter válasza tube_dani hozzászólására (») Szept 3, 2010
Kis kiegészítés:
A 250V akkor maradhat,ha az anódon mérted a 265V-ot.
(#) sturbi válasza walter hozzászólására (») Szept 3, 2010
Köszönöm a választ, igen, de csak 100 Hz-en, elkó nem lesz a fojtón, csak a pufferek lesznek azok.
(#) lapose válasza sturbi hozzászólására (») Szept 3, 2010
Igen jó lesz.

Szerk. Bár írtad, hogy hagyományosan lemezelt(nincs benne légrés?), figyelni kell nehogy telítésbe menjen a vasmag, mert akkor romlik a szűrés hatásfoka.
(#) tube_dani válasza walter hozzászólására (») Szept 4, 2010
A 265V-ot közvetlen a tápon mértem, a primer tekercs rajz szerinti felső oldalán (szal ja, az anódot mértem )
(#) sturbi válasza lapose hozzászólására (») Szept 4, 2010
Ide mekkora feszültségtűrésű kondi kellhet a fojtóra ?
(#) lapose válasza sturbi hozzászólására (») Szept 4, 2010
Nem kell nagyfeszültségű, 100V bőven elég, sőt még sok is.
(#) lapose válasza sturbi hozzászólására (») Szept 4, 2010
Légréses a fojtó?
(#) sturbi válasza lapose hozzászólására (») Szept 4, 2010
-Hát ez jó kérdés, ebből kettő volt régebben, de az egyiket szétszedtem valamikor 20-25 évvel ezelőtt (mert ez össze van szegecselve, és talán be is van öntve valami bitumenszerű anyaggal), nem emlékszem milyen volt, de erős, 220-as tápegységben voltak az biztos, egy kisebb asztal méretű angol műszerben, és arra gondoltam, hogy valami hasonló szerepet tölthettek be, egyelőre reménykedem, hogy légréses.
(#) walter válasza tube_dani hozzászólására (») Szept 4, 2010
Biztos fáradt vagyok ,de nem tiszta a rajzon csak a tápegységet látom ott csak a szekunderről lehet szó?
Az anódot közvetlenül az anódra értettem nem a tápegységre, így gondoltad a válaszodban?
(#) tube_dani válasza walter hozzászólására (») Szept 4, 2010
a greatz és a test között mértem
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Szept 4, 2010
Végülis arra jutottam, hogy holnap bekötöm (szűrőnek) az előző 150 ohm Rdc-jű fojtó helyére, és műterhelve megnézem szkópon, hogy ahhoz képest mennyire veszi le a brummot (olyan valószínűleg azért nem lesz, de ha ellenállásnál lényegesen jobb, már az is elég lenne).
(#) walter válasza tube_dani hozzászólására (») Szept 4, 2010
Akkor már sovány lesz, mert a kimenő trafón is esni fog kb 10V.
(#) tube_dani válasza walter hozzászólására (») Szept 4, 2010
:S
Akkor a varázsszem tápját máshogy kell megoldanom...
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 4, 2010
A számításod jó, az 1 per 2 pi gyök el cé is abból adódik, hogy a rezonancia freink a kappacitiv és induktív reaktanciák egyenlőek, az egyik fel a másik lefelé mmuutató vektor azaz eredőjük zéró, a 3ik erre a tengelyre merőleges vektor az ohmos rész az marad.
Ez mind szép és jó, de miért akarsz egy rezgőkört rakni egy hangfrekis erősítőbe? Ha sikerül brummot elnyomni vele akkor is gebaszokat okoz. Az erősítő így 100Hz en lyukvágó, nem túl jó ötlet a 100Hz es átvitel rontásával brummot csökkenteni. Akkor inkábbpuffer növelés, tápba fojtózás. Szabályzott táp. És van még egy gond szerintem a fázisforgatása a RL körnek rez alatt és felett -90 től +90 ig tekereg, ettől tuti gerjedékeny lenne.
Brummra a megszokott módszerek, fűtésközepelés, egyenfűtés, tápszűrés...Amelyiket lehet alkalmazni. Nem ismerem eme gyönyörű csöveket, de lehet ebből csak a tápszűrés a járható út.
Biztos, hogy brumm az? Nem egy alattomos földhurok?
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 4, 2010
Ja már látom tápba raknád a rezgőkört a fojtó helyett, (az előző hsz emben azt hittem az anódkörbe) oda jó ötlet, a 100Hz re leeht lyukszűrőt rakni, csak nem nyomtam frissitést most reggel, nem láttam a fejleményeket.
Azaz a tápba a soros fojtó helyett beteszel egy párh LC-t, így már jó.
A frekiszámítás jó.

KÉRDÉSEM:
PCF200
PCF201
PCL84
DY86
PY88
akkal érdemes foglalkozni (csöves hangfrekis hifi erősítőbe, előfokba, cd hang fokozatba)...amit a datasheetekbők kihámoztam
DY86 fűtése miatt felejtős
A P-sek fűtését sorba kell kötni és aztán agyalni avval nincs gond 300mA és kész.
De a PCF200 PCF201 akár csak a triódája vagy akár csak a pentódája ér alamit HF en? Hálós anód, gondolom nagyfrekis. Mintha az elektroncso.hu n a háló hangja cikk...
A PY88 ból 4db ot graetz be kötve talán a 6l6 ba is tudnék az egytekercses táptrafóra csöves egyenirányítást rakni. Igaz fűtene mint állat 26Vx0,3Ax4db majdnem 30W! Ami beterheli a trafót, vagy fűteném a 220 ról direktben és akkor már 8db ot 8x26V az 208V a többi az áram beállító ellenálláson 230-208 azaz 22Vx0,3A azaz egy 10W os malac elég is lenne ide sorba, ekkor 8db PY88 alkotna graetz et, a fűtés nem a táptrafót trehelné. CSÖVES brutál táp lenne ami 60W ot megenne, lehet külön dobozba kellene tenni

PCF200 PCF201 nél sem a fűtést kérdezem, hanem a hangja milyen?

VISSZATÉRVE a 100V/4-8Ohm os illesztőmre, ha letekerek a szekunderből akkor ahoz, hogy kivezéreljem rendesen a hangfalat tuti telítésbe kell vinnem a vasat, azaz HIFI erősítőbe kizárt az alkalmazása, ha jól gondolom, viszont gitárhoz tuti lenne. Jól gondolom, hogy a 4 Ohmra számított szekundert rövidítve ugye kevesebb feszt kapok azaz nagyobb feszt kellene a szekunderbe küldeni, de az meg már telíti a vasat, azaz nem is jönne le elég fesz a primeren, hogy elég legyen, viszont a vas halálra fel lenne mágnesezve.
AZAZ tuti rászámoltak valamennyit de a felét már nem kéne letekerni, pedig a felét lekellene, hogy 1k8 at kapjak a 3k hoz meg 2/3 át és ekkor lehetne PCF200 hoz a 3k ra illeszteni, de ez harmada az eredetinek azaz harmadannyi szekunder eff feszt kapnék ami majdnem 1/10ed teljesítmény azaz röviden, ahány Wattot most át tudna vinni annak kb a tizedét tudná eme módon. Ha ez egy 100W os APX után van számolva akkor 10W ig tudnám használni?
(#) joepapa válasza joepapa hozzászólására (») Szept 4, 2010
Az illesztőtrafó rosszabb mint egy 220/12-9V os trafó fél órát zenehallgatva-gondolkodva rájöttem
Az illesztőtrafó (100V-4Ohm) azaz valószínű úgy számolták, hogy evvel a szekunderrel 4 Ohm on pont jó azaz nem a szekunderét, hanem a primerét kellene változtatni, és nem letekerni, hanem rátekerni.
Annál is inkább mert így kicsi a primer menetszám ami kis primer impedanciát jelent a szek4 Ohm ról áttranszformálva, és ha légrésesre alakítom a primer induktivitás is kevesebb ami rásöntöl az amúgy is kis impedanciára alsó frekin.
A telítésnek még a közelébe sem jutnék mert behorpasztaná a csövet a nagy anódköri terhelés, a kimeneten hiába tekernék le a szekunderről csak kissebb jelet kapnék. Tehát egy jó kimenő egy jól méretezett primernél kezdődik, aztán lehet áttételekkel számolni.
Azaz max a vas, és a cséve jó valamire a réz meg a méh-be, vagy ujrra feltekerni? hm...nem szép dolog az ujjratekerés girbegurba madzaggal.

Szóval ki mit ad érte mert van két új ilyen trafóm még nincs ón a forrfüleken, jó kimenőt lehetne tekerni rá, de ami rajt van az kevés primer, és a szekunder hiába okés de felette van.
Esetleg gitárerősítőbe gyönyörű hangot produkálns saccom szerint.
Lehetne letekernia szekundereket , aztán le a primert aztán rendes primerrel rétegesenmegtekerni ugyanekkora akár ugyanezt a rezet használva szekundernek. De kellene rá vékony mazzagból egy rendes primer.

Arisztotelész állította: a nehezebb testek gyorsabban, a könnyebbek lassabban esnek. Nem az a zseniális ebben, hogy ez hamis, hanem, hogy sosem próbálta ki.

Lehet mégis bekötöm meghallgatom.

A 6L6 okban lassan megvan az első 50-100 óra, a lilázás csökkenni látszik, de este tudom megmondani. A hangja viszont javul, vagy az agyam szokott hozzá?
A tolnai vasas kimenők is teljesen szüzek voltak 2 hete, a kimenő hangja is változik?
A hiszterézis görbe felvételénél tanultunk szűzgörbéről, de a 3ik átmágnesezésbél, mintha már állandósulna a "pingvin" (hiszterézis görbe-pingvin).
Az meg egy 1kHz es hang esetén 3 periódus alatt nagyon rövid idő Vagy mégis van bejáratása a trafónak? A réznek?

60éves Litze hutzalból érdemes lenne kimenőt tekerni?
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 4, 2010
Változtatás nélkül, 6C19P PP, 6E5P PP (triódában)...
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 4, 2010
Az szereti ezt a kis impedanciát? Azaz szerezzek ilyen csöveket és építsek a trafóra erősítőt. Ez ésszerü ötlet, ha jól értettem. Csak egy táptrafó, és csövek kellenek. Akkor meg sem bontom a trafót, mert ha megbontom akkor mindent letekerek már (fent irtam miért)
Az illesztőkön csak 2 primer tekercs van, ami sorbakötve volt a mérőkörben azaz a középlecsapolás fele imp.
De szép álom lett volna, hogy az olcsón fellelt PCF200-201ekkel PCL84 el jó lenne...
6C19P 6E5P PP projekt esetleg, ha csak 1 erősítőm lesz. Mert most valamit el kellene adni, ha újabb tanulmányba akarok beruházni.
Ma eddig 1 órát szólt a 6L6 mindjárt bekötöm az EL84 et aztán megint lealázza .

Aztán megint nem ezt tettem, hanem mégeggyszer megmértem az illesztőt.
pontosítok, egy üzemállapothoz közelibb módon, 100V os azaz a konektorból 220V jön felét elfűtöm, sacc (kimenő terhelésből pri áram bol fesz esés megfelelő P)
zóval 2db 4k7 volt a fiókban 5W os azt párhuzamosan sorbakötöttem a primerrel és bedugtam a 220V ba (ekkor a család mellém röptetett egy slim cd tokot cd-s től a metlakira, nanosec pontos időzítéssel, pár perc szünet míg levegőt kaptam)
Szóval a trafó primer 100V azaz a két pri sorba ide 2-3kOhmmal sorban bekötöttem a 220V háloztba, a szekunder 4 Ohmos egyik tekercsre 12V10W izzó, azaz 10W kb a trafón átengedve.
Mérési eredmények pri (2 pri sorosan középlecsapoláson 38V körül értelemszerűen) 77V ment be a szekunderen 7V jött ki azaz 10:1 fesz áttételt tudja itt is 50Hz 10W hangbál is fogja.
de ez csak 100 as impedancia transzformáció, azaz ha nem ekecs módom a 4 Ohmos szek re kötök 8 Ohmos hangfalat hanem ahova kell: a 4Ohmosra 4 Ohmosat, a 8Ohmosra 8Ohmosat. Szóval 4 Ohm a 4 Ohmos szekunderen akkor a primeren ez 400Ohm Pontosabban 2x200 Ohm, na erre nincs cső az tuti.
(#) tube_dani válasza walter hozzászólására (») Szept 4, 2010
Most ugrik be, h ezt a 265V-ot akkor mértem, mikor az egész rádió, tehát a végfok, hangolásjelző, meg minden bizb*sz terhelte a trafót (5 cső összesen). Így talán jó lesz, ha az előfokom meg varázszsemem köbö annyit vesz fel, mint a rádió többi része, nem?
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 4, 2010
Alakítsd át a 6L6-os SE-det az én saját kapcsolásomra (6P7C SE, de jó 6P3CE-vel is), nemigen fogja többet semmi lealázni. Olyan csövekhez jó, amelyeket az anódfesz kb. felénél lévő segédrácsról is jól lehet vezérelni (mivel a segédrácsról vezérlésnek ellenkezőleg görbül a karakterisztikája, mint a vezérlőrácsról vezérlésnek, az eredő karakterisztika nagyon jó, és dumping faktor problémái sincsenek az erősítőnek.6P7C SE
Valahol a 300.-ik oldal körül van részletezve a mű beállítása.
Jaa.., hogy az EL 84-et alázza, az más..
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Szept 4, 2010
Az EL84 alázza a 6L6 kemény hangját, de már nemigen, de elaludt a fiam, majd 2 óra múlva lehet hangerőpotit visszatekerni...

A 6L6 osom pontosan 6N9SZ (ciril 6H9C) minkét trioda megy csatornánként, és 6P3SZ (ciril 6 pi 3 C)
Ezekkel is érdemes lenne?
Az a gond, hogy a Triangle Zephyr mk1 eseim 4 Ohmosak, és ez a jobbik hangfalam a CIARE 8 Ohmos azon jobban is szól a 6L6 os mint az EL84, de mintha nem szeretné a 6L6, hogy az egyetlen 8 Ohmos kimenő kivezetésre 4 Ohmot raknék.
Szkópon is 8 Ohmon tökéletes 4 Ohmon tüske jelenik meg amit a NVCS vel és VCS re kondival orvosoltam, így jó, de akkor is félre van illesztve.
Tolnai vasas hypersilek és a szekunderen nincs 4 Ohmos lecsapolás, csak a párhuzamosan kötött 4db 8 Ohmos tekercs.
A leg kézenfekvőbb 8 Ohmos hangfalat venni, vagy eladni egyben és építeni egy triódást 4 Ohmra és akkor már 6-8 Ohmra is leágazni, illetve 8 Ohmig feltekertet 6-4 nél leágazni.
Természetesen rétegesre van tekerve azaz nem tudok egyszerűen letekerni itt sem a 4 réteg szek közt 3 réteg primer van profin feltekerve azaz nemigen bontanám meg mert 8 Ohmra tökéletes.

Kérdeztem is anno, ha a 6P3Sz-t átkötöm tetroda mod-ból trioda mod ba akkor jobban tolerálná ezt aki s impedanciás anódköri terhelést?

Megjegyzem ez a lealázás dolog elsőre volt érvényes a szűz 6L6 os csövek-trafokkal szemben , a bejáratott csövű EL84 jobb volt, vagy csak kellemesebb.
Most lassan elérem a 100 órát akor kell majd összevetni, ha már kávésodik a 6L6. Más is irta, hogy első 100 órában kemény hangja van.
(#) walter válasza tube_dani hozzászólására (») Szept 4, 2010
A varázsszem vesz fel a legkevesebbet, inkább az ECC-nek kellene más megoldás.
(#) walter válasza tube_dani hozzászólására (») Szept 4, 2010
"Most ugrik be, h ezt a 265V-ot akkor mértem"
Így már más, az első hsz.-ben ezt kérdeztem..
Ez esetben jó lesz.
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Szept 4, 2010
A 6П3С jó, de a 6Н9С nem jó a kapcsolásba a segédrács hajtására (mivel az rácsáramos) legalább ECC85 kaliberű cső kell, a 6H8C már jó lenne szerintem, ha oktál csőben gondolkodunk, bár a meredeksége nagyon kicsi, de be lehetne állítani alighanem.
(#) klemo86 válasza joepapa hozzászólására (») Szept 4, 2010
Karaktertábláról hallottál már?
(#) walter válasza joepapa hozzászólására (») Szept 4, 2010
Igen, de itt párhuzamos rezgőkör van.
(#) tube_dani hozzászólása Szept 4, 2010
Sziasztok!
Az egyenirányító cső melyik tulajdonsága alapján méretezik a trafó belső ellenállását?
(#) djhans válasza tube_dani hozzászólására (») Szept 4, 2010
Meg van adva külünböző feszültségeken, hogy mennyinek kell lennie a trafó minimális belső ellenállásának. Cső adatlapokon ez megtalálható. Toroidnál és hiperszilnél ez problémás szokott lenni, mert ott kicsi a voltonkénti menetszám.
Következő: »»   1056 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem