Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A csöves hangzást a kimenőtrafó adja.(Nagyrészt)
Egy sima csöves előfok sokat nem fog hozni hangminőségben. A VR105 stab cső, nem jó egyenirányitásra. De feszültséget stabilizálni kiváló.
"Használni szeretném tranzisztoros illetve fetes végek meghajtására"
Passzív hangerőszabályozód van, hogy meghajtó fokozatban gondolkodsz?
Igazából tetszik hogy csöves (világít) de ezért az élményért akarom hogy működjön is ne csak dísz legyen
Azért akarom hogy fetesen is mennyen mert van itthon egy fetes erőlködőm aminek leválasztható agyári elő foka (ki próbáltuk egy barátommal hogy direktbe meg egy potméterrel bekötöttük előfok nélkül és sokkal szebb hangja lett ) szeretnék még egy olyat kérdezni hogy fesz szabályzó illetve egyen cssöveket nem kell e fűteni?Én úgy gondolom nem mert nem találtam róla semmit.
A feszültség szabályozók pl. VR150 kis nyomású gázzal töltött hidegkatódos csövek, fűtésük nincs, használatuk a zéner diódákéhoz hasonló.
Az egyenirányító csövek 99%-a fűtött katódú. Legelterjettebb fajtája a közös katódos kettősdióda.
Létezik olyan egyencső, amit nem kell fűteni (pl. CK1006). Ez a cső 70mA felett magától begyújt. Ezek nem sima egyencsövek, hanem gázzal töltöttek (ha jól rémlik, talán kenotron néven futnak, de nem biztos). Ezekben valamilyen gáz töltés van és talán a glimm lámpához (feszstab cső) hasonlóan (?) működnek. Ennek ellenére amit ismerek, abban van fűtőszál és ajánlják is a használatát a hosszabb élettartam miatt. Nehéz lesz ilyet beszerezni és egy előfok kevés is neki azzal a pár milliamperrel. Mivel a csöveket úgyis fűtened kell, az egyencső fűtését is meg kéne tudnod oldani.
"A csöves hangzást a kimenőtrafó adja."
Te mit értesz "csöves hangzáson"?
Volna egy pár csövem amiről levan koptatva a típus és én nem ismerem őket ha lefényképezem és berakom tudtok nekem ebben segíteni mi lehet az?
Ha jól tudom az ilyen csövek katódja folyékony higany, és a higanygőzön keresztül zajlik le a kisülés.
Itt volnának a képek a csövekről amiket nem tudtam beazonosítani ha valaki tudna nekem segíteni benne azt megköszönném.amennyire tudtam igyekeztem minél jobb képeket csinálni.
Nos, amire te gondolsz, az a Hg gőz egyenirányító cső. Ez nem olyan. Nekem CK1006-os van 1-2 darab.
CK1006 "Full-Wave Rectifier inert gas filled" És az adatlapja: CK1006 - adatlap "...ionically or directly heated...". Egy másik adatlap, ami részletesebb, leírja, hogy 220mA körüli a maximum áram és az ionizáció 70mA-től stabil. Nekem még nem ment, de Sanyi fórumtársunk már berittyentette valamiben és szép lilás fénye van. Most nézem az adatlapot. Ha megnézed, két oszlop van. az egyikben Filament = 0V, de minimum DC current 70mA. A másikban a fűtés 1,75V és nincs minimum DC.
Úgy tűnik ezek stabilizátorcsövek.Talán VR sorozat...
Ez lehet bután hamgzik de pontosan mit is érhetünk el a stabilizátorcsövekkel?
Feszültséget stabilizálnak, mint egy zéner dióda.
Lehet erősítőbe is rakni őket. Előfok vagy segédrács tápstabilizátornak (lásd például az APX100 kapcsolását). Változó, de ezek kb. 40mA-t bírnak. Hogy mekkora az értékük... hát passz. Ki kell mérni egy alapkapcsolásban. valószínűleg 75V vagy 105V vagy 150V-osak.
Ha jól értem akkor ha van egy VR105-ös csövem akkor azt csak 105 voltig használhatom?
Az 105V-os stabilizátor, tehát 105V-ra stabilizálja a feszültséget. Használata nagyon hasonló, mint a zéner diódáé. Szinte ugyanaz, csak ez még a félvezetők előtti korszakból való.
Sziasztok!
Az EBL21-es csövet lehet e helyettesíteni?...lábkiosztás nem lényeg csak a felépítése. Köszi
Szerintem EL84 jó lesz helyette. Már ami az elektromos paramétereit illeti mert minden egyéb (foglalat, bekötés) teljesen más.
Köszi az infót....már csak annyi bajom van,hogy esetemben az EL84-es cső is hiánycikknek számít
A napokban újítottam fel egy Videoton 636-ost és már csak a vég cső hiányzik ahhoz,hogy kipróbálhassam...
ha jól emlékszem, akkor van használt EBL-em. Ha érdekel, akkor küldj egy privátot és megbeszéljük.
Ha az EBL21-ből nem kell a B(diódák), akkor így igaz, ha mégis kell,akkor még kell másik cső is(pl. EBF80), mert rimlock, vagy novál EBL nincs, csak még régebbi tipus-EBL1- de ezt beszerezni macerás. Ha rádióba kell, inkább ragaszkodj az eredetihez, lehet, hogy én is tudok adni használtat.
Véleményetek szerint bugyival (kék), vagy bugyinélkül (szálcsiszolt lakk ezüst) a jobb az összkép?
EBL21 ha rádióba kell a legeggyszerűbb EBL21 el, mert van abban két dióda is, ha csodavégfokot építesz akkor jó lehetne az EL84 helyette, de a kinézet egész más.
Nekem is vannak használt EBL21 eim, szerintem mindenkinek akinek van otthon 2-3 működő csöves rádió.
Restauráláshoz illő lenne az eredeti csövet használni.
Beszerezhető, csak utána kell járni.
Szerintem a kék "természetellenes" szín ebben a kategóriában!
Ha jösz a szombati AAÉT-ra viszek neked EBL21-et, használt de működik!
Megvan a végleges kinézet.
Így már látszik mi is ez |
Bejelentkezés
Hirdetés |