Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Azért DC csatolt erősítőnél csínján ezzel a megoldással, ugyanis az osztásponton magasabb a feszültség, mint az anódon. Ez a 2. (fázisfordító) fokozat munkapontját is viszi.
Sturbi már írta, én meg jóval korábban, hogy a 15k túl kicsi a PCL triódájának. Ez a sületlenség van fenn az elektroncső.hu-n is. Csak ott ECC83-assal, amivel ekvivalens a PCL triódája.
0,8-1,2 mA között kell lenni a triódák áramának (15 mA teljesen ireális érték), a 15 K-k nagyon kicsik az ECC 83-nak (pcl 86 triódájának) még katodinba is. Ha az anódellenállást megosztod az első triódánál, még magasabbra kerül a katodin rácselőfesze.
Ha a szekunderről csatoltál vissza, lehet, hogy elfelejtetted a szekunder másik felét testre kötni (pl.).
Idézet: „Nincs olyan, hogy "profi" visszacsatolás.”
És strubi:
Megnövelve a 15k-s ellenállásokat 220k-ra, az anódáram a második csőnél 1.07mA-ra adódik, és a rács-katód feszültség a 7V-ről lement 2.61V-re. Így már érdemes megcsinálnom? Ha igen, akkor megrajzolom a pentódás részét is. Elektroncsö.hu-n szerintem elírták, és 150kOhm akart lenni mindkettő.
Ha a 220 K-kon 1mA folyik, akkor a rajtuk eső feszültség 440 V, ami jóval több, mint a rendelkezésre álló tápfesz, tehát nem lehet jó. A rácselőfeszed még mindig pozitív a katodinnál (rácsáramos a katodin). A katodin munkaellenállásai 47-100 K között legyenek, az árama 0,8-1,2 mA között, ehhez az első fokozatot úgy kell beállítani, hogy az anódfesze kb. 2 V-al kevesebb legyen mint a katodin katódfesze, az árama ennek is max. 1,2 mA legyen, de az anódellenállása ne legyen kisebb 100 K-nál. Ha ez DC csatoltan nem jön össze, akkor szerintem nem kell erőltetni az ECC83- at DC csatolt katodinban.
Valamilyen adatmegadási hiba is van a Tinánál, mert ha a 15 K-kat 220 K-ra cseréled, akkor az elvi maximális anódáram (rövidrezárt csővel) 270 V táppal, Ohm törvény alapján (270 V/240000 ohm=0,6 mA) csak 0,6 mA lehet (mivel a cső is ott van a belső ellenállásával sorosan, a valóságban ettől csak még kisebb lehet).
Nem felejtettem el, mert nem is tudtam hogy azt oda kell kötni.
De majd megcsinálom akkor úgy. :worship:
Helló !
Egy dupla trióda push-pull kapcsolásban mekkorát erősít ? Erősít akkorát mintha párhuzamosan kötném a triódákat ?
Szerintem ez inkább akkor jelenthet gondot, ha triódakapcsolásban szeretnéd üzemeltetni a csövet... Más esetekben megvan az egyszerű módja eme probléma megoldásának... Legegyszerűbb az ejtőellenállás, de ez nagyobb áramok/teljesítmények esetében nem mondható a legjobb megoldásnak... Osztót is használhatsz, vagy van 150V-os stabcső is ... Néha nagyobb teljesítményű csövek segédrácsfeszültségét katódkövetővel is elő szokták állítani...
Ezt a kérdést nem egészen értem...
Ellenfázisú vezérlés esetén természetesen a két anód között mérve nyilván kétszeres erősítés jelentkezne a szóló földelt katódú fokozathoz képest... Ha viszont két (egyforma) csövet/csőfelet párhuzamosan kapcsolsz, az erősítési tényező (mű) nem változik, a meredekség duplázódik, a belsőellenállás pedig megfeleződik... (Viszont ilyenkor némelyik cső-a nagy meredekség miatt gerjedékennyé válhat)
Ennek utánanéztem, a Tine egy 96-os "Duncan" féle Pspice modellt használ. Lecserélve egy másikra, annak az eredményei összecsengenek a tieddel, mert azonos áramkör mellett (220kOhm-okkal) csak 0.34mA az anódáram.
Az új paraméterekkel a 220k-k helyett 100kOhm-al 0.92mA az anódáram. A katodinos részt egy kicsit kifejtenéd bővebben?
Valaki azt írta egyszer, hogy akkor duplát erősít. Na , mindegy.
De akkor egy push-pull mégis mekkorát erősít ? Mondjuk mintha 1 triódát alkalmaznék csak a 2-ből ? (tipp)
Úgy értem hogy push-pull, hogy SRPP. Szóval, az mekkorát erősít.
Kösz !
Sziasztok ismét!
Örömmel jelentem, hogy átalakítottam az EL84 se erősítőmet gu50se-nek. Mellékelek egy képet és a kapcsolást. Az illesztés 5K/8R, 12cm2 vas, 25H primer.
Bocsánat, a GU50 katódellenállása 470ohm, nem 330.
Gratulálok !
Én is majd egyszer ki szeretném próbálni a GU 50-t. Szerintetek jobb lehet a 6e5p-nél ? Vagy csak más ? Az nem okoz gondot hogy ugyanakkora feszt kap a g2-3, mint az anód ? Mert nálam akkor nagyon halkan szólt csak, ha jól emlékszem. (6e5p)
A 6e5p nem összemérhető szerintem a GU50-el, más kategória. A GU50 képes igen szépen szólni. 320 Voltig jó így is (mármint a G2 és G3 tápfeszen), de nekem 350V felett már voltak stabilitási gondjaim (nem lehetett a nyugalmit kézben tartani). A müszi féle kapcsolás nem a legjobb, akkor már az elektroncso.hu vagy más (például Gubán Gabi SRPP-je 6n2p-vel).
Köszönöm. Nem okoz gondot, mert elég magas a kimenő jelszintje a cd lejátszómnak (2,7V rms).
A tápfesz 400V körül mozog terhelve, az anódáram 90-100mA között és semmi gondom. Pici alapzaj hallható olyan 10-15 centiről, de tényleg nagyon minimális. A hangja pedig isteni az el84-hez képest.
A 6e5p is kenterbe veri simán az ilyen EL..-eket.
Egy külföldi csőbolt oldalán audiofil tetródának írták.
Azt a 20H-s kimenőt hogyan sikerült megtekerni ?
Mekkora átmérőjű huzallal ? Csak mert rengetegnek tűnik a 20H.
Nem én csináltam. A huzal 0,27 , 2500 menet a készítő szerint. Egyébként 25, nem 20, legalábbis szerinte. Induktivitásmérővel mérve 20H méréshatárnál kiakad a műszer, ez biztos.
Nem gondoltam volna hogy ennyit számít a vas mérete.
Azt hittem hogy van valami egyensúly, menetszám kontra vaskeresztmetszet közt. Tehet bizonyos átmérőhöz, tartozik egy "ideális" keresztmetszet, ami fölé nem érdemes menni, mert nem növeli az induktivitást. De ezek szerint akkor lehet neki "tolni".
Én ennyire nem értek hozzá, én csak azt szerettem volna, ha már az el84-nek is alaposan túl van méretezve. Bejött. Főleg annak örültem, hogy a triódás gu50-nek is jó lesz. A tere jobb lett egy picivel, de igazából a mélyek lettek sokkal jobbak, megjött a tömege.
Igaz a meghajtócső is más, ecc81 helyett ecc83. A tápom félvezetős egyenirányítású, 470µF-17H-470µF kialakításban, természetesen az elkók hidegítve vannak. Az előfokcső kapott még egy rc szűrőtagot pluszban. Tettem bele relét a késleltetéshez, 22mp lett.
Nem a minőségére gondoltam, hanem a teljesítményére.
Idézet: „Egy külföldi csőbolt oldalán audiofil tetródának írták.” Ha a valós árának a többszöröséért szeretnéd eladni, Te is "teleaggatnád" mindenféle magasztaló jellemzőkkel. A technika jelenlegi állása szerint meghatározhatatlan az AUDIOPHIL műszaki jelentése. Innentől fogva viszont bármire rá lehet fogni, úgysem tudja senki megcáfolni.
Nagyon én sem értek hozzá, csak próbapanelon próbáltam 3 féle (orosz) EL..-t.
Mindegyiknél jobb volt. Viszont ami érdekes hogy 3.7 H-s kimenővel nem voltak a 6e5p-nek mélyei, az EL-eknek meg igen. A 6H-al viszont már teljesen rendben volt.
2 $ volt az ára.
Egy másik csőre írták még hogy audiofil (neve most nem ugrik be), az is kb ennyibe került. Ezek voltak a legolcsóbbak.
Akkor meg minden valószínűség szerint irdatlan mennyiséghez jutottak (Ukrán kapcsolatok?). Valahogy meg kell szabadulni tőle.....
Mindazonáltal itt nem tartják rossz csőnek, én azonban végfokba karcsúnak találom (igen nagy érzékenységű rendszerben állja csak meg a helyét), meghajtónak viszont a legtöbb csőhöz túl erős (ami nem baj, csak felesleges). Akkor már inkább a 6N6P.
Azt nem ismerem, de szimpatikus hogy kettős trióda.
Hát hogy nagy érzékenységű hangfalak kellenek-e hozzá, azt nem tudom. Szobai hallgatásra szerintem bőven elég. És talán mégegyszer akkora teljesítmény még benne lenne a cuccban. (hangkártya csatornája 75%, master volume 75%-on, és a cső sincs talán teljesen kihajtva) |
Bejelentkezés
Hirdetés |