Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1383 / 2208
(#) Action2K válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 6, 2012
Szia! Miért ne?
(#) mayky válasza soos csaba hozzászólására (») Jún 6, 2012
Mivel, hogy mást az egyszeri halandó nem tud szerezni, ezért mást úgy sem tehetsz Gondolom nem akarsz több 10.000-ért amorf magot venni.
(#) varttina válasza tanker91 hozzászólására (») Jún 6, 2012
Szia!
A fűtőfeszültséget érdemes minél pontosabban beállítani, ha több az előírt értéknél, csökkentheted egy megfelelő értékű ellenállással.
Az ECC ill. PCC csövek jók előfoknak. Két azonos trióda van bennük, ami akár sztereóban, akár SRPP-be kötve használható. EF csövek úgyszintén használhatóak előfoknak, viszont ezeknél nem mindig az adatlapi alapkapcsolás eredményezi a legjobb hangzást.
A kapcsolóüzemű táp zaja szerintem legegyszerűbben leválasztótrafóval szűrhető ki. Erre talán egy 1:1 áttételű hangfrekvenciás mérőtrafó a legjobb.
(#) vikipapa válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 6, 2012
Köszönöm a segítséget. Láttam már megvalósítva PCL-ekből PP-t, úgyhogy szerintem megér egy próbát.
(#) (Felhasználó 20218) válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 6, 2012
Lehet, hogy nem szeretik, de ez nem véletlen van ott. Elsődleges célja az, hogy lássam van-e még a kondenzátorokban delej, nehogy megharapjon.
(#) mayky válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jún 6, 2012
A hálózati trafó szekunder oldalán miért van 2 biztosíték, a primer oldalon meg egy se ?
(#) soos csaba válasza mayky hozzászólására (») Jún 6, 2012
Heló, hát azt nem, akkor meg van oldva a keleti kérdés, fogok egyet és át tekerem, most úgy is leltem pont egy ugyan olyan méretű trafót mint amilyen most van nekem az ECL 86-hoz kimenő, csak ez hálózati trafó, és ezért kérdeztem. Köszönöm.
(#) (Felhasználó 20218) válasza mayky hozzászólására (») Jún 6, 2012
Mert rosszul rajzoltam le... A valóságban természetesen a primer oldalon van! Köszi, hogy észrevetted!
(#) djhans válasza spirik hozzászólására (») Jún 6, 2012
Itt megtalálod.
(#) bakos13gab válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jún 6, 2012
Azért még az a 80V is meg tud ám csípni...
Egyszer mértem, kb 60V-nál aludt ki. Amúgy feltűnt, hogy a két "pöcök" közül egyenáram alatt csak az egyik körül világít a gáz. Nem igazán értem, hogy mi tudna benne tönkremenni, de ha ez bekövetkezik akkor majd kicserélem, pár HUF darabja.
Az történik, hogy folyamatosan csak az egyik elektróda megy. Hogy melyik, azt mindjárt megmondja valaki (asszem a pozitív, de gáz, hogy nem tudom, hiszen itt van a ködfénylámpás könyvem...).
Szóval mivel mindig csak az egyik megy, hamarabb elhasználódik, a pontos fizikáját nem tudom elmondani. Megkeményedik, talán úgy mondják (elfeketedik a búra és csökken a fényerő). De ez nyilván nem holnap fog bekövetkezni.
Persze, egy kis pöcöknél ez nem érdekes, de egy NG4-esnél, ami mondjuk az erősítő elején van, már megfontolja az ember. Ezeknek az elektródái ugyanúgy polarizáltak. A váltóáramnál is mindig csak egy ég, de ugye a frekvencia függvényében váltogatják egymást, ezért nem tűnik fel (ezeknek sokkal jobb a reakció idejük, mint egy normál izzónak, ezért is használták pl. átvitel technikában őket).
A pozitív világít. Megnéztem. Ha belegondolok hány üzemórát fogom hajtani a csöves erőlködőt, szerintem 10évet ki fog húzni a kis glimm. Ugyanis az van, hogy az erősítő és a hangfalak nem férnek el a mostani albérletben, emiatt a valamikori szobámban van szüleimnél. Csak hetente 1-2alkalommal fordulok meg náluk, és nem is mindig van időm relaxálva zenét hallgatni.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Jún 6, 2012
Akkor nézd meg még egyszer...
(#) storm hozzászólása Jún 6, 2012
Sziasztok!
Megépítettem az alábbi kapcoslást, de nagyon kicsi a kivezérelhetősége. Az alábbi feszültségeket mértem. Gondolom a munkaponttal van egy kis gond, mit kéne rajta változtatni?

mérés.jpg

(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 6, 2012
A katódja világít. Ha elektromosan nézzük, akkor ez a negatív pont.
Bővebben: Link
(#) bakos13gab válasza storm hozzászólására (») Jún 6, 2012
Tessék összevetni ezzel a cikkel és kapcsolással:
6AS7 fejhallgató OTL
Ez fejhallgatóra van kitalálva, feltételezem, arra építetted meg. Nekem most is megy egy a másik szobában nagyapámnál.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 6, 2012
Valóban elnéztem...
(#) storm válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 6, 2012
A mért feszültségadatok közel azonosak, de a kivezérelhetőség kicsi. Nem nagyon értek a csövekhez, merre keressem a hibát? Vagy csak a csövek nem megfelelőek? És igen fejhallgató erősítőnek szeretném használni.
Nem tudom, mire gondolsz. Itt ha kell, üvölt mint állat. Részletesebben talán Bassmester tud róla nyilatkozni, ő többféle kísérletet is megpróbált már vele. A 6C19P csőről, csak tudom, hogy olyan, mint egy fél 6AS7, de még nem hallgattam vele semmit. Valószínűleg a 6N23P környékén lesz a gond. Én megprbáltam 6N1P-vel is, picit hangosabb vele.
(#) l48 válasza storm hozzászólására (») Jún 6, 2012
Milyen fülessel hallgatod? Hány ohmos. A kivezérelhetősége nagyban függ a terhelő impedanciától.
Én olyan jelforrásról használtam, ami lazán kiad legalább 0,7V-ot vagy többet is. Tulajdonképpen nem is lenne rá szükség, minimálisat erősít. A füles pedig 32ohmos, amivel használom. Nagyapámét nem tudom, de szerintem 24ohm az is van.
(#) storm válasza l48 hozzászólására (») Jún 6, 2012
Próbáltam 16 ohm-al meg 64 ohm-al, még 8ohm-os hangfalat is kötöttem rá, a tünet ugyan az, nagyobb kivezérlésnél torzít. Viszont az se kizárt, hogy a táppal lesz bibi, vagy a csatlakozó is ludas lehet, az se egy mai darab, majd holnap próbálkozok.
(#) FordPrefect válasza storm hozzászólására (») Jún 7, 2012
A cső nagyon rossz munkapontba van állítva, ha a mért adatok helyesek. Márpedig nagyjából helyesek, stimmel. Csak a rajzolásnál is precízebbnek kellene lenni, hogy ne kelljen bogarászni, melyik fesz hova tartozik. Pár ellenállást kell "csak" méretezni, cserélni.
(#) CIROKL válasza storm hozzászólására (») Jún 7, 2012
Idézet:
„Próbáltam 16 ?-al meg 64 ?-al, még 8ohm-os hangfalat is kötöttem rá”

Ez fejhallgató erősítő !
(#) spirik válasza djhans hozzászólására (») Jún 7, 2012
Szia mindenki.
Szia így jó?
(#) mayky válasza spirik hozzászólására (») Jún 7, 2012
Milyen hálózati trafód lesz? Mert ha az még nincs kész, akkor én tekertetnék rá egy 25-30 V-os (váltó) tekercset és arról oldanám meg a neg. előfeszt. A zénert meg kihagynám a katódokból. Egy 1 ohmos (1%) ellenállás inkább a helyére.
(#) sulaco hozzászólása Jún 7, 2012
Üdv! Miért villan fel az ECC 82 fűtőszála bekapcsoláskor (anódfesz még nincs rákapcsolva) kb. 1 másodpercig, majd folyamatosan néhány másodperc alatt elhalványul, és aztán rendesen kezd izzani. Káros lehet ez a csőre?
(#) bakos13gab válasza sulaco hozzászólására (») Jún 7, 2012
Ez szerintem egyes csöveknél normális. Nekem is van pár ilyen csövem. Szerintem gyártási "hiba" lehet.
Következő: »»   1383 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem