Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ne találjuk már fel a spanyolviaszt. Amiben vas van, az mágnesezhető kisebb nagyobb mértékben És-eltekintve- egy két különlegesen ritka alkalmazástól, a mezei KO.(XX), (újabban WNR.X.XXX) saválló anyagok nagy része még mindig csak vas. (Érdekes módon a konyhai edények pl. gyengébben mágnesesek) Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
A linkelt oldal nekem nem jelenik meg.
Üdv! Ez jó hír, ezt az anyagot be tudom szerezni és mivel csak dísz borításnak szánom egy mezei vas sasszi alap fölé, dupla lesz a biztonság...
... Közben felhívtam Rozsdamentes Kapcsolat-ot és azt mondta, fogja, de gyengén és van olyan, amit egyáltalán nem, elereszti, hiába kínálgatjuk A dolgokon nem változtat.. No, én is így tudtam, volt már ilyennel dolgom, toromyóra számtáblák formájábasn. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
Üdv mesterek!
Ebbe a cumóba akarok előfokcsöveket rendelni, de arra gondoltam, hogy mivel csak az egyik csatornát használom elég lenne e egy darab cső cseréje? Úgy gondolom igen, de biztos ami biztos megkérdezlek benneteket. Bővebben: Link Előre is köszi!
Ja bocsánat! Erről lenne szó! Ez alapján mind a 2 előcsövet érdemes lenne cserélni.
Bővebben: Link
Ezekből olyan sok előfok csövet (ECC808) nem tudsz kispórolni. A tranzisztorosból esetleg egy felet, (aminek nincs értelme) a csövesből ugyan kispórolhatsz egyet, de akkor mindkét esetben feleslegessé válik a kivezérlés jelző, ill. az ahhoz tartozó ECC82 is.
Az ecc82 a tremolóé, de csak meg rendeltem mind a két ecc808 at. Nincs kivezérlésjelző. Stratocasterel fullra kitekerve már érződik enyhe torzítás kis hangerőn is. A 2 csövet megcserélve halhatóan rosszabb lett és hát nem mai csirkék már az előfokcsövek. Na mindegy megpróbáltam spórolni 5 rongyot... nem jött össze.
Sziasztok!
Selejtezés volt az iskolában, és hoztam pár db Tesla gyártmányú, 100V-os, épülethangosításra használt hangdobozt. A kérdés az, hogy a trafók, amik benne vannak, alkalmasak-e kimenőtrafónak valamilyen csőtípushoz? A hangszórói 4 Ohm-osak, bár ami most van benne, az nem jó, hiszen ezért selejtezték le őket. Jó lenne, ha a kimenőtrafókat hasznosítani tudnám valamire, bár a hangszórókat se dobom el. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2013
Nyilván használható hisz illesztő trafó és mivel 100Volt -hoz méretezték és a kimenete talán 2Watt környékén lehet igy ezen paraméteren belül használható természetesen megszólal vele a hangszóró de a frekvencia átvitel az nem oly kecsegtető hisz a hangos bemondásra tervezett kis hangszórónak nem kellett csak szinte a közép sáv!
Igen ez mind igaz amit leírtál, viszont igen elterjedt az alkalmazásuk.
Hypex külön is árul nemcsak PWM táp modulokat, hanem PWM végfokokat is http://www.hypex.nl/product/2012-11-23-13-42-14/smps1200.html Genelec a stúdió technikában, aktív hangfalakban. http://www.genelec.co http://dynaudioprofessional.com/ Gyártmányaiban is megtalálható PWM táp. Az igaz hogy elektroncsöves készülékekben még nem találkoztam ilyen alkalmazással. Bár láttam csöves erősítőhöz készült profin kivitelezett nem gyári kapcsoló üzemű tápot. Beszámolóról nem tudok hogy milyen tapasztalatok vannak. Köszönöm az értékes információkat, véleményeket.
Végül is elkészült a tápegység az előfokhoz?
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2013
Pedig a DiyAudio fórumon már erősen alkalmazzák, nem is kis sikerrel.
Kisebb a belső ellenállása a kapcsolóüzeműnek, kevésvé hallható az 50/100Hz-hez képest a tápzaj, jobb a mélyátvitel, kisebb a torzítás és jóval könnyebb. Bővebben: Link Itt pedig egy kimondottan csöveshez készült smps
Igen elkészült, különbséget nem találok az analóg táphoz képest. Ugyanolyan jól szól és zajmentes. A csövek fokozatos felfűtését a PWM kapcsolástechnikája biztosítja. Több negatív vélemény (nem itt a fórumon) hogy phono erősítőben nem szerencsés kapcsi tápot alkalmazni elbizonytalanít. Lehet hogy inkább csináltatok egy kis toroid trafót.
http://www.genelec.com/
Módosítom mert korábban lemaradt az m.
Lehet,hogy nem szerencsés,de ha úgy érzed,hogy jó,akkor miért ne használhatnád.Tesztelni kell szkóppal is.Ha meg tudod oldani,hogy a csövek felfűtésével arányosan nőjön az anódfeszültség még jobb.Nem biztos,hogy rossz az,mert valaki egyszer azt mondta.Igaza van bta fórumtársunknak,a tv-kben használták.De kérdem én,miért ne lehetne alkalmazni itt is?
A gombóc próbája az evés.Nem?
Elvileg 5, vagy 8W-os a trafó, a mélyeket gondolom jól viszi, a magasokon szerintem lehet segíteni kondikkal.
Mostanában nem fogok csöveset építeni, de a lényeg, hogy nem dobom el őket, és amit még leselejteznek, azt elhozom.
Mi a véleményetek arról, hogy úgy építenék egy erősítőt, hogy nincs hálózati trafó, hanem a bejövő 220V-ot egyenirányítanám, majd a puffer és a zavarszűrés után ellenállásokkal előállítanám a megfelelő anódfeszültséget.
Évtizedekig, több millió tv-készülék készült hálózati leválasztás nélkül, és nem volt gond velük, csak arra kellet vigyázni, hogy javításkor a 0 kerüljön a sasszira. Mivel ezek a tv-k megfelelnek (a '60-as, '70-es, '80-as években biztos) a szabványnak, gondolom az erősítő se lenne szabálytalan. (Azért mégse adnám senkinek) A kérdés az, hogy mennyire lenne zajmentes? A készüléket természetesen gondosan kell dobozolni, és minden kapcsolót, kimenetet, bemenetet leválasztani. A kimenőtrafók is biztosítják a leválasztást, tehát ez se okozhat gondot. Nem tudom, hogy az erősítőknél szokás volt-e így építkezni, de tv-nél biztosan. (Ha nagyon veszélyes, akkor marad a trafós megoldás, és persze senkinek nem adnék oda ilyen erősítőt, nehogy megrázza.) A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
Ma is alkalmazható a kettős szigetelés, mint érintésvédelmi megoldás. Azért egy erősítő, és egy műsorvevő készülék között óriási a különbség. A különbség abban rejlik, hogy egy TV, vagy Rádió készülék üzemszerű működéséhez nem feltétlen szükséges külső csatlakozás, addíg egy erősítőhöz mindíg kell csatlakoztatni külső jelforrást. A kettős szigetelést a külső csatlakozó pontokon kellő átütési szilárdsággal meg kell oldani. Ha nincs hálózati trafó ami ezt megoldaná, akkor a bemeneteket kell leválasztani megfelelő átütési szilárdságot biztosító eszközzel. Ez pedig igen nagy feladatot ró az amúgy is kényes bemeneti komplexumra, akár kondenzátoros, akár trafós leválasztást alkalmazva.
A zaj, és zavarmentességet is elég nehéz biztosítani, lásd a különböző elektronikus berendezések összekapcsolásánál keletkező problémákat, (PC - TV, PC - Erősítő stb) igen könnyű láthatatlan földhurkot létrehozni.
Sziaszto!
Egy laikus kérdés. A csövek lábkiosztását hogy kell nézni? Alulról nézem vagy felülről? Bővebben: Link Egy ECC808 ECC83 adapter készülök csinálni, ami ugye nem lesz nehéz, de egy két dolgot tisztázni kell.
Megfordítod úgy,hogy a lábai felfelé álljanak,és balról jobbra nézed.
Ecc83 nál a fütés jól látom Úgy van megoldva, hogy a 4., 5. láb megy a földre a 9. meg a fűtésre?
Nem egészen.4+5 láb 9. -es láb 6.3V .4 és 5 -ös láb 12.6V,de akkor a 9-es láb szabadon marad.
Sajnos hiába a kimenő trafó mivel rendszerint az erősítőknél a negatív visszacsatolás miatt a kimenő szekundere le van testelve ergo nem leválasztott!! Erre figyelj oda azért.
Láttam olyan kimenő sémát, ahol a vcs. egy külön tekercsről ment. Megoldás lehet, ha mindenáron a közvetlen ipari áramról kell járatni... Én az éjszakairól fogom. Amikor bekapcsol a bojler, szaladok zenét hallgatni.
Kipróbáltam a hangszórókat egy csöves rádióról, URH-ról hallgatva. Szépen szólnak, a mélyek jók, magas hangszórókat pedig majd keresek hozzájuk. Még kapok négyet, azoknak se lehet nagy bajuk. (Az első kettőt nevetséges okok miatt selejtezték, kilazultak a csavarok a trafón, kontakthiba volt.) Így már lesz 6db összesen. Majd meglátom, hogy a többi nénynek van-e valami baja, ha van, akkor szerintem érdemes a javíttatás.
Készítenék hozzájuk egy pár hangdobozt, 2-2 hangszóróval magasakkal kiegészítve, hangváltókkal szerelve. Majd még meglátom, hogy hogyan. A kimenőtrafók 6W-osak, de mivel több van, ezért talán ki lehet hozni 2X 7-8W-ot. Én PL500-as csöveket használnék, valamilyen jó kapcsolásban, majd még meglátom. A tápra is gondoltam, mégpedig kapcsolóüzeműre. Van itthon egy Videoton modulos tv-ből származó kapcsolóüzemű tápegység. Jól bevált, üzembiztos. Szerintem megfelelne a célnak, a szűrését pedig kiegészíteném, ha nem elég. Több kimenete is van, 150V-os is, 200V-os, és 24V-os is. A teljesítménnyel nem vagyok tisztába, bár ha elment róla a tv sorvégfokozata, akkor el kell bírnia. A 24V-ról elő lehet állítani a fűtőfeszültséget, és az egyéb kisfeszültségű részeket, pl. izzókat, esetleg tranzisztoros hangszínszabályozó fokozatokat. A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
Legalább tiltakozzál/tiltakozzon valaki ilyen eszement "Ötlet" ellen. Pláne egy kezdőnél. A bemenetek leválasztása galvanikusan, jó minőségben, szabványosan többszöröse egy hálózati trafó trafó árának. Ha meg valaki meg akar halni, van fájdalommentesebb mód is. A szabványokat nem véletlenül kell kőkeményen betartani!!
Idézet: „Én PL500-as csöveket használnék, valamilyen jó kapcsolásban, majd még meglátom. A tápra is gondoltam, mégpedig kapcsolóüzeműre. Van itthon egy Videoton modulos tv-ből származó kapcsolóüzemű tápegység. Jól bevált, üzembiztos. Szerintem megfelelne a célnak, a szűrését pedig kiegészíteném, ha nem elég. Több kimenete is van, 150V-os is, 200V-os, és 24V-os is. A teljesítménnyel nem vagyok tisztába, bár ha elment róla a tv sorvégfokozata, akkor el kell bírnia. A 24V-ról elő lehet állítani a fűtőfeszültséget, és az egyéb kisfeszültségű részeket, pl. izzókat, esetleg tranzisztoros hangszínszabályozó fokozatokat.” Jó kísérletezést! Irigyellek, sok időd van
Már lemondtam a hálózati táplálásról, kapcsolóüzemű tápon gondolkodok.
Egyébként szabványos a hálózati táplálás, mint ahogy írtam TV-k ben használták, bár nem ajánlatos bedugott állapotban belenyúlni. Időm nincs sok, kivéve nyáron, amikor szünet van. A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |