Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1612 / 2208
(#) Gery78 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2014
A zenészek nagy része sajnos félig süket, a nagy hangnyomásoktól amik a koncerten vannak. Mondjuk ez nem tudom mennyire igaz azokra a zenészekre, akik klasszikus zenét játszanak. Ők nem a hangminőséget nézik, hanem, hogy zeneileg rendben van-e a darab. Tehát hogy a lejátszott darab megfelel-e a kotta előjegyzéseinek, előírásainak stb.
(#) pucuka válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 23, 2014
Az tény, hogy teljesen másra kell ügyelnie egy zenésznek, és egy hangmérnöknek.
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2014
Az M8 egy elég jó készülék, magam is állíottam előmágnesezést, jobb lett, mint gyárilag volt. BEAG mikik sem rosszak.
(#) küzmös Gergely válasza bta hozzászólására (») Márc 23, 2014
Én sajnos nem tudok, azaz sohasem próbáltam még trafót tekerni. De a csöves technika nagyon megtetszett évekkel ezelőtt. Érdekes viszont hogy mindig gyűjtöttem a 90-es évek közepén/végén tonnaszám kiszórt televíziókból a paneleket. De igazán akkor "tört ki" rajtam ,amikor is egy csöves televíziót találtam nagyszüleim padlásán (TB43-ast dobozában) ,illetve a nagyanyám vendégszobájában is díszelgett egy későbbi példány.. tipikus csipketerítővel a tetején. Ezek élesztése, működésük megismerése, és javításuk közben fertőződtem meg. Aztán a volt párom padlásán is voltak érdekes dolgok.. Pacsirta rádió, 70-es évek beli VT/TV dobozában, sok-sok poros cső egy nagyobbacska hungarocel dobozban.
Az erősítők utáni érdeklődés jóval ezek után alakult ki. Miután ezeket mindet megjavítgattam, s kezdtem átlátni a működésüket. Első kedvcsináló nálam is a PCL86SE .. (mint sokunknál.. kivéve Mátét aki PL500PP-vel kezdet. ) Majd sorban.. EL84, 6P1PSE. Eztán csak érdekelni kezdett az is hogy mit tudhatnak a nem éppen audio célokra fejlesztett televíziós csöveim... PP üzemben. Mint például a sorvégcső a PL500.. a nagyfrekvenciás EF80.. és ugye a vidikben ott volt a sorgenerátorban az ECC82 is. Egy kedves fórumtársunk jóvoltából kaptam 6P1P-t, 6N2P-t, 3P-t.. alkatrészeket, egy nagy csomó segítséget ,és Junoszty televízió hálótrafókat is. Igen.. most ez zenél a PL500PP-ben kimenőként. EF184-es előfok, 6N3P katodin fázisfordító és a két PL végcső. ECC82, vagy 6N2P gitár előfok lesz. Ezt majd még meglátom. Kedvcsinálónak,ismerkedésnek és sikerélménynek nagyon jó!! Menthetetlenül megfertőz és elülteti azt az érzést, gondolatot hogy "biztosan tekertetek egy profi jó minőségű transzformátor,kettéosztott csévével,és szendvics tekercseléssel, soronként fordított menetiránnyal,komoly szigeteléssel és nagyon pontos menetszámokkal." Mert kíváncsi vagyok rá!
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) granpa válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 23, 2014
Van ide feltéve egy jó kis mozi a trafókészítésről. Azt nézd meg, és máris nem ördöngösség a trafókészítés (csak gyakorlás kérdése). Tekersz egy-két (húsz) egyszerűbb próbadarabot, és megcsinálod magadnak; az az igazi.Számlálót tudok adni, a készülékről is van jó leírás itt.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2014
(#) Orbán József válasza bta hozzászólására (») Márc 23, 2014
Nem tudtam, hogy még csak a Holdon járt ember, de ilyen hangsugárzó csak a 4. évezredre várható...
(#) Szammer hozzászólása Márc 24, 2014
Sziasztok!
Nem kezdem el az EL84 PP trafót (még nincs meg a huzal).
Véleményetekre vagyok kíváncsi: A L..mex-ben készen kapható kimenőkkel kapcsolatban, van valakinek tapasztalata?
Üdv:
Zsolt
(#) küzmös Gergely válasza granpa hozzászólására (») Márc 24, 2014
Megnéztem és nagyon profi az ürge.. ez nem kevés gyakorlás kérdése, és ez "csak" egy 230/14V-os traffancs..
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) daneg86 hozzászólása Márc 25, 2014
Sziasztok!
Nemrég konzultáltam elektronika tanárommal beadandómmal kapcsolatban ( hibrid füles erősítő ), és azt mondta, hogy vágjam ki a feteket a végéről, és rakjak a helyükre PL500 / PL504-et triódaként bekötve. 32ohm-os fejhallgatóhoz ez mennyire elvetemült ötlet kimenő trafó nélkül?
( mostani kapcsolás lényegtelen, mert átszabnám hozzá kellőképp, csupán a véleményetekre vagyok kíváncsi ezzel az ötlettel kapcsolatban )
(#) kristikoma válasza daneg86 hozzászólására (») Márc 25, 2014
Szerintem ez jó lesz: OTL
(#) daneg86 válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 25, 2014
Szerinted ha ezt a kapcsolást én ~ 150 voltról járatnám, és párhuzamosítanék a végére 2 PL504-et, akkor esetleg jobban terhelhető lenne ?
2-5watt 8-16 ohmon már bőven jó lenne, vagy 32/16 ohmos fejhallgató. PL500-504 ből van 20 db-om
(#) bakos13gab válasza daneg86 hozzászólására (») Márc 25, 2014
Nézd meg a pl504 adatlapjánál a göbéket. 150V-nál jelentősen módosul a munkapont. Úgy párhuzamosítsd, hogy egyszerűen duplázod a végét.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 25, 2014
A hangszórót a 100ohmon előálló feszültségesés hajtja. Ha emeled a tápfeszt, azzal nem fogsz tudni több áramot kipréselni a csőből.
(#) küzmös Gergely válasza daneg86 hozzászólására (») Márc 25, 2014
20 db PL-ből OTL-t próbálhatsz ,de 2db ilyen cső, meg egy pl: PCF80,82.. vagy épp ECC85, és 15-20W-os végerősítőd lesz aminek 2,5k körüli kimenő kell. Ez esetben a 150V-ot hagyd meg a segédrácsnak. Az anódra adhatsz 300-450V közt bármit, és kell még negatív előfeszültség -25V -50V
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
(#) daneg86 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 26, 2014
Kimenő trafó sajnos jelenleg megoldhatatlan. ( se anyag, se pénz :/ )
Jelenleg valami kis OTL-t akarok csinálni a hibridem után 32-ohmos fejhallgatóhoz, meg 2 pici 8ohm 2wattos hangfalhoz
Nyáron elvileg olyan helyre kerülök gyakorlatra, ahol lesz lehetőségem trafót tekergetni
(#) Gránátalma hozzászólása Márc 29, 2014
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy Ebben a végfokban a 20H-s folytó milyen célt szolgál?
Láttam jónéhány csöves végfok rajzot, amiben nincs ilyen.
Ebből elhagyható-e a folytó, vagy esetleg az értéke módosítható-e? Mivel jár ha nincs, vagy kisebb értékű? (Mondjuk 5H)
(#) Szpisti válasza Gránátalma hozzászólására (») Márc 29, 2014
Meglátásom szerint itt is ugyanaz a funkciója, a pulzáló egyen további simítása, a megszokottaktól tán annyiban tér el, hogy itt ez a fojtó "csak" a fázisfordítók , a segédrács és az előfok tápját szűri. Így annak a vezeték keresztmetszete (és ezzel együtt a mérete is) jóval kisebb lehet, mint amikor az anódnak is szűr.
Nyilván elhagyható némi búgás növekedés árán, de ebben a kapcsolásban pont a paraméterek maximális javítása érdekében került bele.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) Gránátalma válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 29, 2014
Köszönöm a gyors választ!
Akkor nem hagyom ki.
Lenne még egy kérdésem, hogy biztos jó transzformátorokat tekertessek, ugyanis céggel még nem tekertettem transzformátort, ez lesz az első. Felvázolnám milyen paraméterekre gondoltam és ha esetleg valami nem jó még most módosítható.

Tápellátás:
Primer oldal: 230V\ 2A
szekunder: 3 egymástól független,
1x 580V\ 700mA
1x 45V\500mA
1x 12,4V \ 4.5A középleágazással (azért nem 6,2 középleágazással, hogy 12-es fűtéssel rendelkező csöveket is tudjak bele tenni)

Kimenő transzformátor, illetve a fojtó rendeléséhez milyen adatokat kell majd megadnom?
Teljes dokumentáció: itt
(#) kristikoma válasza Gránátalma hozzászólására (») Márc 29, 2014
A linkelt erősítő tápfesze 600V DC. Ehhez tartozó váltófeszültség 420V AC az 580 helyett. Arról sajnos nem ír, mennyi a maximális teljesítmény igénye a hálózatból.
Szerk: én még belejavítanék a rajzba: ahol van két elkó sorbakötve, oda kell tenni a kondikkal párhuzamosan egy-egy ellenállást. Ez fogja megakadályozni a kondik durranását.
(#) Gránátalma válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 29, 2014
2Amperes bizti van benne, ezért gondoltam, amit gondoltam.
A másik feszültség érték nem sok? Legyen csak 54\1,42? Illetve az ahhoz tartozó áram?

Szerk.:
Kisütő ellenállásra gondolsz?
Ha az erősítő sima AB osztályban működik, akkor a 45V-hoz nem kell jelentős áram. Ha már AB2, akkor az rácsáramos, némi teljesítmény is kell neki. A primert lehet, hogy érdemes túlméretezni. Még az is jó kérdés, hogy mi lesz: mono, sztereo, esetleg ez utóbbi dual mono felépítésben?
Szerk: kisütő szerepe is van, de ez a kondik szigetelési ellenállása miatt van benne. Ugyanis nincs két egyforma szigetelésű, ezért amelyikre több feszültség jut, az átüt. Az elég nagy feszültség miatt végül a másik is átüt, persze gyorsan következik be.
(#) Gránátalma válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 29, 2014
Mono lesz, hangszeres. Jól kell bírnia a túlvezérlést.
Akkor a 600Volt biztijét se 750mA-re méretezem, hanem 1Amperre, magát a tekercset meg vagy 1,5Amperesre.
Tehát ami szerintem véglegesnek tekinthető:
1 primer tekercs: 230V; 2A
3 szek. tekercs:
420V; 700 mA
40V; 200 mA
13V; 5A. Ide lehetne tenni 12V-tól leágazásokat, hogy a fűtést jól be lehessen állítani.
A végcsövek fűtését úgy képzeltem el, hogy 2db EL 34 fűtése sorba majd még egy ilyen blokk a 12-13V-os fűtésre. A többi csövet, meg ahogy esik, úgy puffan. Csak ne füstöljön!
Így a maximális primer bemenőteljesítmény kb. 450VA, a szekunder kimenőteljesítménye 400VA körül adódik. Persze vasmag nincs ilyen teljesítményre, a nagyobbat kell választani.
(#) he6l6a hozzászólása Márc 29, 2014
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, régi rádiókban lévő hangszórók ellenállását hogyan tudom a legkönnyebben megállapítani? Terta T 426-os rádióról lenne szó.

Válaszokat Köszönöm!
(#) justice válasza he6l6a hozzászólására (») Márc 30, 2014
Szia!

Mérj a kapcsain ellenállást egy sima multiméterrel.
Persze legjobb lenne impedanciamérővel megmérni, de az nincs minden műhelyben
(#) bta válasza Gránátalma hozzászólására (») Márc 30, 2014
Ha elhagyod vagy más értékűt használsz, eléggé meg fog változni a hangja. Még a fojtó tekercsellenállása is játszik. Az eredeti Partridge alkatrész (a link 3. fényképén középen, az a viszonylag "kicsi" vas) adatait nem hinném, hogy neten meg fogod találni. Esetleg keresel a hangszer fórumon (hangmester.hu) valakit, akinek van eredeti Laney, és meg is tudja mérni Saccra 2-300ohm lehet, de ne engem szidj, ha nagyobbat tévedtem...
(#) küzmös Gergely hozzászólása Márc 30, 2014
Sziasztok! PL500PP erősítőm elé tettem egy előfokot. EF86-os csövem nem lévén, jobb híján egy nagyfrekvenciás tévés KF csővel csináltam. Történetesen egy EF184 pentódába kötve, és egy 100k-s potit (250k helyett) a bemenetre. Nos nagyon jó lett, nagyot is erősít, de alapból zajos. Ez a cső tulajdonságaiból adódik? (csilingelni nem csilingel, csak ha ütögetem. ) E mellett még egy medvebocs is felütötte a fejét itt valahol.
(#) granpa válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 30, 2014
Ha még aktuális: a 2009 RTÉK-ben van kimenő-terv a 82. oldalon. (igaz SM85B-re, de analóg)
(#) gkari válasza he6l6a hozzászólására (») Márc 30, 2014
Az eredeti hangszóró 4,5ohmos.
(#) Gránátalma válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 30, 2014
Értem.
Nincs itt a topikban amúgy fent esetleg valami megépített jól működő 45-60 vagy 100W -os gitár végfok?
Amiben ismert az összes tekercs pontos paramétere?
Nézegettem itt visszafelé, mert úgy rémlett jtm 45/100 projekt került fel, de nem találtam meg.
Rádiótechnikát bújok épp, hátha abban találok valami jót.(egy már van, csak hiányos a gyűjteményem és nincs meg egyelőre a közepe )
Következő: »»   1612 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem