Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
És nála írom a szakdolgozatom
Rendszeresen járok az öreggel hifi találkozókra. Tényleg ért a dolgokhoz, kapcsolási rajzoknál ránézésre megmondja, hogy hogy működik, hol mekkora feszültségek/áramok lesnek stb. Rengeteg ötlete is van. Kicsit kacsingat az ezotéria felé, de azért a földön van
Sziasztok csövesek Nagyon tetszik a fórum és örülök neki hogy ennyi lelkes embert foglalkoztat ez a téma.Egy kérdéssel fordulnék hozzátok, pontosabban két csőtipusról lenne szó- TELEFUNKEN EL12 kimenő 2 darab valamint VALVO EF11 meghajtó csövekből pontosabban 3 darab van belőle, mit lehetne kihozni, mivel nemrég kerültek hozzám és már eléggé unatkoznak itt a fiókban ezért gondoltam rászánom magam egy csöves projectre és megkérdem a nálam sokkal jobban hozzáertő kollegákat hogy mit ajánlanak nekem kapcsolást és kimenő transzformátorokat illetően esetleg tápal vagy a fűtéskörrel kapcsolatban. Valamint van még ezen kívül 2 darab TESLA AZ11 -esem is egyenirányításnak.A tanácsokat ,segítséget vagy esetleg tippeket nagyon megköszönném.
Ez igy tetszik is, elég jó koncepciónak tünik, már csak a kimenő trafoval kapcsolatban adhatnál valami infot.
Üdv.
Minek leírni még egyszer amit linkeltek neked. Ott van az adatlapban, hogy 250v anód és g2, 3,5k a kimenő. Kimenő teljesítmény 8w, akkor vasmag=20*gyök(8w/20hz) Tehát minimum 12-13cm2
Bocs a figyelmetlenségemért ,csak most kezdek a csöves technikával foglalkozni ,úgyhogy még nem vagyok teljesen jártas a témában ezért nézzétek el nekem ezeket az apró botlásokat.
És köszönöm a részletező infokat sokat segítenek! Már csak az kellene hogy akkor a trafó magján hogy alakulnának a menetszámok bemenő és kimenő oldalt illetően.
A téma képei közt (a legrégebbiek közt: kb: 150. old.) megtalálod a kimenőtrafó méretezést.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Van külön téma kimenő méretezésére.
A fő kérdés, hogy milyen minőséget szeretnél elérni, mert több irányból is el lehet indulni. Természetesen ha minél pontosabban akarsz számolni annál több infóra lesz szükséged. Itt most a felhasznált anyagok tulajdonságaira gondolok. Nem véletlen, hogy lehet kapni kimenőt 5-10 ezerért és milliókért is. http://ha0kln.hu/oldal/kozhasznu/ itt keresd a "Hangfrekvenciás és kimenőtranszformátorok" írást (63--as) Vagy ezt: http://www.elektroncso.hu/cikkek/otr.php Itt is van olvasnivaló számodra: http://forum.technokrata.hu/viewtopic.php?t=4524
Köszönöm az olvasnivalót,érdekel a téma szóval amit lehet elolvasok róla.Hát hogy milyen minőséget ,ez érdekes kérdés ,természetesen a legjobbat amit csak lehet kivitelezni otthoni körülmények között.Szóval röviden csak annyit hogy nem szeretnék elrugaszkodni a realitás talajától inkább maradnék az észszerű megoldásoknál mintsem a milliós nevesített árucikkeknél.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016
Üdv mindenkinek! Azért írok mert egy kérésem lenne hozzátok, ha nem gond. hozzá jutottam egy EAG AE110 erősítőhöz, de valami nem stimmel vele. Azt csinálja, hogy a bekapcsolás után az egyenirányító cső iszonyatosan felizzik, és közben hangosan búg a hangszóró. Esetleg ha valaki már találkozott ilyen jelenséggel, vagy csak van ötlete hol keressem a hibát az legyen szíves segítsen megoldani a problémát! Köszönöm.
Nézd át nem-e zárlatos valamelyik elkó a táprészben,előfordulhat ilyen idős gépeknél.
Köszi. Ránézek.
Hosszú idő után nem szabad csak úgy bekapcsolni ezeket a gépeket. Formázni kéne az elkokat. Soros izzóval próbáld indítani, és mérj. Úgy kíméletesebb, s összeszedhetik magukat az elkok is. De valószínűleg igaza lesz Péternek. Valamelyik elko nagyon kakukk lesz.. valószínűleg az lesz a ludas.
Rámértem és a két érték között csak minimális a külömbség. Bekapcsoltam és most vettem észre hogy a trafó is füstölög. a mért értékek 51mikro és 53.
Akkor valószínűleg a kimenő zárlatos lehet,vagy valamelyik másik kondenzátor. Ne kapcsold be még egyszer,a csöveket vedd ki és mérj. Ha az összes kondenzátort megnézted akkor a csöveket kell utána megvizsgálni,hogy esetleg nem-e zárlatos.
Tégy sorba a masinával egy 100W-os hagyományos izzót. Bizti helyére. Világítani fog teljes fénnyel, a zárlat miatt. Nem teljes feszültséggel fog indulni, s talán megmutatja magát. Mérj áramfelvételt, mert valahol komoly zárlat van. kapcsolási rajz itt is van. Bővebben: Link
Azt hiszem az EZ81 egyenirányító cső lesz a hibás mert kivettem, és egy száz wattos izzón keresztül elindítottam az erősítőt, az izzó elhalványult a többi elektroncső fűtése normálisan elindult, és így már a trafó sem kezdett el füstölni. Most egy ilyen csövet kell valahonnan beszereznem. Ezt a csövet hogy tudnám kimérni? Van hozzá valami leírás, vagy érték táblázat?
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2016
Mit tettél az EZ81 helyére? Ha csak kivetted, akkor elég nagy az esélye, hogy mégsem (csak) ő a hibás.
semmit sem tettem a helyére üresen hagytam a csőfoglalatot. Miért, ilyenkor nem szabadna a többi csőnek felfűteni?
Fűteni fűtenek, de anódfeszültséget nem kapnak, pontosabban az egész elektronika táp nélkül marad a fűtések kivételével.
Hát a többi cső fűtése jó, holnap van itt nálunk egy bolhapiac talán találok bele egy EZ81-et, és kiderül hogy jó lesz -e. Egyébként ezt nem lehetne diódákkal helyettesíteni addig még kipróbálnám hogy egyáltalán jó lesz -e a cső berakása után?
Lehet helyettesíteni. De ha közelebb lennél, adnék neked EZ81-et próbára.
Amúgy vegyél ki minden csövet és csak az EZ81-et hagyd benn. Az elejétől kezdd a hibakeresést. Ha így is nagyon felizzik az egyenirányító cső, akkor a tápban kell keresni a hibát. Melyik trafó füstöl? A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
Köszi. Talán találok holnap.
Hát sajnos pont a nagyfesz mindjárt kipróbálom a többi cső nélkül.
Diódával helyettesítéskor magasabb lesz az anódfaszültség, -figyelj rá-, tégy be nagyobb soros ellenállást.
Hát sajnos a többi cső nélkül, tehát csak az EZ81 volt bent, a nagyfesz trafó füstöl a cső pedig pattogásig felizzik
Az rossz dolog.
Én is lefüstöltem egy Budapest rádió táptrafóját. Rosszul kötöttem be a 220-at és nem értettem, miért van 13V a fűtőkörben. Aztán rájöttem, hogy a 110V-os primer tekercsre adtam a hálózati feszültséget, de már késő volt, mert búgott és füstölt. Terhelés nélkül... Széttekertem. Fogalmam sincs, hogy fogom visszatekerni, de a drót már megvan Ezt az erősítőt amúgy nem ismerem, de húzd ki az EZ81-et és mérd ki, hogy mennyi fűtőfeszültséget, illetve anódfeszültséget kap. Ha nincs benn az EZ81, akkor nincs füst? A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
Már végig mértem az összes kondenzátort ott nem találtam hibát, most csak erre a csőre tudok gyanakodni, de ha beszerzem és azzal sem lesz jó akkor lövésem sincs mi lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |