Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Régi RT újságban '60as évek láttam EL84 csővel 145MHz amatőrsávra néhány 2W körüli végfokot.
Halgass Imi65-re, a 6П1П jó irány, tehetsz elé mondjuk 6Н2П-t.
Imi65 is árult régebben ilyeneket, segítsük a kezdőket alapon én is tudok sporttársi áron adni, új QQE03/12 csere oké lehet Keress meg ha esetleg érdekel a dolog.
ГУ-17
A QQE03/12-eseket én is fel szeretném használni ,azért is vásároltam őket. Azokhoz milyen kimenő ajánlott?
Nézd meg az adatlapját, ott megvan minden üzemmódra a kimenő ellenállása. Úgy 5-10 kOhm közt.
RTFM, érdekesség hogy AB2 PP-re is megadják.
6P1P jó választás. Olcsó (még) Az -EV változat ipari, 5.000 órás élettartammal. EL84 helyett kiváló, ennek sugártetróda változata. Csak más bekötést és katód ellenállást kíván (munkapont)
Ja. És csak párba/quadba bemérve. -30/+40 %-ot mértem emisszióban, 20 csőnél. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
A 35W-os csöves végfokomban a házon belüli hálózati kábelt nagyon girnyónak találom. Gyárilag szerelt, de nem lehet több 0,75 mm2-nél. Böszme nagy trafó van benne, aránytalanul vékonynak találom. Nagy darab cucc, több, mint 20kg, a specifikáció szerint a csúcs áramfelvétele meghaladhatja a 6.5A-t. Milyen keresztmetszet lenne ideális?
A külső hálózati kábelem egy elég komoly árnyékolt, ferritgyűrűvel ellátott vastag darab, 3x2 ér plusz föld. Valahogy aránytalan, hogy belül meg olyan kákabélű.
Ezzel is az lesz mint az EL84-gyel, kevés lesz belőlé és drágulni fog, főleg ha így ajánlgatjuk
Az utolsó pár börzén nem is láttam a kínálatban, de ukrán és orosz barátaink még jó áron adják.
Szerény véleményem szerint egy csöves erősítőben vastag kábelt csak a fűtésnél és a kimenő szekunder oldalán indokolt használni.
Persze nem baj ha vastagabb, de minek? A megadott infó alapján nem lehet megmondani hogy elég-e 0,75 mm^2, de az úgy 1mm átmérőjű, egy ilyen huzal meg 2A-t elbír. Ha van mondjuk 300V anódfeszed, meg mellé 2A csordogál, az 600W. Kicsit több részlet kellene a gyanús kábel helyéről és a rajta folyó áramról, mert ez valami érdekes cucc lesz ha csúcsban 1500W-ot vesz fel, és csak 35 jön ki belőle.
Az EL84-ből van még és lesz is, gyártják és néha NOS is elérhető.
A 6N23P (-EV), 6P3C, 6P14P(-EV) variánsok viszont eltűnnek sajnos.
Nem kell félni 10 euró egy cső újonnan.
Különösen, mert van egy szatyorral nekem, ipari, orosz, magyar... bár élnék egészségben, mire elhasználódnának nálam.
Most még a melóhelyen vagyok, itt csak egy régi fotót találtam az erősítőről. Azóta Mundorf ezüst-olaj csatolókondikat, Vishay puffereket, F&T tápszűrőket, ezüstözött belső kábelezést kapott, de a hálózati kábelek még az erdetiek.
Az 1-es ahol bejön, 2-es a hálózati kapcsoló, majd onnan megy a panel fölött a 3-as forcsúcsokhoz. Nem is rövid úton.
Kimenőkről pár szót...?
Nem tudni mekkora az a hálózati trafó de nem igen van az 1500WATT -os ?
Egyébként meg ha az megnyugtat cseréld a drótokat de ettől nem fog semmi változni csupán könyebb lesz a lelkednek ! A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
Nem tudom, mire lennél kíváncsi, de tartok tőle, hogy nem tudok róluk érdemi információt szolgáltatni. Gyári, eredeti állapotban. És nem értek hozzá túl sokat.
Ok, azt hittem, ehhez méretezett, de nem gyári trafókról van szó.
Milyen gyártmányok eredetileg?
Ha ez esetleg segít. Nemrégiben rakta fel egy kedves fórumtárs. Az enyém MK1-es, de alig tér el tudtommal a 2-estől.
Nem találtam rajtuk semmi feliratot. Az erősítő egy angol Beard P35.
Köszönöm. Érdekesek a katódokban a 7805-ösökkel készült áramgenerátorok.
Ez nem de ha leméred a hálózati trafód fizikai méreteit az többet mond majd !
Még egy kérdés csupán a rajzon szereplő feszültségek mind rendbe vannak , az anód feszültség a fütések , az is mondana talán valamit ?
Igen, azokat is mind cseréltem anno, mert nagyon kis tűréssel voltak méretezve, az előző gazdinál ki is nyiffant egy-egy. Nagyobb értékűre lettek cserélve, kaptak hűtőbordát is, meg combosabb kondikat. Azóta semmi gond velük.
A meleg ölhette meg őket, elvileg 50mA 9V az kíván egy kicsi hűtőbordát, mert körülötte is jó idő van amúgy is...
Neked ez talán mond valamit.
Amikor megvettem 7-8 éve, akkor derült ki, hogy sántikál. Jobb híján felvettem a kapcsolatot a gyártó céggel és ők segítettek olyan távgyógyítós módszerrel, hogy mondták, hogy mit mérjek és az értékeket látva mondták, hogy hol a hiba. Így állítottam talpra. Akkor csináltam nekik ezt a táblázatot, ebből dolgoztak. Az akkori állapotot tükrözi, azóta már sokkal jobb a helyzet
Sajnos ez sem , ezek az adatok csupán a csövenkénti katód értékek , jól látszik a hibás 7805 !
Csupán annyit kell megtenned hogy fogsz egy mérőszalagot és körbeméred a hálózati trafót !
A 150 ohmos katód ellenállást 270 ohmra kell cserélni, amúgy teljesen azonos az áramköri felépítés, igaz a lábak bekötésére figyelni kell, mert nem lábkompatibilis. Fűtése is "baráti". 6,3-6,4V/450mA.. míg az EL-nek 760mA. Egy általánosan felépített ECL86-os , vagy EL84-es végfokkal rendelkező rádiótrafó kb elbír kínlódás nélkül egy szereo 6P1PSE-t is! Míg EL-ből már csak mono-t.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
Köszönöm, lehet, hogy nekiveselkedem. Nem túl egyszerű, mert a burkolat csavarjai belül vannak, kicsit szét kell borítani.
A nyugami árama a két oldal végcsöveinek ~12x30=360ma + ECC81-ek legyen 15mA, az 375mA. 0,375x340=127,5W
Hozzájön a fűtés, 12x0,75 + 2x0,3 = 9,6A. 9,6x6,3=60,5W Össz 188W. üresjáratban. Ha a trafó hatásfoka 85%, akkor 221W megy bele, + mivel AB osztályú erősítő, terhelésen több. Legyen cakkpakk 300W, ez 230V esetén 1,3A Ha 0,75mm^2 a kábel ahogy írtad, és sodrott réz vezeték, akkor 6A a terhelhetősége. http://www.luxvill.net/mtk_2%2A_0.75_kabel_H05VV-F Szóval bőven túlméretes. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |