Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Igen , a trafó megcsapolását használja az alacsonyabb feszültséghez .
Vágom, csak nem találkoztam még ilyen megoldással
...a fetek helyettesítése olyanokkal, amiket be lehet szerezni. Rákerestem ezekre......ozt semmi
Nem csak az lesz a problámád , az ECC86 sem leváltható , mivel a 20V anód más csővel nem fog összejönni és DC csatolás miatt tartani kell ..
Szerintem a tervezett meghajtásom egyszerűbb és gyakorlatban is jól teljesített .
...mutasd!
Lehet, hogy úgy van, legtöbbször kisebb szokott lenni az össz disszipáció közös búrájú csöveknél együtt, mint külön-külön. Engem az zavart meg, hogy a belinkelt adatlapon nem találtam erre utalást, egyértelműen azt írja, mindenféle korlát nélkül, hogy minden (egyes) trióda.
Az 1000 üzemóra a minimálisan garantált üzemóra az illető adatlapon megadott paraméterek betartása mellett, a valóság ennek többszöröse szokott lenni.
...mekkora a meghajtófesz igénye ennek a csőnek?
Elég nagy! 70Vcs kell neki talán. min olyan 50-60Vcs. De a nagyobb csöveseket kérdezd, nem volt még dolgom ezzel a csővel.
Tényleg, bocsi CHZ! Ő rajzolta, ez igaz, csak nem írtam, mert előtte mondta Zoli, hogy ott vannak az Ő rajzai.
Szia, a kovetkezo trafokat gondoltam futesnek. L+L vasmaguak, a primer 220V 25W, a szekunder pedig 0-24V-os. Alkalmas lenne futesnek? 0.48Kg(kulon-kulon)
add össze a felhasználandó csövek fűtőteljesítményét (fűtőfesz x fűtőáram), és ennél minimum másfélszer nagyobb teljesítményű trafó kell. a fűtőfesz 6,3 V minden - Általad felhazsnálásra kerülő - cső esetében
208 menet Most szárad a lakk. Vicces, hogy 667 menetre jött ki a primer, ami majdnem 666. Gitárerősítőnél nem szabadna 667-re megtekerni A Mesa cég 50/50 fantézianevű erősítőjének kimenőjének primer menetszámai - állítólag - 2 x1666 menet, szándékosan. Ezt a márkát elsősorban metálosok hazsnálják. De állítólag az első Marshall plexiken sem véletlenül volt 6 kezelőgomb ... ( bár ez azért furcsa, mert a plexi a Fender Bassman 5F6 koppintása, Fender meg nem volt nagy hard rocker )
Hogyha a futest kulon trafoval taplalom, akkor a halozati trafo vasmag csokkenhet. De mennyire? A RT-ban kozolt halozati trafot epitsem meg egyaltalan?
Mert mit akarsz megépíteni? Az erősítőhöz kell méretezni a trafót, nem fordítva. Én nem tudom milyen trafó van a rádiotechnikában. Ha jól emlékszem Neked egy 13 cm2-es vasad van, de nem mondtad milyen? ez kb 100-120 VA-es trafónak elég. 50 W-os erősítőt szeretnél, pentodásat, AB osztályban, a hatásfok minimum 65%, tehát az össz felvett teljesítmány olyan jó 90 W .... Ehhez a 100 wattos trafó nem elég, illetve igen, de melegedni fog, mint a nyavaja. a Laney Sound 60-as erősítőben 160-180 VA körüli a hálózati trafó, és hát kihajtva melegszik rendesen ... Bár ha a fűtést külön teszed, akkor a 120 VA elég lehet csak az anódfesznek ... hm hm
végülis, ha a megfelelő keresztmetszetű drótok elférnek rajta, akkor jó lehet
Konkretan, nem tudom mit epitsek meg. Eddig mindenki ellenezte es nem tetszeset fejezte ki az RT-s rajzokkal kapcsolatban. Te mit ajanlasz? Emlitetted, hogy a RT-as rajzot attdolgozva lehetne valami jo alkotni, atmeretezni a kimenot, ami 20cm2-es legyen, a halozati meg min.16cm2. Az a baj, hogy meg nincsenek vasmagjaim, es nincs eldontve milyen lampakat fogok hasznalni. Te milyen osszeallitast ajanlasz?
Leegyszerisutve, egy jo erositot szeretnek, amin szepen megszolal a hangszer.
A végcsövek katódköri áramgenerátorai ugyan nagyban javítják a végcső két felének szimmetriáját, de az erősítő hangját már nem biztos... Érdekes egy kapcsolás...
Az én 6AS7 ampomban síma Willyamson meghajtás volt, 2db E88CC-vel...Egyszer próbálkoztam hibrid meghajtással, de azt csak mérni volt jó :yes:
Megint össze vissza kapkodsz. Ez így nem jó, tudod beszéltük, szép okosan , módszeresen, sorrendbe. Válassz ki egy kapcsolást, majd utánna alkatrész beszerzés és építés, az előzőekben a trafó tekerést mikéntjét emlegetted, majd kiderül , hogy azt sem tudod mit szeretnél építeni, Gabikám, erre tanítottalak? Te is tudod, ez így nem jó. Szép nyugodtan, megfontoltan tájékozódj, melyik kapcsolás milyen jellemzőkkel bír, ne kérdezgess mindenkit mit építs hiszen mindenkinek más a jó, lehet ami egyik ember fülének tetszik, a tiédet sérti, szóval ez így szubjektív. Én azt javaslom neked, hogy ugye az SE-n túl vagyunk, szereztél némi tapasztalatot az építése során, ami én tudtam, azokat elmondtam neked, ezeket már tudod, most egy PP-t szeretnél, ez már a következő lépcső, én azt mondom válaszd a PCL86PP-t vagy esetleg az EL84PP is jó választás, ezek viszonylag könnyen beszerezhető csövek, sok jó kapcsolás van hozzájuk, és szerintem itt ebben a topicban minden segítséget megkapsz hozzájuk, van hozzá kimenő terv is, meg ami kell.
Lényeg hogy ne kapkodj össze vissza. Tudod ez nem az a "összedobom azt jóvan" kategória. Üdv.
én már mondtam, hogy 6L6 végcsöveket ajánlok, vagy 6P3Sz-E-t ( a nem túl drágák közül ) kell még 3 db ECC cső is. kettő 83, a ff-ba meg lehet játszadozni 81, 82-vel is, kinek mi tetszik. DE! egy jó erősítő nem szólal meg egy jó HANGFAL nélkül! Milyen basszusládád van? Egyébként 50 W-tól ne várj csodát ! Otthon nem fogod tudni kihajani, próbán meg elnyomják a gitárosok ! Szerezz be egy APX-100-as roncsot, abban vannak Neked való vasak !
Mire szeretnéd használni? csak otthoni gyakorlásra, próbára, koncertezni?
Ja hogy már gitár erősítőről van szó? Azt hittem szobai kell hol is vagyunk?
még, ha gitár erősítőről lenne szó, de ez basszus erősítő !
Most lehet hogy lampi kérdés, de mi a különbség? Nem igazán gitározok, így nem értem ezt a részét.
Üdv.
Ez valami komolyabb mély hangokra kell, basszus gitár erősítő? Vagy szub erősítő? Ilyesmi?
basszus gitároz kell. 42 Hz-et keményen "vinnie" kell !ha öthóros, akkor 37-et . de jó linaritásának kell lenni, nem szabad korlátozni a magasabb hangok átvitelét sem, mint pl gitárerősítőknél (bár ott általában a gitárhangszórók vágják le a nem odavaló magas hangokat .. )
Kezdo vagyok, az elektronikabol annyit tudok, hogy mi a kondenzator, ellenallas...ne varj tolem komplett erositoelektronikai es tervezesi konyvet.. egyszeruen csak nem akarok sz@rt epiteni. kerdezoskodok mi a jo, es ha megvannak a megfelelo lampaim, vasmagjaim, elkezdem a projektet... persze ha megvan a projekt...nem akarok en vilagot valtani...
Fordítva csinálod az az igazság. Először nézd ki a projektet és ahhoz szerezz magokat. Ennek így van inkább értelme.
[ Idézet: „ne varj tolem komplett erositoelektronikai es tervezesi konyvet.” Azt hiszem félre értettél valamit. Én nem várok tőled semmit , egyszerűen az ésszerű nekiállásról próbáltam beszélni neked, az összevissza kapkodás helyett. Ennyi. Még annyit, hogy könyörgöm, ne hívd már lámpának, szegény elektron csövet, a lámpa az ami a fejed felett világít.
megkérdezem mégegyzser, hátha nem láttad :
Mire szeretnéd használni? csak otthoni gyakorlásra, próbára, koncertezni? illetve milyen basszusládád van? így könnyebben tudunk pl csövet is ajánlani |
Bejelentkezés
Hirdetés |