Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   830 / 2208
(#) CIROKL válasza biji hozzászólására (») Dec 17, 2009
Gratulálok az erősítődhöz szép lett ! [quote] 300VA-es a hálózati trafó, anódfeszültséget mér, 60mA az anódáram.[quote] De a 300 VA-es trafóval bátran föltörnázhatod a nyugalmi áramot 90-100mA -ra
(#) mayky válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 17, 2009
Szerintem a fül/műszer döntse el, hogy mekkora legyen a nyug áram, ha 60 mA-el is szépen szól, akkor felesleges csökkenteni a cső élettartamát, de mindenképpen hallgassa meg hogy van-e értelme akkora áramnak.

Ja.
Biji:
Szép munka, gratula hozzá, ezek az én 6n8sz-eim ?
(#) _ampervadasz_ válasza biji hozzászólására (») Dec 17, 2009
Nagyon jól néz ki az erősítőd, még belül is!

Az analóg műszer közepén, meg aztán....

Csak gratulálni tudok, és szóhoz sem jutok.
(#) CIROKL válasza mayky hozzászólására (») Dec 17, 2009
Végülis azt állít amit akar ez az egyéni döntése én csak mondom itt a magamét , de minek ? Meghallgassa aztán azt állít amit akar ? Bocs hagy belepróbáltam beszélni ! Azt hittem ez a mikrofon
(#) mayky válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 17, 2009
Igazad van, azt állít be amit akar.
Hallott két véleményt és majd eldönti, melyik a számára szimpatikusabb
Én sem zártam ki a 100 mA-es dolgot, de csak akkor menjen egy cucc ennyivel ha van értelme, hallható pozitív hozadéka.
(#) tungsram válasza biji hozzászólására (») Dec 17, 2009
F.....a
(#) tungsram válasza mayky hozzászólására (») Dec 17, 2009
Na az egyszer én is hozzászólhatok: a kollega által feldobott nyugalmi áram probléma ugyanis teljesen helytálló.Jó pár éve egy ma már közismert rockbandának javítottam egy LANEY 100-as 6 csatornás végfokot. Ebben a gépben 4 db EL 34-es cső dolgozik. Az előfeszültségüket egy az anódból egyenrángatott feszültségosztó képezte. Na itt volt a gond is mert a csövek nem egyformán terhelődtek minek hatására hol egyik hol másik szállt el. Kénytelen voltam egyszer beépíteni egy előfesz. trimmert plusz egy szimmetriát. A gyárilag beállított oldalankénti 50ma árammal le lehetett menni egészen 13ma-ig torzitás nélkül!Természetesen így az erősítő miután majdnem B-osztályban dolgozott így a tápegységet szép magyar szóval fel kellett elkózni. Viszont egy tény, hogy még évekkel később is gond nélkül ment CSÖCSERE nélkül.
(#) biji hozzászólása Dec 17, 2009
Köszi mindenkinek. Persze hülyeséget írtam , a műszer ANÓDÁRAMOT mér, ami 60mA. Az Ágoston könyvben olvastam , hogy 60mA -nél nincs értelme nagyobb anódáramot beállítani.Én szót fogadtam, a hangja tetszik, nem piszkálom. Most egy ideig hallgatni szeretném.
Igen mayky, ezek a te csöveid.
Most látom 3 hozzászólás hiányzik.
(#) djhans válasza biji hozzászólására (») Dec 17, 2009
Nagyon jól néz ki! Jó a toroid lefogató szerelvény, ötletes!

Most olvastam, hogy nem az fogja le de akkor is jó!
(#) klemo86 hozzászólása Dec 17, 2009
Valakinek van elfekvőben egy EM83-as cseve?
Amit ide is adna Nekem valami szépért cserébe
(#) Gery78 válasza tungsram hozzászólására (») Dec 18, 2009
Hadd kotyogjak bele én is egy kicsit...
Anódáram állítási probléma. Ezt én is végigjátszottam az EAG EA-080-as erősítőmmel. Ez is 4db EL34-el ment, és 800V-os anódfeszről. Ha nagyon levettem az anódáramot, kb 6-8mA-re akkor olyan hideg és kemény, kicsit félvezetős hangzása volt az erősítőnek, de ha feltekertem 30mA-ra a csövenkénti anódáramot akkor bizony megjött a csöves hangzás, kellemes meleg és lágy hangja lett az erősítőnek. Ezt persze csak rövid ideig próbáltam ki, mert erősen határterhelésen mentek az EL-ek. Úgyhogy megkötöttem a kompromisszumot egy alacsonyabb anódáram értéknél, hogy ne kelljen hamar csövet cserélni, és ez lett a 15mA. Ennek még kellemes meleg hangja volt, és nem volt értelme jobban terhelni a csövet a nagy anódárammal, mert nem szólt annyival szebben, hogy érdemes legyen 30mA-ra feltekerni. Persze abban is meg kell kötni a kompromisszumot, hogy ha az ember épít egy csöves erősítőt, akkor el kell dönteni azt, hogy 15 évig hallgat egy hideg kemény hangzást az alacsonyabb anódáramérték miatt, de akkor sokáig nem kell csövet cserélni, vagy 2 évenként csövet cserél, de egy sokkal hallgathatóbb meleg hangzást hallgat. Ez persze erősen pénztárcafüggő történet, és mindenkinek a hallására kell bízni, hogy milyen hangot szeret hallgatni...
(#) Gery78 válasza biji hozzászólására (») Dec 18, 2009
Nagyon szép lett az erősítőd!
(#) CIROKL válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 18, 2009
Hát igen pont ezért kotyogtam bele az anód áram állításba ! A 60 mA-kevésnek tartottam de megbeszéltük hogy azt álít amit akar ? Mindenki mondja hogy az én általam ajánlott érték az csúcson járatott érték ! De miért is én 90 -100 mA ajánlottam , ha viszont megnézzük a GU50 adatlapját akkor majd rádöbbenünk hogy az a határérték az még nagyon meszi van . Hisz csak olyan 80 %-os beállitást ajánlottam a 90-100mA -os beállításnál !Holvan még a csúcson járatás ?
(#) mayky válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 18, 2009
Mi alapján tartod kevésnek? Meghallgatás, mérés ?
A 6C33C is úgy 600mA körül bír mégis csak úgy 200 mA körül szokták nyomni neki.
(#) CIROKL válasza mayky hozzászólására (») Dec 18, 2009
Idézet:
„Mi alapján tartod kevésnek? Meghallgatás, mérés ?
Nincs alapja , röviden ennyi csak mondtam valamit amit ti jó alaposan föltornáztatok a @ szintjére ! Részemről mint már mondottam is annyit állít mindenki amit csak akar . Nem vita tárgyát akartam ám én ezzel produkálni ? Részemről ez a meddő beszélgetés lezárva !
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 18, 2009
GU50 - kímélő nyugalmi anódáram beállítás - pénztárca függés - élettartam...
Pici utánajárással 400Ft/darab áron hozzájuthatunk vadi új GU50-hez.
Akkor miről is beszélünk?
(#) mayky válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Hát szerintem 60 mA már elég nagy áram, nincs gu50-em nem is volt, de én elhiszem Biji-nek, (meg Ágoston Lajosnak) hogy már ekkora árammal is szépen szól.
Gondolom azt meg senki sem vitatja hogy 60 mA-el az a cső tovább fog élni mint 100 mA-el.
A 100 mA-es üzemet sem mondom rossznak, ha van pozitív haszna,de a "csak azért mert" indok nekem kevés, ahhoz hogy 100 mA-en járassak egy csövet.
(#) CIROKL válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 18, 2009
Látom azért mi ketten egy gondolat menetre ketyegünk! Viszont valóban , ha pénztárca függő ha nem akkor is a GU50 olyan 80 mA körüli beállításnál kezd el szépen szólni ! Meg te is tudod 1 darab cső az nem cső , ezzel én is ugy vagyok hogy olyan csőből nem is építkezem amiből csak 1-2 példányom van ! Elsődleges szempont az az hogy min 10-20 darab legyen az adott csőből kéznél , ez igy van a GU50 -ből is . Nálam az hogy fél évet vagy egy évet megy egy cső nem lényeg főleg egy GU esetében . Amit nálam megy azt az évi pár órát nem tök mindeggy hogy mennyivel megy 60 - e vagy 90 !
(#) mayky válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 18, 2009
Idézet:
„GU50 olyan 80 mA körüli beállításnál kezd el szépen szólni”


Na azért mégis van valami alapja a dolognak
(#) lpcollector válasza biji hozzászólására (») Dec 18, 2009
Tetszik nekem is mind a külső, mind a belső elrendezés, gratulálok hozzá!
(#) mayky válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Egyetértünk, nem hit kérdése, részemről annyi, hogy minden lehetőséget megvizsgálok, mérni, és főleg hallgatni kell, mert a végfelhasználás a lényeg nem egy vonalzós négyszögjel.

(más dolog egy monoton négyszögjelet átvinni és más egy bonyolult zenei információt)
A lényeg részemről:
Ha lesz GU50-em, akkor meg fogom hallgatni 60-100mA között, de ha 60-al is jó hangja lenne, akkor nem járatom 100-al.

(#) tungsram válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Egyáltalán nem hangfrekis hanem adócső ami látszik is a karakterisztikáján. Ezeket a csöveket általában C-osztályban szokták "volt" üzemelteni mivel a relatív nagy anódfelület miatt a cső nem fog beizzani. Katonai csőről lévén szó ezek robosztusak és jól bírják a gyöntölést. A nyugalmi áram beállítása pedig mindenkinek a saját vélemenye, mivel a torzítás ugyan függvénye de mindenkinek más a füle. Ezt tapasztalatból tudom hiszen javítottam már stúdió berendezést.
(#) tungsram válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Ez pont az, hogy egyetértek mivel én ezt a csövet még rádiós koromból ismerem.Én személy szerint nem igazán tartom alkalmasnak HF-célra.
(#) lpcollector válasza mayky hozzászólására (») Dec 18, 2009
Azért az anódfesz nagysága is erősen behatárolja a max. anódáramot.
A 6C33C nálam már 225mA-en is közel a max. anóddisszipáción "muzsikál" (54W). Viszont a jelalak itt tűnik a legkebvésbé torznak. Az is igaz, hogy a nyugalmi áram csak 175-180mA és ennél alig kér többet, ha zenélnie kell, így talán mégsem lesz olyan rövidreszabott az élete.
Fülre nem próbáltam melyik kellemesebb, csak szinusszal kínoztam, amikor beállítottam ezeket az értékeket.
(#) PetAd hozzászólása Dec 18, 2009
Sziasztok.
Van valakinek eladó tv kimenője? Sajna elszakadt a primer belső kivezetése és le kellene tekernem hogy megjavítsam, de túl vékony a primer huzal, nem tudnám visszatekerni rendesen. Szeretnék még idén elkészülni az erősítővel és már csak a festést kell políroznom meg a kimenőt lecserélni.
(#) PetAd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
PCL86-hoz való kimenő, ami 4Ohm-ra illeszt.
(#) tungsram válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Van valahol nekem egy teljesen szimmetrikus fázisfordítónak a rajza ami áll:egy ECC83-ból és Egy ECC82-ből. A cs övek egymással egyenáramú csatolásban vannak.195? rádiótechnikában benne van. Ha tudsz várni majd előkeresem neked. Ez a megoldás akár a végcsőig is mehet egyencsatollással persze a megfelelő méretezéssel. A készülő 2X100w-os végfokomat is ebböl a megoldásból merítettem. Egy barátom megépitette 2xEL84-el és meglepően jól szól egy gyepi kimenővel.A feszültségre nem igazán érzékeny mert ment 360V-400V-ig.
(#) tungsram válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Hát szép lehetek de okos nem de gondolom ismered az ECC82-öt ami a régi csöves TV-ék soroszcillátoraként működött (Videoton) és évekig hibátlanul ellátta a feladatát.
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
A 6N8Sz-6N9Sz nekem is jobban tetszik, de az ECC miben szívósabb?
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2009
Miért, a 6N9Sz kényesebb, mint az ECC? A 6N8Sz-t tudom, hogy 9mA-t tud maximum, az ECC82-t nem tudom.. Mondjuk, ha 12,6V-os fűtés van, akkor nem jó a 6N9Sz. De úgyis a 6P3Sz-be kell, akkor meg 6V..
Következő: »»   830 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem