Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   868 / 2208
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 12, 2010
mert?
(#) Stakypot válasza Stakypot hozzászólására (») Jan 12, 2010
Ha a belső ellenállás alatt az anódfesz változás és anódáramváltozás hányadosát értjuk, akkor nagyon nagy kavar van, mert az nagyon kicsire jön ki. 100 ohm. Ezért nem befolyásolja az erősítést anyira. De valahogy ki lehet számolni, mégha csk közelítéssel is. MErt tényleg mértem, működött, 24-20.000 ig át is vitt, meg a kapcsolós erősítésválasztás is működött. Csak nem tudom hogy a Picsbe számolják ezt ki ha van kondi....
(#) 6C4C válasza Stakypot hozzászólására (») Jan 12, 2010
A csődoksikban szokott lenni kiszerkesztve, a mű, az Ri és a meredekség (S) összetartozó értékei különböző rácselőfeszültség, anódáram és anódfeszültség függvényében. A cső transzfer karakterisztikájából pedig könnyedén kiszerkeszthető/leolvasható...

6dB-s erősítést elég necces lesz csinálni, ahhoz olyan 3-as mű körüli cső lenne az igazi, vagy átblokkolatlan katódellenállás kicsit nagyobb művel...
(#) 6C4C válasza Stakypot hozzászólására (») Jan 12, 2010
100 Ohm az egy izmos teljesítménytriódának a belsőellenállása :yes:

Az okés hogy Ri=DeltaUa/DeltaIa, de azonos rácsfeszültség mellett (vezérlés nélkül), a tervezett munkapont környezetében...

(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Jan 13, 2010
ez a hozzászólásom hogyan került át ide ? :nemtudom:
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Jan 13, 2010
Üdvözletem mindenkinek.

Nem tudom, hogy linkelte már e valaki, de véletlenségből ráakadtam egy, két részes videóda.

Az egyik itt , a másik meg itt ,van.

Kellemes éjszakát mindenkinek.
(#) Gery78 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 13, 2010
Hát ez szép! Nagyon király triódákat épít a fickó! Gyönyörű karakterisztikája van! Igazán készíthetne nekünk is egy párat nem? :yes:
(#) _ampervadasz_ válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 13, 2010
Naná!
(#) Lakatfogó hozzászólása Jan 13, 2010
Pár napja kérdeztem a bemenetválasztás témakörében, most azóta összedobtam a kapcsolás vázlatát Tinában, a lényege annyi, hogy 1 kapcsoló átkapcsolásával lehet váltani az 5.1 és a sztereó mód között. A sztereó módon belül 2 bemenetet lehet választani. Nálam ez úgy néz ki, hogy az 5.1 bemenetekre lesz a számgép kötve, az egyik sztereó bemenetre a CD lejátszó, a másikra pedig a TV.

Ha jól számoltam, 10 darab relé kellene a megvalósításához, az még belefér talán.
Milyen relét érdemes erre a feladatra venni?

Köv. problémám a dupla hangerőszab. potméter, jelenleg ilyen kommersz vackokat vettem, aminek egyik pályája 42k, a másik meg 47k (meg ehhez hasonló eltérések a többiben is), így ezeket még balansszal sem lehet korrigálni, mert az eltérés nem állandó... Mondtátok, hogy a Maranzt potit lenne érdemes venni, abból találtam ugyan 47k-s példányt, de dupla kivitelűt még nem. Hol lenne érdemes megnéznem?
(#) Gery78 válasza Lakatfogó hozzászólására (») Jan 13, 2010
Szia!

Ha kérhetem szépen fel tudnád tenni a kapcsrajzot valami olvashatóbb formában? Sajnos nekem nincs meg a Tina, így nem tudom megnyitni. Mondjuk pdf-re, vagy képfájlra át tudnád alakítani?
Az 5.1-es bemenet hangerőszabályzását a PC-ről oldod meg?
Nekem is a hangerőszabályzó poti volt a gondom. Az a helyzet, hogy még a legjobb potik (pl az ALPS blue kb. 10.000Ft-ba kerül) sem garantálja az együttfutást. Ezért én a nálam is bevált módszert javaslom Neked: Az Urbánnál lehet kapni 25 állású yaxley-t (fokozatkapcsolót). Ebből veszel kettőt (kb 1000Ft-ba kerül a kettő) egybeépíted, hogy együtt tudd őket kapcsolni és azzal olyan együttfutást tudsz elérni amilyen ellenállásokat beraksz. Tehát egy sima 25 tagos ell. osztót kell megvalósítanod, ami 2-3dB-enként emeli a hangerőt. Nálam ez nagyon bevált most is ezt használom. A másik amit javasolnék az a Vicsys mester által készülő hangerőszabályzó. Ő relékkel oldotta meg, és binárisan kapcsolgatja a reléket. 1dB-es pontossággal szabályozható a hangerő.
(#) Lakatfogó válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 13, 2010
Hú, ezzel a 25-ös kapcsolóval adtál jó ötletet, tuti ezt fogom csinálni. Van egy nagy sztereó erősítőm, azon is ilyen dolog van, az -70 és 0 között tudja állítani 3dB-s lépésenként, vagyis 24 lépéses. Ez jó lesz nekem is szerintem.

PC módban még nem tudom, hogy lesz a hangerő dolog.

Mellékeltem a rajzot képként. A 6 dióda jelenti a 6 végfokot. Jobb oldalon pedig a 3 telep jelenti az 5.1 és a 2 sztereó bemenetet. Sztereó módban 4.0 beállítású az erősítő.
(#) MrBrown válasza Lakatfogó hozzászólására (») Jan 13, 2010
Szia,
Ha veszel még rá plusz két tárcsát akkor két darab nixie csővel ki is tudod jelezni az aktuális pozíciót. Nálam ez tervbe volt véve, de az a project befulladt
Csak egy érdekes ötlet volt...
(#) s.sanyi hozzászólása Jan 13, 2010
sziasztok. Átalakitottam az el 84 se- met a Jani rajza szerint,csak csöves táppal.TÉNYLEG SZÉPEN SZÓL,az volna a kérdésem,hogy nekem EZ80 végén van 280 volt maradhat-e igy vagy csökkentsem 250-re?Igy nem tudom megkapni a feszeket az adatlap szerint sem az ECC83 sem az EL 84 csövön sem.
(#) s.sanyi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 13, 2010
Az anódon van 260 volt a katód 7,8 a rács 9-es láb 270 volt az ECC83 anód 175 katód 1.8 volt.
(#) djhans válasza s.sanyi hozzászólására (») Jan 13, 2010
A katódellenálláson (150 ohm) 7,8V az 52mA katódáram ami éppen kicsit több mint a határadat 260V anódfesznél ha kivonjuk belőle a segédrácsáramot. Ami 5mA kb. Tegyél 180 ohmot a katódba a 150 helyett és sokkal hosszabb életű lesz a csöved.
(#) s.sanyi válasza djhans hozzászólására (») Jan 14, 2010
Köszi.Ha csak ennyiből áll akkor kicserélem az ellenállást.Maradhat az ECC83-nál 2.2k a katódnál?az anódon 100k van.
(#) s.sanyi válasza s.sanyi hozzászólására (») Jan 14, 2010
Az ecc 83 anódján csak 150 voltot mérek a katódom 1,8 v most,hogy kicseráltem az el-en az ellenállást 8,4 volt van a katódon.
(#) Imi65 válasza s.sanyi hozzászólására (») Jan 14, 2010
Ezt vártuk. A nagyobb előfesz lezárásba vezérli a csövet, csökken az áram, a disszipáció. Ez volt a cél. Az ECC-n a 150V jó, semmilyen változtatást nem igényel.
Szerk: 1000 hozzászólás óta javasoljuk mindenkinek, hogy EL-el ezt építse meg, sokszorosan bizonyított már. De hiába, csak sokan futtok felesleges köröket, míg a végén csak ezt építitek, amivel még elégedettek is lesztek. Mindezt kb. 3 ellenállás miatt.
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 14, 2010
Az a 3 ellenállás szerintem is megéri, hogy ezt a rajzot építsük, sokkal jobb hangja van, mint az elektroncso.hu-s, amúgy is rossz rajznak. Én annyit módosítottam rajt, hogy trimmerrel állítom az előfeszt, és a katódban 1 ohm van.
(#) s.sanyi válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 14, 2010
Mostmár nekem is tetszik a hangja még a rádió kimenőjével is jó szól és csöves táppal fojtó nélkül is alig hallható a brumm.A tápszűrés is a Jani rajza szerint van csak a cső után két 50 mikros hondi közt egy 47 ohm ellenállás a fojtó helyett.
(#) lpcollector válasza kocos hozzászólására (») Jan 14, 2010
Idézet:
„Ezen csak Einstürzende Neubatent szabad hallgatni”

...Húú de régen nem hallottam már Őket, "ifjú koromban" is csak másolt kazettám volt Tőlük...
(#) Doncso hozzászólása Jan 14, 2010
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy E88CC-ről tudunk valamit? Azt tudom, hogy kettős trióda, meg mibe jó, inkább az érdekelne, hogy ha jól hallottam ez inkább audió cső, vagy ez nem igaz? Mi a vélemény?
Ma érkezett egy pár csövecske, ezekben találtam. Újak.
Üdv.
(#) sturbi válasza s.sanyi hozzászólására (») Jan 14, 2010
Tegyél a 47 Ohm helyett 100 Ohmot és valószínűleg etűnik a brumm is. Lehet hogy így vissza kell rakni a katódba a 150 Ohmot is, de nem biztos.
(#) sturbi válasza Doncso hozzászólására (») Jan 14, 2010
Az egyik legjobb audio cső (lineáris és izmos).
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Jan 14, 2010
Na és a 6N6P?
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Jan 14, 2010
CHZ tervei alapján a HTA-30 is ilyen csővel hajtatik.
(#) Doncso hozzászólása Jan 14, 2010
Óóóó, köszönöm uraim. Ennek igazán örülök. Végra valami jóhír mára.
(#) djhans hozzászólása Jan 14, 2010
Egy kis kedvcsináló EL84/6P14P PP-hez. Aki fontolgatja, hogy a kis SE-k után PP-t épít én csak ajánlani tudom ezeket a csöveket. Még a perforált aljával nem vagyok készen.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Jan 14, 2010
Nekem is tetszik! Pláne a hangja.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 14, 2010
Köszönöm a gratulációkat! Nekem is van, csak nincs időm levágni.
Következő: »»   868 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem