Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Egy szélesebb spektrumot szór, amiből a kék részét látod Egyébként nem véletlen olyan színnel világít, mint a germicid lámpa
Gyönyörű nyákot lehet neki csinálni, és könnyen beszerezhető hozzá minden, valamint a trafót is egyszerű megtekerni neki (az enyém még folyamatban van, de már nincs sok hátra)
Igen. Minden elemnek megvan az őrá és csakis őrá jellemző színkibocsájtása. A gerjesztett elektronok, amikor alapállapotba kerülnek akkor adják ki. Ezt a kémiában színképelemzésnek hívják - spektroszkópia. Az alkálifémek és alkáliföldfémek esetén ezt bunsenégővel is ki lehet mutatni. A nátriumlámpák erős színét a D vonal adja, attól sárga. Az is bocsájt ki természetesen minden mást, beleértve UV-t, de a legmarkánsabb az a D-vonal. A higanynál a döntő tartomány UV-be tolódik, és amit te látsz kéknek, az valóban kék, de az a kisebbik hányad. Ennél sokkal nagyobb, ami UV-ként bombázza a szemed.
Legalább nem kapsz H1N1-et, miközben szereled...
Egy gond van vele: miunkaellenállásként fojtót alkalmaz. A frekvenciamenetébe nagyon beleszól, igaz erősítésnövekedést okoz a nagy, de frekvenciafüggő dinamikus ellenállása. Ezt utoljára a 30as években alkalmazták, ott is csak az alsó kategóriás erősítőkben, de hát az egyszerűség ára. A rajz tényelg frappánsan egyszerű.
Mekkora ellenálással lehetne kiváltani a fojtókat sacc/kb? Mert én is morfondírozok ilyesmi építésén,csak én valahogy majd illesztő trafót teszek a végére,mert nem fülest hajtanék vele,hanem két cca~ 10 wattos hangszórót,amit tv-ből bányásztam ki dobozzal együtt,és arra jó lenne hogy este ha pl olvasok akkor tudjak halkan zenét hallgatni róla!
Ezzel egy gond van. A fojtó megnöveli a tápfeszültsget, mivel alkalmas áramiránynál a fojtón indukálódó fezsültség algebrailag sorba kapcsolódik a tápfeszültséggel. Azaz: kisebb táppal nagyobb kivezérlésed lesz. Cserébe a fent említett amplitúdó-, és fázistorzítást kapod - ezt nem hallod, illetve igen. A mély-, és magas hangok arányai fognak megváltozni. (nem harmonikus jellegű! - azt a fojtó tekercs vasanyaga viszi bele.) Ezt ha kiváltod, meg kell növelned a tápfeszültséget, és kimenő illesztés kell. A te trafóid valószínűleg ECL 86 ra lettek optimalizálva. Ennek én így kapásból nem tudom a kimenőimpedanciáját, de elég alacsony lehet, ha trióda...
Nem az ecl kimenőit akarom ráakasztani,vagy legalábbis nem a jelenlegi formában! Tápfeszt kb mennyivel érdemes növelni?
Akkor egy kérdés még a higanygőz egyenirányítóról! Az elektroncso.hu-s GAD300 300B KIT-ben 83-as egyenirányító van, ez is higanygőz, akkor ha veszek egy ilyen KIT-et, nem nézhetem, az UV miatt? Akkor KIT-be miért raknak ilyet, ha a vevő nem tudja, hogy nem valami egészséges nézni.. És ha annyira tetszik neki az erősítő hogy üzem közben órákig nézegeti? Legalább írhatták volna a cikkben, hogy veszélyes.
Egy konkrét áramkörbe nem érdemes belenyúlni. Annyi jó ECL-es kapcsolás van, építs meg egyet azok közül. Az a girnyó kimenő igencsak aprócska még a ECL-hez is. Kényszer szülte megoldás - sorozatgyártás! A konkrét áramkör 74 voltról jár. egy rendes PCL anódtápja 200-220 volt. Abban sem vagyok biztos, hoyg elég lenne a disszipációja. Ez kábé olyan, mintha van egy alacsony barna és duci nőd, és elvinnéd a plasztikai sebészhez, hogy szeretnék egy magas szőke bombázót, mint Heidi Klum.
A "dizsiben" se hívják fel mindenkinek a figyelmét egyesével, hogy az UV armatúrákon ne pörögjön (az se egy kifejezetten egészséges dolog, hiába mentegetőznek), és hogy ne nézegesse a lézercsóvákat szemből senki, valamint a stroboszkópot se érdemes az egész rendezvény alatt szugerálni… Ez egy ilyen dolog. Egyébként abban van valami, hogy a villódzását sokan nézegetnék, de gondolom a kicsik annyira nem lehetnek veszélyesek, mint a 6 meg 12 fázisú "űrlény agyak". Szerintem szóljunk a fogyasztóvédelmiseknek
De tényleg, most ha én vettem volna egy ilyen KIT-et, eddig nem tudtam, hogy veszélyes, és néztem volna? És ha gond lesz belőle, ki a felelős érte?
A felelős te magad ! minek lesnéd azt a csövet ? nem láttál még csövet ? De a viccet félretéve a felelőség az itt a tiéd , aki ilyen csövet vesz annak ezt tudni illik hogy mit vesz.
Szerintetek EF86 vagy EF80 triódája jobb minőségű ? Melyiket használjam ?
Ja amúgy erről a kapcsiról lenne szó. Fejhallgató erősítő lenne.
CIROKL-nak igaza van. Ha egy fejszével levágod az ujjad, azért sem a fejsze gyártója a felelős. Ez egy olyan dolog, hogy aki megveszi, az talán tudja is használni.
Értem. Azért jó lett volna, mert tudtam volna szerezni párat (sokat).
...470uH én inkább síma gerjedésgátlónak nézem (a GI30-as kapcsolásban) Ha nem jó rajzot néztem :o(((
Amúgy a fojtók tényleg így viselkednek nagy vonalakban, ahogy írod, de ne feledkezzünk meg a meghajtó cső belsőellenállásáról sem...
EF80 ügyben kérdezd Sturbi Mestert...
Neki sokkal több a tapasztalata ezzel a csővel kapcsolatban (is)...
Valóban, görög van a falóban. Máskor jobban figyelek.
Ha jól emlékszem, azért, hogy nagy meredekséget érjenek el, nagyon sűrűn kellett a rácsmeneteket tekercselni, ezt csak a feszítettrácsos technológiával tudták elérni... Ismétlem, ha emlékezetem nem csal...
Amúgy az miért van, hogy fejhallgatóhoz mindenhol csak OTL kapcsolásokat találok ? Csak takarékossági okokból, vagy valami más. Ja amúgy mindenképpen A osztályú kéne.
OTL-t még nem hallottam. Pár helyen azt mondják, nem is érdemes. Te hallottál már ? Van olyan, mint a trafós ?
1. Örülnek (örülünk) ha sikerül trafó Nélkül megfelelően illeszteni a fülest
2. Elvben OTL-nél javul a frekvenciamenet 3. Ha szeretsz tekercselni, még jobb illesztést IS elérhetsz, valószínűleg szebb hanggal, valószínűleg a frekimenet rovására... Már többször megemlítettem hogy triódát használva általában - a torzítást tekintve 2-5-szöröse legyen a belsőellenállásnak a terhelőimpedancia. Még lehetőleg katódkövetőnél is. Ezt nyilván trafóval könnyebb megvalósítani... Meg le is választ galvanikusan - biztonságosabb...
Ezen én is agyaltam, hogy valamilyen formában lebiztosítékolom a kimenetet, de még keresgélek a legmegfelelőbb után A füles csak közvetlenebben fejbecsap, ha valami gondja lesz a cuccnak Én is akartam egyébként írni, hogy azok a tekercsek inkább fojtónak vannak ott…
6C4C! Valami tipp hogy azokat a fojtókat hogy lehetne kikerülni ellenálással? Mármint a torzítgatások meg hasonlók mérséklése céljából! Meg a másik: valaki tudna nekem valami tippet adni egy olyan kimenőtrafóhoz, hogy a primer oldal az lenne az OTL erősítő kimenetére rakva ,a secunder meg lenne 4 ohm vagy 8ohm! Mert nem füleshez kellene, hanem két tv-ből kibányászott hangfal félét akarok vele hajtani!(este ha olvasok, halkan tudjak zenéthallgatni,de nem fülesen, mert az hosszútávon zavaró számomra! / És még egy kérdés: a GI30-at mivel lehetne helyettesíteni? Mármint Ecc,vagy ilyesmi csőre gondoltam! Előre is köszönöm a segítséget!
-Hát az EF 80 nemigen....., ha van más is (EF 86 bevált audiotechnikában, a kettő közül az a jó). Ugyan eljátszadoztam vele pár órát, és egész jónak tűnő hangot sikerült elérni ... kötésben, de... inkább nem javaslom. Ha ingyen vannak jókat lehet vadulni velük klf. elképzelések kipróbálása tárgykörben.
Ezen csak Einstürzende Neubatent szabad hallgatni, vagy esetleg Nine Inch Nailst talán Jean-Pierre Jenuet Elveszett gyerekek városa című filmjét meg lehet nézni, hogy erről szóljon a hang, annak a képi világához nagyon menne
még egy lehetőség : Pendereckitől a "Hiroshima", szigorúan csutka hangerőn
Azért jó ám valamire, g2 tud 2,8 mA-t 0,7 W disszipációval, ha erre ráfogom, hogy anód (hálóanód), testre kötök fölötte mindent, egész pofás kis triódának látszik. Majd ráérő időmben méricskélek rajt egy sort, szerintem ezen a nyomon érdemes vele kisérletezni kicsit.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |