Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   865 / 2208
(#) klemo86 válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 11, 2010
Egy szélesebb spektrumot szór, amiből a kék részét látod Egyébként nem véletlen olyan színnel világít, mint a germicid lámpa
(#) klemo86 válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 11, 2010
Gyönyörű nyákot lehet neki csinálni, és könnyen beszerezhető hozzá minden, valamint a trafót is egyszerű megtekerni neki (az enyém még folyamatban van, de már nincs sok hátra)
(#) DuMatyi válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 11, 2010
Igen. Minden elemnek megvan az őrá és csakis őrá jellemző színkibocsájtása. A gerjesztett elektronok, amikor alapállapotba kerülnek akkor adják ki. Ezt a kémiában színképelemzésnek hívják - spektroszkópia. Az alkálifémek és alkáliföldfémek esetén ezt bunsenégővel is ki lehet mutatni. A nátriumlámpák erős színét a D vonal adja, attól sárga. Az is bocsájt ki természetesen minden mást, beleértve UV-t, de a legmarkánsabb az a D-vonal. A higanynál a döntő tartomány UV-be tolódik, és amit te látsz kéknek, az valóban kék, de az a kisebbik hányad. Ennél sokkal nagyobb, ami UV-ként bombázza a szemed.
(#) DuMatyi válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 11, 2010
Legalább nem kapsz H1N1-et, miközben szereled...
(#) DuMatyi válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 11, 2010
Egy gond van vele: miunkaellenállásként fojtót alkalmaz. A frekvenciamenetébe nagyon beleszól, igaz erősítésnövekedést okoz a nagy, de frekvenciafüggő dinamikus ellenállása. Ezt utoljára a 30as években alkalmazták, ott is csak az alsó kategóriás erősítőkben, de hát az egyszerűség ára. A rajz tényelg frappánsan egyszerű.
(#) rockersrac válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 11, 2010
Mekkora ellenálással lehetne kiváltani a fojtókat sacc/kb? Mert én is morfondírozok ilyesmi építésén,csak én valahogy majd illesztő trafót teszek a végére,mert nem fülest hajtanék vele,hanem két cca~ 10 wattos hangszórót,amit tv-ből bányásztam ki dobozzal együtt,és arra jó lenne hogy este ha pl olvasok akkor tudjak halkan zenét hallgatni róla!
(#) DuMatyi válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 11, 2010
Ezzel egy gond van. A fojtó megnöveli a tápfeszültsget, mivel alkalmas áramiránynál a fojtón indukálódó fezsültség algebrailag sorba kapcsolódik a tápfeszültséggel. Azaz: kisebb táppal nagyobb kivezérlésed lesz. Cserébe a fent említett amplitúdó-, és fázistorzítást kapod - ezt nem hallod, illetve igen. A mély-, és magas hangok arányai fognak megváltozni. (nem harmonikus jellegű! - azt a fojtó tekercs vasanyaga viszi bele.) Ezt ha kiváltod, meg kell növelned a tápfeszültséget, és kimenő illesztés kell. A te trafóid valószínűleg ECL 86 ra lettek optimalizálva. Ennek én így kapásból nem tudom a kimenőimpedanciáját, de elég alacsony lehet, ha trióda...
(#) rockersrac válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 11, 2010
Nem az ecl kimenőit akarom ráakasztani,vagy legalábbis nem a jelenlegi formában! Tápfeszt kb mennyivel érdemes növelni?
(#) mark.budai hozzászólása Jan 11, 2010
Akkor egy kérdés még a higanygőz egyenirányítóról! Az elektroncso.hu-s GAD300 300B KIT-ben 83-as egyenirányító van, ez is higanygőz, akkor ha veszek egy ilyen KIT-et, nem nézhetem, az UV miatt? Akkor KIT-be miért raknak ilyet, ha a vevő nem tudja, hogy nem valami egészséges nézni.. És ha annyira tetszik neki az erősítő hogy üzem közben órákig nézegeti? Legalább írhatták volna a cikkben, hogy veszélyes.
(#) DuMatyi válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 11, 2010
Egy konkrét áramkörbe nem érdemes belenyúlni. Annyi jó ECL-es kapcsolás van, építs meg egyet azok közül. Az a girnyó kimenő igencsak aprócska még a ECL-hez is. Kényszer szülte megoldás - sorozatgyártás! A konkrét áramkör 74 voltról jár. egy rendes PCL anódtápja 200-220 volt. Abban sem vagyok biztos, hoyg elég lenne a disszipációja. Ez kábé olyan, mintha van egy alacsony barna és duci nőd, és elvinnéd a plasztikai sebészhez, hogy szeretnék egy magas szőke bombázót, mint Heidi Klum.
(#) klemo86 válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 11, 2010
A "dizsiben" se hívják fel mindenkinek a figyelmét egyesével, hogy az UV armatúrákon ne pörögjön (az se egy kifejezetten egészséges dolog, hiába mentegetőznek), és hogy ne nézegesse a lézercsóvákat szemből senki, valamint a stroboszkópot se érdemes az egész rendezvény alatt szugerálni… Ez egy ilyen dolog. Egyébként abban van valami, hogy a villódzását sokan nézegetnék, de gondolom a kicsik annyira nem lehetnek veszélyesek, mint a 6 meg 12 fázisú "űrlény agyak". Szerintem szóljunk a fogyasztóvédelmiseknek
(#) mark.budai válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 11, 2010
De tényleg, most ha én vettem volna egy ilyen KIT-et, eddig nem tudtam, hogy veszélyes, és néztem volna? És ha gond lesz belőle, ki a felelős érte?
(#) CIROKL válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 11, 2010
A felelős te magad ! minek lesnéd azt a csövet ? nem láttál még csövet ? De a viccet félretéve a felelőség az itt a tiéd , aki ilyen csövet vesz annak ezt tudni illik hogy mit vesz.
(#) Milan90 hozzászólása Jan 11, 2010
Szerintetek EF86 vagy EF80 triódája jobb minőségű ? Melyiket használjam ?

Ja amúgy erről a kapcsiról lenne szó. Fejhallgató erősítő lenne.
(#) 6C4C válasza Milan90 hozzászólására (») Jan 11, 2010
Ha teheted, akkor EF86... Kifejezetten hangfrekis feszültségerősítő cső.

Az EF80-at leggyakrabban TV KF fokozatokben alkalmazták, nagyfrekis cső, ráadásul feszítettrácsos...

De ez nem minőségi, inkább alkalmazási különbség... Láttam szépen működni annakidején 24 éves EF80-akat egy TV-ben
(#) Milan90 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 11, 2010
CIROKL-nak igaza van. Ha egy fejszével levágod az ujjad, azért sem a fejsze gyártója a felelős. Ez egy olyan dolog, hogy aki megveszi, az talán tudja is használni.
(#) Milan90 válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 11, 2010
Értem. Azért jó lett volna, mert tudtam volna szerezni párat (sokat).
(#) 6C4C válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 11, 2010
...470uH én inkább síma gerjedésgátlónak nézem (a GI30-as kapcsolásban) Ha nem jó rajzot néztem :o(((

Amúgy a fojtók tényleg így viselkednek nagy vonalakban, ahogy írod, de ne feledkezzünk meg a meghajtó cső belsőellenállásáról sem...
EF80 ügyben kérdezd Sturbi Mestert...

Neki sokkal több a tapasztalata ezzel a csővel kapcsolatban (is)...
(#) DuMatyi válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 11, 2010
Valóban, görög van a falóban. Máskor jobban figyelek.
(#) Mate78 válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 11, 2010
szia

Mit jelent az hogy feszítettrácsos?
(#) 6C4C válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 11, 2010
Ha jól emlékszem, azért, hogy nagy meredekséget érjenek el, nagyon sűrűn kellett a rácsmeneteket tekercselni, ezt csak a feszítettrácsos technológiával tudták elérni... Ismétlem, ha emlékezetem nem csal...
(#) Milan90 válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 11, 2010
Amúgy az miért van, hogy fejhallgatóhoz mindenhol csak OTL kapcsolásokat találok ? Csak takarékossági okokból, vagy valami más. Ja amúgy mindenképpen A osztályú kéne.
OTL-t még nem hallottam. Pár helyen azt mondják, nem is érdemes. Te hallottál már ? Van olyan, mint a trafós ?
1. Örülnek (örülünk) ha sikerül trafó Nélkül megfelelően illeszteni a fülest
2. Elvben OTL-nél javul a frekvenciamenet
3. Ha szeretsz tekercselni, még jobb illesztést IS elérhetsz, valószínűleg szebb hanggal, valószínűleg a frekimenet rovására...

Már többször megemlítettem hogy triódát használva általában - a torzítást tekintve 2-5-szöröse legyen a belsőellenállásnak a terhelőimpedancia. Még lehetőleg katódkövetőnél is.
Ezt nyilván trafóval könnyebb megvalósítani...
Meg le is választ galvanikusan - biztonságosabb...
(#) klemo86 válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 11, 2010
Ezen én is agyaltam, hogy valamilyen formában lebiztosítékolom a kimenetet, de még keresgélek a legmegfelelőbb után A füles csak közvetlenebben fejbecsap, ha valami gondja lesz a cuccnak Én is akartam egyébként írni, hogy azok a tekercsek inkább fojtónak vannak ott…
(#) rockersrac hozzászólása Jan 11, 2010
6C4C! Valami tipp hogy azokat a fojtókat hogy lehetne kikerülni ellenálással? Mármint a torzítgatások meg hasonlók mérséklése céljából! Meg a másik: valaki tudna nekem valami tippet adni egy olyan kimenőtrafóhoz, hogy a primer oldal az lenne az OTL erősítő kimenetére rakva ,a secunder meg lenne 4 ohm vagy 8ohm! Mert nem füleshez kellene, hanem két tv-ből kibányászott hangfal félét akarok vele hajtani!(este ha olvasok, halkan tudjak zenéthallgatni,de nem fülesen, mert az hosszútávon zavaró számomra! / És még egy kérdés: a GI30-at mivel lehetne helyettesíteni? Mármint Ecc,vagy ilyesmi csőre gondoltam! Előre is köszönöm a segítséget!
(#) sturbi válasza Milan90 hozzászólására (») Jan 11, 2010
-Hát az EF 80 nemigen....., ha van más is (EF 86 bevált audiotechnikában, a kettő közül az a jó). Ugyan eljátszadoztam vele pár órát, és egész jónak tűnő hangot sikerült elérni ... kötésben, de... inkább nem javaslom. Ha ingyen vannak jókat lehet vadulni velük klf. elképzelések kipróbálása tárgykörben.
(#) kocos válasza fleta hozzászólására (») Jan 11, 2010
Akkor végül a 6L6 kimenőterv nem lett jó ?
(#) kocos válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 11, 2010
Ezen csak Einstürzende Neubatent szabad hallgatni, vagy esetleg Nine Inch Nailst talán Jean-Pierre Jenuet Elveszett gyerekek városa című filmjét meg lehet nézni, hogy erről szóljon a hang, annak a képi világához nagyon menne
még egy lehetőség : Pendereckitől a "Hiroshima", szigorúan csutka hangerőn
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 11, 2010
Azért jó ám valamire, g2 tud 2,8 mA-t 0,7 W disszipációval, ha erre ráfogom, hogy anód (hálóanód), testre kötök fölötte mindent, egész pofás kis triódának látszik. Majd ráérő időmben méricskélek rajt egy sort, szerintem ezen a nyomon érdemes vele kisérletezni kicsit.
Következő: »»   865 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem