Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lenne egy kérdésem, a hozzáértőkhöz! Lerajzoltam, amire gondolok, a rajzban annyi hiba van, hogy a végén, a tetródák segédrácsát összekötöttem, ezt külön ellenállással kéne a tápra, vagy anódra húzni.. Az ellenállásértékeket, kapacitásokat nem figyeltem, csak pakoltam őket. 5 perc alatt rajzoltam, olyan is. A 12AT7 helyett PCL84 triódái, KT88 helyett a tetródái/pentódái lennének (két PCL84). Nem tudom, mekkora feszt lehetne leszedni a pentódák anódjáról, pentódába, és triódába kötve, torzítás nélkül, illetve milyen hangja lehet a PCL84-nek.
Tán már megépítette Gubán Gábor koma a végfokát, és elhallgatta előlünk?
Jó kis erőmű. Azok higanyos egyenirányítók amik az áramfelvételnek megfelelően villognak?
De lebukott! A kémhálózat még működik! :photo:
Az egyenirányítók Hapro AV760C-jében villognak... az első bekapcsolásig!
Nekem nagyon tatszik, de miért kékek azok a csövek ha odacsavarja neki?
Üdv.
Az, hogy kék, mlg haggyán... De milyen idegesítő lehet, hogy villognak!?
Azért,mert higanyos egyenirányító csövikről van szó,amik a telljesítmény felvétel függvényében hol jobban,hol kevésbé ,, villognak "! Én ennyit tudok mondani,remélhetőleg nem túl nagy hülyeség amit írtam!
Bővebben: Higanygőz egyen irányítók itt egy kis informácsió,remélem segít valamelyest!
A higany gőze kék színt produkál, ahogy a neonnal töltött nixicsövek narancssárgát, az argonnal töltött plazmacsövek és dekatronok pedig lilát Én is gondolkodtam higanyos egyenirányítón, de az olyan csővel néz ki jól, mint itt a belinkelt videón is van, ahol szinte fehéren világítanak a végek, ahogy itt is…
Én raknék ilyet egy erősítőmbe, nem is kéne kivezjelző, ez tényleg bevilágítaná a szobát! Nincs belőlük olyan, ami már kisebb áramnál (200mA körül) is rendesen világítanak? Azt olvastam, jó hosszú az élettartamuk, mennyibe kerülhetnek?
Olcsóbbak, mint a "hagyományos", viszont kicsik nem nagyon vannak, mivel ipari célokat szolgáltak ezek a csövek… Próbálkozz a 866B-vel
Köszi, hogy írod, azt hittem, igen drágák ezek a csövek. Amit linkeltél a 602152-es hozzászólásodban, az a kék fény igen tetszik. Főleg, ha villog is, látszik, hogy van élet a csövekben, a fűtésen kívül is. Ráadásul meg lehet saccolni az áramfelvételt is, ha korábban már mérted, hol, mennyire világít. SE-ben meg folyamatosan ugyan akkora fényereje van ugye..
Az előbbit nem tudom módosítani. Mit szóltok az előző oldalon felvetett kérdésemhez? Működne így egy meghajtófokozat, és mekkora jelet lehetne levenni róla, (pl. 775mV-tal a bemeneten.) Nekem nem fontos most, ne vegyétek türelmetlenkedésnek, de később lehet, hogy valakinek jól jön, és hátha átsiklotok felette. Nem sorolnám fel, kinek örülnék, ha vetne rá egy pillantást, még valakit kihagyok.
Márk, a fázisfordítónak így nem állíthatod be a munkapontját. Vagy R10 elmarad, és akkor egyenáramúlag csatolod az előző fokozathoz, vagy saját katódellenállást használsz (ami nem azonos a munkaellenállással).
Ampikémmel azt beszéltük, hogy mi bizony nem használnánk ilyeneket, mert rendes százalékban sugározza az UV tartományt is, megvakulni pedig nem szeretnénk.
Akkor ha UV is jön belőle, akkor zenehallgatás közben nyákot is tudsz vele levilágítani.
Ha már egyen csövek akkor tessé, itt van EZ!
Ja, remélem láttad a képet a teljes kóceráyról
Egy férfi szobája: 1. szekrény: öltönyök, kabátok, az aljában cipők 2. szekrény: a "többi" ruha 3. szekrény: enyhén industriál jellegű csöves erősítő, mint ez
Üdv mindenkinek.
Amikor megláttam ezeket a villódzó csöveket, nekem is nagyon megtetszettek. Gyorsan meg is kérdeztem Matyi fórumtárst, hogy milyen nemesgázzal töltik az ilyen csöveket. Ekkor mondta nekem, hogy azok higanygőz egyenirányítók. Ekkor jutott eszembe hogy ez igen veszélyes játék(persze azért rákérdeztem, megerősítésképp)! Az a nagy helyzet sajnos, hogy a higanyőz atomokba csapódó elektronok hatására, fotont szabadít fel. Ezt érzékeled kék fényként, és most jön a lényeg, igen káros UV B főleg C spektrumban sugároz, ezért gyárilag kap egy "kupakot is" (mint pl a régi csöves tv dobváltó kapcsolóján lévő két kis cső, igaz az csak árnyékolást szolgál). A dolog onnan jutott eszembe, hogy a fénycső működési alapját is a higany képezi. Ott a foton a foszforba beleverődik, és az fényt kezd emittálni, illetve, mivel a cső fala kvarcüveg, jelentősen megszűri az UV fény valamennyi spektrumát. Csak annyit szerettem volna mondani, hogy óvatosan kell ezekkel a " alternatív varázsszemekkel" bánni. Esetleg egy foto lakkal mindenképp ellenzőid a cső UV kibocsátását, de a legbiztosabb egy széttört Hlgi lámpa foszfora jelentheti, mert más-más szint kezd el emittálni az UV spektrumaira (ezt véletlenül simpi kollégától tudom. ).
Vagy egy üvegfal mögé tenni, amin spec. UV szűrő van (nem a hétköznapi UV szűrős üveg).
Kérdés, az mennyire képes megszűrni.
sziasztok.Hozzájutottam 4 db 12 ZS 1L csőhöz ezeket mire lehet használni? Katonai hulladéktelepen találtam őket.
Szóval az 5K alá kéne még egy ellenállás, ami beállítja a munkapontját a csőnek, és hidegítve van?
Ampi, kár, jó lett volna ilyennel egyenirányítani. De akkor az elektroncso.hu-n levő 300B-vel mi van? Az is sugároz, aztán nem is hallgatják, vagy nem érdeki az építőt? Klemo, ez durva, nekem is kell egy ilyen szekrény! Akkor meg nem világítana kéken szerintem, ha megszűri az UV-t, amit kéknek látunk.
Én füleserősítőt építettem belőlük, amit nemsokára olyan állapotba hozok, hogy fel is tudjam ide tenni Csak én újakat tettem bele…
Az UV nem kék. Ultra Violet azaz ibolyán túli. A szem körülbelül a 390-780 nm-es hullámhosszakat érzékeli, az az alattit és az afelettit nem. <390 nm UV amit nem látsz, >780nm, ami infravörös, azaz vörösön inneni.
A kapcsolás jópofa és pofonegyszerűnek tűnik.
Oké, hogy nem kék, de akkor miért látod annak a fényt a csőben? Vagy a kék szín mellett bocsájt ki UV-t is?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |