Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   870 / 2208
(#) s.sanyi hozzászólása Jan 15, 2010
Sziasztok.Különben hány vattos hangszóró ajánlott eggy el se hez,hogy szépen meg birja hajtani?
(#) s.sanyi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 15, 2010
Aha ezt figyelembe veszem a hangszóró választáskor.köszi
(#) l48 válasza biji hozzászólására (») Jan 15, 2010
Mi az ára egy rendelésnek?
(#) biji válasza l48 hozzászólására (») Jan 15, 2010
Kb: 58-60e Ft. Itt vannak az árak.

Fostex
(#) Cavalier válasza MrBrown hozzászólására (») Jan 15, 2010
Hmm, egy SM85B egy EL84PP táphoz elég, gitárerősítőben gondolkozom. Kimenőnek mondjuk ide meg kisebbet 'szokás' mondjuk EI-66, itt hátrány, ha túl mélyre megy. 160W-ot tud az sm85b elvileg, az sovány sztereónak, ill túlságosan ki lenne gerjesztve. Ha kell, és van még, el tudom intézni a postát, 4 darab elmegy egy sima csomagban.
(#) fleta válasza Cavalier hozzászólására (») Jan 15, 2010
az EI 66 kicsi, legalább 8 cm2 kell 15-18 watthoz., és nem hátrány ha kicsit több mélyet tud.Én most toroidból csináltam gitárerősítő kimenőt, és szuper lett.

Kép 164.jpg

(#) Cavalier válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 15, 2010
Jaja, lehetséges megoldani egy darabbal, csak az sm85b 1,7T-re gerjesztve tudja a 160W-ot, amit hangfrekis célra nem biztos, hogy jó erőltetni.
(#) Cavalier válasza fleta hozzászólására (») Jan 15, 2010
Rock-metál témára jobb (állítólag) a kisebb mag, tisztára, jazzra tényleg jobb lehet a hifi felé hajló kimenő. Sajnos a tapasztalataim szűkek, de el84pp fejem van, ott egy m65-ön van a kimenő (eag AE-110-é) és többek szerint brutál állatul szól. Van pár elcs..szúrt hangminta, megpróbálom meglelni. Ezt mondjuk rock-blues témára szántam, teljesen jó is rá.
(#) Cavalier válasza Cavalier hozzászólására (») Jan 16, 2010
Megvannak a hangok, az X-ről van szó a lap alján, szegény nemsokára kap már egy rendes előlapot is.
Sajnos a lead felvétele túlvezérelt lett. :/
(#) kocos válasza Cavalier hozzászólására (») Jan 16, 2010
én hallottam "L1" "híres" kombóját, sőt saját kezemmel tekergettem 12 részre osztott (ha jól rémlik) primerű M102-es vasra tekert kimenő van benne (35W), és elég metál dolgok jöttek ki belőle Szerintem sehova nem jó a kis kimenő, illetve attól függ , mi a kicsi . Gondolj bele : az, hogy 100 Hz-en van a -3 débés pontja, az nem jelenti azt, hogy az alatt nem visz semmit, csak kisebb jelszinttel, de kimenőnél nem is ez a gáz - szerintem -, hanem, hogy nagyon TORZ! És metál hangszínnél . ami bár erősen mélyvágott - is van mély hang, főleg lejjebb hangolt gitárokkal, és az előfokon belőtt "elvárt" hangszínt nem árt, ha a végfok csak épp megfelelően "színezve" tudja nyújtani ! szerintem ...
És most jön a saját tapasztalat : Mákos - féle metál előfok agyonvágott mélyekkel, rossz kimenőn keresztül "visszahozza" a mély hangokat, de messze köszönőviszonyban sincs az eredeti torzított jelalakkal (hátomszöges, az meg , a Moogtól "tudjuk", hogy sok méllyel "érzettel" bír ...) : eredmény : kiírthatatlan , döngölő mélyek, főleg tompításnál, pont azt kapjuk,vissza amit annyira szeretnénk elkerülni - és az előfokban "írtjuk", a "klaffogást"
nekem EI66-on van az EL84 PP kimenője, ez 7 cm2, de igen jó minőségű, 0,35-ös vasra tekerve. ebből gond nélkül "kiesik" a 15 W, és tisztára is elég "határozott" mélyei vannak (JCM800-ból kiindult előfok) , de a Te kimenőd, a TK110 is csak 5,6 cm2-rel bír, de jófajta M magon van !
EI66-nál a kicsin ablakméret jelent inkább- szerintem-problémát.
Én most fogok ( egy éve mondom ezt ... ) EI78 asra tekerni EL84 PP-t, ez is 7 cm2, nem van hely benne bőven, és így már elfér a 4-8-16 Ohm secunder is bőségesen !
de befejezem, mielőtt végleg kiútálnak innen (is)
(#) Doncso hozzászólása Jan 16, 2010
Sziasztok, én arra lennék kiváncsi, hogy működhetne egy olyan felállás, hogy egy triódával meghajtani egy végcsövet, a hagyományos módon, de kimenő trafó helyett kondenzátoros lecsatolást alkalmaznék, és ha ez működik, akkor miért nem használják, ezt csakis elméleti síkon kérdezem, ha nagy butaságot mondok, akkor sorry, kérdezni csak szabad.
Tudom, hogy a csöves lelke a kimenő, de a kondis lecsatolást azért nem alkalmazzák, mert "elmegy" a hangja, vagy a magas anódfesz ból a kicsatolt jel nagy a hangszórónak?
Ezt nem igazán értem.
(#) mark.budai válasza Doncso hozzászólására (») Jan 16, 2010
Hiába van ott a kondi, váltóáramúlag rövidzár az! Csak a DC-t választja le.
(#) Mate78 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 16, 2010
Azért kell a kimenőtrafó, hogy a hangszóró alacsony impedanciáját illessze a csőnek optimális értékre.
A kondenzátoros leválasztás nem oldja meg az impedanciatranszformációt, csak a DC szint leválasztását.
(#) fleta válasza Doncso hozzászólására (») Jan 17, 2010
Még annyit kiegészítésül, hogy a trafó gondoskodik a galvanikus leválasztásról.
(#) _ampervadasz_ válasza fleta hozzászólására (») Jan 17, 2010
..viszont a trafó nem szereti átvinni a frekvenciatartomány felső részét, ezért is terveztek OTL erősítőket, amik kimenőtranszformátor nélküliek, nincsen nagy erősítésre szükség, mert közvetlenül hajtja a hangszórót.
Doncso:
Bővebben itt olvashatsz erről.

A hangzására azért kíváncsi lennék, hogy milyen lenne.
(#) _ampervadasz_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 17, 2010
Ha te mondod, akkor tényleg elhiszem.
(#) Doncso hozzászólása Jan 17, 2010
Rendbe, köszi urak a tájékoztatást mindenkinek.
(#) kocos válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jan 17, 2010
Én nekem erős a gyanúm, hogy az OTL ötlete részben "gazdasági" megfontolású !
(#) CIROKL válasza kocos hozzászólására (») Jan 17, 2010
Idézet:
„gazdasági" megfontolású”
Lehet azt sugalja a dolog ! Viszont egy normális OTL véget azért nem is játék összehozni , meg az anyagi részét tekintve sem olcsóbb az mint egy hasonszőrű kimenő trafós ! Oda is kell ám trafó szép méretekben gondoldj bele a sok cső fűtésére csak ?
(#) Action2K hozzászólása Jan 17, 2010
Hogy repül az idő... Már egy éve, hogy csöves lettem: Link
(#) kocos válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 17, 2010
De a kezdeti OTL-ek nem nagy telejsítményű "gépek" voltak, viszont at OTL-t hazsnálták már vezérlésre is, és hazsnálják még most is ...
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 17, 2010
Sziasztok!

Elkészült valamennyire a PCL86SE. Még hálótrafót kell majd szerezzek hozzá, jelenleg 2db szembefordított toroid hajtja. Készítettem hozzá anódfesz késleltetőt is. Picit brummos (épp határon, alig hallható), majd kipróbálom valamilyen fojtóval, jelenleg csak 2x390µF és köztük 1,1Kohm szűri. Ha lesz időm, készítek fém borítást a trafóknak.

Tetszik a hangja, de még nem hasonlítgattam össze mással (a JLH még mindig dobozbefejezésre vár).
(#) djhans válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 17, 2010
Jól néz ki! Gratulálok! Erős a gyanúm viszont, hogy a fojtó nem oldja meg a problémád. Ilyen kis SE erősítőknél anélkül sem szabad brummnak lennie. RC szűrés alkalmazása a segédrács és az előfok részére már megoldja a problémát. A fűtést meg testre kell kötni. Ha már csend van utána lehet fojtóval kisérletezni.
(#) Moszkvai válasza Action2K hozzászólására (») Jan 17, 2010
És mivel ünnepeljük meg?Csöves tali? Vagy iszol egyet a boros csövesből?
(#) Action2K válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 17, 2010
Megyek, előveszem a dobozaimat, s találkozom a csöveimmel, közben kortyolgatok a boros csövesből. Tán még a csöves deszkát is felfűtöm.
(#) fleta válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 17, 2010
Tényleg az idén lesz-e találkozó? Tudom még korai, de tervezgetni lehet
(#) Action2K válasza fleta hozzászólására (») Jan 17, 2010
Olvass bele:Link
(#) fleta válasza Action2K hozzászólására (») Jan 17, 2010
köszi régen jártam már azon a topikon. Reagáltam is rá.
(#) bakos13gab válasza djhans hozzászólására (») Jan 17, 2010
Köszönöm!

Ez a müszi cikkében lévő kapcsolás alapján készült, de nézegettem már a tiédet is (meg is vettem egy csatornájához az alkatrészeket, majd átépítem kísérletképpen).

Ja igen, üres bemenetnél gerjed, méghozzá nem is akárhogy (nagyfrekisen, legjobban valamiféle "tökönrúgott kutya" vonyítására hasonlít, süvít és nem csak a hangszóróban, hanem a cső is... ). Remélem az átépítés segít rajta, első körben arra gondoltam, kicserélem a bemenetnél lévő 3Mohm-ot mondjuk 470Kohm-ra.
(#) Syn7h37ic hozzászólása Jan 17, 2010
Adott ez a kapcsolás.
Ennél tudok párhuzamosan kapcsolni két csövet? Esetleg úgy, hogy egy csövet használok a PP egy-egy ágában párhuzamosan, és természetesen hozzá illesztve a kimenő impedancia....
Következő: »»   870 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem