Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Rendben, akkor méricskélj egy kicsit, aztán várjuk az eredményeket. A katódellenállással sorba tegyél egy 1-2 Ohmos ellenállást, hogy tudd mérni a végcsöveken átfolyó áramot. Attól szokott felizzani, ha nagy áram megy át rajta. Lehet hogy gyártáshibás a csatolókondi. Másikat nem wimát próbáltál a helyére tenni? A csatolókondi fesz. tűrése min. 400V-os?
Gondolom kissebb a beépítési magasság ha a csövek nem felfelé hanem lefelé terjeszkednek...
Hogy ez miért jó azon kívül hogy főleg a trafók miatt alacsonyabb a súlypont ezáltal kevésbé borulékony és jobban le kell hozzá hajolni, azt majd kocos megmondja :yes:
A katódellenállásból nem lehet számolni az áramot?
A visszacsatolás földjét érdemes annak a katódellenálatnak a földpontjára kötni, ahová a visszacsatolás bejön, a bemenet földjét pedig még előrébb a nagyáramú földhöz, és az NVCS földjéhez képest. Földhurok nem lehet a rendszerben? Azt is derítsd ki légyszi. Attól is lehet brumi maci, ha a bemeneti jel földje átmegy a nagyáramú földön. Tehát a földelési sorrend: Tápegység, végcső, előfokcső, ide a visszacsatolás (kimenő) földje, majd a legvégén a bemenet földje. Ezt úgy képzeld el, hogy földsínt alkalmazunk, és így kapcsolódik sorban a földsínhez a sok földelés.
Igazad van , nem kell az 1 ohm .
Simán I=U/R . Nem értem én sem ezt a javaslatot .
Ne akard hogy rajzoljak
A csövek belógnak a membrán felé ha megfordítod, és nem megfordítod és megemeled a sasszit a csövek magasságával
Nem muszáj fejre állítani, álltalában a gitárkombókat ha csöves zömében lógó csövekkel csinálják. ez azért van hogy a kezelő szervek minél magasabban legyenek, a kombó felső lapja alatt, az első kép, egy gyári CORT erősítő/kombó/ a példa. A második kép egy ENGL kombó itt is lógnak a csövek.
Szerintem sem praktikus megoldás, hisz a csövek melegítik a sasszit, szellőzésről mindenképpen gondoskodni kell. A régi REGENTek úhy voltak megoldva, hogy felül az előfok, alul a végfok, középen a hangszórók.
De lehet, csak ha tudod a pontos értékét, de akkor is számolni kell. Ez egy ilyen praktikus és kényelmes megoldás, ha berakunk egy 1 Ohmot sorban a katódellenállattal, akkor arra rámérve mV-ban megkapjuk a csövön folyó áramot, és nem kell számolgatni. Ha hirtelen kell mérni, és hibát keres az ember, akkor idegességében elronthatja a számolást, és rossz áramérték jön ki. Ha jól emlékszem Doncso is így járt egy pár napja, hogy nagy áram ment át a csövein. Ezzel a megoldással a mérési, vagy számolási hiba könnyen kiküszöbölhető.
Szia!
Persze az úgy tökéletes, ahogy rajzoltad, csak azért írtam, mert ezt a földelési kérdést én is végigszívtam, én is kötögettem mindent mindenhová aztán ki is jött a maci a barlangjából, és elkezdett dörmögni. Azt hiszem Sturbi mester javasolta, hogy hasonlóan csináljam meg a földelést, mint ahogy Te is rajzoltad, és tényleg jó is lett.
Én az összes földet a legelső puffer negatívjára kötöm, ettől olyanlesz a belvilág mintha egy ezer lábú pók költözött volna bele amit szépnek még nem sikerült kiviteleznem de való igaz hogy brumm egy szál sem volt idáig :yes:
Vasárnap mi...?
Megütsz vagy a földbe taposol? Előbb vedd el tőlem a gerjesztett hangszórót mert annak egyik sem tesz jót!
Ha nagyon hangosan játszik a zenész akkor a csövek tudnak katapultálni lefelé?
Nem így, de azért sem rajzolok! :yes:
A földelési módszerem a magamfajta földhöz ragadt emberek megoldása, de lényeg hogy működik
szerintem a kombó egy nagyon elfuserált építmény, de nagyon praktikus. A csövek hamarabb válnak mikrofónikussá mert ott van pár centire a hangszóró, de úgy védekeznek ellene hogy nem zárják le a dobozt, de ez által kevesebb lesz a mélye. Én a fej/láda híve vagyok, igaz rosszabb szállítani, annyi baj legyen
Olyan nincs hogy fej + láda könnyedén de stabilan összecsatolható és szétszedhető?
Hát igen az sokkal jobb műszaki szemszögből, ha külön van a fej, és a láda. Kíméli az erősítőt.
a ládán van a fejnek tartó része, a fej lába gumi, a rázkódás ellen, . Nem kell összecsatolni őket nem esnek szét koncert közben.
Én a szállításra gondoltam, hogy könnyebb-gyorsabb-egyszerűbb együtt mozgatni őket. A koncerten gondolom ha olyan a hangulat akkor úgyis borúl minden ha van gumi lába ha nincs
Éppen ez a lényeg hogy külön lehessen szállítani. a láda 22-30 kk, a fej 16-20kg együtt cikis vinni, plusz betenni egy személyautóba. Külön külön már megy. Ezért jó a kombó kics könnyű szállítani, stb
megoldható az SE- is régen is csináltak átlapolt lemezeléssel , légrés nélkül single ended kimenőket, amin volt egy "ellenfázisú" tekercs, ami által keltett mágneses tér ellentétes irányú volt az anódfesz által keltettel, így kioltotta egymást, megszűnt az egyenáramú felmágnesezés.. (?) de ennek hatásosságáról (hang)minőségéről fogalmam sincs, nem is nagyon boncolgatnám ...
tradíció, haltakarékosság ...
egyzserűbb kivitelezés ..
nem borulékony az ! Ha meg rúgják akkor mindegy A fullstack egyébként borulékonyabb ( egymáson két darab 4 x12"-os láda, és a tetején a "fej" )
ma már ritka a 80 cm magas kombó ! anno a Fender Bassmanben voltak 410, és 312 felépítésűek, de ugye a kombó a praktikusság célját hivatott szolgálni, így értelmetlenné vált óriási kombókat készíteni ! 50-60 cm már magas, ha két hangszórós, akkor úgyis oldalra "terjeszkedik"
Amikor még a régi Oremier, Silvertone, erőítők voltak nem volt annyi kezelőszerv, berakták a sasszit cakompúder a kombó aljába.. aztán jött a többsávos hangszín, az effektek, csak ki kellett tenni "kéz elé" a dolgokatm, ekkor először jöttek a szeparált sasszik, ami, ha jól tudom a Farfisa újítása volt : táp, és végfok egy sasszin a "padlón" és sok eres kábelel csatlakozott az előfok sasszija, ami hátul volt, de felül, sőt a Farfisáknáél kivehető, és több méterre elvihető ( minek ? ), hosszú sokeres kábel segítséével. A Böhm Regentek a Farfisát koppintották a szeparált sasszijukkal Aztán ugye több csatorna, hangszín potméterek, kapcsolók tömkelege.. muszáj lett mindennek kéz előtt lenni, na meg gondolom a drága is volt több sasszival dolgozni ... ma már a csöveseket is hullámforrasztják "törpetrafókkal" szerelik, és képesek EL34 , és 6L6 foglalatát nyákba ültetni ! ... a minőség mindenhol romlik
Én csináltam egy torod SE- kimenőt, légréssel, ebben a pillanatban akarom kipróbálni. Építettem hozzá egy 6l6gc SE-t, / életem első SE kapcsolása, alig birtam elindítani egy szutyok jack aljzat miatt, ami zárlatos volt, és mire rájöttem elment a kedvem mindentől.
Tehát próba, , lehet hogy nehezék lesz belőle, majd meglátjuk
olyan kócosnak van 42 centi széles fej, meg kis 45x45x25-ös láda.. meg most készül 2 db 45 centi széles két csatis, tremolós reverbes fej ( készül = egyik sasszija már U alakban, a másiké még egyenes. ezt a stabil állapotot október óta tartják )
Szállítani meg szétszedve könnyebb, az összecsatoláshoz egy hangfalkábel kell csak. A fej általában leleményes helyekre bedugható a kocsiban
befűrészelted? Mekkora a légrés
(amúgy a toroid az tekercselt vas ? ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |