Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   904 / 2208
(#) sturbi válasza PetAd hozzászólására (») Feb 11, 2010
A 62 mA sok, még 167 V-al is, nem hiszem hogy hosszútávon tartható ez az állapot. Úgy emlékszem a PCL 85-nél 7 W és 1,5 W a megengdett disszipáció az anódra és a segédrácsra, az összesen 8,5 W csak, még triódásan is. Szerimtem 40 mA- t kellene beállítani 210 V anódfesznél (vagy, ha nincs nagyobb tápod, akkor ne lépd túl az 50 mA-t (nagyobb katódellenállás kell)).
(#) Imi65 válasza PetAd hozzászólására (») Feb 11, 2010
TV-kben a PCL85-höz 470 Ohm -os katódellenállást használtak, bár nem audió célokra. Pentódában vacak hangja (lehet), én csak műszeresen vizsgáltam, de ebben a formában nem tartottam érdemesnek egy meghallgatásra.
(#) PetAd válasza sturbi hozzászólására (») Feb 11, 2010
Akkor növelem a katódellenállást, kicserélem a tápban lévő 330Ohm-ossal és megnézem mekkora az áram. A táptrafó adott, azon nem tudok változtatni. Adatlapban én 8W max anóddisszipációt láttam.
Imi65: Pentódában nem is akarom kipróbálni, mert elég borzalmasan néz ki a karakterisztikája.
(#) s.sanyi hozzászólása Feb 11, 2010
Sziasztok.Elnézést,hogy ilyen alapvetőt nem tudok de digitális multiméterrel hogyan méritek az anód,katód és segédrács áramot?Fülre jó szól az erősitőm de szeretném összehasonlitani az adatokat az adatlapi értékkel de mA- t nem sikerült mérnem vagy nem jó csinálom.
(#) klemo86 válasza s.sanyi hozzászólására (») Feb 11, 2010
Sorba bekötöd, azt annyi (feltéve, ha a bizti még jó benne). Illetve amit itt egy kollégától tanultam, egy egy ohmos ellenállatot (teljesítményellenállást) kötsz sorba, és az azon eső feszt méred - köszi utólag is az ötletet, "biztonságosabb"
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 11, 2010
A túlfűtés okozhat torzítást?
Szerintem az lehet a gond az egyik trafómmal. a fűtő tekercs 7V-ot ad le terhelés alatt és kb. 2 perc után rettenetesen kezd torzítani. másik trafóval, ahol a fűtés 6,3-6,5 volt között ingázik, ott semmi ilyen nincs.
Hogyan tudnám csökkenteni a fűtés feszültséget?
Ellenállás osztóval pl. lehet? Vagy soros ellenállással?

A másik kérdés, A QQE03-12 cső üzemi anódárama 2X28mA
Az anód, és katód között mért fesz. 225V Ez alapján A teljes disszipáció 12.5W Az adatlap alapján nem világos, hogy terhelhetem ekkora teljesítménnyel, vagy sem...

QQE03-12.pdf

Köszönöm szépen a válaszokat kipróbálom.
(#) Ricsi89 hozzászólása Feb 11, 2010
Itt kérdezném, hogy nincs valakinek feleslegbe két PL509-es csöve olcsón eladó? Szereztem egy APX-et és kellene két végcső bele.
Sziasztok.Sikerült lemérnem az áramokat.280v fesznél az el 84 anódon van 41 mA katód 50 mA 8,4 volt ez igy kb jó lessz?
(#) lpcollector válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 11, 2010
A fűtőfesz soros ellenállással szerintem elég jól belőhető.
A cső teljesítmény-adataihoz csak ezt találtam...
(#) Syn7h37ic válasza lpcollector hozzászólására (») Feb 11, 2010
Köszi. Akkor úgy néz ki, hogy nincs túllépve az üzemi érték, 2X6,4W a cső anód teljesítménye. Ez megnyugtató, ugyanis így nagyon szépen szól, és egész szép átvitele van.

Kimenő impedanciát tudok valahogy számolni? Ugyanis van két ismeretlen impedanciájú kimenőtrafóm, csak annyit tudok róla, hogy 4Ohm-os hangszórót hajtottak meg. Áttétellel meg tudom határozni a primer oldali impedanciát?
Szekunder oldalra adnék 6V váltót, és mérném a primer oldali feszt, ebből tudnám az áttételt számolni.
(#) Gafly hozzászólása Feb 11, 2010
Azon kezdtem el gondolkodni hogy GU17-ből is lehetne készíteni PP-t egészen egyszerűen...
(#) Gery78 hozzászólása Feb 11, 2010
Sziasztok!

Megvannak az Uborkás üvegek a 6H13C SE erősítőhöz! Ezúton köszönöm szépen Jzolinak az ügyintézést, és Máténak, hogy elhozta nekem. Teszek fel néhány képet, hogy Ti is gyönyörködhessetek egy kicsit. Nagyon szép triódák.
(#) CIROKL válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 11, 2010
De milyen SE lessz 16 darab csőből ?
(#) Gery78 válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 11, 2010
Hát nagy, és nehéz...

Laci bátyám, esetleg meg tudnád mutatni nekem, hogy milyen kapcsolást használsz ezekhez a 6H13C triódákhoz? Nagyon hálás volnék!
(#) CIROKL válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 11, 2010
Ezekkel a csövekel csak füles erősítőt építek ami folyamatban van . Az elképzelésem az az hogy ha netán nem tetszene , meg aztán igazából csak az építés öröméért , kedvéért építem akkor fog kapni kimenő trafókat és SE lessz az aranyosból ? A két csőfél párhuhamosan fog menni . Végül is már minden meg is lenne hozzá de várom a jó időt ! [6H13C füles erősítő
(#) Mate78 válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 11, 2010
Nahát...az 5U4G-nek ez a változata sokkal jobban néz ki mint ami nekem van, az enyém az egyenes búrás.
(#) Syn7h37ic válasza Gafly hozzászólására (») Feb 11, 2010
Lehet bizony. Csináltam is, és nagyon jó hangja van. Az a következő projekt, de inkább SRPP, mivel nincs PP
-hez való trafóm jelenleg. Azaz van, de az kell a GI30-hoz...
(#) Gery78 válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 11, 2010
Köszi a rajzot!
Szerintem én csak sima SE-t fogok csinálni, mert a párhuzamosan kapcsolthoz 12-15cm2-es vas kéne. Hol vetted ezeket a jó kis 5U4G-ket? Ilyen nekem is kellene... pláne, hogy Westinghouse
(#) Syn7h37ic válasza lpcollector hozzászólására (») Feb 11, 2010
Nincs valami más megoldás? ahhoz, hogy 1 voltot ejtessek kell egy 0.5Ohmos ellenállás, ezt sehol sem tudok felhajtani, nincs ellenálláshuzalom sem.
Ha a primer körbe beledobok egy 20Ohm nagyságú ellenállást az megfelelő lenne? Az anódfesz változás nem gond.
Vagy a fűtőkörbe egy diódát raknék egyutasan?
(#) lpcollector válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 12, 2010
A feszültségáttételből (a veszteségekkel nem kalkulálva) kiszámolható. A primer impedancia osztva a szekunder imppedanciával és ez a gyök alatt éppen az áttételt adja.
(#) lpcollector válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 12, 2010
Az elöbbi szerintem nem túl jó, az utóbbit meg nem próbáltam...
Négy 2 ohmos ellenállás párhuzamosan?
(#) Syn7h37ic válasza lpcollector hozzászólására (») Feb 12, 2010
A primer oldali ellenállás pont jó lett.
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 12, 2010
Miért van az, hogy egyszer a jobb oldal, egyszer a bal oldal szól erősebben ugyanolyan bemeneti jelszintnél?
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 12, 2010
Tudom, sok a kérdés...
De, ha szeretném szimmetrizálni a GU17 két csőfelet, akoor az anódra elég egy 220 Ohm trimmer, aminek a csúszkájára megy a kimenő, és a két végpontra a két anód?
Sajnos van némi asszimetria a két csőfél között, és szeretném, ha egyformán lenne terhelve.
(#) fleta hozzászólása Feb 12, 2010
A 6n3p-e orosz cső az ecc808, vagy ecc85 megfelelője?
(#) ticseboy válasza fleta hozzászólására (») Feb 12, 2010
Helló. Én nem vagyok még szakértője a csöveknek de4 ugy látom az ECC42 a megfelelője.
http://www.rutubes.com/index.php?productID=170
(#) fleta válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 12, 2010
Köszi nem is hallottam még erről a csőről
(#) klemo86 válasza fleta hozzászólására (») Feb 12, 2010
Az ECC85-é. Inkább a 6N14P az ECC42-é (bár 6N3P-t is emlegetnek helyette - mindenhol mást írnak, katalógusadatokat nézzetek).
(#) Syn7h37ic válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 12, 2010
Bocs, elfelejtettem odaírni, hogy SE kapcsolás, a két csőfél párhuzamosan dolgozik.
Következő: »»   904 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem