Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   188 / 254
(#) Pali79 válasza baloghvl hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Igen, ha jól emlékszem az az utolsó verzió, de majd a többiek megírják a tutit. A fentibe benne van mind 3 panel, alul vannak a fülek amivel tudsz váltani, mint az excelben. Tettem fel képet is.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013

nixie_lay.jpg

(#) kisgeri válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Nekem Z568M-nél volt gond a katódmérgezés. Külső tápról olyan előtéttel járattam a rossz katódot, aminél az egész világított, de a bevezető szál még nem. De figyelni kellett a többire is, időnként azokat is meg kellett járatni, mert volt, hogy egy inaktívon meg rontott. De türelemmel meg lehet csinálni. Nekem csak egy órám van ami működik, annak egyedi nyákja van. A tetején vannak a csövek, de viszonylag védve. Piros plexi is van rajta leszedhetően, szerintem pirosan is nagyon szép!
(#) kisgeri válasza yodee hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Szerintem megbízható, de drágán árul. Nem vettem eddig tőle semmit, de nem is tervezem.
(#) yodee válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Ha máshonnan nem tudok beszerezni, akkor muszáj lesz tőle...
(#) Gery78 válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Köszi a tanácsot, én is így csináltam végül. Csak egy cső volt ilyen katódmérgezéses, de sikerült teljesen rendbehozni. Kb két napot dolgoztam rajta, és mindegyik cső jól szuperál. Nem is szeretném lemosni róluk a piros lakkot, nagyon szépek így.
(#) kisgeri válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Örülök, hogy sikerült. Én sem vagyok lemosás párti. Piros plexi mögé téve meg teljesen mindegy milyen.
(#) baloghvl válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Köszi! Nem nagyon kellet még Sprint Layout-ot használnom, most már ezt is tudjuk!

Érdekelne még hogy mennyire hangos ez a kapcsolóüzemű táp? Mondjuk egy pickit 2 klónhoz képest? Ha ennek is olyan hangja van akkor inkább a trafósat csinálom.

Milyen magas a kész óra? Mármint a csövek aljától a táppanel aljáig. Úgy is kérdezhetném hogy milyen magas doboz kell hozzá?

Idézet:
„mennyire hangos ez a kapcsolóüzemű táp? Mondjuk egy pickit 2 klónhoz képest”

Ezt nem nagyon értem. Ennek semmi hangja nincs, ahogy én is klón pickit2-öt használok, annak sincs.
A magasságot általában az anódellenállások adják. Attól függ milyen gyártmányt veszel, illetve az FET és a 7805 is állítva van szerelve, a hűtőzászló nem érhet a panelhez. Alávilágítás nélküli változatomnál 20 mm-es menetes távtartó van a két panel között. RGB panelnál meg 20+5 mm-esek a távtartók.

Amikor a Pickit 2-n üzemel a DC-DC konverter, (5V-ból csinál asszem 18V-t) akkor hallani egy nagyfrekvenciás zúgást. Mivel ez is hasonló elven működik, gondoltam ez is zúg. Asszem a cikkben is volt említve ilyesmi, és ezért is készült a másik, trafós tápellátás.

Én érzékeny vagyok a magas frekvenciákra (ha nyár este egy denevér csipog a közelemben, bántja a fülem), de ennek semmi zaját nem hallom, pedig 3 db is van itthon. A rági ledes órának a trafó zúgása jobban zavar.

Ok, meggyőztél. Akkor majd az alkatrészek ára eldönti mi épül meg!
(#) sooty válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Ha valakinek nincs bizodalma a kapcsolóüzemhez (nem zajos), az csak akkor válassza a trafósat, ha a beépítendő trafópárral letesztelte, hogy nem lesznek szellemképesek a csövek. 170v körüli feszültséget kell előállítani, a kapcsolásból a trafósnál kimaradt a szabályozó elem ezért azt pótolni kell valahol. A kapcsolóüzemű tápnál a potival szépen behúzható a csövek feszültsége, hogy ne legyen szellemkép. Lehet az 555-ös kapcsolást modernebb mc34063-as kapcsolásra is cserélni.
(#) sooty válasza baloghvl hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

(#) baloghvl válasza sooty hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Azonkívül hogy nincs itthon ilyen MC34063, miben jobb az 555-nél?

Nekem a megépített mule v2-ők után jobbnak tűnt a mc34063-as, bár csak egy dekatronos próbaáramkört építettem vele, de mintha kevésbé lenne hajlamos a melegedésre.

Egy trafó 1000-1500 között van, szerintem a DC-DC táp nincs ennyibe, de nem is sokkal olcsóbb. Az óra alkatrészeinek HEstore összköltsége ha jól emlékszem kb 8000 Ft volt legutóbb. Szerintem elenyésző a különbség.

Lehet kicsit már túlzás, de a kis glimm lámpák a csövek közt miért nem villognak másodpercenként?

Ha nem zúg, akkor nem vagyok a kapcsolóüzemű ellen.

Azért van másodperc cső is, így nem kell, hogy villogjon. Ott érdekes ahol csak 4 cső van, lást Vicsys Overkill óráját. Egyébként egy pici módosítással meg is lehetne csinálni, mert az RTC ad 1Hz-es jelet amit nem használ az óra, ezt fel lehetne használni erre a célra.
(#) sooty válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Mint ahogy ezt így is csináljuk...a ledes verzióknál is. Prózai oka van, kicsi pic, kevés láb. Felvetődött az is, hogy 4028 maradék lábaival vezéreljük a glimeket, de nem került megvalósításra. A Tom025-höz is csináltam glimmvillogtatást és a Vicsys féle órához is mert nem szerettem, hogy összevissza kalimpál a dcf vételtől függően. (lásd pár évvel ezelőtt)

Arra az árván maradt INT lábra gondolsz?

A szoftverben alapból tiltva van de van olyan verzió, aminél el van engedve. Glimm villogós változat
(#) sooty válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Egycsövesnél kísérleteztem olyannal, ami előállítja magának a tápot. A mule egy ötlet az akkori órák összevegyítésére a v2 ennek a felturbózása az alkalmazott pic határain belül. Lehet újakat fejleszteni, akkor nyugdíjba küldjük. Szeretnék egy Hv5812-vel vezérelt megoldás csinálni nemsokára , az előtanulmány megvolt a most készült iv-18-as órámban...

Jöhet! Már rég jelent meg normális cikk!

Csak nem olyan egyszerű űberelni a Hp41C által megírt sokféle funkciót tartalmazó szoftvert, amit elérhetővé tett minden utánépítőnek. (nem is én leszek, aki megteszi) Ha új hardverek is születnek, de még adok a mulénak időt.

Viszont a hűtő hátára feldrótozott trafót könnyű űberelni.

??? Lemaradtam valamiről?

Ja ebben nincs se kijelzőcső, se óra

Nincs, csak arra akartam rávilágítani hogy mostanság egyszerű cikket írni.
Következő: »»   188 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem