Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   218 / 254
(#) kaqkk válasza fotomen32 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

A ds 1307 éppen olyan pontos mint a kvarc amit ráteszel , tehát ha a picre teszed a kvarcot ,nincs szükség az rtc-re,a picre megírt óraprogram megold minden komplikációt (ahogy nézem mindkét ic i2c -s tehát a kommunikációt bonyolítja a két külön periféria ) Én ds3242 re írom az óraprogramjaimat (az belső kristállyal és hőkompenzálással rendelkezik)
(#) sooty válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Azért egy rtc ic megkönnyíti az óraprogram megírását, egy csomó dologgal nem kell foglalkozni és az idő megtartását is könnyebb egy az rtc-hez kapcsolt elemmel megoldani. Igaz a 1307 nem a világ vége én is inkább a ds3231-et használom, mert a beépített, kompenzált kvarccal pontosabb. A programozás terén nem sok az eltérés. A HV5122 nem I2C kommunikációt használ, teljesen függetlenül kezelhető az rtc-től.
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Én sem írhattam le volna jobban. Konkrétan így van.
(#) fotomen32 hozzászólása Szept 7, 2014 /

Az alkatrész választás azért ezekre esett mert mindegyikből pihen 10-20db a fiókomban.
(#) kaqkk válasza sooty hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Ezt úgy látszik egy kicsit benéztem , de avval az ic vel elég gyengécske lesz a" real-time" viszont a program ? Mindkét megoldást próbáltam -Picbe is -rtc vel is szerintem nem sok külőnbség van a program megírásának nehézségeiben....

Melyik ic-vel lesz gyengécske a real time? Ds1307-el? Ha a pic közben infrát, dcf-et, kijelzőt, egyéb perifériákat kezel jobb az óra részt az rtc-re hagyni.
(#) sooty válasza fotomen32 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Jó lesz azokkal is , de tény, hogy a 1307 -el nem lesz túl pontos. A 32 kimenet pedig nem teszi lehetővé hogy a 4 nixie minden katódját meghajtsd. Az én órám "karórának" készül nem fog folyamatosan üzemelni. Egy rendes asztali óránál már veszélyesebb a katódmérgezés, ezért paradox a csövek kímélése végett folyamatosan járatni őket úgy , hogy a nem működő katódok közben tönkremennek.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014

Megválaszoltad a saját kérdésedet a 1307 ről beszéltem.
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Az óra el tud ketyegni a tmr2 ben ,és semmi baja a perifériákkal ,viszont az eredeti kérdésben szó sem volt távirányítóról dcf ről .(egyébként meg ha dcf et használ akkor felesleges az rtc bőven elég a pic pontossága ha csak naponta egy szinkron összejön)

A kapcsolást még nem láttuk... én tennék bele.

Mondjuk ebben a topikban ez eléggé eretnek állítás Már hogy nem lesz benne dcf ... És ha kihúzod a konnektorból itt keleten várhatsz estig mire lesz szinkronod...

Most nézem mi a téma címe de tényleg nem írta hogy szeretne dcf et.

Ok. Majd kiderül.
(#) fotomen32 hozzászólása Szept 10, 2014 /

Dcf-et nem terveztem bele,nem látom értelmét havonta egyszer be tudom állítani ha esetleg kell.
Mindenképp 4 csővel szeretném és 2 glimm a kettőspontnak 1Hz-el villogtatva (de azért a progit jó lenne 6 csőhöz írni).Az első csőben csak az 1,2 megy így pont belefér 1 csipbe.Amit itt olvastam a katód mérgezésről azt mindenképp szeretném beletenni,én úgy gondolom hogy percenként végigpörgetné az összes számot és mindig az aktuális számnál állna meg mintha lapozós kijelző lenne.
(#) sooty válasza fotomen32 hozzászólására (») Szept 10, 2014 /

Sajnos a nem működő katódok ezesetben tönkremennek és a pörgetés effekt sem szép csupán a 0,1,2 számokkal. Ettől függetlenül meg lehet csinálni. (Ugyanezen okból nem kedvelem nixis óránál a 0 elnyomást. )
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2014
(#) sooty válasza fotomen32 hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Idézet:
„Mindenképp 4 csővel szeretném és 2 glimm a kettőspontnak 1Hz-el villogtatva (de azért a progit jó lenne 6 csőhöz írni).”
Ehhez is az kellene, hogy a progi 2 db hv ic meghajtására legyen megírva pl. akkor az első ic vinné az óra egyeseit plusz a rövid 0 elnyomásos óra tizeseit , perc egyeseit és tizeseit (30+2) , a második a másodpercet és az óra tizeseinek bővített változatát. Ha így lenne a glimmekhez külön kell egy nagyfesz tranzisztor.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2014
(#) fotomen32 válasza sooty hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Én úgy számoltam hogy
perc1-es---10láb
perc10-es--7láb
óra1-es----10láb
óra10-es---3láb
ketőspont--1láb
összesen--30láb
A másik ic
másodperc10-es---7láb
másodperc1-es---10láb
A hardveres részen az icket lehet fűzni egymás után csak azt kell megoldani hogy az ic 12v-os jellel megy a pic pedig 5v-ot ad ki ehhez kell egy szint illesztés.
Ebben a felállásban a 6 csöveshez csak a végére kell akasztani a +ic-t.
A nem használt katódok tönkre mennek.Nem igazán értem ez miért probléma ha az óra 10-eseknél a 6-os tönkremegy ez miért probléma úgysem lesz szükség soha rá?

Nem igazán értem a perc és a másodperc tizesénél a 7 lábat (0,1,2,3,4,5) illetve ha a pörgetés effektet akarod használni akkor jobb ha mind a 10 katód megy. (az óra tizesénél nem lesz látványos, hogy (0,1,2 váltakozik). Multiplexeletlen órát azért szoktak készíteni, mert az anódáram növelése a multiplexeléshez állítólag csökkenti a csövek élettartamát illetve a meghajtó ic lehet , hogy azt az anódáramot (6x-os) már nem viseli el. Ez a nagyobb méretű (drágább) csöveknél jelentkezik és azokat nem szívesen teszi tönkre az ember azzal, hogy a nem működő katódokra lerakódó fémgőzök miatt azok elhalványulnak, foltosak lesznek.

Itt találtam egy hasonló kapcsolást: Nixie clock (Csak ez multiplexelt , de ötleteket lehet belőle meríteni )
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2014
(#) fotomen32 hozzászólása Szept 21, 2014 /

Látom azért vannak itt segítőkész emberek de sajnos félreértettük egymást,nekem nem a hardverben kellene a segítség hanem a szoftverben és talán nem pontosan fogalmaztam.
Többit az apróhirdetésbe tedd fel!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
(#) szili83 hozzászólása Szept 21, 2014 /

6-12V bemenő feszültségből a nixie számára DC200V körüli feszültség előállítására tudnátok valami jó rajzot? Pl 555-el? (az van bőven itthon)
(#) sooty válasza fotomen32 hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

Nem láttam a kapcsolást, amit építettél. Sajnos nekem még nem megy az univerzális fejben programozás. Vannak itt azért sokkal felkészültebb bitzsonglőrök is, hátha ők tudnak segíteni. Mivel én is a felénél járok egy hasonló koncepciójú órának, azt gondoltam, hasznunkra válhat ha megosztjuk a tapasztalatokat. Sajnos a te tervednél azt se tudtuk tisztázni, miért kell 7 kimenet 0-tól 5-ig a számok kijelzéséhez (gondolom ott még lenne valami tizedespont is).
(#) fotomen32 válasza sooty hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

Próbáltam írni de valamiért nem jelent meg.
A 0-5-ig az 6 kimenet csak én elszámoltam.
Közben gondolkodtam rajta és úgy látom hogy semmi értelme a hv -ic nek 6db 74141-ic szinte annyiba kerül mint a hv-ic de elég lehet 5 db is mert a 10-es órák 1,2 kimenete és a kettőspont mehetne közvetlen a pic-röl is,ehhez 40lábú pic vagy atmel kell ez sem sokkal drágább,a ds 1307 nekem főleg az áramszünet miatt kell tudom megoldható a pic-nél is de nekem ez megbízhatóbbnak tűnik.
Az apróhirdetésbe írtam hátha valaki elvállalja a program írást.
Ha lesz vállalkozó és meglesz a végleges lábkiosztás szívesen megosztom veled a rajzot.
(#) sooty válasza fotomen32 hozzászólására (») Szept 21, 2014 / 1

74141-el már készültek itt non multiplexelt tervek és szoftvert is írtak már rá, biztos jelentkezik az illetékes Az a nagyfeszültségű HV valóban drágább, ezért választottam a sajátomhoz HV518-at, ami még 500ft sincs (kínából).
(#) Hp41C válasza fotomen32 hozzászólására (») Szept 21, 2014 / 1

Errefelé vannak nem multiplexált vezérlésű PIC programok...
(#) fotomen32 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 23, 2014 /

Köszi
Valami hasonlót szeretnék de nekem mindenképp kellene a ds1307 mert nem akarok rá dcf-et.
(#) kisgeri hozzászólása Okt 11, 2014 / 1

Sziasztok! Érdekes problémával találkoztam: Az 5853S csövekkel épített mule órám egyik csöve 4 év folyamatos üzem után úgy döntött, hogy sötét marad. (évente arrébb kerültek a csövek, most épp a másodpercek 10-esei helyén volt ez) A csövet áttéve máshová kiderült, hogy a csővel van baj, nem a meghajtással. Kissé értetlenül álltam, mert semmilyen külső hatás nem érte. Kivéve a csövet külső tápról kipróbáltam, és mindegyik számjegy jó volt, kivéve a 4-es. Rámérve félig-meddig össze volt zárlatosodva az anóddal, kb. 900 Ohmot lehetett mérni. Így más világos volt, hogy ez söntöli ki a többi jó katódot. Rákötöttem 15V egyenáramot előtét nélkül (0-ról lassan feltekerve), szép fehéret villant a zárlat helye a számjegy lábánál. Újra nagyfeszt kötve rá előtéttel nem lett jó, újra kialakult a zárlat. De egymás után kb. 10-szer ezt megcsinálva véglegesen leégett a zárlat, most újra üzemel a cső.
Azért írtam ezt így le, hogy lássátok, adott esetben meg lehet javítani a csövet.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) yodee hozzászólása Okt 25, 2014 /

Üdv Mindenki!

Szeretném a segítségetek kérni! Lenne nekem egy óra tervem, amit kicsit módosítottam és elakadtam. Mellékelek kettő képet, amin látszik is mi a bökkenő. A vezérlőpanelen található hat darab kivezetés, a hat darab Z573m csőnek. Ezeket a kivezetéseket és a csőpanelon található kivezetéseket szeretném összekötni szalagkábellel. Kinyomtattam a paneltervet átnéztem és legyártattam. Sajnos kiderült azonban, hogy valamit összekuszáltam és a cső kivezetései és az általam tervezett panel kivezetései nem passzolnak. Gondoltam arra is, hogy szalagkábel nélkül, közvetlenül egymásba kéne összedugni a paneleket, de ezt sem tudtam kivitelezni. Ha valakinek lenne egy kis szabad ideje és abból tudna egy kicsit rám szánni akkor szívesen fogadom a segítő hozzászólásokat.

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
(#) kisgeri válasza yodee hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Szia! A panelek közvetlen egymásba illesztését nem tudom elképzelni, teljesen más a csőpanelen a kivezetések helye, és 90 fokkal el is vannak forgatva. A csőpanelen én jónak látom a csőkivezetések sorrendjét, egyelőre nem értem a problémád. Írj példát, hogy szerinted melyik láb nem passzol.
(#) yodee válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

A csőpanelhez nem ragaszkodom, tehát ha tudnál segíteni áttervezni akkor kivitelezhető az összedugás. Azért látod jónak a kioszást, mert valahogy rosszul lett feliratozva a láb a makrón. Tükrözve van ha jól tudom.
Következő: »»   218 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem