Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
A ds 1307 éppen olyan pontos mint a kvarc amit ráteszel , tehát ha a picre teszed a kvarcot ,nincs szükség az rtc-re,a picre megírt óraprogram megold minden komplikációt (ahogy nézem mindkét ic i2c -s tehát a kommunikációt bonyolítja a két külön periféria ) Én ds3242 re írom az óraprogramjaimat (az belső kristállyal és hőkompenzálással rendelkezik)
Azért egy rtc ic megkönnyíti az óraprogram megírását, egy csomó dologgal nem kell foglalkozni és az idő megtartását is könnyebb egy az rtc-hez kapcsolt elemmel megoldani. Igaz a 1307 nem a világ vége én is inkább a ds3231-et használom, mert a beépített, kompenzált kvarccal pontosabb. A programozás terén nem sok az eltérés. A HV5122 nem I2C kommunikációt használ, teljesen függetlenül kezelhető az rtc-től.
Én sem írhattam le volna jobban. Konkrétan így van.
Az alkatrész választás azért ezekre esett mert mindegyikből pihen 10-20db a fiókomban.
Ezt úgy látszik egy kicsit benéztem , de avval az ic vel elég gyengécske lesz a" real-time" viszont a program ? Mindkét megoldást próbáltam -Picbe is -rtc vel is szerintem nem sok külőnbség van a program megírásának nehézségeiben....
Melyik ic-vel lesz gyengécske a real time? Ds1307-el? Ha a pic közben infrát, dcf-et, kijelzőt, egyéb perifériákat kezel jobb az óra részt az rtc-re hagyni.
Jó lesz azokkal is , de tény, hogy a 1307 -el nem lesz túl pontos. A 32 kimenet pedig nem teszi lehetővé hogy a 4 nixie minden katódját meghajtsd. Az én órám "karórának" készül nem fog folyamatosan üzemelni. Egy rendes asztali óránál már veszélyesebb a katódmérgezés, ezért paradox a csövek kímélése végett folyamatosan járatni őket úgy , hogy a nem működő katódok közben tönkremennek.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
Megválaszoltad a saját kérdésedet a 1307 ről beszéltem.
Az óra el tud ketyegni a tmr2 ben ,és semmi baja a perifériákkal ,viszont az eredeti kérdésben szó sem volt távirányítóról dcf ről .(egyébként meg ha dcf et használ akkor felesleges az rtc bőven elég a pic pontossága ha csak naponta egy szinkron összejön)
A kapcsolást még nem láttuk... én tennék bele.
Mondjuk ebben a topikban ez eléggé eretnek állítás Már hogy nem lesz benne dcf ... És ha kihúzod a konnektorból itt keleten várhatsz estig mire lesz szinkronod...
Most nézem mi a téma címe de tényleg nem írta hogy szeretne dcf et.
Dcf-et nem terveztem bele,nem látom értelmét havonta egyszer be tudom állítani ha esetleg kell.
Mindenképp 4 csővel szeretném és 2 glimm a kettőspontnak 1Hz-el villogtatva (de azért a progit jó lenne 6 csőhöz írni).Az első csőben csak az 1,2 megy így pont belefér 1 csipbe.Amit itt olvastam a katód mérgezésről azt mindenképp szeretném beletenni,én úgy gondolom hogy percenként végigpörgetné az összes számot és mindig az aktuális számnál állna meg mintha lapozós kijelző lenne.
Sajnos a nem működő katódok ezesetben tönkremennek és a pörgetés effekt sem szép csupán a 0,1,2 számokkal. Ettől függetlenül meg lehet csinálni. (Ugyanezen okból nem kedvelem nixis óránál a 0 elnyomást. )
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2014
Idézet: Ehhez is az kellene, hogy a progi 2 db hv ic meghajtására legyen megírva pl. akkor az első ic vinné az óra egyeseit plusz a rövid 0 elnyomásos óra tizeseit , perc egyeseit és tizeseit (30+2) , a második a másodpercet és az óra tizeseinek bővített változatát. Ha így lenne a glimmekhez külön kell egy nagyfesz tranzisztor. „Mindenképp 4 csővel szeretném és 2 glimm a kettőspontnak 1Hz-el villogtatva (de azért a progit jó lenne 6 csőhöz írni).” A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2014
Én úgy számoltam hogy
perc1-es---10láb perc10-es--7láb óra1-es----10láb óra10-es---3láb ketőspont--1láb összesen--30láb A másik ic másodperc10-es---7láb másodperc1-es---10láb A hardveres részen az icket lehet fűzni egymás után csak azt kell megoldani hogy az ic 12v-os jellel megy a pic pedig 5v-ot ad ki ehhez kell egy szint illesztés. Ebben a felállásban a 6 csöveshez csak a végére kell akasztani a +ic-t. A nem használt katódok tönkre mennek.Nem igazán értem ez miért probléma ha az óra 10-eseknél a 6-os tönkremegy ez miért probléma úgysem lesz szükség soha rá?
Nem igazán értem a perc és a másodperc tizesénél a 7 lábat (0,1,2,3,4,5) illetve ha a pörgetés effektet akarod használni akkor jobb ha mind a 10 katód megy. (az óra tizesénél nem lesz látványos, hogy (0,1,2 váltakozik). Multiplexeletlen órát azért szoktak készíteni, mert az anódáram növelése a multiplexeléshez állítólag csökkenti a csövek élettartamát illetve a meghajtó ic lehet , hogy azt az anódáramot (6x-os) már nem viseli el. Ez a nagyobb méretű (drágább) csöveknél jelentkezik és azokat nem szívesen teszi tönkre az ember azzal, hogy a nem működő katódokra lerakódó fémgőzök miatt azok elhalványulnak, foltosak lesznek.
Itt találtam egy hasonló kapcsolást: Nixie clock (Csak ez multiplexelt , de ötleteket lehet belőle meríteni )
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2014
Látom azért vannak itt segítőkész emberek de sajnos félreértettük egymást,nekem nem a hardverben kellene a segítség hanem a szoftverben és talán nem pontosan fogalmaztam.
*** Többit az apróhirdetésbe tedd fel! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2014
6-12V bemenő feszültségből a nixie számára DC200V körüli feszültség előállítására tudnátok valami jó rajzot? Pl 555-el? (az van bőven itthon)
Nem láttam a kapcsolást, amit építettél. Sajnos nekem még nem megy az univerzális fejben programozás. Vannak itt azért sokkal felkészültebb bitzsonglőrök is, hátha ők tudnak segíteni. Mivel én is a felénél járok egy hasonló koncepciójú órának, azt gondoltam, hasznunkra válhat ha megosztjuk a tapasztalatokat. Sajnos a te tervednél azt se tudtuk tisztázni, miért kell 7 kimenet 0-tól 5-ig a számok kijelzéséhez (gondolom ott még lenne valami tizedespont is).
Próbáltam írni de valamiért nem jelent meg.
A 0-5-ig az 6 kimenet csak én elszámoltam. Közben gondolkodtam rajta és úgy látom hogy semmi értelme a hv -ic nek 6db 74141-ic szinte annyiba kerül mint a hv-ic de elég lehet 5 db is mert a 10-es órák 1,2 kimenete és a kettőspont mehetne közvetlen a pic-röl is,ehhez 40lábú pic vagy atmel kell ez sem sokkal drágább,a ds 1307 nekem főleg az áramszünet miatt kell tudom megoldható a pic-nél is de nekem ez megbízhatóbbnak tűnik. Az apróhirdetésbe írtam hátha valaki elvállalja a program írást. Ha lesz vállalkozó és meglesz a végleges lábkiosztás szívesen megosztom veled a rajzot.
74141-el már készültek itt non multiplexelt tervek és szoftvert is írtak már rá, biztos jelentkezik az illetékes Az a nagyfeszültségű HV valóban drágább, ezért választottam a sajátomhoz HV518-at, ami még 500ft sincs (kínából).
Errefelé vannak nem multiplexált vezérlésű PIC programok...
Köszi
Valami hasonlót szeretnék de nekem mindenképp kellene a ds1307 mert nem akarok rá dcf-et.
Sziasztok! Érdekes problémával találkoztam: Az 5853S csövekkel épített mule órám egyik csöve 4 év folyamatos üzem után úgy döntött, hogy sötét marad. (évente arrébb kerültek a csövek, most épp a másodpercek 10-esei helyén volt ez) A csövet áttéve máshová kiderült, hogy a csővel van baj, nem a meghajtással. Kissé értetlenül álltam, mert semmilyen külső hatás nem érte. Kivéve a csövet külső tápról kipróbáltam, és mindegyik számjegy jó volt, kivéve a 4-es. Rámérve félig-meddig össze volt zárlatosodva az anóddal, kb. 900 Ohmot lehetett mérni. Így más világos volt, hogy ez söntöli ki a többi jó katódot. Rákötöttem 15V egyenáramot előtét nélkül (0-ról lassan feltekerve), szép fehéret villant a zárlat helye a számjegy lábánál. Újra nagyfeszt kötve rá előtéttel nem lett jó, újra kialakult a zárlat. De egymás után kb. 10-szer ezt megcsinálva véglegesen leégett a zárlat, most újra üzemel a cső.
Azért írtam ezt így le, hogy lássátok, adott esetben meg lehet javítani a csövet. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
Üdv Mindenki!
Szeretném a segítségetek kérni! Lenne nekem egy óra tervem, amit kicsit módosítottam és elakadtam. Mellékelek kettő képet, amin látszik is mi a bökkenő. A vezérlőpanelen található hat darab kivezetés, a hat darab Z573m csőnek. Ezeket a kivezetéseket és a csőpanelon található kivezetéseket szeretném összekötni szalagkábellel. Kinyomtattam a paneltervet átnéztem és legyártattam. Sajnos kiderült azonban, hogy valamit összekuszáltam és a cső kivezetései és az általam tervezett panel kivezetései nem passzolnak. Gondoltam arra is, hogy szalagkábel nélkül, közvetlenül egymásba kéne összedugni a paneleket, de ezt sem tudtam kivitelezni. Ha valakinek lenne egy kis szabad ideje és abból tudna egy kicsit rám szánni akkor szívesen fogadom a segítő hozzászólásokat. Köszönöm A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
Szia! A panelek közvetlen egymásba illesztését nem tudom elképzelni, teljesen más a csőpanelen a kivezetések helye, és 90 fokkal el is vannak forgatva. A csőpanelen én jónak látom a csőkivezetések sorrendjét, egyelőre nem értem a problémád. Írj példát, hogy szerinted melyik láb nem passzol.
A csőpanelhez nem ragaszkodom, tehát ha tudnál segíteni áttervezni akkor kivitelezhető az összedugás. Azért látod jónak a kioszást, mert valahogy rosszul lett feliratozva a láb a makrón. Tükrözve van ha jól tudom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |