Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   217 / 254
(#) sooty válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 17, 2014 /

Lenne egy kérdésem a javasolt megoldásoddal kapcsolatban (amihez hasonlót vicsys mester nemrég mutatott be lásd itt): ha multiplexeletlen órát tervezel , hogy megóvd a csöveit az igénybevételtől (a megemelt anódáramtól) és hajlandó vagy emiatt 6 bcd dekódert belerakni az órába, nem lenne célszerű a portszámot (akár kisebb pic-el is shiftregiszterekkel) felnövelni 24-re? Ugyanis, ha csak 20 portot használsz nem tudod mind a 6 digitet 0-9 számjegyekkel kihajtani. Ilyen esetben vagy cserélgetned kell a csöveket, vagy a nem használt katódok miatt a csövek előbb utóbb ( mivel nem multiplexelt így hatod annyi idő múlva) katódmérgezést kapnak. Az egyenletes terheléshez ezért érdemes olyan effekteket használni ( ha nincs külön csőregeneráló funkció) amelyek minden katódot meghajtanak pl. görgetés vagy a számkijelzés előtt az összes szám végigpörgetése. Ezekből akár azt a következtetést is le lehet vonni, hogy talán nem érdemes nagy pic-et használni és az sn 74141-ből 6 db-ot belerakni, mert a nagyfeszültségű shiftregiszterekkel ugyanez elérhető kevesebb lábszámú pic-kel és kevesebb meghajtó ic-vel. A vfd- verziónál gondolom a 7447 nem közvetlenül hajtaná a vfd kjelzőket, mert az sink driver , ugyanolyan mint a 74141 és a vfd-hez a source kapcsolása sükséges? A Tom025-ben nálam is ketyegnek a másodpercek az óra 10-es digitjében, ez valószínű a program sajátossága, vagy az is lehet, hogy egyes bcd dekóder ic-k esetén átszivárog az utolsó digit a első digitbe. De csak ezért nem szedtem szét az órámat, hanem megszoktam a jelenséget
(#) vicsys hozzászólása Júl 17, 2014 / 2

(#) Csupasz válasza vicsys hozzászólására (») Júl 17, 2014 /

(#) kocsgab002 hozzászólása Júl 20, 2014 /

IV-11-hez nincs véletlenül valakinek *.lay makrója?
Köszi.
(#) kocsgab002 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Júl 20, 2014 /

(#) vicsys válasza kocsgab002 hozzászólására (») Júl 20, 2014 /

IV-11.LAY

(#) fotomen32 hozzászólása Aug 12, 2014 /

Üdv
mindenkinek
Szeretném megépíteni a Mule v2 órát amit itt találtam a cikkek közt.
Az RTC ic-t szeretném kicserélni DS1307 ic-re mivel ez van ithol az lenne a kérdésem hogy valaki csinált e már ilyet, ehhez kell módosítani a pic programját?Ha igen ezt valaki megtudná nekem tenni mert sajnos a program íráshoz nem értek.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Hp41C válasza fotomen32 hozzászólására (») Aug 12, 2014 / 1

Csak most, csak Önnek...
(#) fotomen32 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 13, 2014 /

Hálás köszönet.
(#) bbazs hozzászólása Aug 15, 2014 /

Sziasztok!

Valaki esetleg, nem kezdett (ismét) bele az oldalon lévő Z568M csőhöz is tervezett kapcsoláshoz.
Nemsokára tervezem után építeni, ezért minden segítséget, tapasztalatot elfogadok!
(#) kocsgab002 válasza bbazs hozzászólására (») Aug 15, 2014 /

Tervezem, tervezem, de egyenlőre nem...idő és pénz hiánnyal küzdök..
(#) MrBrown hozzászólása Aug 19, 2014 /

Sziasztok,
Egy mikrokontroller (jelen esetben 16F887, de gondolok szinte mindegy) BCD kimenetnek használt lába gond nélkül meg tud hajtani 1-1 párhuzamosan kötött 74141-et és 74LS247-et?
Köszönöm
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

Egyszerre szeretnél nixis és ledes kijelzést vagy csak univerzális áramkört szeretnél? Érdekes lenne pl. egy Jannus arcú óra . Én mellék lcd kijelzőben gondolkodtam, ami megkönnyítené a nixisóra beállítását azzal, hogy kijelzi , milyen funkciót állítasz éppen. A bcd dekóderek nekem azért nem jönnek be a ledes óráknál mert megakadályozzák a spec karakterek kiírását ( oC stb.)
(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

A csatolt kép alapján támadt az az ötletem, hogy az ugyan ilyen alakú, de jóval nagyobb szekrényt 30cm-es előre gyártott LED csíkokból hatalmas 4 digites 7 szegmenses órává alakítom, amit az ugyan ezen szekrényen lévő "parányi" Z573M" óra hajtana.
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Esetleg neon csövekkel: Bővebben: Link
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Szívesen használnék én is homogén felületet a 15db LED/30cm helyett, de nem találtam igéytelenebb, könnyebben kivitelezhető, ja és persze olcsóbb megoldást.
(#) Honki hozzászólása Aug 28, 2014 /

Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni. Megépítettem a Mule órát, de elég sűrűn lenullázza az időt. A 4028, 74141 és a PIC tápjaira forrasztottam az lábakhoz 100n kondit, de így is megvan a hiba. A táp 555 nagyfrekis benne, ott semmi nem melegszik. Ha tudnátok tippeket adni megköszönném.
(#) Hp41C válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

A kiválasztott Nixie órában a 74141 -et lecseréled 74LS748 -ra vagy CD4511 -re. Azok a kimenetek (szegmens a .. g) lesznek magas szintűek, amiknek világítaniuk kell. Minden szegmens kimenetre tegyél egy kellő áramot és feszültséget elbíró N-MOS FET -et. A FET -ek Drain kivezetése menjen a LED sor katódjára, az anódjuk összekötve a LED tápegység pozitív kapcsára. A LED tápegység negatív pontját és FET -ek Source elektródáit és a Nixie óra földjét kösd össze - a csomópont a LED tápegység kimenő pontje legyen.
(#) Pali79 válasza Honki hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Első körben azt kéne megnézni, hogy az RTC megy-e. Lehet, hogy nem megy és a pic kiolvassa időnként a semmit.
(#) Honki válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Szia! Oké Akkor azt is megnézem. 12:00:00 villogva indul az óra. Most megnéztem egy régebbi sima tekercselt trafós táppal és azzal nem csinálta ezeket. Lehetséges, hogy valamit összeszed az óra a nagyfrekis tápjából? DCF még nincs.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
(#) Pali79 válasza Honki hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Nem hiszem, hogy a táp miatt lenne, szerintem több száz utánépített példány működik belőle, de a táppal nem nagyon volt még gond. Nekem is van 3 db, mind ilyen táppal készült, sose volt vele gond.
(#) Honki válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Pedig azt gyanítom, mert a trafós táppal simán megy.
(#) Pali79 válasza Honki hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Az rtc-t megnézted már? Az elég érzékeny része az órának.
(#) Honki válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Azt hogyan tudom ellenőrizni?
(#) Pali79 válasza Honki hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Kikapcsol, pic és elem kivesz, bekapcsol, az rtc 7. lábán 1Hz jelnek kell lennie, ezt egy leddel is tudod ellenörizni.
(#) Honki válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Az RTC működik szépen. Még mindig a tápra gyanakszom, mert trafóssal megy. A távirányítós rész hogyan működik? Milyen gombokkal tudom vezérelni? Köszönöm.
(#) Pali79 válasza Honki hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Nem egészen értem a kérdésed. Szabvány RC5 kódokat használ, sok tv távkapcs is így működik, tehát ha tv közelében van akkor leképzelhető, hogy azzal is elállítod. Nekem is volt, hogy ha lehalkítottam a tv-t akkor elállítódott az óra.
(#) fotomen32 hozzászólása Szept 6, 2014 /

Üdv mindenkinek.
Szeretnék építeni egy nixie csöves órát.
Találtam itt több leírást is de én olyat szeretnék amiben a csövek nem multiplexelve vannak hanem minden szám külön van vezérelve ehhez egy HV5122 ic szeretnék használni ez egy nagyfeszültségű
siftregiszter szerű ic 1db meg tud hajtani 4db nixie csövet. A hardveres rész megvan de sajnos nem tudok programot írni ebben kérném a segítségeteket ha lenne valaki aki megtudná írni az én hardveremhez a szoftvert.
Pic16f628a,ds1307, HV5122,ezek vannak a hardverben.
(#) sooty válasza fotomen32 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Nem értem ezt az averziót a multiplexeléstől Ha már multiplexeletlen, akkor 2db HV5122-őt kellene használni, hogy az összes katód működjön és lehessen rá egy katódkímélő rutint írni. Én is nekikezdtem egy ilyennek, de HV518-al, ahhoz kicsit máshogy kell meghajtani a nixie-ket. Én az IV-18-as vfd óra progiját fogom hozzá átalakítani. Mivel ez egy basic program elég sok helyet elpazarol úgyhogy eleve 16f648-al vagy 16f886-al tervezem.
(#) vicsys válasza sooty hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

De cuki!
Következő: »»   217 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem