Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitalizált hang szűrése
 
Témaindító: Kömi, idő: Nov 13, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Kömi hozzászólása Nov 13, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Nem találtam hasonló témát a fórumban, így bátorkodtam egy új topicot nyitni. Segítségeteket szeretném kérni, a problémám a következő lenne:
Egy légkalapács ütési frekvenciáját szeretném meghatározni oly módon hogy a légkalapács közelébe elhelyezett mikrofonnal rögzítem az ütések következtében keletkező hangot. A mikrofon egy előerősítőn keresztül csatlakozik az Analog/Digitál átalakítóhoz. Tehát nem a hanganyagot rögzítem, hanem a hangnyomások digitalizált értékeit. Így a mellékletben szereplő jelsorozatot kapom, azonban ebből ki kellene szűrni egy adott frekvenciát (a kalapács ütésének a hangjának frekvencia-összetevőjét) hogy meg lehessen számolni mennyit üt másodpercenként .
A diagramon 1másodpercnyi működése van feltüntetve a kalapácsnak és annyit tudni róla hogy 15-30 HZ között működik.
Ha valaki tud valami ötletet hogy mit csináljak a diagrammal hogy elkülöníthetőek legyenek a kalapács ütései annak a véleményére kíváncsi lennék.
Előre is köszönöm
Üdv.: Kömi
(#) idlob válasza Kömi hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
FFT-vel tudsz magadnak amplitúdó-frekvencia diagramot gyártani, és valószínűleg a legnagyobb amplitúdóhoz tartozó frekvencia a keresett érték.
Cikk a Fourier transzformációról
(#) El_Pinyo válasza Kömi hozzászólására (») Nov 13, 2010 / 4
 
Szia!
A feladat megoldása az időtartományban nehézkes. Az időtartománybeli jelet át kell transzformálni a frekvencia tartományba. Az eljárás a következő: A mikrofonod kimeneti jelét erősíteni és szűrni is kell a minták átlapolódásának elkerülése érdekében. Ha a légkalapácsod a 15-30 Hz- es frekvencia tartományban működik, akkor jó választás pl. 40-50 Hz-re méretezett legalább 40 dB/dekád meredekségű szűrő alkalmazása. A mintavételezési frekvencia így 1-2 kHz lehet, felesleges a 10 kHz-es túlmintavételezés. A mintákat ezután Fourier- transzformáció segítségével (FFT algoritmus) a frekvenciatartományba transzformáljuk. Így a különböző frekvenciákon előforduló komponensek amplitúdóját tudjuk vizsgálni. Ebből pedig már látható, hogy mely frekvencián van érdemi komponens, ebből pedig számolható a másodpercenkénti ütések száma.
(#) Kömi válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat, FFT algoritmust meg lehet valósítani Excel táblázatban hogy a meglévő adatokon végezzen Fourier transzformációt? Esetleg létezik ilyen program ami bekéri a mintákat és különböző frekvenciára megcsinálja a frekvencia-amplitúdó diagramot?
(#) El_Pinyo válasza Kömi hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Rágugliztam, az első találat nem is tűnik rossznak. Esetleg érdemes lehet tovább kutakodni, hátha van jobb megoldás is. Bővebben: Link

simpi: A Te megoldásod is jónak tűnik.
(#) bbatka válasza Kömi hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Esetleg ha van kedved építeni. itt
Ne használj hozzá 62256-os RAM -ot. Másnak is akadt gondja vele, bár az is lehet hogy gyártmány függő.
(#) interferi válasza Kömi hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Üdv!
Ha van pda vagy widows os telefonod itt van rá egy kis progi .
(#) Kömi válasza interferi hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Ezt a programot sajnos nem tudom mivel megnyitni, amit El_Pinyo ajánlott sikerült Excelben FFT-algoritmust megcsinálni, segített az angol nyelvű oldal, megtudtam csinálni az Amplitudó-Frekvencia diagramot csak nem annak a frekvenciának a környékében van nagyobb amplitúdó amelyikben a kalapács működik. Ebből az adatsorból valószínű nem tudja kiválogatni a frekvencia összetevőket.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat
(#) karpi válasza Kömi hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Felveszed a hangot egy mikrofonnal PC-vel .PC-hez meg van millio kiertekelo program , test program, szurok mindenfele amit csak szemed szad kivan.

A digitalis hangfeldolgozo es test programoknak az "Edit Window"-jaban lathatod a hullamformat , lekopirozd a hangot hogy az eredeti megmaradjon aztan a kopiakkat szurod,trigger-eled , mered ..frekvenciat , spektrumot, .......stb...

Az egyetlen dolog amire vigyazni kell ne vezereld tul a bemenetet felvetelkor hogy "tiszta" kepet kapjal .....
Google ...Free Electronic Software ....>

itt
(#) Kömi válasza karpi hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Köszönöm szépen a tanácsokat, mindenképpen a meglévő adatokból kellene kiszűrnöm a kalapács ütéseit mivel új hangrögzítésre nincs lehetőségem. Elvileg a frekvenciaspektrumban szereplő legnagyobb amplitúdójú frekvenciának kellene lennie a kalapács ütésének, de belegondolva nem kell ennek 15-30 Hz közé esnie (ebben a tartományban van valahol a kalapács ütési frekvenciája), mert 1 ütésnek is megvan a maga hangfrekvenciája és ez a frekvencia lenne látható a frekvenciaspektrumban. Vagy teljesen rosszul gondolom?
De ha így van akkor azt kellene valahogy elérni hogy csak ezt a frekvencia-összetevőt ábrázoljam diagramban így a "zavar"frekik eltűnnének és egyszerűen össze lehetne számolni az ütéseket.
(#) Kömi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Hanganyag nem került rögzítésre, A mikrofon előerősítője közvetlenül rá lett kötve egy A/D univerzális USB modulra és egy PC szoftver segítségével el lettek tárolva az A/D konverzió által generált értékek, egy ilyen mintavételezést mellékeltem.
(#) proba válasza Kömi hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Szemre 6-ot üt másodpercenként kb.
Lehet valami átlagszámítással burkológörbét tudnál készíteni,abból könnyebb lenne ütésszámot számolni.
(#) Kömi válasza proba hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Az nem jó, másodpercenként 15-30 között üt valahol , néha kihagyhat a kalapács szerintem ott lehet látni hogy szünet van a diagramon, átlagolással már próbálkoztam de az sem az igazi.
(#) nrg válasza Kömi hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Ahogy elnézem a jelet a DC szint nem volt beállítva az AD felbontásának felére. Ez megnehezíti a feldolgozást, mivel FFT-t célszerű úgy használni, hogy benne van a pozitív és negatív félperiódus is, különben nem lesz megfelelő az eredmény.
Van egy ötletem a kívánt információ kinyerésére, de már csak holnap lesz rá időm.
(#) Kömi válasza nrg hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Kíváncsi lennék az ötletedre nrg
Köszönöm szépen.
(#) nrg válasza Kömi hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Mivel a mérés során csak a pozitív félperiódusok lettek rögzítve, ez eléggé megnehezíti a kérdést. Ez gondolom azért van, mert az adatgyűjő bemenete csak pozitív feszültséget mért, az előerősítő pedig +/- jelet adott. Ilyenkor célszerű egy DC-t hozzáadni a kimenethez, ami az AD felbontásának felére (jelen esetben 512) van állítva és erre ültetni rá az előerősítő kimenetét.
Egy ilyen jelen lefuttatva az FFT-t nem sok információval szolgál, mert a negatív félperiódusok levágása nagyarányú torzítást visz a spektrumba.
Első gondolatom az volt, hogy a jelet egy komparálási szint beállításával 1 vagy 0 szintű jellé alakítom. Ezután pedig megszámolom az olyan csoportokat, amiket hosszú ideig nulla választ el. Sajnos az eredmény nem volt teljesen egyértelmű, attól függően mennyire választottam meg azt, hogy mennyi nulla után számolja új csoportnak az algoritmus, a legkülönbözőbb értékeket kaptam.
Második gondolatom, ami tulajdonképpen a helyes mérés során a megoldás is lenne, a jel burkológörbéjének meghatározása és a burkológörbén elvégzett spektrum-analízis. A burkológörbe előállítása egy Hilbert-transzformátorral lehetséges. Viszont az előállítás feltétele itt is a pozitív és negatív félperiódusok megléte, különben a burkoló eredménye is egy hasonló saláta jel lesz.
Harmadik megoldásként az jutott az eszembe, hogy veszem a mért jel autokorrelációs függvényét, majd ennek az eredménynek a spektrumát nézem. Az autokorrelációs függvény spektruma megadja az eredeti jel teljesítménysűrűség spektrumát, amiből következtetni lehet az eredeti jelet összeállító komponensek teljesítményére. Ezt elvégezve az eredményeket mellékeltem. A teljesítmény-sűrűség spektrumban a megadott tartományban két "tüskét" látok, az egyik 24 Hz a másik 39 Hz frekvenciával, továbbá van még egy jelentős 7 Hz-es összetevő is.
Ismétlem, a legjobb megoldás egy új mérés lenne, mostmár + / - félperiódusokkal, majd burkológörbe meghatározás és végül spektrumanalízis.
Nagyjából ennyi ötletem volt hirtelen.

Üdv.
(#) Kömi válasza nrg hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Üdv!
Én ahogy kirajzoltam a frekvenciaspektrumát a kapott jelsorozatnak azt venni észre hogy majdnem mind mérésnél a 361Hz-es frekvencia-összetevőnél van a legnagyobb amplitúdó, feltételezem hogy ez a kalapács ütése. Most már csak teljesítményspektrumot kellene csinálni ezzel a frekvenciával és előjönnének a kalapács ütései csak ezt Excelben nem tudom hogy lehet megvalósítani, elvileg a korreláció-analízis valami ilyesmi de nem sikerült vele.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem