Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Lapozás: OK   13 / 38
(#) JZoli válasza marone hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
Milyen motorról van szó? Először ez a leglényegesebb, amit tisztázni kellene.
(#) marone válasza JZoli hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
flex pl.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Szept 13, 2012 / 1
 
Csatoltam az asszinkron motor jelleggörbéjét. A triakos szabályzás megfelel a kapocsfeszültség változtatásának, ami a jelleggörbe nyomaték nagyságát befolyásolja. (a nyomaték jelleggörbe nagyságát szabályzod) Az egyenes vonal Mt a terhelő nyomatékot mutatja. Ha a jelleggörbe a terhelő nyomaték egyenese a tetőpont előtt metszi egymást, akkor fennáll a megállás, és ezzel együtt a leégés veszélye, mert a terhelő nyomaték nagyobb, mint az indító nyomaték, és a megállt motor nem tud elindulni. A motor nyomatékgörbéjének felfutó oldalán a munkapont labilis, és ha a metszéspont átkerül erre az oldalra, a motor lassulva leáll.
Flex -ben univerzális soros motor van, aminek a fordulatszámát ragyogóan lehet szabályozni a kapocsfeszültség változtatásával, így a triakos szabályzóval is.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
Kösz !
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Szept 13, 2012 /
 
Magyarul vigyázni kell hogy ne nagyon essen le a fordulatszám.
De az miért jó hogy egy ilyen motor egyenárammal is megy ? És ha egyenárammal használnám hány volttal lenne érdemes ?
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Szept 13, 2012 / 1
 
Fordítva, a soros motor eredetileg egyenáramú motor. Mivel a soros motornál (és csak annál) az állórész, és a forgórész mágnesezésének viszonya nem változik (ugyanaz az áram folyik át a gerjesztő tekercsen, és a forgórészen is) a polaritás megfordításával, így váltakozó árammal is működnek. A forgásirányt az egyik, (vagy a gerjesztő tekercs, vagy a forgórész (kefehíd)) pólusainak felcserélésével lehet megváltoztatni.
(#) Orbán József hozzászólása Szept 14, 2012 / 1
 
Jópár éve kaptam egy munkát, egyfázisú szellőztető - ventilátor - motorok fordulat szabályozásra, állattartó telepen. 8-10 db/akol... Ennyit kellett egy falásra szabályozni, együttesen.
A motorok kondenzátoros, segédfázisú, négypólusú motorok voltak.
Összedobtam egy kommersz triakos szabályozót és nem voltam elégedett.
Aztán megnéztem a néhány, addig ott működő olasz gyártmányú szabályozót, amelyek működésében nem volt kivetni való.
Hozzá tartozik a dologhoz, nem volt követelmény az extrém alacsony fordulat. Szellőztetni muszáj volt, de a jószág télen nem fázhatott meg a nagy huzatban és manuálisan beállított értékekkel elvoltak a cocák.
A titok kulcsába pillantva azt láttam, hogy a szabályozás, fázishasogatás a félhullám tetejétől lefelé történik csupán, így van kellő nyomaték és a fordulat átfogás is megfelelő.
A szabályozó triakkal párhuzamosan kötött nagy teljesítményű VDR és RC komplexum volt található az induktív hasbarúgások kivédésére.
Ezeket a dolgokat a magam kutyulmányában is alkalmaztam és a siker fenomenális volt, és, ha jól emlékszem, ki is fizették...
(#) GrooveHero hozzászólása Szept 30, 2012 /
 
Sziasztok. Van itthon egy egyfázisú 2850-et forgó villanymotor két kondival, de nem mikrofarád va na kondikra írva, hanem a mikro jel után egy K betű.
Na most a villanymotor egy kukorica kopzó, vagy szemező kinek hogy tetszik géphez kellene, de mivel a 2850-es fordulat túl gyors, ezért két darab ékszíjtárcsával lesz megoldva, az egyik 50, a másik 280mm átmérőjú, de még így is nagyon gyors lenne hajtott tengely, más méretű ékszíjátárcsák pedig helyhiány miatt nem férnek el. Ezért arra gondoltam naivan, hogy megoldható e, hogy a villanymotor ne 2800 körül, hanem például csak negyedével, 700 körül forogjon. Erre alkalmas lehet egy pótméter? Nekem a számítógép ventilátor is így van megoldva, de az 12V-os. Sajnos az elektróhoz nem nagyon értek, ez gondolom már kiderült. Tudtok nekem ez ügyben segíteni?
Előre is köszi
(#) Bakman válasza GrooveHero hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Ha nem értesz az elektromossághoz, jobb ha bele se kezdesz, amíg valakit meg nem ráz az áram.

A fordulatszámot lehet szabályozni fogaskerekekkel is (hajtómű), azok kissebb helyet kívánnak. Igaz, drágább is.

Ha mindenképpen a motor fordulatszámát akarod variálni, keress egy frekvenciaváltó néven futó eszközt. Ez viszont még drágább megoldás.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2012
(#) GrooveHero válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Mindenképp a lehető legegyszerűbb, legolcsóbb megoldalást kellene megtalálni. Nagyon pézt költeni rá nem akarok, mert teljesen felesleges. Egy sima primitív pótméter gondolom nem jó hozzá mi? Ami szabályozza a fordulatszámot a szerint, hogy mennyi feszültséget kap a motor
(#) kadarist válasza GrooveHero hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Szia!
Ha egy potenciométer jó lenne erre a célra, akkor senki sem venne sok ezer forintért frekvenciaváltót.
(#) Bakman válasza GrooveHero hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Tulajdonképpen megoldható lenne egy Potival is, de annak mérete vetekedne a motoréval. Ráadásul azt a teljesítményt, amit lenyel, hővé alakítja, tehát nem túl gazdaságos a működtetése.
(#) GrooveHero válasza kadarist hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Értem, köszi. A pláne az egészben,hogy nem ez, de van ezen kívül még két motor, azok mosógépben szolgáltak anno, tehát két irányban is forognak, ráadásul ugye van rajtuk centrifuga fokozat is. De a két motorról nem tudok adatokat, mert nem mai darabok, és le vannak kopva az adattáblák. Fordulatszámot megmérni meg megint csak nem megy, mert nincs hozzá semmi eszközöm. Bár mondjuk van egy telefonom, szóval felveszem videoóra, és visszalassítom, az működik. De egyikhez sincs kondi, bár az egyikre rá van írva, hogy 18 mikrofarád, de nem tudom, hogy ahhoz csak indító kondi kell, vagy folyamatosan kell hozzá
(#) kadarist válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Feszültségcsökkentéssel csak az apró aszinkronmotorok szabályozhatóak. Tehát nem a hőfejlődés a fő ok a potméter ellen, hanem az, hogy a kisebb motorra eső feszültségtől legyengül és meg is állhat, amitől leég. Aszinkron-motorokat a tápláló frekvencia és a feszültség egyidejű változtatásával szokták szabályozni
(#) pucuka válasza GrooveHero hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Tudod, csak az a legnagyobb baj, hogy a motorod fordulatszáma nem a feszültségtől függ, hanem a hálózati frekvenciától. Benne van a nevében is, hogy asszinkron motor.
(#) Bakman válasza kadarist hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Jogos, benéztem. Hirtelen az egyenáramú motor lebegett a szemem előtt...

GrooveHero, a régebbi mosogép motorok általában kettős tekercselésűek. Az egyik mosáshoz, a másik centrifugáláshoz használatos.
(#) GrooveHero hozzászólása Szept 30, 2012 /
 
Köszi az eddigi tanácsokat. Most egy olyan mosógép motorral kísérletezünk, aminek már megvan mindkét írányba való forgásának a bekötése, és a centrifuga fokozat is. Az, hogy kicsit csapágyagyas, nem gond, megoldható pár száz forintból. A mosási fokozaton a motor nem pörög kb 3-400-nál többet, talán még annyit sem. A gond, hogy nagyon gyenge, kézzel megállítható a tengely. Rá van írva a motorra, hogy 18 mikrofarád, de ekkora kondi nincs most itthon. Ha azt rákötném, és azzal indítanám, akkor segítene vmit?
(#) Bakman válasza GrooveHero hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Ha nincs rajta kondenzátor (iiletve most kissebb van rajta), akkor mindenképpen segítene a dolgon. Viszont, sokat ne remélj, hiszen azok is ékszíjjal csatlakoztak a dobhoz, jó nagy áttétellel. Gyenge motor kis tárcsával, a dobon pedig jó nagy ékszíjtárcsa.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2012
(#) GrooveHero válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Meg van a két ékszíjtárcsa, meg találtam őket. Illetve az egyiket. A másik meg rajta volt alapból a motor tengelyén. Na most ha én ahhoz kötök egy 18 mikrofarádos kondit, és a mosó fokozatra kötöm, akkor még nem lesz olyan nagy az áttétel, ami gyors lenne, szóval a mosási fokozat megfelelne, csak nem tudom, nem lenne e gyenge. Mert ha például belerakom a kukoricát a morzsolóba, ne legyen az, hogy leáll az egész gép, olyan gyenge.
Nem tudom érthető e amit magyarázok
(#) Bakman válasza GrooveHero hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Értem, mit mondasz, sőt, annó mamámnál próbálgattam is a kukoricamorzsolót igaz, kézi hajtásút. Bár annyiból jó volt a dolog, hogy valamennyire tudom, hogy mekkora erő kell a forgatásához.

Szerintem a mosógépmotor gyenge lesz. A centrifugás rész talán jó lehet az ékszíjtárcsákkal, de nem biztos, hogy sokáig bírja a motor, idő előtt leéghet. Azt a részt nem arra tervezték, hogy órákig áram alatt legyen.

szerk.:
Én a több áttételben gondolkodnék az eredeti motorral.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2012
(#) GrooveHero válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Mamám eddig kézzel csinálta. Most egy tekerős van neki, ezzel is 1000-szer könnyebb, már ezzel csinálja. Ezt a tekerőset akarjuk megcsinálni villanyosra,csak azt nem tudjuk faterral, hogy ha rákötjuk a 18 mikrofarádos cuccot, akkor erősít e vmit rajta annyira, hogy elvigye a gépet. Mondjuk a motornak bírni kellene, mert egy mosás is mondjuk van amikor másfél óra a mosási fokozaton....jaaaaa...értem, hogy te a centrire gondoltál. Na ez érdekes, ezen nem is gondolkoztam. De fater azt mondja, hogy alapból a motor 2800-as fordulatú, és amikor most, akkor van visszavéve a fordulata, gondolom a programkapcsoló ad neki vmi jelet, és valahogyan visszaveszi mondjuk 3-4-500 körülire, mikor most, amikor meg centrizik, akkor meg fullon pörög
(#) kadarist válasza GrooveHero hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Ha szénkefés a mosógépmotor, akkor egy triakos szabályzó csökkenti a feszültségét és ezzel a fordulatszámát.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2012
(#) Bakman válasza GrooveHero hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Hány kivezetése van a motornak?

Ezeket általában úgy csinálták meg, hogy az állórészben két külön tekercs volt. Az egyiket a mosáshoz használta, a másikat a centrifugáláshoz. A programkapcsoló választotta ki, hogy mikor melyik tekercsre adjon áramot.

Az ilyen morotokat Dahlander motoroknak hívják. Gyakorlatilag úgy képzeld el, hogy két motor van egybeépítve. Egy gyors és egy lassú fordulatú. A gyors az, ami nem fogja bírni a huzamosabb tehelést. Szerintem. A lassú pedig nem elég erős ahhoz, hogy tekerje a morzsolót.

Ha tudjátok, próbáljátok ki, hátha elbírja. Milyen kondenzátorod van kéznél? Ha párhuzamosan kapcsolod őket, akkor az értékeket össze kell adni.
(#) GrooveHero válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
A gyors fordulatúnak is bírnia kellene, mert hűtés van rajta, ha gyorsan forog akkor a venti is gyorsan forog, több levegőt szállít, jobban hűti a motort. Lassabb fordulaton meg ugyanígy.
Kondi csak egy másik motorról van kéznél, ráadásul azon kettő is van. De az az érdekes azokban a kondikban, hogy a mikro után nem nagy F betű van, hanem egy K betű. Ha kell, fényképet is tudok felrakni. Na de hogy sorba, vagy párhuzamosan kötni hozzá a kondit...ez izé...nem nagyon értem ezt a dolgot megmondom őszintén. Pedig tanultam suliba csillag delta kapcsolást is, de gépész révén nem hatott meg annyira a dologD
Ja amúgy asszem 5 madzag lóg ki a motorból, és ilyen hülye számokkal van jelölve, hogy 1 alá, kettő alá, tehát alá vannak húzva rajta a számok. Forog jobbra-ballra, meg gyorsan, csak kondi nincs hozzá, és nem tudjuk mit segítene rajta ugye
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2012
(#) VIM válasza GrooveHero hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Szia! A gép teljesítmény igénye legalább 250W. Ez akkor igaz ha a áttétel, kettőzött lassító fokozattal van megoldva 1440f/p behajtó fordulatnál. A hajtásnak láncosnak kell lennie, mert a kis rádiuszok miatt a szíjjal átvihető teljesítmény nem kielégítő. A lánckerekek a kerékpárokon használatos kerekekkel oldható meg. A morzsoló fordulata 80-120f/p lehet, mert nem fogja kidobni a csutkát hanem leviszi alulra. A motor az talán jó lesz amit be akarsz építeni, csak mosó fordulattal kell használni és állandó üzemű kondenzátoros legyen.
(#) Bakman válasza GrooveHero hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Tulajdonképpen egy próbát megér, legfeljebb időközönként megfogod a motort, nem túl meleg-e.

A kondenzátor a segédfázishoz kell. Nem sorban és nem is párhuzamosan.

Bővebben: Google képkereső

A K betű a kondenzátoron a tűrésre utal (a valódi értéke mennyiben térhet el a névlegestől).

Bővebben: Link
(#) GrooveHero válasza VIM hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Értem, köszi. Csak nincs itthon lánckerék...bár van rossz bicikli, hoppá...ne lehet ez lesz a megoldás. Mindenesetre még mindíg az a gond, hogy egy ismertelen fordulatszámú motorral állok szemben, ami mosási fokozaton sztem max 500-at foroghat, centrifuga fordulaton meg kb több ezret tehát sztem 2880-at, de 1440 a minimum, talán még több is.

A 250w-tot a morzsolóra írtad? Az a gond, hogy a motorra úgy lettek rányomva egy bélyegzővel az adatok, és el van csúszva, alig látni. De ha kell, tudok csinálni képeket, csak szóljatok, és már adom is őket.
(#) GrooveHero hozzászólása Szept 30, 2012 /
 
Na most felmerült egy olyan alternatíva, hogy van itthon egy amcsi 115V-os kis motor, és az van ráírva, hogy a fordulatszám 85. Ok, de van rajta egy derékszöghajtás, nevezetesebben egy csiga hajtás. Na már most úgy néz ki a belseje, hogy egy kis tengely hajt egy nagy kereket, magyarul lassító áttétel, az arányhoz 20:1-hez van írva, magyarul a motor 1700-at pörög, a kimenő hajtás pedig 85, ami sztem teljesen ideális lenne nekünk. A gond, hogy valahogy össze kéne hozni a 115V/60Hz-et a 230V/50Hz-cel. Na ezt hogyan lehetne megoldani? Inverter? vagy ilyesmi?
(#) Bakman válasza GrooveHero hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
230 / 110 V-os transzformátor a legegyszerűbb. Elvileg egy kicsit lassabban fog forogni, hogy nem 60, hanem 50 Hz-es áramot kap.
(#) GrooveHero válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Értem. Tehát akkor a 85-ös kimenő fordulat lehet csak olyan 70-75 körül lesz mi?
Következő: »»   13 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem