Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos vízkőmentesítő
 
Témaindító: onorbert, idő: Jan 12, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 28
(#) lgyk válasza kobold hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Ez szép! Még mindig nem tökéletes mérés, de az eredmények elgondolkodtatók. Ha időm engedi, egy laborkísérletet összeállítok kis méretben, kíváncsivá tett, hogy az elmélet és a gyakorlat nem egyezik...
(#) geniusgenie válasza leono hozzászólására (») Nov 4, 2009 /
 
Mint korábbi hozzászólásomban írtam, én is azt tapasztaltam, hogy változás van a kiváló vízkő jellegében.
A fizikai-kémiai okok előttem is homályosak, de találtam hasonló elvű készülék szabadalmi leírását Ausztráliában, amit egy kimondottan víztisztítással és kezeléssel foglalkozó cég adott be.
A molekulák ravaszságáról meg annyit, hogy pl. a kömény és az ánizs (ha jól emlékszem) ízérzetét okozó vegyület molekulái teljesen azonosak, csak morfológiailag egymás tükörképei.
Bocs hogy ily messzire kanyarodtam.
(#) VIM hozzászólása Nov 4, 2009 /
 
Sziasztok!
Végig olvasva a témát, csak mosolyogni tudok rajta, mert egy percet sem bajlódtam az elektromos vízkőmentesítővel, de az eredmény ugyan az lett, csak mágnesekkel. A vízkő most is kiválik, csak nem olyan nagy mennyiségben, és kézzel letörölhető a felületről. A szaniterekben pedig egyáltalán nincs.
VIM
(#) oldorca válasza PCB hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
NINCS "fordítva" a tranzisztor. Bizony alacsony áramú munkapontban képes így is működni, mégpedig igen különleges nagy meredekségű az elektorncsövekre jellemző munkapontban és itt épp erre van szükség!!!
(#) oldorca válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Inhouse! Helyesen látod, feltétele a "működésnek"....
(#) oldorca válasza leono hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
leono! Tökéletes a meglátásod! A két tekercs a kondenzátor fegyverzetének felel meg és a dielektrikum a vízköves víz...

Innen egy kis gyüjtemény letölthető Bővebben: Link
(#) kendre256 válasza lgyk hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Egy ilyen elektromos "vízkőmentesítő" hatásosságát a forgalmazója sem tudta bizonyítani.
Emiatt a Gazdasági Versenyhivatal félmillió forintra bírságolta, me...miatt.
(#) geniusgenie válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 15, 2009 /
 
A határozat is elismeri, hogy a kristályszerkezet megváltozik, azt meg tudjuk, hogy a vízkeménység nem fog csökkenni.
(#) frissadam hozzászólása Nov 22, 2009 /
 
Hi Építettem egy vízkőpanelt. Az a bajom hogy nagyon melegszik a 4013 IC és nem generál frekvenciát sehogy.
(#) macera2 válasza VIM hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Hi Vim!
Kösz az infót! Ha jól olvasom a rajzod, akkor ugye a mágnesek, gyűrű alakban veszik körül a csövet? Ekkor ugye a pólusok felváltva követik egymást, és egyben rögzítik is magukat. Ha a negyed ív keresztmetszetét tekintjük akkor az ív egyik vége +, a másik vége- ? De így a mágneses erővonalak a gyűrűben haladnak és nem mennek át a csőben folyó vízen. Jól látom? Egy negyed ívet -3 dimenzióban- kirajzolhatnál, bejelölve a pólusokat.
(#) leono válasza frissadam hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
A LAY kiterjesztésü fájlt nem tudom mivel lehet megnyitni, ezért azt nem láttam, de a nyáktervben találtam hibákat. Először is úgy néz ki, hogy a 4013-as nem is kap tápfeszt, sem - sem +-t. A minuszt a 6-7 átkötéssel meglehet egyszerűen oldani, a +-t nem agyaltam. Ezt old meg te. Az IC második eleme csak részben van bekötve. A bemenete (11) nincs bekötve, így a kimenete (13) nem is tud működni. Nem értem az 556 (9)-ről az átkötést így, ahogy van. Minek a diszítő (térkitöltő) elemre menni? Lehet, hogy onnét akártál volna tovább menni a (11)-re???. Az egészet részleteiben nem néztem át, mert a melóban kukkantottam csak bele, de amit írtam az nagyon szembetűnő volt.
(#) frissadam válasza leono hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Kösz a segítséget! Este ránézek.
(#) macera2 válasza VIM hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Hi VIM!
Hagy pontosítsak. A mellékleten vázoltam 2 mágnest (I., és II.). Te melyik elrendezést használtad?

Mágnes.jpg
    
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Feltettem az új panelt. Azt csinálja a kapcsolás hogy bekapcsoláskor felfut gyorsan a freki és utána úgy marad . Ha kikapcsolom akkor lefut. De a két állapot között nem váltakozik.... Mi lehet a gond? még mindig panel probléma?
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Bocs ez az új!
(#) leono válasza frissadam hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Az 556 "A" felénél van a hiba. Annak kellene 1 sec. periódussal vezérelni a további részeket. Mintha a C6 10u kondit nem sütné ki. A panelban most nem találtam hibát. A LED2 (sárga) villog? Annak villogni kell.
(#) frissadam válasza leono hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Húúú! azt nem tudom mert a ledet nem raktam be. Nem találtam több 1k-s ellenállást. De most hogy mondod nem ártana azzal megpróbálni
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Beraktam a ledet és másodpercenként villog. Az elején még a hangszóró is szólt, igaz nagyon halkan . Most megy szépen a led de nincs hang egyik kimeneten sem. Egyszer véletlenül úgy indítottam , hogy krokodil csipesz megfogta a panel közepét és összezárhatott több vezető részt. A 4013 halhat meg ilyentől? Menyire érzékeny? És mennyire kellene hangosnak leni a generált jelnek?
(#) leono válasza frissadam hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Egy zárlat a kevésbé érzékeny alkatrészeknek sem tesz jót. Félvezetők meg különösen nem szeretik. Ettől kezdve akármi is történhetett. A legegyszerübb a csere próba. A kimenetre fülhalgatót tegyél ne hangszórót. A LED villogása azt mutatja, hogy az a rész mégis jó, de ez még nem jelenti azt, hogy az utána lévő tranyók is vezérlődnek ennek megfelelően. Szkóppal egyszerü lenne ellenőrizni, de az alacsony freki miatt egy mutatós műszerrel is próbálkozhatsz.
(#) frissadam válasza leono hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Sajnos se szkóp se mutatós műszer. De a digit multi is mutatja a frekimenetet. Egy orion magas sugárzót kötöttem a kimenetére a cuccnak. Majd ha hazaérek átvizsgálom a panelt.

Kösz az eddigieket is!
(#) Inhouse hozzászólása Nov 24, 2009 /
 
Tegnap este végre én is összedobtam egy kollégámnak a "fordított" tranyós változatot. Villog a LED, olyan 1-2Hz körül. Szkópon nézve sweepel is, de olyan 15kHz és 30kHz között... Ha jól láttam, ennek olyan 1-2Hz és 15-20kHz között kellene mennie?

Üdv
Inhouse
(#) leono válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Jól láttad. Próbáld meg a R2-t 3,3K-ról 10K-ra, a C4-et 1nF-ról 3,3nF-ra cserélni első körben.
(#) Inhouse válasza leono hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Kössz. Tehát, ha sikerül az alsót pár Hz-re, a felsőt pedig 15-20kHz-re tornázni, akkor már odaadhatom neki, hogy próbálja csinál-e nála valamit a vízkővel?

Üdv
Inhouse
(#) frissadam válasza leono hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Hi!
Cseréltem 4013 IC-t . Nem az volt a hibás. Most sem jó. A led lábán 0.2 és 1.6V között ingadozik a fesz. Az 556 9es lábán viszont csak 10v és 10.8V között ingázik a fesz. És a kimeneten nem hallani semmit. Ha multit beteszem a 0 és a BC212 collektorába akkor megjelenik a hang a magassugárzóban és 5-6 V közötti ingadozást mérek. De csak akkor szól a hangszóró ha bent van a muklti a collektorban és a nullában. És akkor sem túl hangos a jel.
(#) leono válasza frissadam hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Szerintem indulj el a "kályhától". Kiidulási pont az 556 2-es lába. Innen tovább a tranzistorok bázisa. Az inverz üzemü működéshez én nem tudok sokat hozzászólni, de a leírtak arra engednek következtetni, hogy a tranyók vezérlését, munkapontját feltétlen ellenőrizni kell. (Zárójelben jegyzem meg és halkan, hogy a BC183 kollektorában lévő diódákból én próbára egyet kiiktatnák, vagy az R4 értékét megnövelném.) Én is sokat kínlódtam ezzel a változattal, és végül is elvetettem. Nem az invez üzemű változatot építettem meg. Okát nem tudom, csak feltételezem, hogy za inverz működtetéshez esetleg válogatott tranyó kell. A fiók aljában talált nem biztos, hogy megfelelő.
(#) frissadam válasza leono hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Te melyik kapcsolást csináltad meg? Nem tudnál egy sematikot küldeni? Ezt az inverz üzemű tranzisztorost kapcsolást nem kellene erőltetni szerintem.
(#) leono válasza frissadam hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
A csatolt ppt fájlban a 3-as kockán lévő az, amely gyakorlatilag nálam működik. Az egyes kockán lévő is működőképes, de kivettem belőle a T1 és IC2 kört. A nagyobbik panel ehhez a rajzhoz készült. A másik kettő már az egyszerüsítetthez. A T1 és IC2 az eredeti kapcsolásban egy jó hosszú, ha jól emlékszem talán 20 órás vagy még attól is hosszabb periódust is bele vitt a működésbe. Nem igazán értettem, hogy az miért jó, és más kapcsolások ilyet nem is tartalmaznak, ezért kivettem. A nyáktervek konkrét dobozhoz lettek készítve és nem igen agyaltam rajta, hogy profi munka legyen, ezért a sok átkötés. Na persze az az "ősi" manuális technika, ahogy készítem a paneleket, sem igen tesz lehetővé finomabb rajzolatu tervet. Nem úgy mint a tiéden, ahol két IC láb között is van vezet egy vékony folóiacsík. Ezeket csak azért írtam le, hogy nem feltétlen előnyös "vakon" másolni a panelterveket.

viz.ppt
    
(#) frissadam válasza leono hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Nem fogom a panelt másolni. Tudok magamnak panelt tervezni és gyártani. Tehát akkor a 3as dián lévőt tutira letervezhetem , mert működik?
(#) Inhouse válasza leono hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Sikerült 5kHz-15kHz tartományra beállítani, ennél jobb egyelőre nem lett, eluntam este...

Azt mondod, hogy a ppt 3. ábráját megépítve neked 1Hz-15kHz között sweepel? Első ránézésre a különbség a hagyományosan bekötött NPN tranyó, 2 dióda mínusz és elvetted a 4013 egyik felét, így csak 1 kimeneted van (egy tranyóval megfejelve)...

Van valaki, akinek a fordított tranyós változat jó tartományban sweepel?

Esetleg rakna fel valaki videót egy ilyen szkópképernyőről? Majd felrakom az enyémet, csak vacakol a szkópom...

Üdv
Inhouse
(#) djlatino hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
érdekes ez a téma. mindenki hatalmas hozzáértéssel tárgyalgatja a kifinomultabbnál kifinomultabb elektronikai megoldásokat, de arra senki sem gondol hogy ez egy nagy hunbukk. kamu az egész. hogy miért? nagyon egyszerü. én már láttam ilyen ketyerét közelröl. két szál drot jön ki belöle, amit fel kell tekerni a vizvezetékre. amikor a gyártotol megkérdeztem hogy milyen legyen a csö, azt modta hogy mindegy!!!? mert ugye nem mindegy hogy vas réz vagy müanyag. a nyitott végü tekercsken elektromágneses indukcio nem jöhet létre, maximum kapacitiv. az meg egy félcolos vascsövön keresztül nemigen hathat a vizmolekolákra. amikor ez megpedzegettem a gyárto manusnak, hirtelen marha sürgös dolga támadt és elhuzott mint a vadlibák összel dél felé. kiváncsi lennék egyébbként mit lépne erre a versenyhivatal.
Következő: »»   9 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem