Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1096 / 3997
(#) David.zsombor válasza proli007 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Bocsi a kapcsrajzot papíron kaptam(ma ez már ritka)És nem működik a scannrem.A rajzot meg még régebben csináltam és nem írtam rá a neveket
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Itt vannak.Mikor elkezdtem áttervezni több alkatrész is feleslegessé vált de nem tudom mit hagyhatok ki .Kérlek tervezd át, painttel is jó ha lehúzod ami nem kell.Köszi.
(#) sved002 hozzászólása Dec 19, 2010 /

Szijasztok az lenne a kérdésem hogy a TDA7294 s ic-t letudom valahogy mérni hogy jo e vagy sem?
(#) David.zsombor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

A rajzok nem ugyanazok!És nektek kéne berajzolni painttel mert én nem tudom hogy mit lehet elhagyni.
(#) Mitsemért hozzászólása Dec 19, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Nemrég találkoztam itt a HE-n egy olyan témával, amit most hiába keresek, nincs meg.Azt szeretném megtudni, hogyan lehetne az alábbi futófényt megvalósítani:

ez volna
és ez

Szerintem nagyon dekoratív és biztosan olcsóbban kijönne házilag.

Köszönettel: Mitsemért.
(#) tibistor hozzászólása Dec 19, 2010 /

Sziasztok!
230V AC kapcsolásban láttam az alábbi ellenállás jelölést:
R1 180E. Meg tudnátok mondani, mit jelent az E-betű?
(#) bberti261 hozzászólása Dec 19, 2010 /

Sziasztok!
1 voltos feszültséget szeretnék megemelni 1,25V fölé. MAX856 DC-DC konverter (LBI) komparátor bemenetére kötném. A komparátor kimenete open drain-es (LBO), így a DC-DC outputjával sorosan kötött fet gate-jét lehúzná, ha az akku(NiMh) az egészségtelen 1V alatti tartományba merülne.
Kérdésem, hogy a csatolt elképzelésem (2 különböző) jó-e? Gyanítom hogy a csak diódás nem működik, de a zeneresben reménykedek

Névtelen.png

(#) kadarist válasza bberti261 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Na de kisebb feszültségből hogyan csinálsz nagyobbat váltakozóáramú átalakítás nélkül?
(#) sardi_hunor hozzászólása Dec 20, 2010 /

udv!

Egy szamitogep rtapban talaltam egy kis nyakot amin van par alkatresz 2 tranzisztor es egy termisztor nevu zold kis valami.ebbe a nyakba volt beleforrasztva a hutoventillator kabelei. Es a zold kis termisztor az egyik hutobordara votl rodzitve. En ugy gondoltam h ez egy hokapcsolo szeru valami de kiprobaltam az erositom hutoventillatoran es nem mukodott. hiaba forrosodott fel a hutoborda , nem forgott gyorsabban a ventillator. Mi lehet a gond?

Valaki tudna segiteni nekem?
(#) yohnsee válasza sardi_hunor hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szia! Kellene néhány kép róla, ha lehetséges. Amúgy ilyenekkel én is babráltam, mikor sok szétszedni való tápom volt. Viszont nem biztos, hogy működni fog a dolog, mert lehetséges, hogy amit kivettél, az csak maga a hőfokfigyelő áramkör, a komparátor rész lehet, hogy a fő nyákon van, egyéb dolgokkal összeoperálva.
Üdv
(#) stear hozzászólása Dec 20, 2010 /

Szia mindenki! Nemrég kibányásztam csomó 1985 ös hondából fordulatszám mérőket, ezek tartalmazznak egy bizonyos T2295A nevezetű hoszúkás (ic-t). Kérdésem hogy létezik e hozzá lábkiosztás. Szeretnék vele kísérletezni. Az órának 3 kivezetése van, gondolom egy fix táp mellett impulzusok sokaságát dolgozza fel a mutató folytonos forgatására.
Válaszokat tippeket előre köszönöm!
(#) sardi_hunor válasza yohnsee hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

szia!

na itt van nehany kep rola.

sajna mar a fopanel nincs meg mert kidobtam. de gondoltam h ez meg hasznomra valhat.
(#) MolnarG hozzászólása Dec 20, 2010 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. A helyzet a következő: Van egy fix amplitúdójú szinusz jelem, példa kedvéért legyen 1V-os, ezt szeretném erősíteni (csillapítani) pl: 0,5V és 3V között egy DA konverter 0 - 5V-os egyenfeszültség kimenetével, tehát egy egyenfeszültség vezérelt erősítő kellene nekem.

Előre is köszi a segítséget!
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Sziasztok megköszönném ha valaki tudna segíteni a fentebb feltett kérdésemre.Ez a baj itt a kezdő kérdésekben már többször tapasztaltam hogyha azonnal nem kapsz választ akkor nem is fogsz Bővebben: Link
(#) MolnarG válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Nem, nem frekvencia-fesz konverter kell nekem! Nekem kapcsolás kellene amivel egy szinuszjel amplitúdóját tudom egyenfeszültséggel változtatni.
(#) vicsys válasza MolnarG hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Rögtön az ugrott be, hogy készítesz egy ellenállás osztót aminek az egyik tagja egy LDR. Azt meg tudod világítani egy leddel amit a D/A kimenete hajt meg. A led fényerejét be tudod lőni az előtét ellenállással. Ami jó benne, hogy kvázi leválasztott lesz a rendszer.
(#) MolnarG válasza vicsys hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Frappáns..... esetleg valami jó ötlet még?
(#) tomat5 válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szia

1.: BC182 10k jobb felső 220R nem kell. Az 555 3-as lába a kimenet. A 220R maradhat előtétnek. A 3 lábú led helyett simát teszel és működik.

2.: Mindent meghagysz ugyanúgy csak a ledet cseréled.
(#) David.zsombor válasza tomat5 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Köszi azért kérdeztem mert mjd szeretném megcsinálni smd be és szeretném elkerülni a tranzisztort.Mindjárt próbálok képet csonálni a kapcsrajzról.
-Ja még annyit hogy azt szeretném megoldani hogy a villanások közti időt 3s-től 0.1 s ig lehessen változtatni a felvillanás ideje pedig kb 0.2s legyen. köszi
(#) tomat5 válasza tomat5 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

A rajz

Üdv

Köszi.
A vezetősávot átvezetem a led alatt és akkor csak 1 sávot kell majd áthidalni az smd vel
(#) vicsys válasza MolnarG hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Ugyanezt eljátszhatod egy műveleti erősítővel is, ahol az erősítést beállító ellenállások egyike lesz az LDR. Ha nem akarsz LDR-t használni, megpróbálhatsz egy ellenállással párhuzamosan kötött fet-et is használni aminek a gate-jét vezérled a D/A kimenetével.
(#) smiler79 válasza MolnarG hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Egy feszültség vezérelt poti?
Konkrétan erre gondolok:
http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/SSM2018T.pdf
(#) bberti261 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

akkor, diódával nem lehet elemelni a földtől és nagyobb potenciólra hozni?
(#) tomat5 válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Szia

Van az 555-ös kapcsolásoknak topic ott szinte már minden kérdés felmerült ezzel kapcsolatban. Van a segédprogramok között egy kis progi amivel tudsz számolni frekvenciát és kitöltési tényezőt.

Üdv

Oké.
(#) wallair hozzászólása Dec 20, 2010 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy olyan RGB LED elé, amiben benne van a "villogtató" elektronika, hogyan kell áramkorlátozást számítani, hiszen állandóan változik a rajta átfolyó áram. Az adatlap szerint 4.5V - 5V (Typ) - 6V-ot lehet ráküldeni. Akkor csak ennyi?
Mondjuk kimértem 3.6V-on (igaz, hogy nem pont ilyent, de nagy különbség nem lehet) és volt olyan pillanat a kék LED legfényesebb állapotánál amikor majdnem 40 mA-t vett fel. Nyilván nem lehet a 20 mA-t megcélozni (bár a boltos ezt mondta), mert valamennyit felvesz a benne rejlő IC, meg a tranyók is, de azért ha van valakinek jártassága a dologban, kérem válaszoljon.
Üdv: wallair
(#) bberti261 hozzászólása Dec 20, 2010 /

naplopo.hu-n néztem a napsugárzási méréseket és egy téli napsütéses napon (mint ma délelőtt) ~4kWh/m2*nap energia érkezik a földre. Azt szeretném kiszámolni, hogy egy kis méretű napelemmel mekkora teljesítményt tudok hasznosítani. A napelem 1,5V kimeneti feszültségű és 430mA max kimeneti áramú (nem találtam hozzá adatlapot(típusa:1sc1 hestore-ról), de ez gondolom inkább az üresjárási feszültsége és rövidzárási árama), teljesítménye 0,45W. A napelem mérete 60x198 [mm], hasznos felületnek 55x195 [mm]-ből számolva 0,0107m2, jelöljül An-el (napelem felülete).
Ez az 1 m2 93,24-ed része, azaz 42,9Wh/An*nap. Ennek a napelem kb 20%-át tudja hasznosítani ami 8,58Wh/An*nap. Itt akadtam meg. Hogyan számoljam ki, hogy ez mekkora áramot jelent?
(#) dave500 hozzászólása Dec 20, 2010 /

Sziasztok! Nekem van egy olyan elképzelésem, hogyha egy 555-ös ic-vel 50Hz-en járatok egy vasmagvas trafócskát kb 2A-el, így megközelítőleg 20-25W-ot kapok 220V-on. Ez pont elég a telefonom töltéséhez. Csak ezzel az a baj , hogy ez egyenáram szaggatva... bár szerintem a töltőknek működnie kell, mert egyenárammal működnek a telefontöltők(legalább is az újabbak) ez az elképzelésem működhet?
(#) sved002 válasza peter81 hozzászólására (») Dec 20, 2010 /

Hali találtam 100nF-ost!
És 10 000µF ost raktam igen! Szépen kaptam is +-33 Voltot!
Következő: »»   1096 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem