Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1230 / 3997
(#) David.zsombor válasza tunnerman hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Tranzisztor.Olyasmi amit én próbáltam csinálni.De ennek van topikja is
(#) fantom45 válasza David.zsombor hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

A gate threshold (gate küszöb) ez az adat ha jóltudom. De az IRF- feteknek általába 2V-tól van. Mint már más is mondta inkább a logikai fetet használd.
(#) blackdog hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok!

Egy el nem hanyagolható tényre lettem figyelmes a tápom építése során. Egész pontosan a vezetékezés. Sodort réz vezetéket használok 0,35 mm2 keretmetszetű. Nos kiderült, hogy ez nem mindenhova jó. Előállított feszültség kivezetésére főleg nem.
Milyen keresztmetszetű vezetéket ajánlott használni potméterek kivezetéséhez? Vagy kapcsolók?
(#) Schnitt hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok!

Van egy amatőr kérdésem.
Szeretnék egy DC ampermérőt építeni 10 amperes méréshatárig. Kinéztem ezt a kapcsolást.

A technikai megvalósítással kapcsolatban lenne kérdésem.
A 10 amperes méréshatárhoz 0.01 ohm söntöt ajánl a rajz, ami rendben van, mert nagyobb ellenálláson több feszültség esik, ergo nagyon melegszik, és a kimenetet is jobban terheli.
De magát a söntöt hogy tudom úgy megycsinálni, hogy a vezetékek ellenállása ne torzítsa el a mérést?
0,01ohm annyira kicsi, hogy a multiméteremmel nem tudom mérni, így a sönt+vezetékek eredőjét sem tudom ellenőrizni, ezért tapasztalt rókák véleményét kérdezem, milyen vastag/hosszú kábel használható itt, és hány wattos legyen a sönt?

Előre is köszi

Schnitt
(#) Lory612 hozzászólása Márc 7, 2011 /

Köszönöm mindenkinek a válaszát!
(#) pucuka válasza Lory612 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Az a vastagabb vezeték a sönt, ami a két kapcsot összeköti. Közönséges multiméterrel nem tudsz ilyen kis ellenállásokat mérni, mert már a mérővezeték ellenállása is ebbe a tartományba esik. Nagy áramok méréséhez külön söntöt kell alkalmazni, többnyire készre gyártottat. Ez nem olcsó, de pontos. Házilag elég nehéz ilyet készíteni, már a mérési nehézségek miatt is.
Megoldhatod a problémát úgy, hogy a mérőmű elé előtét ellenállást teszel, akkorát, hogy fele áramot mutasson, akkor ha a meglevő söntödön dupla áram folyik (már ha a sönt bírja, és nem melegszik) dupla feszültség esik, igy a végkitérést a duplájára növelted.
(#) pucuka válasza Schnitt hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Úgy, hogy a söntöt közvetlenül a mérendő áramkörbe teszed, és a sarkain feszültséget mérsz. A mért feszültségből ohm törvénnyel számolhat az áram, Ha a sönt 0.01 ohm, (nem véletlenül) akkor 10 A esetén rajta 100 mV esik. (csak a tizedespontot kell áthelyezni)
(#) Vacok hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok!
Ha egy erősítőhöz szeretnék hangszórót választani, akkor a hangszóró paraméterei közül melyiket kell figyelembe venni a névleges vagy a zenei teljesítményt?
Konkrétan egy 50W-os erősítőhöz jó egy olyan hangszóró, melynek paraméterei: Pn=50W, Pz=80W?
(#) zolika60 válasza Vacok hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Nagyobb hangszórót választanék. Legalább 1,5x erősítő teljesítménye= hangszóró névleges teljesítménye.
(#) koncsik03 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Igazad van. Én is nagyobb hangszórót kötnék rá úgy írják legalább 25 %-al nagyobb hangszóró kell mint az erősítő teljesítménye.
(#) anagma válasza Vacok hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Szia! Ajánlott túlméretezni a névlegeshez képest 1.5-2-szeresére,ha jól tudom.A kétszeres sokszor jobb,mivel szoktak csalni az adatlapokon.
(#) David.zsombor válasza fantom45 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Aha jó irl El fog menni?
(#) Vacok válasza anagma hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Értem, köszönöm a válaszokat!
(#) Schnitt válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Köszi, így már világos
(#) peter1995 hozzászólása Márc 7, 2011 /

Hello.Ha egy mikró trafónak a gyári primerját meghagyon és csinálok neki egy szekundert lehet használni hálózati trafónak?Pl erősítőbe?
(#) zolika60 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Lehet.
(#) peter1995 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Klassz.HA jól tudom a gyári primer az olyan 1V/menet körül van megtekerve.Ha erre 28 menetet tekerek(28V kellene)akkor leheséges hogy meglesz a 28V.Vagy próbálkozni kell.Nem fog vészesen melegedni?100W-os erősíítőnek kellene.
(#) proli007 válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hello!
A CMOS védődiódái nem azért vannak, hogy túlterheld. De egy soros 22kohm-on keresztül, akár a 24V-ra is rákötheted a bemenetet, nem fog tönkremenni.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza David.zsombor hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hello!
Ebben a kapcsolásban, a Fet Gate elektródájával soros trimmernek (v. ellenállásnak) semmi értelme nincs. A Fet nem áram, hanem feszültség vezérelt, így ezen az ellenálláson feszültség nem esik, akár hova tekered a potit. Ha csak a Fet bemeneti kapacitását és az ellenállást nem vesszük alul-áteresztő szűrőként (ami elég értelmetlen) A rajz eredetileg biztos sima tranyóhoz volt készítve, ahol a bázisáramot szabályozta.
A Fet csak akkor fog kinyitni, ha elérjük a küszöbfeszültségét. Ez típus függő, de esetleg egy potival (v. diódával ellenállással) a tápfeszültségből elő lehet feszíteni. De ez is csak "suszter megoldásnak" jó. (Mint ahogy az elképzelt egyszerű Led vezérlés is az)
üdv! proli007
(#) zolika60 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Nem hiszem, hogy olyan kevés menet van a primeren. Tekerj rá 10 menetet és mérd meg a feszültséget. Ebből ki tudod számolni mennyi kell neked.
(#) peter1995 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Oké.Akkor puding próbája az evés.Aktív hűtéssel biztos nem fog melegdni.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hello!
Mindig olyan keresztmetszetű vezetéket kell alkalmazni, aminek ellenállása nem vethető össze az áramkör belsőellenállásával. Pontosabban előre definiálni kell, mekkora terhelő/mérő áram mellett, mekkora feszültségesés (vagy veszteségi teljesítmény) amit még megengedhetőnek tartunk. Így megkapjuk a maximálisan megengedhető vezető ellenállását, amit aztán számítással ellenőrzünk adott vezető esetén.
Az ellenállás: R=Rho*l/A. Ahol a
- "Rho" a vezető fajlagos vezetőképessége Ohm/m/mm^2-ben (réznél ez kb. 17mohm/m/mm^2
- "l" a vezető hossza méterben
- "A" a vezető keresztmetszete négyzetmilliméterben
(De gondolom ezt már tudtad..)
üdv! proli007
(#) blackdog hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok!

A kábelezésen túl belebonyolódtam egy kapcsoló kiválasztásába és ebben lenne szükségem segítségre.
Adott egy feszültség mérő. Végpontjai legyenek M+ és M-
Adott két független tápforrás. Legyen T1+ T1- és T2+ T2-
Lehet, hogy csak fáradt vagyok, de erre nem találok kapcsolót:
M+ -> T1+
M- -> T1-
VAGY
M+ -> T2+
M- -> T1-

Tehát T1 és T2 között nincs semmilyen kapcsolat! Viszont M az adott, egy darab feszmérő. Milyen kapcsoló kell erre?
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Idézet:
„(De gondolom ezt már tudtad..)”

Igen tudtam csak ismét egy rossz minőségű forrasztás miatt megakadtam.
[off]
Az ember nem is gondolná, hogy 10 mV és/vagy 10 mA vagy kisebb pontosság eléréséhez menyit kell játszani a számokkal. :yes:
(#) Fodor hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok. Lenne egy nagyon sürgős kérdésem. Bővebben: Link Az alábbi oldalon van egy koppanásgátló. Ezt a kapcsolást szeretném +-44V-ba bekötni. Valaki megtudja nekem mondani, hogy milyen előtét ellenállásokat használjak? Előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdv: Fodor
(#) proli007 válasza Schnitt hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hello!
- Ez a kapcsolás, alapból elhibázott, mert a műszer beleméri (minimum) a kapcsoló átmeneti ellenállását. Ezért váltásnál messze nem ezt a módszert szokták alkalmazni. (igaz, így a Shunt ellenállások nem lehetnek "kerek" értékűek.)

- De mivel a DVM műszer 200m-ra jelez 2000-et (1999) olyan Shunt ellenállást kell alkalmazni, ami a mért 1..10..100.. áramon 100mV feszültséget ad.
- Így a Shunt értéke: Rs=100mV/Imért (Imért 1-10-100A, ahol a tizedes pontot a megfelelő helyen gyújtjuk ki.
- A 3,1/2 felbontású DVM kijelzéséből és működéséből adódóan, természetesen 2-20-200A lesz a méréshatár vége (Imax).
- A Shunt szükséges minimális teljesítménye pedig 200mV*Imax lesz. Ezt persze egy mérőellenállás többszörösen túlteljesíti, hogy a melegedésére történő hőmérséklet változása, csak hibahatáron belüli ellenállás változást okozzon a Shunt-ellenálláson.
- Nagyáramú Shunt esetén, az árambevezető pontok nem lehetnek a feszültségelvételi pontokkal azonosak.
üdv! proli007
(#) blackdog válasza Fodor hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Ez nem csak egy koppanásgátló. Ha ilyen sürgős a válasz akkor sürgősen tanuld meg használni az ohm törvényét. Ha ez nem megy, de megoldható akkor miért nem csinálsz a +-44V -ból +-12V -t?
Bár ekkora fesznél nem biztos, hogy ez a kapcsolás kell neked.
(#) Fodor válasza blackdog hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Ez a kapcsi tuti jólessz, de ha +-44V-ból 12-t csinálok ahoz kell 2darab 12V-os zener és még két ellenállás... de milyen értéküek? XD Az ohm törvény.. na ja... Csak az a bibi, hogy a relé a +12V-ból kap feszkót a -12V-ból meg csak az ic vesz fel feszkót... Tehát a +és minusz ágban nem egyförma előtét ellenállás kell! A +-ban kitudom számolni. tudom a relé ellenállását és hogy 12V-os.. kitom számolni, hogy mekkora ellenállás és hány w-os kell neki 44v-ra.. de a minusz ágban más a helyzet. Ott nemtudom, hogy az ic mekkora áramerősséget vesz fel, mert abból lehetne kiszámolni az előtétet, nem?
(#) Petya7 hozzászólása Márc 7, 2011 /

Pc-s Logitech 5.1 házimozimban halkan mintha valami szólna lehet hogy egy rádió.

NAGYON IDEGESÍTŐ! Mi lehet ez???
(#) blackdog válasza Fodor hozzászólására (») Márc 7, 2011 / 1

Nos nem tudom. Engem ugyan nem érdekelnek az erősítők, de ha te azt mondod ez neked jó csak a 12V és 44V problémát nem tudod áthidalni akkor nem értlek. 7812 és 7912 IC. 44V-12V különbséget akarsz úgy "elfűteni" ellenállással, hogy nem ismered az áramfelvételt? De, ha ismered is...
[off] nem írtad a 44V forrását így nem értem, hogy neked miért pont ez a kapcsolás kell.
Következő: »»   1230 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem