Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tranzisztor.Olyasmi amit én próbáltam csinálni.De ennek van topikja is
A gate threshold (gate küszöb) ez az adat ha jóltudom. De az IRF- feteknek általába 2V-tól van. Mint már más is mondta inkább a logikai fetet használd.
Sziasztok!
Egy el nem hanyagolható tényre lettem figyelmes a tápom építése során. Egész pontosan a vezetékezés. Sodort réz vezetéket használok 0,35 mm2 keretmetszetű. Nos kiderült, hogy ez nem mindenhova jó. Előállított feszültség kivezetésére főleg nem. Milyen keresztmetszetű vezetéket ajánlott használni potméterek kivezetéséhez? Vagy kapcsolók?
Sziasztok!
Van egy amatőr kérdésem. Szeretnék egy DC ampermérőt építeni 10 amperes méréshatárig. Kinéztem ezt a kapcsolást. A technikai megvalósítással kapcsolatban lenne kérdésem. A 10 amperes méréshatárhoz 0.01 ohm söntöt ajánl a rajz, ami rendben van, mert nagyobb ellenálláson több feszültség esik, ergo nagyon melegszik, és a kimenetet is jobban terheli. De magát a söntöt hogy tudom úgy megycsinálni, hogy a vezetékek ellenállása ne torzítsa el a mérést? 0,01ohm annyira kicsi, hogy a multiméteremmel nem tudom mérni, így a sönt+vezetékek eredőjét sem tudom ellenőrizni, ezért tapasztalt rókák véleményét kérdezem, milyen vastag/hosszú kábel használható itt, és hány wattos legyen a sönt? Előre is köszi Schnitt
Az a vastagabb vezeték a sönt, ami a két kapcsot összeköti. Közönséges multiméterrel nem tudsz ilyen kis ellenállásokat mérni, mert már a mérővezeték ellenállása is ebbe a tartományba esik. Nagy áramok méréséhez külön söntöt kell alkalmazni, többnyire készre gyártottat. Ez nem olcsó, de pontos. Házilag elég nehéz ilyet készíteni, már a mérési nehézségek miatt is.
Megoldhatod a problémát úgy, hogy a mérőmű elé előtét ellenállást teszel, akkorát, hogy fele áramot mutasson, akkor ha a meglevő söntödön dupla áram folyik (már ha a sönt bírja, és nem melegszik) dupla feszültség esik, igy a végkitérést a duplájára növelted.
Úgy, hogy a söntöt közvetlenül a mérendő áramkörbe teszed, és a sarkain feszültséget mérsz. A mért feszültségből ohm törvénnyel számolhat az áram, Ha a sönt 0.01 ohm, (nem véletlenül) akkor 10 A esetén rajta 100 mV esik. (csak a tizedespontot kell áthelyezni)
Sziasztok!
Ha egy erősítőhöz szeretnék hangszórót választani, akkor a hangszóró paraméterei közül melyiket kell figyelembe venni a névleges vagy a zenei teljesítményt? Konkrétan egy 50W-os erősítőhöz jó egy olyan hangszóró, melynek paraméterei: Pn=50W, Pz=80W?
Nagyobb hangszórót választanék. Legalább 1,5x erősítő teljesítménye= hangszóró névleges teljesítménye.
Igazad van. Én is nagyobb hangszórót kötnék rá úgy írják legalább 25 %-al nagyobb hangszóró kell mint az erősítő teljesítménye.
Szia! Ajánlott túlméretezni a névlegeshez képest 1.5-2-szeresére,ha jól tudom.A kétszeres sokszor jobb,mivel szoktak csalni az adatlapokon.
Aha jó irl El fog menni?
Hello.Ha egy mikró trafónak a gyári primerját meghagyon és csinálok neki egy szekundert lehet használni hálózati trafónak?Pl erősítőbe?
Klassz.HA jól tudom a gyári primer az olyan 1V/menet körül van megtekerve.Ha erre 28 menetet tekerek(28V kellene)akkor leheséges hogy meglesz a 28V.Vagy próbálkozni kell.Nem fog vészesen melegedni?100W-os erősíítőnek kellene.
Hello!
A CMOS védődiódái nem azért vannak, hogy túlterheld. De egy soros 22kohm-on keresztül, akár a 24V-ra is rákötheted a bemenetet, nem fog tönkremenni. üdv! proli007
Hello!
Ebben a kapcsolásban, a Fet Gate elektródájával soros trimmernek (v. ellenállásnak) semmi értelme nincs. A Fet nem áram, hanem feszültség vezérelt, így ezen az ellenálláson feszültség nem esik, akár hova tekered a potit. Ha csak a Fet bemeneti kapacitását és az ellenállást nem vesszük alul-áteresztő szűrőként (ami elég értelmetlen) A rajz eredetileg biztos sima tranyóhoz volt készítve, ahol a bázisáramot szabályozta. A Fet csak akkor fog kinyitni, ha elérjük a küszöbfeszültségét. Ez típus függő, de esetleg egy potival (v. diódával ellenállással) a tápfeszültségből elő lehet feszíteni. De ez is csak "suszter megoldásnak" jó. (Mint ahogy az elképzelt egyszerű Led vezérlés is az) üdv! proli007
Nem hiszem, hogy olyan kevés menet van a primeren. Tekerj rá 10 menetet és mérd meg a feszültséget. Ebből ki tudod számolni mennyi kell neked.
Oké.Akkor puding próbája az evés.Aktív hűtéssel biztos nem fog melegdni.
Hello!
Mindig olyan keresztmetszetű vezetéket kell alkalmazni, aminek ellenállása nem vethető össze az áramkör belsőellenállásával. Pontosabban előre definiálni kell, mekkora terhelő/mérő áram mellett, mekkora feszültségesés (vagy veszteségi teljesítmény) amit még megengedhetőnek tartunk. Így megkapjuk a maximálisan megengedhető vezető ellenállását, amit aztán számítással ellenőrzünk adott vezető esetén. Az ellenállás: R=Rho*l/A. Ahol a - "Rho" a vezető fajlagos vezetőképessége Ohm/m/mm^2-ben (réznél ez kb. 17mohm/m/mm^2 - "l" a vezető hossza méterben - "A" a vezető keresztmetszete négyzetmilliméterben (De gondolom ezt már tudtad..) üdv! proli007
Sziasztok!
A kábelezésen túl belebonyolódtam egy kapcsoló kiválasztásába és ebben lenne szükségem segítségre. Adott egy feszültség mérő. Végpontjai legyenek M+ és M- Adott két független tápforrás. Legyen T1+ T1- és T2+ T2- Lehet, hogy csak fáradt vagyok, de erre nem találok kapcsolót: M+ -> T1+ M- -> T1- VAGY M+ -> T2+ M- -> T1- Tehát T1 és T2 között nincs semmilyen kapcsolat! Viszont M az adott, egy darab feszmérő. Milyen kapcsoló kell erre? Idézet: „(De gondolom ezt már tudtad..)” Igen tudtam csak ismét egy rossz minőségű forrasztás miatt megakadtam. [off] Az ember nem is gondolná, hogy 10 mV és/vagy 10 mA vagy kisebb pontosság eléréséhez menyit kell játszani a számokkal. :yes:
Sziasztok. Lenne egy nagyon sürgős kérdésem. Bővebben: Link Az alábbi oldalon van egy koppanásgátló. Ezt a kapcsolást szeretném +-44V-ba bekötni. Valaki megtudja nekem mondani, hogy milyen előtét ellenállásokat használjak? Előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdv: Fodor
Hello!
- Ez a kapcsolás, alapból elhibázott, mert a műszer beleméri (minimum) a kapcsoló átmeneti ellenállását. Ezért váltásnál messze nem ezt a módszert szokták alkalmazni. (igaz, így a Shunt ellenállások nem lehetnek "kerek" értékűek.) - De mivel a DVM műszer 200m-ra jelez 2000-et (1999) olyan Shunt ellenállást kell alkalmazni, ami a mért 1..10..100.. áramon 100mV feszültséget ad. - Így a Shunt értéke: Rs=100mV/Imért (Imért 1-10-100A, ahol a tizedes pontot a megfelelő helyen gyújtjuk ki. - A 3,1/2 felbontású DVM kijelzéséből és működéséből adódóan, természetesen 2-20-200A lesz a méréshatár vége (Imax). - A Shunt szükséges minimális teljesítménye pedig 200mV*Imax lesz. Ezt persze egy mérőellenállás többszörösen túlteljesíti, hogy a melegedésére történő hőmérséklet változása, csak hibahatáron belüli ellenállás változást okozzon a Shunt-ellenálláson. - Nagyáramú Shunt esetén, az árambevezető pontok nem lehetnek a feszültségelvételi pontokkal azonosak. üdv! proli007
Ez nem csak egy koppanásgátló. Ha ilyen sürgős a válasz akkor sürgősen tanuld meg használni az ohm törvényét. Ha ez nem megy, de megoldható akkor miért nem csinálsz a +-44V -ból +-12V -t?
Bár ekkora fesznél nem biztos, hogy ez a kapcsolás kell neked.
Ez a kapcsi tuti jólessz, de ha +-44V-ból 12-t csinálok ahoz kell 2darab 12V-os zener és még két ellenállás... de milyen értéküek? XD Az ohm törvény.. na ja... Csak az a bibi, hogy a relé a +12V-ból kap feszkót a -12V-ból meg csak az ic vesz fel feszkót... Tehát a +és minusz ágban nem egyförma előtét ellenállás kell! A +-ban kitudom számolni. tudom a relé ellenállását és hogy 12V-os.. kitom számolni, hogy mekkora ellenállás és hány w-os kell neki 44v-ra.. de a minusz ágban más a helyzet. Ott nemtudom, hogy az ic mekkora áramerősséget vesz fel, mert abból lehetne kiszámolni az előtétet, nem?
Pc-s Logitech 5.1 házimozimban halkan mintha valami szólna lehet hogy egy rádió.
NAGYON IDEGESÍTŐ! Mi lehet ez???
Nos nem tudom. Engem ugyan nem érdekelnek az erősítők, de ha te azt mondod ez neked jó csak a 12V és 44V problémát nem tudod áthidalni akkor nem értlek. 7812 és 7912 IC. 44V-12V különbséget akarsz úgy "elfűteni" ellenállással, hogy nem ismered az áramfelvételt? De, ha ismered is...
[off] nem írtad a 44V forrását így nem értem, hogy neked miért pont ez a kapcsolás kell. |
Bejelentkezés
Hirdetés |