Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1316 / 4004
(#) janikukac hozzászólása Máj 3, 2011 /

Sziasztok ! Megépítettem a sima astabil multit annyi változtatással, hogy a led előtét ellenállásokat csökkentettem 10 OHM -ra, hogy működjön kis feszültségen. Multi dióda teszterével nem megy. 4,5V-on meg olyan gyors az egész... Csak egy led villog, de gyorsan. 220µF-os kondit raktam, mert lassú villogást akartam elérni..

Mi a megoldás?
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Megoldás:
Ez alapján átszámolod a kondi és ellenállások értékét.
Esetleg rajz arról amit elkövettél?
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

A tranzisztorosat csináltam meg, az alapkapcsolások közül. Bővebben: Link

Értem.
Az R1 ellenállások cseréjén még nem gondolkodtál? Nagyon hasznos lesz, ha kipróbálod.

Okés, mekkorára? 220µF maradhat lassú sebességnek?

Asszem' most megint megsértelek, de mi az, hogy mekkorára??? Így, hogyan akarsz megtanulni bármit is, ha egy csepp kísérletező kedv sincs benned?
Nos tegyél bele 2x akkora ellenállást. Nem jó? Felezd meg.
Majd kezd el gondolkodni, hogy mi miért is történt. Már is előbbre jutsz tudásban is.
[off] Ha megint megsértődsz az a te bajod. RC.
(#) Mybuster hozzászólása Máj 3, 2011 /

hellosztok kéne egy kapcsolási rajz nekem a 4026-os 2digites számláló kaszkádba kötött kapcsoláshoz Köszönöm!!!
(#) blackdog válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Én szeretnék egyszerre 2 csirkét megsütni, de nincs elérhető szakácskönyv az interneten. És 2 digitális csirkét.

Remélem megtalálod.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Máj 3, 2011 /

Egy 7809-es stab kockának milyen a hatásfoka? 12-14V-ból csinálnék 9-et, hány Watt hőt fejlesztene nekem?
(#) janikukac válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

P=U*I . 8.-os tananyag. Legalábbis itt..

Nem szeretek kísérletezgetni, mert akkor elvágdosom az alkatrészlábakat, elpazarolom.
Igazad van, venni fogok próbapanelt..
(#) meone hozzászólása Máj 3, 2011 /

Sziasztok!

A kérdésem a következő. Lehet kicsit amatőr lesz.
Mégpedig az, hogy az Atmega és a Texas által gyártott és az XBee mikrokontrollereket milyen nyelvben kell meg írni? Illetve hol találok megfelelő ilyen kezdőknek való tanulási segédletet?

Köszönöm előre is.
(#) kadarist válasza meone hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Szia!
A legnépszerűbb a C-ben való programozás, ezeket is lehet így, csak megfelelő fordítóprogi kell hozzá.
(#) Hurkafej1 válasza janikukac hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Félreértetted a kérdésem. A nem hasznositott teljesitményre vagyok kiváncsi, hogy mennyit veszitek a stab kocka hatásfoka miatt.
(#) kendre256 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

P=U*I
ahol P a veszteségi teljesítmény, U a stabilizátor be- és kimeneti feszültsége közötti különbség, és I a stabilizátoron átfolyó áram. Ebből az jön ki, hogy P=(Ube-Uki)*It. Ha megmondod, hogy a stabilzátorod után lévő szerkezet mekkora áramot vesz fel, meg is lehet mondani hány wattot fog elfűteni a stabilizátor.
A hatásfokot egyébként a hasznos és a befektetett teljesítmények hányadosából lehet számítani. Mivel szinte ugyanaz az áram folyik a kimeneten és a bemeneten is (a számolásnál azzal lehet egyszerűsíteni), a hatásfok a ki- és bemeneti feszültségek arányából számítható. 12V bemenőfeszültség esetén 75%, 14V bemenőfeszültség esetén pedig 64% a hatásfok.
(#) Mybuster válasza blackdog hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Köszike és bocsi!!!
(#) bmw318ti hozzászólása Máj 4, 2011 /

Sziasztok!

Sajnos az elektronikában nem nagyon vagyok otthon de mégis szeretek barkácsolgatni így egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek.
Van egy áramkör 12V 160mA. Van egy ellenállás ami pontosan nem tudom mekkora (üzemanyagtankban található). Az ellenállás azt csinálja h az áramerősséget leveszi 10 mA-re. Ha az üzemanyagszint csökken akkor átengedi az áramerősséget.
Na most arra lenne szükségem hogy ha az áramerősség eléri a 60 mA vagy -e fölé emelkedik akkor Felvillanjon egy led.
Interneten kutakodva találtam SMD LED modulokat 2-3 egy dobozban. Ha jól olvastam egy ilyen led 20 mA, akkor ha bekötöm a 3 Ledes modult, az megfelel a célnak?

Lehet hogy rossz irányba indulok el, segítsetek hogy működhetne ez a dolog?

Köszönöm!
(#) bmw318ti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Leírtam...
A végcél hogy világítson a led ha az ellenállás már legalább 60 mA erősségű áramot enged át.

Köszi.
(#) proli007 válasza Becsey hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Hello!
Sajnos nem tudom, de utána lehet nézni itt a hálón. De ha a műszerrel, csak egyetlen feszültség tartományban mérsz, akkor nem igazán kell precíziós ellenállás, megteszi egy normális fémréteg is. Mert a mért értéket kalibrálni lehet hozzá, a panelmérőn elhelyezett referencia feszültséget állító potival is. Ha több feszültséget-áramot stb. mérnél azonos műszerrel, akkor ez természetesen nem járható út. De a műszer tápellátásának galvanikusan illik függetlennek lenni a mért feszültségtől.
üdv! proli007
(#) Bukall hozzászólása Máj 4, 2011 /

Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy az alábbi alkatrészeket mivel lehet helyettesíteni, ami nálunk is könnyen kapható:
AD8551 vagy OP777
TMP35
A következő kapcsoláshoz kellene:
Kapcsolás
Köszönöm előre is!
Üdv!
(#) kadarist válasza Bukall hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Szia!
Itt az összes kérdéses alkatrészt megkapod.
(#) Bukall válasza kadarist hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Helo!
Köszi, ez egy jó helynek tűnik, de LMP35 nincs nekik raktáron, nekem pedig olyan alkatrész kéne, ami beszerezhető minél hamarabb. Tipikus tegnapra kéne helyzetben vagyok...
Esetleg azt nem lehet valamivel helyettesíteni?
Pl. DSxx szenzorral?
(#) kadarist válasza Bukall hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Azt írják, hogy "3-8 munkanap" alatt beszerzik az amerikai raktárból, tehát van, csak nem itthon.
(#) blackdog hozzászólása Máj 4, 2011 /

Kedves Kezdő kollégák!

Találtam egy jó kis oldalt. Összegyűjtve az IC-k. Pár példa kapcsolás, szépen elmagyarázza a logikai kapcsolások, 555 időzítőt, számlálókat stb.. Egy kis angoltudás azért kell.

Bővebben: Link
(#) szepesg hozzászólása Máj 4, 2011 /

Hello!

Miért van az, hogy bár több kompatilis compiler is telepítve van a gépemre, a .c fileban lévő iostream-es hivatkozást nem érti a rendszer?
MPLAB-t használok ill. PIC32-es MCU-t.
Előre is köszönöm a segítséget:

szepesg
(#) zocek hozzászólása Máj 4, 2011 /

Heló. A képen látható szalagkábel egy 23 inches hp monitoré, aminek a kijelzőjén színes csíkok jelennek meg emiatt. Van erre valamien megoldás, valami sufniféle vagy legalább nagyobb részben legyen jó a monitor??? előre is köszi...

IMG_17111.jpg

(#) Dániel X válasza blackdog hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Köszi! Remélem másnak is segít majd.
(#) bankimajki válasza zocek hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Ezt szerintem még te magad sem érted. Nemhogy aki elolvassa.
(#) proli007 válasza Bukall hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Hello!
Esetleg a Linear családból is választhatsz, ha az könnyebben hozzáférhető..
üdv! proli007
(#) zocek válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Szóval, a monitoron színes csíkok jelentek meg a bal oldalon, függőlegesen. Szétszedtem és a vezérlő és az lcd panel közötti szalagkábelen voltak hibák(képen). A kérdésem az lenne hogy létezik e megoldás ennek a javítására?!
Következő: »»   1316 / 4004
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem