Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1366 / 3998
(#) Mybuster válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Oké köszi!!!
(#) storm válasza Mybuster hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

De mondjuk ráköthetnéd a motorra is és akkor csak akkor világítana, ha a motor is megy. Vagy SMD alkatrészekből tehetsz rá villogtató elektronikát.
(#) bumate90 hozzászólása Jún 14, 2011 /

PIC mikrokontroller programozásához, illetve a működtetéséhez lehet használni 9v-os elemet?
Ezt tápegységgel szokás megoldani? Elég drágák, ahogy néztem.
Mivel szokás megoldani ezt az +5v Vpp-t?
(#) fricihun hozzászólása Jún 14, 2011 /

Sziasztok!

Ha egy kapcsolásban két nyáktrafót használok teljesen más áramkörök ellátására akkor a GND-ket összeköthetem igaz?

Tehát van két trafó külön-külön egyenirányítás, puffer, 7812. A GND-ket közösítem, a 12V pedig két külön áramkörre megy. Ez a plusz trafó nem megy mindig, csak amikor a rákötött áramkörre szükség van.
(#) Mybuster válasza storm hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Igen köszi pl NE555 szépen meg lehetne csinálni Köszönöm!!!
(#) radocroli hozzászólása Jún 14, 2011 /

Hali!
A transzformátor primerje 230 V, a szekunder 14V, váltó fesz. Kérdés , ha a szekunderen mondjuk 10 A szeretnék akkor primeren mennyi amper lesz? U*I vagyis kb 2A ? Továbbá ha egyenirányitom a 14 voltot akkor kb 18 at kapok, az meg sok...hogy tudnám megoldani hogy a szekunderen 9-10 V értéket kapjak, azon kívül hogy letekercselek a szekunderből. Nem lehetne csökkenteni a primer feszt. úgy hogy a 10A azért meglegyen?? kösz
(#) storm válasza Mybuster hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Pont erre gondoltam énis
(#) rolandi350 hozzászólása Jún 14, 2011 /

Hali.
Van nekem egy ilyen DVB-t vevőm.
Mennyire szabad egy ilyennek melegedni?
Mert eléggé forró 20 perces filmezés után is a külső tok.
Levettem a külső tokot és úgy bekapcsoltam kb 5 másodpercre rá a két nagy IC-t és a két kvarc-t már nem bírom fogni. Fél percre rá már szinte odaég a kezem ha megérintem.
Aggódom, hogy nem fognak-e leégni.
Normális ez így, hogy nincs rajta egy kis mini hűtőborda gyárilag se semmi, és ennyire forró?

IMG_4652.jpg

(#) storm válasza rolandi350 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Az hogy nem bírod megfogni, az olyan 50 max 60 fokot jelent. Működtesd 1 óráig, aztán húzd ki, cseppents rá egy nagyon kis vizet. Ha elkezd forrni akkor valami nemjó.
(#) rolandi350 válasza storm hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

50-60 fok között van a CPU-m és azt megbírom fogni.
Ez akkor minimum 80-90 fok lehet kifogom próbálni.
(#) ujfalusi válasza radocroli hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

A primer kb 700mA terhelés nélkül. Egyenirányítva a pufferen 20V. 10 amperhez legegyszerűbb letekerni.
(#) Mybuster válasza storm hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

oks Annyit mondj még nekem hogy kb mennyi áramot enne mert bolti villogó szett amibe 8 led van az 30mA eszik!? Bővebben: Link
(#) Samus1989 válasza Samus1989 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Idézet:
„A problémám, hogy step up convertert találtam, de nekem csökkenteni kellene a feszültséget, nem emelni...tehát kérném a segítséged...minél egyszerűbb legyen. Addig eljutottam, hogy megcsapolom a biztosítéktáblát, beiktatok egy új biztosítékot, így meglesz a +12 (körüli érték). Egy olyan kapcsolás kellene, ami ezt lecsökkenti 4.5V-ra, emellett kellene még egy kimenet, ami rákapcsolt feszültség (szintén 12V) esetén lead még 4.5V-ot, ezzel megoldva a világítás kérdése, ami bekapcsol, ha ráadom a gyújtást...eme igényeim még kivitelezhetőek egyszerűen? Lévén nem vagyok szaki...

Tehát még mindig itt vagyok elakadva. Ha valaki nagyon ráér, legyen kedves egy nagyon egyszerű kapcsolás rajzát linkelni, hálás lennék érte.
(#) qvasz2 válasza storm hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Csak utána ki is dobhatja. Melyik forró dolog szereti, ha hirtelen lehűtik szerinted?
Az ilyen okosságoktól jönnek fel a bga forrasztások.
(#) qvasz2 válasza Samus1989 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Ezzel mi a baj?
Bővebben: Link
Az adatlapján van minta, hogyan kell használni.
(#) yoman917 hozzászólása Jún 14, 2011 /

Sziasztok
Akksitöltő kimeneti feszültségére szeretnék rakni egyenirányító diódát, hogy visszafelé ne tudjon folyni az áram. Itthon csak kapcsoló diódát találtam. Belerakhatom azt is?
(#) proli007 válasza Samus1989 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Hello!
Az ajánlott LM2574 megfelelő a célodra, bár az óra áramfelvételéről nem mondtál semmit. A kapcsolási rajz az adatlapján van.
De két fokozatot a világítás miatt nem érdemes készíteni. Bőven megteszi két tranyó is, ami ha a gyújtást ráadod, bekapcsolja a világítást, de ugyan arról a 5V tápfeszültségről, amit a konverter készít. (Ha a világítás és az óra áramfelvétele nem nagyobb 500mA-nél.)
Az LM2574-ADJ változattal elkészíthető, a 4,5V is, de gyanítom az óra 5V-ról is szépen elballag.
üdv! proli007
(#) Samus1989 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Tudtam, hogy hiába nézem át, akkor is átsiklok a jó válasz felett, köszi. Ezt viszont ki kellene egészíteni azzal, hogyha ráadom a gyújtást, akkor egy másik szálon is jelenjen meg 4.5V, egészen addig, amíg a gyújtás aktív, ez üzemeltetné a home-made háttérvilágítást.

500mAh szerintem bőven elég neki, három ceruzaelemről megy, de szerintem a világítás miatt kell neki ennyi. Nagyon jó, hogy mindenhol világít, csak a kijelző nem...van rajta adapterbemenet, de csak annyi van felé írva, hogy DC 4.5V...
(#) proli007 válasza yoman917 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Hello!
Ez csak annak a függvénye, hogy az dióda és a töltőáram, beszélő viszonyban vannak-e egymással.
De kapcsoló dióda alatt, kicsit más eszközt szoktunk érteni, de gyanítom gyors kapcslóüzemű diódára gondoltál. Valamint a "visszafelé ne tudjon folyni az áram" alatt, arra gondoltál, hogy ha kimarad a töltő tápfeszültsége. Nem arra, hogy fordítva teszed a töltőre az aksit. Mert attól egy soros dióda nem véd meg.
üdv! proli007
(#) Samus1989 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Nagy valószínűséggel tökéletes lesz az 5 V is, kapcsolást megtaláltam, már csak az általad említett világításkapcsolásra lennék kíváncsi. A világítást pár SMD LED képében képzeltem el, amik fényét valahogy a kijelzőre juttatom (akár vékony plexit rakok elé, és azt világítom meg, vagy ha szerencsém van, hátulról is meg tudom világítani.
Fel tudnád vázolni, mire is lenne szükségem ehhez?
(#) yoman917 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Igen arra gondoltam, hogyha kihúzom az akksitöltőt a tápból, akkor az akksitól visszafelé ne menjen áram a berendezésbe. Megoldható lenne a BY299 diódával?
Üdv,
yoman
(#) proli007 válasza Samus1989 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Hello!
Ez igen egyszerű. Természetesen bármely PNP és NPN tranyó jó hozzá, ha a megfelelő Led áramot képes átvinni. Valamint az Re előtét ellenállást neked kell megválasztani a Led-ek árama és feszültsége szerint.

De ha kizárólag akkor szeretnéd a világítst bekapcsolni, mikor gyújtás is van, akkor lehet az egész áramkör felesleges, hiszen a Led-eket sorba kötve és egy előtét ellenállással ellátva, közvetlenül is üzemelhetnek a gyújtás feszültségéről. (Max egy 12V-os zénerdiódát érdemes párhuzamosan tenni a Led-ekel, hogy a gyújtótrafó, nehogy "agyon rúgja őket" mikor leveszed a gyújtást.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza yoman917 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Hello!
Őszintén szólva, nem szeretem ha visszakérdeznek. Mert a választom "Ez csak annak a függvénye, hogy az dióda és a töltőáram, beszélő viszonyban vannak-e egymással." ez volt.. Ha a töltőáram nem haladja meg a 2A-áramot (amit a dióda tud) akkor működni fog. De a töltőáramot most sem írtad meg, tehát válaszolni sem tudnák..
üdv! proli007
(#) Gardas hozzászólása Jún 14, 2011 /

Én még teljesen új vagyok Gyakorolni szeretném a NyÁK készítést de nem tudom hogy kezdjem el. Szerintetek mik azok a dolgok amikre feltétlenül szükségem lesz?
(#) janikukac válasza Gardas hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Amire feltétlenül szükséged lesz az a NYÁK készítés c. topik
amit a keresővel ügyesen ki tudod keresni, vagy bal oldal fenn is megtalálod !
(#) freechat hozzászólása Jún 14, 2011 /

A fejhallgató kimeneten lehet tudni mekkora a maximum és minimum feszültség és áramerősség? Van erre valami szabvány amit követnek a gyártók?
Pl a mostani mobil telefonok, szgépek, CD lejátszók stb.. esetében?
(#) storm válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Nem azt mondtam, hogy öntse le 1 kancsó vízzel, csak nagyon minimális menyiségre utaltam. Amelyik annyitól tökremegy azmeg selejt... A bga forrasztás pedig a nagy hőmérséklettől is károsodhat ahogy szokott is elég gyakran az xbox 360-oknál.
(#) szuper-t válasza storm hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

BGA felületre ültetett alkatrészek 90'C fokig garanciásak, ha nincs benne semmi akkor fel kell hűtő bordázni nyomni hozzá egy ventit. Ez a vízzel csepegtetős hőmérséklet ellenőrzésnél nagyobb veszélyes Semmi probléma, hogy a víz párolgáskor hőt von el és a felületen hirtelen hőkülönbség jön létre ami képes eldeformálni szinte akármit és fel is tépheti a BGA-t.

Ha van hely a készülékben akkor régebbi videokártyáról leapplikált (fx5200) ventis hűtést érdemes rápakolni és a 12v-os ventijét 6-9v al megtáplálni.
(#) Mybuster válasza freechat hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Hello!

Nem vagyok nagyon benne de aszt tudom hogy pár Mili volt körül van a feszültsége az áramerősségét nem tudom biztos nagyon kicsi lehet Vagy nézz körül a Googleben
(#) freechat válasza Mybuster hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

A google-ben már körülnéztem, de nem tekintem megbízható forrásnak mivel írnak ezt is meg azt is.
Ezért szerettem volna megkérdezni itt is tapasztalt emberektől.
Következő: »»   1366 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem