Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
De mondjuk ráköthetnéd a motorra is és akkor csak akkor világítana, ha a motor is megy. Vagy SMD alkatrészekből tehetsz rá villogtató elektronikát.
PIC mikrokontroller programozásához, illetve a működtetéséhez lehet használni 9v-os elemet?
Ezt tápegységgel szokás megoldani? Elég drágák, ahogy néztem. Mivel szokás megoldani ezt az +5v Vpp-t?
Sziasztok!
Ha egy kapcsolásban két nyáktrafót használok teljesen más áramkörök ellátására akkor a GND-ket összeköthetem igaz? Tehát van két trafó külön-külön egyenirányítás, puffer, 7812. A GND-ket közösítem, a 12V pedig két külön áramkörre megy. Ez a plusz trafó nem megy mindig, csak amikor a rákötött áramkörre szükség van.
Igen köszi pl NE555 szépen meg lehetne csinálni Köszönöm!!!
Hali!
A transzformátor primerje 230 V, a szekunder 14V, váltó fesz. Kérdés , ha a szekunderen mondjuk 10 A szeretnék akkor primeren mennyi amper lesz? U*I vagyis kb 2A ? Továbbá ha egyenirányitom a 14 voltot akkor kb 18 at kapok, az meg sok...hogy tudnám megoldani hogy a szekunderen 9-10 V értéket kapjak, azon kívül hogy letekercselek a szekunderből. Nem lehetne csökkenteni a primer feszt. úgy hogy a 10A azért meglegyen?? kösz
Hali.
Van nekem egy ilyen DVB-t vevőm. Mennyire szabad egy ilyennek melegedni? Mert eléggé forró 20 perces filmezés után is a külső tok. Levettem a külső tokot és úgy bekapcsoltam kb 5 másodpercre rá a két nagy IC-t és a két kvarc-t már nem bírom fogni. Fél percre rá már szinte odaég a kezem ha megérintem. Aggódom, hogy nem fognak-e leégni. Normális ez így, hogy nincs rajta egy kis mini hűtőborda gyárilag se semmi, és ennyire forró?
Az hogy nem bírod megfogni, az olyan 50 max 60 fokot jelent. Működtesd 1 óráig, aztán húzd ki, cseppents rá egy nagyon kis vizet. Ha elkezd forrni akkor valami nemjó.
50-60 fok között van a CPU-m és azt megbírom fogni.
Ez akkor minimum 80-90 fok lehet kifogom próbálni.
A primer kb 700mA terhelés nélkül. Egyenirányítva a pufferen 20V. 10 amperhez legegyszerűbb letekerni.
oks Annyit mondj még nekem hogy kb mennyi áramot enne mert bolti villogó szett amibe 8 led van az 30mA eszik!? Bővebben: Link
Idézet: „A problémám, hogy step up convertert találtam, de nekem csökkenteni kellene a feszültséget, nem emelni...tehát kérném a segítséged...minél egyszerűbb legyen. Addig eljutottam, hogy megcsapolom a biztosítéktáblát, beiktatok egy új biztosítékot, így meglesz a +12 (körüli érték). Egy olyan kapcsolás kellene, ami ezt lecsökkenti 4.5V-ra, emellett kellene még egy kimenet, ami rákapcsolt feszültség (szintén 12V) esetén lead még 4.5V-ot, ezzel megoldva a világítás kérdése, ami bekapcsol, ha ráadom a gyújtást...eme igényeim még kivitelezhetőek egyszerűen? Lévén nem vagyok szaki... ” Tehát még mindig itt vagyok elakadva. Ha valaki nagyon ráér, legyen kedves egy nagyon egyszerű kapcsolás rajzát linkelni, hálás lennék érte.
Csak utána ki is dobhatja. Melyik forró dolog szereti, ha hirtelen lehűtik szerinted?
Az ilyen okosságoktól jönnek fel a bga forrasztások.
Sziasztok
Akksitöltő kimeneti feszültségére szeretnék rakni egyenirányító diódát, hogy visszafelé ne tudjon folyni az áram. Itthon csak kapcsoló diódát találtam. Belerakhatom azt is?
Hello!
Az ajánlott LM2574 megfelelő a célodra, bár az óra áramfelvételéről nem mondtál semmit. A kapcsolási rajz az adatlapján van. De két fokozatot a világítás miatt nem érdemes készíteni. Bőven megteszi két tranyó is, ami ha a gyújtást ráadod, bekapcsolja a világítást, de ugyan arról a 5V tápfeszültségről, amit a konverter készít. (Ha a világítás és az óra áramfelvétele nem nagyobb 500mA-nél.) Az LM2574-ADJ változattal elkészíthető, a 4,5V is, de gyanítom az óra 5V-ról is szépen elballag. üdv! proli007
Tudtam, hogy hiába nézem át, akkor is átsiklok a jó válasz felett, köszi. Ezt viszont ki kellene egészíteni azzal, hogyha ráadom a gyújtást, akkor egy másik szálon is jelenjen meg 4.5V, egészen addig, amíg a gyújtás aktív, ez üzemeltetné a home-made háttérvilágítást.
500mAh szerintem bőven elég neki, három ceruzaelemről megy, de szerintem a világítás miatt kell neki ennyi. Nagyon jó, hogy mindenhol világít, csak a kijelző nem...van rajta adapterbemenet, de csak annyi van felé írva, hogy DC 4.5V...
Hello!
Ez csak annak a függvénye, hogy az dióda és a töltőáram, beszélő viszonyban vannak-e egymással. De kapcsoló dióda alatt, kicsit más eszközt szoktunk érteni, de gyanítom gyors kapcslóüzemű diódára gondoltál. Valamint a "visszafelé ne tudjon folyni az áram" alatt, arra gondoltál, hogy ha kimarad a töltő tápfeszültsége. Nem arra, hogy fordítva teszed a töltőre az aksit. Mert attól egy soros dióda nem véd meg. üdv! proli007
Nagy valószínűséggel tökéletes lesz az 5 V is, kapcsolást megtaláltam, már csak az általad említett világításkapcsolásra lennék kíváncsi. A világítást pár SMD LED képében képzeltem el, amik fényét valahogy a kijelzőre juttatom (akár vékony plexit rakok elé, és azt világítom meg, vagy ha szerencsém van, hátulról is meg tudom világítani.
Fel tudnád vázolni, mire is lenne szükségem ehhez?
Igen arra gondoltam, hogyha kihúzom az akksitöltőt a tápból, akkor az akksitól visszafelé ne menjen áram a berendezésbe. Megoldható lenne a BY299 diódával?
Üdv, yoman
Hello!
Ez igen egyszerű. Természetesen bármely PNP és NPN tranyó jó hozzá, ha a megfelelő Led áramot képes átvinni. Valamint az Re előtét ellenállást neked kell megválasztani a Led-ek árama és feszültsége szerint. De ha kizárólag akkor szeretnéd a világítst bekapcsolni, mikor gyújtás is van, akkor lehet az egész áramkör felesleges, hiszen a Led-eket sorba kötve és egy előtét ellenállással ellátva, közvetlenül is üzemelhetnek a gyújtás feszültségéről. (Max egy 12V-os zénerdiódát érdemes párhuzamosan tenni a Led-ekel, hogy a gyújtótrafó, nehogy "agyon rúgja őket" mikor leveszed a gyújtást. üdv! proli007
Hello!
Őszintén szólva, nem szeretem ha visszakérdeznek. Mert a választom "Ez csak annak a függvénye, hogy az dióda és a töltőáram, beszélő viszonyban vannak-e egymással." ez volt.. Ha a töltőáram nem haladja meg a 2A-áramot (amit a dióda tud) akkor működni fog. De a töltőáramot most sem írtad meg, tehát válaszolni sem tudnák.. üdv! proli007
Én még teljesen új vagyok Gyakorolni szeretném a NyÁK készítést de nem tudom hogy kezdjem el. Szerintetek mik azok a dolgok amikre feltétlenül szükségem lesz?
Amire feltétlenül szükséged lesz az a NYÁK készítés c. topik
amit a keresővel ügyesen ki tudod keresni, vagy bal oldal fenn is megtalálod !
A fejhallgató kimeneten lehet tudni mekkora a maximum és minimum feszültség és áramerősség? Van erre valami szabvány amit követnek a gyártók?
Pl a mostani mobil telefonok, szgépek, CD lejátszók stb.. esetében?
Nem azt mondtam, hogy öntse le 1 kancsó vízzel, csak nagyon minimális menyiségre utaltam. Amelyik annyitól tökremegy azmeg selejt... A bga forrasztás pedig a nagy hőmérséklettől is károsodhat ahogy szokott is elég gyakran az xbox 360-oknál.
BGA felületre ültetett alkatrészek 90'C fokig garanciásak, ha nincs benne semmi akkor fel kell hűtő bordázni nyomni hozzá egy ventit. Ez a vízzel csepegtetős hőmérséklet ellenőrzésnél nagyobb veszélyes Semmi probléma, hogy a víz párolgáskor hőt von el és a felületen hirtelen hőkülönbség jön létre ami képes eldeformálni szinte akármit és fel is tépheti a BGA-t.
Ha van hely a készülékben akkor régebbi videokártyáról leapplikált (fx5200) ventis hűtést érdemes rápakolni és a 12v-os ventijét 6-9v al megtáplálni.
Hello!
Nem vagyok nagyon benne de aszt tudom hogy pár Mili volt körül van a feszültsége az áramerősségét nem tudom biztos nagyon kicsi lehet Vagy nézz körül a Googleben
A google-ben már körülnéztem, de nem tekintem megbízható forrásnak mivel írnak ezt is meg azt is.
Ezért szerettem volna megkérdezni itt is tapasztalt emberektől. |
Bejelentkezés
Hirdetés |