Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1373 / 3998
(#) robotmind hozzászólása Jún 22, 2011 /

Sziasztok! lenne két nagyon amatőr kérdésem, egy rendszer elemmel való tápellátásával kapcsolatban.

3.6 V-os elemet LDO feszültségszabályozóra kötök. A teljes rendszer erről a 2.5V-os kimenetről működik, semmi nincsen közvetlenül az elemre kötve.
Ha kicserélem a 3.6V-os elemet egy 3.0V-os, de azonos kapacitású elemre (2000 mAh mindkettő), akkor a rendszer uptime ( = elem lemerülési időtartam) hogyan változik?
második szituáció: 2 x 3.0V elem; a rendszer két részből áll: mikrokontroller (mindig bekapcsolva, 2.5V-ról megy), szenzorok (ritkán használva, 5V)

Szerintetek itt az A vagy B verzióban bírná tovább a "fő"elem (BAT2 illetve BAT4) ?

előre is kösz a segítséget
(#) Patesz24 válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Hello,az lehet,hogy van benne izzóvédő áramkör de ha előre teszek egy kapcsolót nem értem,hogy miért világít jobban hátul az izzó.
(#) Bukall hozzászólása Jún 22, 2011 /

Sziasztok!
Azt szeretném tőletek kérdezni, hogy a mellékelve található labortáp kapcsolásban a T2 tranzisztor mennyivel melegedik kevésbé, mint a T3. A T3 most füstölt el nekem, mivel kis bordán volt. Arra szeretnék következtetni, hogy a mostanihoz képest, mekkora méretű hűtőre lenne szükségük.
Köszi!
Üdv!

tap.gif

(#) Balaa16 hozzászólása Jún 22, 2011 /

Üdv Mindenkinek!
A napokban kezdtem el építeni egy keverőpultot 3 bemenettel. Már majdnem kész, csak a dizájnon töröm a fejem. Arra gondoltam, hogy raknék egy-egy LED-et a bemeneti RCA csatlakazók alá, amik akkor világítanak, ha van bemeneti jel. Ezt mivel tudnám megvalósítani?
Köszönöm a segítséget: Balázs
(#) Bukall válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Értem, köszi!
(#) Bukall válasza Bukall hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

A 2N3055 200 fokot bír?
Akkor tényleg meleg lehetett a borda, ha elégett
(#) puli122 hozzászólása Jún 22, 2011 /

Sziasztok!

Most ötletért fordulok hozzátok!
A cél az elektronika népszerűsítése, kis sikerélmény szerzése laikusok számára. Olyan egyszerű kapcsolásokat keresek, amik valamennyire látványosak, mégis pár alkatrésszel összeforraszthatóak ( előre gyártott panelre ).
Gondolok itt az 1 ledes villogótól egész a drawdio-ig.
Ha valakinek van ötlete, ossza meg ha kérhetem.

Köszi előre is
(#) janikukac válasza puli122 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Én a 2 ledes astabilt ajánlom. Én havernak panelt is gyártottam rá, és elkészítettük, + kapott 5-öst technikából érte, ami kellet neki az év végi osztályzatért.
(#) puli122 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Igen, ilyenre gondolok, csak nincs sok ötletem, pedig kéne még pár, és a villogáson kívül is jó lenne valami, de nem vagyok elég kreatív.
(#) janikukac válasza puli122 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Akkor építtes TDA2003-as erősítőt, nagyon kevés alkatrész kel, vagy LM3915-el VU-t. Oda is 10 LED, 1IC, 1 ellenállás, 1 poti meg egy kondi kell.
(#) kistotti01 válasza Bukall hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Hello!
Gondolom azt a 200 Celsius fokot a katalógusból nézted ki. Tj-vel jelölték. Akkora hőmérsékletet a tranzisztor "belseje" visel el. A külső TO3 tok ennél alacsonyabb hőfokra melegedhet. A külső tok kb. 120 fokot még elvisel, de az már a felső határ környéke. Ilyenkor a tranzisztor belseje már közel járhet a felső határához. Tehát a lényeg, a tranzisztorokat mindig becsülettel kell hűtteni.
(#) kistotti01 válasza puli122 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Hello.
Pár kapcsolás az oldalról. Ping-pong villogó Egyszerű 1 LED-es villogó http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/rendorsegi_villogo_attin...t.html Nézz szét itt az oldalon a kapcsolások között. Van rengeteg egyszerű kapcsolás, biztos találsz megfelelőt.
(#) vilmosd válasza puli122 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

A konyvespolcomon talalsz 1-2 regebbi panelos konyvet kezdo elektromos zseniknek.
(#) puli122 válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Köszi mindkettőtöknek, ilyeneket kéne összeszednem.
(#) wtc hozzászólása Jún 22, 2011 /

Sziasztok!
Nagyon kezdő kérdést szeretnék feltenni nektek, van egy ilyen erősítőm, és venniakarok hozzá 2 db hangdobozt, mivel stereo az erősítő. a kérdésem hogy a 2 féle hangdoboz közül melyik szólna jobban mennyivel:
Első: 4 ohm 200/500W (sinus/zenei) 95dB hangnyomás.
második: 8 ohm 150/400W (sinus/zenei) 95 dB hangnyomás.
Gondolom hogy 4 ohm os jobban szólna, de lehet csak a másikat tudom megvenni, ezért kérném segítségeteket abban hogy mennyivel lenne rosszabb a 8 ohm os
köszönöm előre is!
(#) ujfalusi válasza wtc hozzászólására (») Jún 22, 2011 / 1

Az hogy hogy szól a hangszóró az impedanciának semmi köze. Az erősítő teljesítményét befolyásolja ha nem illeszkedik a hangszóró.
(#) wtc válasza ujfalusi hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Szia!ű
Köszi a válaszod, most kicsit számoltam, tehát adott az erősítő ami :
4 ohm = 120W
8 ohm = 80 W
és a hangszórók egyik 4 másik 8 ohm, és mindkettőnek 95 dB a hangnyomása.
és az aszt jelenti hogy 1W/1m=95 db, és a teljesítmény hatványozásával ugye mindig 3 dB-vel nő, és most azt számoltam ki hogy a hangdobozok hangnyomása az erősítő teljes kivezérlése esetén:
4 ohm osnak= 115,810 dB
8 ohm osnak =114,875 dB
De ha durván számolunk akkor is olyan 2 db eltérés lehet, az a kérdésem hogy most ezt jól számoltam vagy nagy baromságot csináltam?
Tehát ez alapján mindegy lenne melyik fajta hangdobozt veszem meg ugye?
köszi újra!
(#) ujfalusi válasza wtc hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Nem tudom mit számolgatsz. Az általad megadott erősítöre oda van irva 4Ohm 120W 8Ohm -80W.
Ez a különbség.

8 Ohm-on kisebb az erősítőd teljesitménye.

Igen azt értem hogy kisebb a teljesítmény, de ara vagyok kíváncsi, hogy ez a külömbség mennyit számít a hengerőn, ha jól számoltam, majdnem ugyanolyan hangnyomással szól mindkét hangdoboz. Amúgy ennek a cikknek alapján számoltam.
Tehát azt mondja meg nekem veleki légyszives hogy mennyivel járnék rosszabbul ha a 8 ohm osat venném
köszönöm!

Annyival hogy 120W - helyett 80W-ot ad le az erősítőd.

A cikkben leírtak alapján számolsz akkor konkrétan szinte teljesen ugyanazt a hangerőt érjük el mindkét hangdobozzal, egyikkel 114, másikkal 115 dB olvasd el a cikket! De valaki mondja már majd meg hogy jól számoltam-e az előbb.
Köszi szépen!
(#) bdani hozzászólása Jún 22, 2011 /

Sziasztok!

szeretnék csinálni, egy 2 helyről vezérelhető 1 fogyasztós (refi) kapcsolást.. A "probléma" az vele, hogy a 2 kapcsoló kb ~80méter távolságra van 1mástól, meg nem akarok 230-at vinni a kapu közelébe... (így a sima párhuzamos kapcsolás, legalábbis erősárammal kizárt...)

Úgy szeretném megcsinálni, hogy gyenge árammal vezérelnék 1 mágneskapcsolót, ami impulzusra (kapcsoló megnyomásra) kapcsol, majd a következő impulzusra oldalana.. Hogyan tudnám ezt kivitelezni?

Udv.: bdani
(#) BEMcorp válasza bdani hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Hali!

Skory weblapján van egy pont neked való áramkör: Bővebben: Link
Görgess lefele, és ott lesz, két relével van megoldva a problémád (szinte szóról szóra ugyan ilyen gondokat sorolt fel az áramkör tervezésénél).
(#) attti09 hozzászólása Jún 23, 2011 /

Üdv ! Sajnos nem értem a csillag-delta kapcsolás működési elvét és annak megoldását ! Első éves vagyok az egyetemen és szeretném ha kezdő szinten magyaráznátok el ! Válaszaitokat előre is köszönöm !
Üdv Attila
(#) kadarist válasza attti09 hozzászólására (») Jún 23, 2011 / 1

Szia!
Egy egyetemistának való összefoglaló: Bővebben: Link
(#) blackdog hozzászólása Jún 23, 2011 /

Sziasztok!

555-el készítek egy olyan időzítőt ami kb. 10 percig van magas szinten majd kb. percig alacsony szinten.
A segédprogram alapján.
R1=9M
R2=900k
C=100 uF

Ebben az esetben a frekvencia 0,0013 Hz. Ez nem fog gondot okozni? Valahogy az 555-nél nem bírom megérteni, hogy tudok időt állítani, de valahogy nincs kapcsolatban a frekvenciával. Van nem értem.
A fenti érték nem akkor lenne jó, ha a frekvencia 1 Hz lenne?
(#) john94 válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Hello!
Köszi szépen,hogy feltöltötted a "könyveket"!
Elkezdtem olvasgatni és sok számomra hasznos dolgot találtam benne,így legalább nem kell mindent megkérdeznem.
(#) Patesz24 hozzászólása Jún 23, 2011 /

Hello,2*15w os 12voltos izzót mekkora ellenállással lehet kiváltani?Köszi
(#) Kovidivi válasza wtc hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Az erősítőd akkor van a legjobban kihajtva, ha 4ohmon van terhelve. Ha két azonos ládát kötsz rá, de az egyik 8ohmos, akkor 3dB-lel kisebb hangnyomásra lesz képes, ugyanarról az erősítőről, mint a 4ohmos. Kivételek vannak, pl A osztályú erősítőnél, de ebbe ne menjünk bele. Összegezve: Ha az erősítőd 4ohmon adja le a legnagyobb teljesítményét, akkor 4ohmos hangszórót keress hozzá. Vagy ha nem érdekel a max.teljesítmény, akkor teljesen mindegy, hogy milyen ládát veszel. Egyébként a 95dB szerintem csak papíron annyi, ne ebből indulj ki.
Következő: »»   1373 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem