Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1447 / 3996
(#) Tarbur válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Köszönöm! (Közben találtam is rá topicot, bocsánat.)
(#) Mybuster hozzászólása Szept 14, 2011 /

sziasztok!

Érdekelne hogyan tudok legegyszerűben egy laptop hankimenetét felerősíteni mert VU méterhez meg ütemre villogó lednél is annyira alacsony a hangkimenet hogy kivezérlésjelzőnél fel se megy a skála! Tudtok nekem valami jel erősítőt amivel felerősítem a jack dugó hangkimenetét?
(#) pucuka válasza Mybuster hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Gondolom, egy erősítővel. Van jónéhány erősítős topik, körülnézhetnél. De hogy mekkorát kell erősíteni, azt neked kell tudnod. A hangkártya vonalkimenete 500 - 800 mV -os. A kivezérlésmérőd érzékenységét neked kell tudnod.
(#) djszega hozzászólása Szept 14, 2011 /

Sziasztok! Most jutottam el odáig,hogy beiratkozzam villamos műszerész képzésre,vagyis most határoztam el véglegesen,hogy ezt szeretném tanulni,ezzel foglalkozni!

Na már most a segítség abban kellene,hogy milyen alap dolgokat vegyek,gondolok itt multimétertől kezdve az ónszippantón keresztül a pákáig mindenre.Kapcsolások építésével,erősítők hibafeltárásával szeretnék foglalkozni elsőkörben.

Milyen műszereket ajánlotok,vagy hogy ezeket az eszközöket hol a legcélszerűbb/legkedvezőbb megvenni?

Köszönöm a segítséget mindenkinek előre is,és próbáljatok velem türelmese lenni! Üdv.
(#) qvasz2 válasza djszega hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

A legnagyobb kiadás, amit ráadásul hosszú távra veszel, az oszcilloszkóp. De e nélkül semmire se mész.
Pákából én biztosan nem vennék több tízezerért állomást, inkább kerítenék egy használt kattogós wellert (vakerán 8-10 ezer), pákatartót szivaccsal, trafót szintén lehet hozzá olcsón venni.
Multiméterből is elsőre egy 3-4 ezreset, aztán később látod majd, hogy másodiknak milyen lenne jó.
Kell majd egy vékony csípőfogó, egy jó csipesz, ónszippantó, ónszívó szalag.
Szükséged lesz egy jelforrásra, elsőnek építeni kell egy egyszerűt: elég, ha csak szinusz 1 kHz-et tud, semmi mást, később majd egy sokrétűbbet, négyszög jel, állítható freki, stb.
És majdnem kimaradt: építeni kell egy stabil labortápot (van külön topikja)
(#) djszega válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

köszönöm,annyit kérdeznék,hogy eslő nekifutásra,egy 400W os számgéptáp nem felelne meg a célomnak?

Találtam egy ilyen stette,ez megfelelne nekem szerintem elsőre! http://www.hestore.hu/prod_10028564.html

Vélemény? Ha a táp nem stimmel,akkor találok valamiben ilyesmit?vagy megépítése menyibe kerül egy ilyen tápnak?
(#) pleso válasza djszega hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Üdv!
meg szükséged lesz egy ilyenre is.Bővebben: Link
(#) djszega válasza pleso hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

üdv.először nem értettem miért kellene ez nekem,nem akarok fogat fúrni,viszont aztán beugrott,hogy nyákot azt igen Köszi
(#) qvasz2 válasza djszega hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Én biztosan nem venném meg. Talán a csípőfogó az egyetlen használható az egészből. Az a páka semmiképp nem jó.
A pc táp önmagában nem sok mindenre jó. Építs normális labortápot, ahol beállítható a feszültség és az áramkorlát IS !!
(#) SzervízMacska válasza djszega hozzászólására (») Szept 14, 2011 / 1

Szia. Első kérdésem az írásod alapján: hány éves vagy Királyfi? Mert amit linkeltél, az remek ajándék 8-10 éves gyermekeknek, mondjuk névnapra. Az írásod "kimunkáltsága" alapján stimmel... Képzésre, még iskolába hordani is ennél komolyabb szerszámokat szoktak - szerintem.

Ami elkerülhetetlen, egy multiméter, itt "cégen belül" is kaphatóak közül, úgy ötezer forint környékén szinte bármelyik megfelel, azt nem kár agyonvágni, de annyira jó, hogy nem vezet meg, amíg tönkre nem teszed. A szkópra azt mondanám, ha lesz lehetőséged, először a kincstárin tanuld meg a kezelését az oskolában, ha az alapfunkciók már mennek, utána törd csak a fejed sajáton.

Kéziszerszámok terén kerüld a barkácsáruházak csicsás készleteit, mindig jó minőségű, egyedi szerszámokat végy! Mindig, amire szükség van. Ami univerzális, az semmire sem jó. Mindenképpen szükség van néhány fogóra, egy megfelelő oldalcsípő és egy rádiós (kúpos) fogó minden műszerész alapszerszáma. Érdemes olyan helyen vásárolni, ahol nagy a választék, kipróbálni, kézbe venni több szerszámot, hogy kézre álljon. Ezeken nem szabad spórolni. Csavarhúzókból szintén kézre álló, csúszásmentes nyéllel ellátott darabokat, lapos és kereszt (PH) pengével.

Páka terén a belépő szint a Weller TCP, illetve a Solomon (SL10,20,30) állomások, ízléstől és pénztárcától függően. Ugyanis az elektronikai alkatrészek hőtűrő képessége véges. Hegytisztításhoz eredeti tengeri szivacs, vízzel nedvesítve - nem beáztatva. Ónszívó pumpa, szalag, ezek szinte egy kaptafára mennek.

A labortáp lényege, a széles tartományban állítható feszültség és az állítható áramkorlát, mi jól jön élesztéskor, javításkor egyaránt. Ezért nem csereszabatos egy PC táppal, légyen az bárhányszáz Wattos is...

Üdv.: Macsek
(#) misi93 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Ez itt mind szép és jó, de rengeteg pénzbe kerül amit itt leírtál kb 1-2 éve foglalkozok "még csak" elektronikával komolyabban és eddig semmi márkás cuccom nincs és nem is érdekel még a márka, a forrasztópákám solomon hozzá építettem áramkört, multim 1500-ért vettem, és a teszkóban vettem 2 évvel ezelőtt egy 300 Ft-s oldalcsípőt és azóta használom. A márkát meg kell fizetni.

Szerk.: De ha valakinek sok pénze van annak természetesen a márkásakat "kell" venni. ( A közeljövőben szeretnék venni egy Maxwell multit és pár márkásabb fogót is
(#) netnet.hu válasza proli007 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Köszönöm, válaszod nagyon pontos és kimerítő!

Azért vettem ezt a műszert, mert (többek között) a PIC-es projektem üzemi hőmérsékletét mérem. Itt ugye +- 5 fok sokat jelenthet, mert nagyon nem mindegy, hogy +85 fokon áll le a tudomány, vagy +80-on. Mint látod, jelenleg alacsony hőtartományban dolgozom (eddig max. 80 fokot mértem) és abban én is egyetértek, hogy magasabb hőmérsékleteken (pl.: 180 fok a fritőzömnél) nem igazán számítana pár fok.

Mivel a Microchip-nek van nagyon pontos hőmérője és azt rá tudom rakni a PIC-emre, ezért a jövőben majd gyártok magamnak egy precíziós hőmérőt, mert mindenem megvan hozzá.

Attól függetlenül, minden amit leírtál a K típusú szondáról, az nagyon hasznos volt számomra és még egyszer köszönöm.
(#) SzervízMacska válasza misi93 hozzászólására (») Szept 14, 2011 /

Szia. Nem hiszem, hogy egy kisebb örökség ára lenne az a pár szerszám, amikről szó esett. A kérdező eredeti kérdéséből nekem az jött le, hogy hivatásszerűen szeretne ezzel a sporttal foglalkozni. Ezért bátorkodtam néhány alap szerszámból márkásat ajánlani. A szkópról viszont próbáltam lebeszélni, ha figyeltél. Ez magában többe kerülne, mint az összes többi, amikről írtam...
(#) yohnsee válasza pucuka hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Helló! Bocsi, ha feleslegesen szólok bele, nekem is volt szerencsém egy olyan laptophoz, aminek a kimenete alig érte el a 200mV-ot. Én is keverőre kötöttem mindig, de ott kevés ez a teljes kivezérléshez. Ajánlani én is azt tudom a kérdezőnek, hogy nézzen szét az előerősítős/erősítős topikokban, nem merek rá megesküdni, de talán én is itt a HE-n találtam olyan IC-vel épített kapcsolást, aminek elég volt az USB +5V-os tápja. De sajnos nem emlékszem az IC típusára, ugye mert a legtöbb műveleti erősítő nem indul el 5V-ról.
(#) yohnsee válasza djszega hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Először is: szeretnék gratulálni, hogy erre a szép szakmára adtad a fejed.
Másodszor, osztanám SzervízMacska véleményét, miszerint ha saját magadnak veszel eszközöket, és azokat szeretnéd hosszú távon megelégedettséggel használni, akkor érdemesebb kicsit tovább gyűjtögetni, és csak aztán beruházni. Én is elég sokáig gyűjtögettem, de meg is lett az eredménye: tudtam venni magamnak egy MX500-as Metcal állomást, az összes ki- és beforrasztó tartozékával együtt.
És azt kell mondjam, szerintem megérte. Sokkal kényelmesebb vele dolgozni, mint bármelyik eddigi állomásommal, pedig nyúztam már az öreg csehszlovák pisztolytól kezdve a Fahrenheiten át a kattogós Wellerig mindent. (JBC pákám még nem volt, egyszer azt is kipróbálnám). Multiméterből szerintem is kezdésnek elég egy jól megválasztott 4-5 ezer ft-os kategória (Maxwell, Uni-T) majd később, Te fogod látni, hogy egy multin mik azok a funkciók, amik neked kelleni fognak, és az alapján választasz majd. Szerszámokat is érdemes úgy összeválogatni, ahogy az előttem szóló kollega mondta, a lényeg, hogy ne a leggagyibb legyen és kézreálljon.
Hirtelen ennyi, ha bármi kérdésed van, szívesen segítünk (ha mondhatok ilyet a többiek nevében)
Üdv
(#) djszega hozzászólása Szept 15, 2011 /

Húh! Nagyon szépen köszönöm minden hozzá(m)szólónak a véleményét,tanácsait,körvonalazódott egy lista a fejemben,ez már megkönyebbülés.

Úgy lesz ahogy írtátok,a legvégére hagyom a szkópvásárlást,elsőre forráll.,fogók-csipeszek,a labortáp,ára miatt kicsit várat majd magára,mivel megépíteni nem tudom,anyagi keretem viszont sulis mivoltomból kifolyólag véges. Normális labortáp építése mennyibe kerül mostanság? 20-30 körül mozogtak a megfelelő fórumban olvasottak alapján!...

Mégegyszer kösz mindenkinek,ha gondom van jelzem
(#) edison14 válasza djszega hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Idézet:
„mivel megépíteni nem tudom”

Dehogynem. Sőt azzal tanulsz a legtöbbet. Megismerkedsz a méréssel és nyákkészítéssel is. Valamint egy csomó alkatrész működésével. Amikor a labortápomat készítettem én is egy csomó olyan dolgot tanultam meg amire később nagy szükségem lesz. Először rakj össze egy két villogót meg csipogót hogy megtanuld az alapokat és hogy bizonyos alkatrészek hogyan működnek utána jöhetnek a bonyolultabb kapcsolások. Tanulj meg jól forrasztani. Valamint lehet hogy nagy segítséget nyújtanának szimulációs programok is melyekben a kapcsolásaidat tesztelgethetnéd (pl. tina, proteus, multisim).
(#) szabo.gth hozzászólása Szept 15, 2011 /

Sziasztok!
Van egy bluetooth modulom, nevezetesen BTM-330. Kerestem hozzá adatlapot a neten, de csak azt találtam, ami a hestore-n is linkelve van, viszont abban semmi info nincs arról, hogy hogyan kell beállítani rajta a nevét, jelszót, meg a számadatokon és lábkiosztáson kívül igazából semmi nincs. Valaki, aki használt már ilyet, tudna ebben segíteni nekem?
Előre is köszönöm
Gábor
(#) sanykaraj hozzászólása Szept 15, 2011 /

Az a kérdésem hogy ha fogok egy erősítőt aminek a bemenő -jelét rákötöm 9 voltra a másikat meg a teflonra nem lesz baja telefonak mármint a negatív másik felét kötöm a telefonra
(#) kadarist válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Te érted a kérdésed? Olvasd el és fogalmazd át!
(#) sanykaraj válasza kadarist hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Adott egy telefon és egy erősítő az erősítő 9 voltról megy a telefonról jövő - rá van kötve a 9 volt- felére nem lesz baja a telefonnak?
(#) misi93 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Bocsi én az oszcira gondoltam mert az tényleg drága . Visszaolvastam és tényleg .
(#) kadarist válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Tehát a telefonon lejátszol egy zeneszámot és az erősítővel felerősíted ezt? Ebben az esetben nem lesz gond.
(#) neogeo2 válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Rájöttem, hogy nem nagyon értem a magyar nyelvet
(#) sanykaraj hozzászólása Szept 15, 2011 /

JA még az a kérdésem hogy hol lehet fm adó sugárzásához frekvencia használati jogot kérni és menyiért illetve a legális frekvenciákon (ingyen használható) mekkora legnagyobb teljesítményű ami még nem ütközik törvénybe
(#) ngexi válasza neogeo2 hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Ez valami pesti dialektus, ne aggódj, én sem értettem.
(#) qvasz2 válasza ngexi hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

[OFF]Ezt kikérem magamnak minden pesti sorstársam nevében. A poszt küldője egyszerűen szétszórt, és nem olvassa el, amit leír.
Ráadásul még csak nem is Pesti !
(#) elektro95 hozzászólása Szept 15, 2011 /

Hali olyan kérdésem van hogy tudnátok ajánlani valami szakirodalmat trafó készítés-ben és hogy Magyari Béla Rádióteknikusok zsebkönyve miről szól .
(#) minicooper hozzászólása Szept 15, 2011 /

Hali...mejöttem!!!
Figyu van egy kondim mársikerült feltöltenem egyenárammal,fel lehetne-e tölteni váltóárammal is?
(#) zolika60 válasza minicooper hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Nem.
Következő: »»   1447 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem