Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1448 / 3997
(#) B.I válasza minicooper hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Szia. Láttam már több helyen is kérdezősködtél, hogy ezt meg azt lehet-e, de nem vagy tisztában az alap dolgokkal. Kérlek az alábbi könyvet olvasgasd és hátha előrébb kerülsz az elektronikában. A könyvet Dvju readerrel lehet megynitni.
(#) minicooper válasza B.I hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Bevallom tényleg nem vagyok tisztában az alapokkal!!!
Kösz a könyvet...amúgy van DJVU wiewer-em.
(#) minicooper hozzászólása Szept 15, 2011 /

Mellesleg honnan lehet letülteni ilyen könyveket szeretem az ilyeneket!!! :yes:
(#) B.I válasza minicooper hozzászólására (») Szept 15, 2011 /

Ebben a témában nézz szét.
(#) chocob hozzászólása Szept 16, 2011 /

Üdv!
Avr segítségével szeretnék 3v motort PWN meghajtani.
Az 5v->3v megoldható feszültségosztóval vagy regulátort kellene inkább használnom?
(#) zolika60 válasza chocob hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Meghajthatod 5V-ról is.
(#) chocob válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Értem, köszönöm. Egyébként mi lenne a max. feszültség egy 3 voltos esetében amit még elbír?
(#) zolika60 válasza chocob hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Típus függő. Nézd meg az adatlapján. Rövid ideig 2-3 szoros feszültség sem okoz a legtöbb esetben problémát.
(#) chocob válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Rendben, köszönöm. Még egyet szeretnék kérdezni: elektrolit kondenzátorról nem tudom megállapítani a polaritást. Gondolom a hosszabb lába az anód, viszont rá van írva hogy "non polar". 1uF, nincs semmi típus/szám rajta ami alapján adatlapot kereshetnék.
(#) Action2K válasza sanykaraj hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Neked nem fogja megérni, hogy adóengedélyt kérj. Engedély nélkül, legálisan csak az FM transzmitterek használhatók. Azok bőven elegek arra, hogy a szobában a mobilodon hallgasd a gépen menő MP3-akat. Abban ne is gondolkozz, hogy a lakótelepen/utcában/faluban/városban... a haveroknak rádiózni fogsz.
Persze, ha más a szándékod vele, akkor írd le, keresünk rá más megoldást.
(#) Tarbur hozzászólása Szept 16, 2011 /

Sziasztok!
Szétkaptam egy régi digitális fényképezőt, A háttérvilágításnak van külön kábele, az tiszta sor, de az LCD panelt mennyire bonyolult arra rávenni, hogy pl csak pirosan, vagy csak kéken, zölden világítson? Vagyis hogy azt jelenítse meg?
(#) bbalazs_ válasza Tarbur hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Bonyolultan. A megfelelo szinek vezetekeit tapra kell huznod, a tobbi szinet foldre. A sor- es oszlopvezerlest meg kell hagyni. Altalaban igenyel egzotikus feszultsegeket is.

Szerintem egy RGB leddel jobban jarsz. Nagy fenyerejuek is vannak mar.
(#) Tarbur válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Ettől tartottam, köszönöm!
(#) SPORE hozzászólása Szept 16, 2011 /

Sziasztok! Itt így kell bekötni a tranzisztort? (2-es kép)

2.gif

1.gif

(#) proli007 válasza SPORE hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Hello!
Nem, pont fordítva, mert így a kollektor-emitter fel lesz cserélve.
üdv! proli007

BC182-top.png

(#) SPORE válasza proli007 hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Köszi!
(#) janikukac hozzászólása Szept 16, 2011 /

Hali ! BC212 helyett mit lehet még használni?
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

Bc327??
(#) rolitechno hozzászólása Szept 16, 2011 /

Heló! Autó aksiból csak 2 sorba kötött kondival lehet +/- feszültséget csinálni ? A baj hogy akkor +/-6V lesz és nekem 2x12V kéne. Lehet olyat ?
Köszi!
(#) speedbump hozzászólása Szept 16, 2011 /

Sziasztok,

azt olvastam, hogy ha egy 1:1-es tekercselésű central tapped (nem tudom mi a magyar megfelelője) transzformátor szekunderének középső (central tap) lábát földre kötöm, akkor a szekunder köri Vpp csak a fele lesz a primer kör Vpp-nek. Nem értem, hogy ennek mi a magyarazáta. Elmondaná valaki?
Illetve hogyan lehet (ha lehet) central tapped transzformátort csinálni két "sima" trafóból (ha a tekerecselési arány megegyezik)

Köszönöm!
(#) Tengler hozzászólása Szept 16, 2011 /

Sziasztok,

egy Sanyo JA 8300- as erősítőhöz keresek egy A IC901 STK4194 MKV panelt. Érdeklődve várok minden infót.

Köszi
(#) bbalazs_ válasza speedbump hozzászólására (») Szept 16, 2011 / 1

Magyarul kozepcsapolasu.
Mert a KOZEPcsapolas a szekunder KOZEPEROL jon, ezert eppen a fele a tekercsszam.
Sorba kell kotni ket sima trafot es ahol osszekototted oket, az lesz a kozepcsapolas helye.

De mivel a trafok valtoaramot transzformalnak, nem egeszen ertem a 'fold' kitetelt.
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 16, 2011 /

bocsi,
tekercsszam= menetszam
(#) kadarist válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 16, 2011 / 1

Váltóáramnál miért ne lehetne föld? Ez a "föld" lesz majd az egyenáramú föld (GND) egy szimmetrikus áramkörnél, tehát nincs értelme váltóáramú vagy egyenáramú földről beszélni.
(#) proli007 válasza speedbump hozzászólására (») Szept 16, 2011 / 1

Hello!
Jobb lett volna, ha beidézed amit olvastál, mert akkor számunkra is lehet érthetőbb a dolog és talán ugyan arra gondolunk mi is, mint amire a kérdés vonatkozik..
- Ha a trafó menetszám arány 1:1, akkor a primer és szekunder feszültség is azonos nagyságú. Egy trafónál a primer és szekunder feszültség arányát, a menetszámok aránya határozza meg. Vagy is Upr/Uszek=npr/nszek. (veszteségeket nem számolva)
- De ha ennél a trafónál a szekunder tekercs még középen meg is van csapolva, akkor a megcsapolási ponthoz képest a két tekercsvégen, csak a fele feszültség mérhető. Aminek természetesen az Upp (csúcstól csúcsig mért feszültsége is a fele, de a feszültség ellentétes fázisú lesz)
- Két trafóból, úgy képezhetsz középmegcsapolású trafót, hogy a szekundert párhuzamosan kötöd (hiszen mind kettőnek azonos primer feszültség kell), a két primert meg sorba. Ügyelve a menetirányra (fázishelyes összekötésre) De ha már két külön trafód van, lehet célszerűbb két egyenirányító hidat használni, és az egyenfeszültségeket kötni sorba. Ekkor az összekötési pont lesz a GND. Ehhez képest kapod a plusz és mínusz egyenfeszültséget.
üdv! proli007
(#) Stefan válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Idézet:
„Két trafóból, úgy képezhetsz középmegcsapolású trafót, hogy a szekundert párhuzamosan kötöd (hiszen mind kettőnek azonos primer feszültség kell), a két primert meg sorba.”

Véletlenül elírtad
Csak hogy nehogy felreértse bárki:
Primer : párhuzamosan
Szekunder : Sorba
(#) wadnari hozzászólása Szept 17, 2011 /

Sziasztok

Biztosan volt már olyan kérdés amit fel szeretnék tenni ezért elnézést kérek ,de nem találtam olyan leírást ami segítene.
Szóval találtam itthon egy 4,9 voltos egyenáramú 450mAes tápot amire szeretnék ledeket kötni. Mivel egy lednek (20-25?) mA kell ezért 20mAel számolva 22 ledet szeretnék rákötni erre a tápra hacsak nem lehetne többet.
A kérdés az ,hogy hogyan is kössem be?
nyílván sorosan szeretném ,hogy a lehető leg kevesebbet kelljen szenvedni ,de sajna az ellenállás méretével és a LED pontos típusával nem vagyok tisztában.

A bekötés kb így nézne ki: táp->ellenállás ?ohm ->led->led....->led

Szóval -lehet e több ledet 4.9v ra és 450mA ra kötni
-mekkora ellenállást kell betegyek
-milyen típusú ledet vegyek? kék színű nem túl erős led kellene éjszakai fénynek szánom ledszalag gyanánt.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) kadarist válasza wadnari hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Szia!
Ilyen kis feszültségű áramforrásra csak párhuzamos LED-kötés lehet a jó, mert a LED-ek nyitófeszültsége ebbe a tartományba esik. Okosság
(#) speedbump válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

Sziasztok,

Hát elöször is kösz szépen, mindannyiótok válasza hasznos volt. A háromból összeraktam a képet. Csatoltam a megoldásomat, remélem helyes (mért értékek szempontjából legalábbis jónak tűnik). Mindkét trafó 1:1-es tekercselési arányú.

köszönöm.
(#) wadnari válasza kadarist hozzászólására (») Szept 17, 2011 /

köszi szépen

Ezek szerint 100ohm kell minden ellenállás elé párhuzamosan bekötve már csak az a kérdés ,hogy milyen ledet vegyek hozzá=/

Sajna nem vagyok jártas a dologban.
Következő: »»   1448 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem