Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1572 / 3965
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Egyébként szerintem pont a kondenzátor feszültségével van beállítva a kompakt fénycső élettartama.
(#) majorka válasza kadarist hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Köszönöm majorka
(#) zsolti900 hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Sziasztok! Adott egy AzureWave AR5BXB53 Wi-Fi kártya amelyet egy laptopból szedtem ki. A kérdésem annyi lenne, hogy valami féle képen csatlakoztathat PC_hez? Úgy képzeltem el, hogy vennék egy PCI E. kártyát levágnám a csatlakozóját majd összeforrasztgatnám a Wi-Fi kártyával, akkor úgy vélem működni. Viszont sehol sem találok pin outot hozzá.
(#) BZoli94 hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Sziasztok! Az adott feszültség figyelő-t hogyan tudnám átalakítani úgy, hogy ne jelezzen egyből? Azért van erre szükség, mert ha használom az aksit, akkor a feszültség az alá az érték alá esik, amire be akarom állítani, hogy jelezze. (Ez egy airsoft fegyver és az aksiját figyelem vele. Amikor lövök, akkor a feszültség leesik 6-7V közé is, én pedig az értéket úgy 8,4V-ra szeretném beállítani, mert addig bírja felhúzni a rugót) A buzzer helyett egy kis fényerejű LED-et szeretnék betenni és kb. úgy fél perc várakozást szeretnék elérni. Minél kisebb helyen szeretném megoldani a dolgot. Ötlet? Köszi előre is! Zoli

UI: 8,4V-os 1100mAh-s NiMh aksihoz lesz, feltöltve 10,5V.
(#) Balaa16 válasza 52utas hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Ha jól értem, akkor egy laminálógépről lenne szó?
Üdv! Balázs
(#) miti5 válasza quite hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
quite, te milyen hülye vagy!!!!! még 2009-ből olvasom a gyökér válaszaid!!!!!! annak örülnék ha az ilyen hülyéknek mint te, bevezetnék a levegőadót! ha otthon ülsz 1000Ft /nap, ha autózol 100Ft /nap! akkor is ez lenne a véleményed,mint ami 2009ben a trafi blokkolóról???vagy a levegőadó ellen te is lázadoznál mi???seggfej
(#) Balaa16 hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Sziasztok!
Nem igazán tudom, hogy hogyan keressek a kérdésemre. Venni fogok egy 5A méréshatárú analóg műszert. Én ezt a határt 10A-re akarom növelni. Úgy tudom, hogy a műszer tekercse elé van kötve egy ellenállás a szerkezet belsejében. Ha én ezt az ellenállást a 2-szeresére növelem, akkor a méréshatár is 2-szeresére nő?
Üdv! Balázs
(#) b-max válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 30, 2012 / 1
 
Nem, mert nagy vonalakban, a műszerrel párhuzamosan van egy söntellenállás, és annak az értékét kellene a felére csökkkenteni, a teljesitményét (és ez a problémásabb) megnövelni.
(#) Balaa16 válasza b-max hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Szia!
Köszönöm a választ! Konkrétan erről a műszerről lenne szó. Tehát: A műszer tekercsével van párhuzamosan kötve egy ellenállás? És ezen megy át az áram? Ha igen, akkor gondolom, hogy nem túl nagy az ellenállása.
Üdv! Balázs
(#) Balaa16 válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Sziasztok!
Lerajzoltam, hogy érthetőbb legyen. Szétszedtem egy mérőt, abban ezt találtam. HA itt a R ellenállást a 2-szeresére növelem, akkor fele annyi áram halad át a műszeren?
Üdv! Balázs
(#) gkari válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Ha igaz (lenne)ez a kapcsolás,amit a rajz mutat, akkor a műszeren 0 áram folyik, akármekkora az az ellenállás-merthogy sorosan van a műszerrel(na meg rövire is van zárva az egész)-így nem mutat semmit. Biztos,hogy a "söntellenállás" a műszerrel párhuzamosan van kapcsolva. Ha az árammérés méréshatárát a 2x-re akarod növelni,akkor a sönt ellenállásértékét a felére kell csökkenteni-ehhez persze jó lenne tudni,hogy mennyi az ellenállása jelenleg!
(#) Balaa16 válasza gkari hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Szia!
Sajnos nem tudom az ellenállását, mert még nincs a kezemben. Igen, a rajz nem jó, összekevertem a voltmérővel, illetve ez a kettő keveréke. Csak kíváncsiságból: általában mekkora szokott lenni a műszerben a tekercs ellenállása? És a sönt? Találtam programot itt a HE-n, de sajnos nem tudom, hogy mekkora a műszer ellenállása. De találtam nekem megfelelő értékű műszert, de az DC, nekem pedig AC kell. Van rá mód, hogy valahogy átalakítsam?
Üdv! Balázs
(#) gkari válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 30, 2012 / 1
 
Ezt konkrétan nem lehet megválaszolni,de mérni lehet- pl.úgy,hogy a sönt nélküli műszer végkitéréséhez tartozó áramot (valami tápról soros potméterrel beállítva)megméred,majd az ehhez tartozó -a műszer sarkain mérhető-feszültségesésből az OHM törvény szerinti "belső ellenállást" kiszámítod. A kívánatos sönt ellenállás értékét lehet számítani.A mérés egy jobb DVM-elvégezhető.
(#) Balaa16 válasza gkari hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Szia!
Köszönöm a segítséget, most már érthető.
Üdv! Balázs
(#) CsemanAttila hozzászólása Jan 30, 2012 /
 
Sziasztok! Egyenirányító dióda (1N4007) a testet mind két irányba engedi szabadon, ugye?
(#) bbalazs_ válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Nem.
Azert egyeniranyito.
(#) CsemanAttila válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Értem, azt hittem csak áram hatására rendeződik valami valahogy és úgy képez gátat. Esetleg tudsz valamit ami a testet átengedi, de az áramot nem? Köszi!
(#) David.zsombor válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Egy kicsit előbb nézz utána a fogalmaknak. Ha tudsz angolul akkor nagyon jó videókat találhatsz. Ha nem akkori s csak nem annyit. A dióda jellegzetessége az hogy csak egy irányba engedi folyni az áramot. Olyan dióda ami a - t átengedi mindkét oldalról ez egy darab huzal... Remélem értettél. Ha nem majd a nagyok kiegészítenek
(#) CsemanAttila válasza David.zsombor hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Kicsit nehéz úgy utána nézni a fogalmaknak, hogy nem értek hozzá, és nem tudom mit nézzek. Azért Köszönöm!
(#) David.zsombor válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 30, 2012 /
 
Bővebben: Link Ezeket olvasgasd.
(#) Norberto válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Egyébként én is gondolkoztam mostanában ilyesmin. Hogy nincs-e véletlenül köze ezekhez az esetekhez mondjuk a szervizeseknek/karbantartóknak. Szerintem igen furcsa, hogy 30 vagy mégtöbb évig szinte 1 eset sem történt, hogy kigyulladt volna valami, vagy füstölt volna, és most 1 éven belül már legalább az 5-dik szerelvénnyel van "komolynak tűnő" gond. Elhiszem, hogy lejárt a szavatosságuk, és nyúzottak és erősen használtak, de mégis... ez nem olyan szerintem, mint egy doboz tej, hogy a ráírt nap után 2-3 nappal már garantáltan romlottá válik. Pláne meg az orosz békebeli technikák esetében, ahol is szerintem az időtartam 2-szeresét is kibírnák az eszközök...
(#) vladcepes hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Sziasztok.Csak egy olyan kérdésem lenne hogy Ledeket szeretnék üzemeltetni,kb 600 db-ot már negyedét meg is csináltam szalag formájában (előtét ellenállással-3db sorba kötve + ellenállás (aztán párhuzamosan)-és mindez 12 V-rol lenne üzemeltetve.Találtam hozzá olyan kész tápot is ami hasonló egy laptop adapteréhez. A kérdésem az lenne hogy kezembe került egy asztali PC tápja ami a képen látható,hogy ezzel lehetne üzemeltetni ezt a 600 db ledet 12V-rol? Köszönöm a válaszokat.
(#) painkillerperoxi hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy mobiltelefon detektort szeretnék építeni:
Bővebben: Link ezt a kapcsolást már meg is építettem, kitűnően működik, a gond csak a hatótávval van: csörgetéskor kb 2-méterről már hallani a jellegzetes pattogást meg búgást, de amint él a vonal a jelszint csökken és fél méter alá esik a detektor hatótávja.
A kérdésem az: hogyan növelhető a hatótávolsága ennek a készüléknek?
Előre is köszi a segítséget!
(#) Stefan válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Ezek szerint lesz 200 db. "blokkod". Ha 20mA/LEDdel számolsz akkor 200*0,02 = 4A. Szóval el kell bírnia.
(#) neogeo2 válasza Stefan hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Ebben biztos vagy? 600db led x 20mA = 12A Szerintem...
(#) gyulank válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Ha jól számolom, és 62 ohmos ellenállás van előttük, akkor
62 ohm 1,2/62=0,019A 1,2V*0,019A=0,023W
3,6V*0,02A=0,072W*3=0,216
0,239W*200=47,8W /12=3,98A
Vagyis 12V 4A elég.
(#) gyulank válasza neogeo2 hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Ha jól értem, 3 LED sorba, és az ilyen 3 ledes ellenállásos részek párhuzamosan. Ezért 200x20mA.
(#) neogeo2 válasza gyulank hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Figyelmetlen voltam, igaz. Elnéztem... Igazatok van.
(#) pucuka válasza painkillerperoxi hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
El kellene felejteni ezt az idétlen hatótáv dolgot. Egy vevőnek (mint ez is) érzékenysége van, az adónak kimenő teljesítménye, esetleg pontosabban kisugárzott teljesítménye. A kettő együtt, és még egypár más körülmény határozza meg a hatótávot.
A vevőnek, amit építettél érzékelés céljára, az érzékenysége tovább már nem nagyon fokozható egyszerű eszközökkel. Ez egy "detektoros" vevő, aminek az érzékenysége olyan, amilyen. Az adó aminek a térerősségét érzékelni kell, egy szofisztikált tulajdonságokkal rendelkező rádiótelefon. Ennek az adója a bázisállomás (központ) utasítására, a helyzetnek megfelelően több lépésben változtatni tudja a kimenő teljesítményét. Ennek oka az áramforrásának kímélése, valamint zavarvédelmi szempontok. A hívás indításakor, ill. a bejövő hívás vételekor az adóteljesítmény max. teljesítménnyel indul, majd a bázisállomás a vett térerősségnek megfelelően igen gyorsan vissza szabályoztatja a mobil teljesítményét a megfelelő szintre. Ez teljesen automatikusan történik, külső beavatkozásra nincs mód. Ha közel a bázisállomás, akkor ez van.
(#) vladcepes hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat. Nos igen 3 db sorba kötve aztán meg párhuzamosan.Nekem az előtét ellenállás 82 ohmot számolt így ezt raktam bele. Ez a led van benne Bővebben: Link 3.2V és 30 mA el számoltam.Remélem jól. Igen ez 200 db blokk(egyenlőre nem találtam olyan 3 lábú összedugós micsodát(apa-anya mint ami szokott lenni alaplapokon is ) így összeforrasztottam őket.(praktikusabb lenne az a csatlakozó,nem tudom mi a neve(persze ha találok abból is valahol olcsón. Akkor ezek szerint jó ez a táp bírni fogja. Már csak azt kéne megtudnom hogy ebből a sok tyúkkábelből(ami a tápból kijön melyik a 12V )
Következő: »»   1572 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem