Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Egyébként szerintem pont a kondenzátor feszültségével van beállítva a kompakt fénycső élettartama.
Sziasztok! Adott egy AzureWave AR5BXB53 Wi-Fi kártya amelyet egy laptopból szedtem ki. A kérdésem annyi lenne, hogy valami féle képen csatlakoztathat PC_hez? Úgy képzeltem el, hogy vennék egy PCI E. kártyát levágnám a csatlakozóját majd összeforrasztgatnám a Wi-Fi kártyával, akkor úgy vélem működni. Viszont sehol sem találok pin outot hozzá.
Sziasztok! Az adott feszültség figyelő-t hogyan tudnám átalakítani úgy, hogy ne jelezzen egyből? Azért van erre szükség, mert ha használom az aksit, akkor a feszültség az alá az érték alá esik, amire be akarom állítani, hogy jelezze. (Ez egy airsoft fegyver és az aksiját figyelem vele. Amikor lövök, akkor a feszültség leesik 6-7V közé is, én pedig az értéket úgy 8,4V-ra szeretném beállítani, mert addig bírja felhúzni a rugót) A buzzer helyett egy kis fényerejű LED-et szeretnék betenni és kb. úgy fél perc várakozást szeretnék elérni. Minél kisebb helyen szeretném megoldani a dolgot. Ötlet? Köszi előre is! Zoli
UI: 8,4V-os 1100mAh-s NiMh aksihoz lesz, feltöltve 10,5V.
Ha jól értem, akkor egy laminálógépről lenne szó?
Üdv! Balázs
quite, te milyen hülye vagy!!!!! még 2009-ből olvasom a gyökér válaszaid!!!!!! annak örülnék ha az ilyen hülyéknek mint te, bevezetnék a levegőadót! ha otthon ülsz 1000Ft /nap, ha autózol 100Ft /nap! akkor is ez lenne a véleményed,mint ami 2009ben a trafi blokkolóról???vagy a levegőadó ellen te is lázadoznál mi???seggfej
Sziasztok!
Nem igazán tudom, hogy hogyan keressek a kérdésemre. Venni fogok egy 5A méréshatárú analóg műszert. Én ezt a határt 10A-re akarom növelni. Úgy tudom, hogy a műszer tekercse elé van kötve egy ellenállás a szerkezet belsejében. Ha én ezt az ellenállást a 2-szeresére növelem, akkor a méréshatár is 2-szeresére nő? Üdv! Balázs
Nem, mert nagy vonalakban, a műszerrel párhuzamosan van egy söntellenállás, és annak az értékét kellene a felére csökkkenteni, a teljesitményét (és ez a problémásabb) megnövelni.
Szia!
Köszönöm a választ! Konkrétan erről a műszerről lenne szó. Tehát: A műszer tekercsével van párhuzamosan kötve egy ellenállás? És ezen megy át az áram? Ha igen, akkor gondolom, hogy nem túl nagy az ellenállása. Üdv! Balázs
Sziasztok!
Lerajzoltam, hogy érthetőbb legyen. Szétszedtem egy mérőt, abban ezt találtam. HA itt a R ellenállást a 2-szeresére növelem, akkor fele annyi áram halad át a műszeren? Üdv! Balázs
Ha igaz (lenne)ez a kapcsolás,amit a rajz mutat, akkor a műszeren 0 áram folyik, akármekkora az az ellenállás-merthogy sorosan van a műszerrel(na meg rövire is van zárva az egész)-így nem mutat semmit. Biztos,hogy a "söntellenállás" a műszerrel párhuzamosan van kapcsolva. Ha az árammérés méréshatárát a 2x-re akarod növelni,akkor a sönt ellenállásértékét a felére kell csökkenteni-ehhez persze jó lenne tudni,hogy mennyi az ellenállása jelenleg!
Szia!
Sajnos nem tudom az ellenállását, mert még nincs a kezemben. Igen, a rajz nem jó, összekevertem a voltmérővel, illetve ez a kettő keveréke. Csak kíváncsiságból: általában mekkora szokott lenni a műszerben a tekercs ellenállása? És a sönt? Találtam programot itt a HE-n, de sajnos nem tudom, hogy mekkora a műszer ellenállása. De találtam nekem megfelelő értékű műszert, de az DC, nekem pedig AC kell. Van rá mód, hogy valahogy átalakítsam? Üdv! Balázs
Ezt konkrétan nem lehet megválaszolni,de mérni lehet- pl.úgy,hogy a sönt nélküli műszer végkitéréséhez tartozó áramot (valami tápról soros potméterrel beállítva)megméred,majd az ehhez tartozó -a műszer sarkain mérhető-feszültségesésből az OHM törvény szerinti "belső ellenállást" kiszámítod. A kívánatos sönt ellenállás értékét lehet számítani.A mérés egy jobb DVM-elvégezhető.
Szia!
Köszönöm a segítséget, most már érthető. Üdv! Balázs
Sziasztok! Egyenirányító dióda (1N4007) a testet mind két irányba engedi szabadon, ugye?
Nem.
Azert egyeniranyito.
Értem, azt hittem csak áram hatására rendeződik valami valahogy és úgy képez gátat. Esetleg tudsz valamit ami a testet átengedi, de az áramot nem? Köszi!
Egy kicsit előbb nézz utána a fogalmaknak. Ha tudsz angolul akkor nagyon jó videókat találhatsz. Ha nem akkori s csak nem annyit. A dióda jellegzetessége az hogy csak egy irányba engedi folyni az áramot. Olyan dióda ami a - t átengedi mindkét oldalról ez egy darab huzal... Remélem értettél. Ha nem majd a nagyok kiegészítenek
Kicsit nehéz úgy utána nézni a fogalmaknak, hogy nem értek hozzá, és nem tudom mit nézzek. Azért Köszönöm!
Bővebben: Link Ezeket olvasgasd.
Egyébként én is gondolkoztam mostanában ilyesmin. Hogy nincs-e véletlenül köze ezekhez az esetekhez mondjuk a szervizeseknek/karbantartóknak. Szerintem igen furcsa, hogy 30 vagy mégtöbb évig szinte 1 eset sem történt, hogy kigyulladt volna valami, vagy füstölt volna, és most 1 éven belül már legalább az 5-dik szerelvénnyel van "komolynak tűnő" gond. Elhiszem, hogy lejárt a szavatosságuk, és nyúzottak és erősen használtak, de mégis... ez nem olyan szerintem, mint egy doboz tej, hogy a ráírt nap után 2-3 nappal már garantáltan romlottá válik. Pláne meg az orosz békebeli technikák esetében, ahol is szerintem az időtartam 2-szeresét is kibírnák az eszközök...
Sziasztok.Csak egy olyan kérdésem lenne hogy Ledeket szeretnék üzemeltetni,kb 600 db-ot már negyedét meg is csináltam szalag formájában (előtét ellenállással-3db sorba kötve + ellenállás (aztán párhuzamosan)-és mindez 12 V-rol lenne üzemeltetve.Találtam hozzá olyan kész tápot is ami hasonló egy laptop adapteréhez. A kérdésem az lenne hogy kezembe került egy asztali PC tápja ami a képen látható,hogy ezzel lehetne üzemeltetni ezt a 600 db ledet 12V-rol? Köszönöm a válaszokat.
Sziasztok!
Egy mobiltelefon detektort szeretnék építeni: Bővebben: Link ezt a kapcsolást már meg is építettem, kitűnően működik, a gond csak a hatótávval van: csörgetéskor kb 2-méterről már hallani a jellegzetes pattogást meg búgást, de amint él a vonal a jelszint csökken és fél méter alá esik a detektor hatótávja. A kérdésem az: hogyan növelhető a hatótávolsága ennek a készüléknek? Előre is köszi a segítséget!
Ezek szerint lesz 200 db. "blokkod". Ha 20mA/LEDdel számolsz akkor 200*0,02 = 4A. Szóval el kell bírnia.
Ebben biztos vagy? 600db led x 20mA = 12A Szerintem...
Ha jól számolom, és 62 ohmos ellenállás van előttük, akkor
62 ohm 1,2/62=0,019A 1,2V*0,019A=0,023W 3,6V*0,02A=0,072W*3=0,216 0,239W*200=47,8W /12=3,98A Vagyis 12V 4A elég.
Ha jól értem, 3 LED sorba, és az ilyen 3 ledes ellenállásos részek párhuzamosan. Ezért 200x20mA.
Figyelmetlen voltam, igaz. Elnéztem... Igazatok van.
El kellene felejteni ezt az idétlen hatótáv dolgot. Egy vevőnek (mint ez is) érzékenysége van, az adónak kimenő teljesítménye, esetleg pontosabban kisugárzott teljesítménye. A kettő együtt, és még egypár más körülmény határozza meg a hatótávot.
A vevőnek, amit építettél érzékelés céljára, az érzékenysége tovább már nem nagyon fokozható egyszerű eszközökkel. Ez egy "detektoros" vevő, aminek az érzékenysége olyan, amilyen. Az adó aminek a térerősségét érzékelni kell, egy szofisztikált tulajdonságokkal rendelkező rádiótelefon. Ennek az adója a bázisállomás (központ) utasítására, a helyzetnek megfelelően több lépésben változtatni tudja a kimenő teljesítményét. Ennek oka az áramforrásának kímélése, valamint zavarvédelmi szempontok. A hívás indításakor, ill. a bejövő hívás vételekor az adóteljesítmény max. teljesítménnyel indul, majd a bázisállomás a vett térerősségnek megfelelően igen gyorsan vissza szabályoztatja a mobil teljesítményét a megfelelő szintre. Ez teljesen automatikusan történik, külső beavatkozásra nincs mód. Ha közel a bázisállomás, akkor ez van.
Köszönöm a válaszokat. Nos igen 3 db sorba kötve aztán meg párhuzamosan.Nekem az előtét ellenállás 82 ohmot számolt így ezt raktam bele. Ez a led van benne Bővebben: Link 3.2V és 30 mA el számoltam.Remélem jól. Igen ez 200 db blokk(egyenlőre nem találtam olyan 3 lábú összedugós micsodát(apa-anya mint ami szokott lenni alaplapokon is ) így összeforrasztottam őket.(praktikusabb lenne az a csatlakozó,nem tudom mi a neve(persze ha találok abból is valahol olcsón. Akkor ezek szerint jó ez a táp bírni fogja. Már csak azt kéne megtudnom hogy ebből a sok tyúkkábelből(ami a tápból kijön melyik a 12V )
|
Bejelentkezés
Hirdetés |