Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1676 / 3993
(#) zsolti900 válasza adamhollos hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Azt nem tudom, viszont azt igen hogy sokkal tovább bírja mintha pl 600-al töltenéd.
(#) kaqkk válasza adamhollos hozzászólására (») Máj 19, 2012 / 1

2000/250 = ? Ilyen egyszerű megtudni ...Feltéve hogy sorba vannak kötve .
(#) adamhollos válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Köszönöm!

Viszont, rámértem szkóppal, és kiderült, hogy szaggat a táp. 2 ms 6,2 ms arányban folyat 330 ma-t. EZ nem baj az akkuknak? A töltési idő ettől, hogy változik? 2/6,2 * 330 egyenárammal kell számolnom?

Igen sorba vannak kötve.
(#) adamhollos válasza adamhollos hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Azért mondtam először 250-et mert a multiméterem egyenáram mérője annyit jelzett ki, akkor jó ha ezzel az értékkel számolok?
(#) zsolti900 hozzászólása Máj 19, 2012 /

Sziasztok! Adott egy távirányítós autó, amelyben 11,1voltos akkumulátor van 900miliamperrel. Ha én megszeretném csinálni hogy napelemről működjön akkor miylen napelemet érdemes rákötni? Illetve az akksira kellene rákötnöm vagy közvetlenül a kocsira?
(#) adamhollos válasza zsolti900 hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

mármint 900 mah-ás az akku?
(#) zsolti900 válasza adamhollos hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

igen így van, mert én egy olyat olvastam, hogy a teljesítményének a 10%-val kell tölteni napenergiával és akkor folyamatosan mehetne, de hát a teljesítménye az mi lenne? a volt vagy az amper?

Az elektromos teljesítmény egyenlő a feszültség és az áramerősség szorzatával, mértékegysége a watt. Az autót lehetne működtetni csak napelemmel is, de ekkor ha nincs nap akkor nincs autó Viszont akár hogy is, tudni kell az autód által maximálisan felvett áramot. Ugye van multimétered?

A mA és a mAh teljesen mást jelent!
(#) pucuka válasza adamhollos hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Leírta, hogy 11,1 V, és 900 mA. Ez kb. 10 W teljesítmény, ennyit legalább szolgáltatnia kell(ene) a napelemnek.
(#) adamhollos válasza pucuka hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

NEM 900 mA, hanem 900 mAh. Azaz az akkumulátor kapacitása 291,89 farad. Nekünk azt kell tudnunk, hogy max hány mili ampert (mA) nyel el a kisautó. Ebből lehet kiszámolni, hogy mekkora teljesítményű napelem set-re van szükség, az aku kiváltásához vagy kiegészítéséhez.
(#) zsolti900 hozzászólása Máj 19, 2012 /

van multiméterem persze, tehát akkro mit mérjek le ennek érdekében? vagy egy sima 10W-os napelem is elég lenne? hiába h az mondjuk 2 volt és 5 amperes?

Az autót fektesd a hátára, hogy ne mennyen el. Az akku egyik pólusát csatlakoztasd a kisautó megfelelő pólusához a másik pólusát pedig a multiméter bekötésével csatlakoztasd. Az egyik mérővezetéket az akkuhoz a másikat a kocsihoz. Nézd meg, hogy hány ampert mutat, ha a kocsi minden motorja dolgozik. Ez x amper lesz. Tehát legalább x ampert leadni képes napelem packra van szükséged. Ha két cellát sorba kötsz akkor a feszültség összeadódik, ha párhuzamosan akkor a maximálisan leadott áram nő.

Milyen napelemeid vannak?
(#) Bergi hozzászólása Máj 19, 2012 /

Szaisztok!
Segítséget kérek, időrelé ügyben.
A lakásban a cirkulációs kör működtetését szeretném megoldani. Viszonylag egyszerű, egy szivattyúnak kell kb. 30-40 mp-ig keringetni a melegvíz hálózatban a vizet.
A jelet egy a lakás másik pontjában elhelyezett csengő kapcsoló adja egy relének. Találtam időrléket de a 10-12 ezret sokallom egy egyszerű időzítőért.
Szerintetek lehet kapni egyszerűbb olcsóbb időkapcsolót, vagy egyéb megoldást tudtok javasolni?
A fűtési rendszerem reléi egy dobozban vannak, sínre szerelhető foglaltokba építve, kerestem időrelét ilyen kivitelben de sajna nem találtam.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) mps válasza Bergi hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Szia! Lépcsőházi időkapcsoló (PL: CMR4, ha jól emlékszem, ElKo gyártmány, 6e Forint, sínre szerelhető, 1 modul széles). Nagyobb villamossági kereskedésekben keresd, ott olcsóbb. (Elektroprofi, DL1) Időreléből is van jópár kalapsínes.
(#) reloop válasza Bergi hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

(#) adamhollos válasza Bergi hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Ezek valamelyike nem jó?
(#) Bergi válasza adamhollos hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Dee!!!
Valószínűleg ez a legoptimálisabb megoldás. Kész van, könnyen beszerelhető és a márkabolt is közel!

Köszönöm!
(#) blackdog hozzászólása Máj 19, 2012 /

Sziasztok!

Megdöbbenve olvastam ezt a cikket: Bővebben: Link
Őszinte részvétem! Ja és száradjon le annak a keze aki leminősítette!!
Szabad többet tudni a kollégáról, hogy ki volt ő és miért volt a sors íly kegyetlen?
(#) Amy válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Szia! Köszönöm a magyarázatot, és persze a kapcsolási rajzot! Nem is gondoltam, hogy ily egyszerűen sikerül megoldanom vele a problémát.
További szép napot kívánok: Amy
(#) snigebagoly hozzászólása Máj 20, 2012 /

Van egy kis 2gigás mp3 lejátszóm,és usb-ről lehet tölteni.Úgy tudom 5V van az usb-be.
Mennyivel kell tölteni a lejátszóm? 5V 0.5A kell neki.Ugyanennyivel kell tölteni vagy kicsit többel?
(#) snigebagoly hozzászólása Máj 20, 2012 /

És napelemről(kibelezett kerti lámpa) akarnám tölteni,össze dobnék egy kis napelemes mp3 töltőt
(#) mora hozzászólása Máj 20, 2012 /

Sziasztok,

12V DC 10A-hez milyen vezetékkeresztmetszetet kell használjak kb 3m-es hosszon?

Köszi
(#) reloop válasza mora hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Szia! Attól függ mekkora veszteséget tekintesz elviselhetőnek. Skori. A vezeték hossz és az áramerősség adott, a huzalátmérőt próbálgasd
(#) mora válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

hát normális veszteséget (gondolom van egy általános amivel számolni szoktak)
mégis mekkora vezetékkel induljak?
(#) reloop válasza mora hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Beírtam a 3m huzalhosszúságot, és a 10A-t. Erre 1mm huzalátmérővel 0,69V feszültségesés jön ki. A 12V-ból a vezeték túlsó végére 11,31V fog megérkezni. Ez elég lesz számodra? Ha nem tudod, írd le milyen áramkörről van szó.
(Kis nyelvlecke, mert a fórum megköveteli: se "hát"-tal, se kisbetűvel ne kezdj mondatot!)

Huzalok.GIF

(#) Tarbur hozzászólása Máj 20, 2012 /

Sziasztok!
Meg tudná valami mondani miből van a víztiszta ledek tokozása? Ledet szeretnék ledhez ragasztani, ezért lenne jó tudni. Esetleg még jobb lenne, ha tudna valaki olyan oldószert ami oldja a tokozást, akkor prímán egymáshoz lehetne "hegeszteni" őket.
Köszönöm előre is!
(#) nferi1 hozzászólása Máj 20, 2012 /

Sziasztok!

RGB led-es hőmérséklet kijelzőt szeretnék csinálni.
A problémám az, hogy nagyon vakít. Ha nagyobb előtét ellenállásokat használok, akkor sem az igazi.
Lehet valahogy a "házat" mattá tenni?
Nem találok matt házas RGB-t.
Ez a led jó lenne? Mármint a "diffúz", nem vakítana?
Nem akarok potyára 900ft kiadni egy ledre.
Előre is köszönöm!
(#) c27 hozzászólása Máj 20, 2012 /

Sziasztok.
Egy autóakkumulátorhoz kellene egy mélykisülés elleni védelem valami primitív, de megbízható.
Kreáltam egyet a tinába működik, csak a zénerdiódát átírtam 11V-ra mert nem találtam ilyet tehát a képen szereplő típus helyett 11V-osra gondoltam. Szerintetek jó lesz? Esetleg még a zéner diódával sorba lehetne kapcsolni egy normál diódát vagy egy 12V-os zénert használni, bár ezzel nem működött a szimuláció nem tudom miért. Tehát véleményt kérnék a kapcsolásról.
(#) Stefan válasza nferi1 hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Mikrokontrollerrel csinálod? Ha igen akkor PWM a megoldás. De amúgy 555-tel is meg lehet csinálni. Kis trimmerpotival beállítod a fényerőt.
(#) sastas01 válasza nferi1 hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Finom(min. 1000-es) csiszolóvászonnal megcsiszolod a tokját. Attól jobban szórja a fényt, tehát kevésbé vakít.
Következő: »»   1676 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem