Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Azt nem tudom, viszont azt igen hogy sokkal tovább bírja mintha pl 600-al töltenéd.
2000/250 = ? Ilyen egyszerű megtudni ...Feltéve hogy sorba vannak kötve .
Köszönöm!
Viszont, rámértem szkóppal, és kiderült, hogy szaggat a táp. 2 ms 6,2 ms arányban folyat 330 ma-t. EZ nem baj az akkuknak? A töltési idő ettől, hogy változik? 2/6,2 * 330 egyenárammal kell számolnom? Igen sorba vannak kötve.
Azért mondtam először 250-et mert a multiméterem egyenáram mérője annyit jelzett ki, akkor jó ha ezzel az értékkel számolok?
Sziasztok! Adott egy távirányítós autó, amelyben 11,1voltos akkumulátor van 900miliamperrel. Ha én megszeretném csinálni hogy napelemről működjön akkor miylen napelemet érdemes rákötni? Illetve az akksira kellene rákötnöm vagy közvetlenül a kocsira?
mármint 900 mah-ás az akku?
igen így van, mert én egy olyat olvastam, hogy a teljesítményének a 10%-val kell tölteni napenergiával és akkor folyamatosan mehetne, de hát a teljesítménye az mi lenne? a volt vagy az amper?
Az elektromos teljesítmény egyenlő a feszültség és az áramerősség szorzatával, mértékegysége a watt. Az autót lehetne működtetni csak napelemmel is, de ekkor ha nincs nap akkor nincs autó Viszont akár hogy is, tudni kell az autód által maximálisan felvett áramot. Ugye van multimétered?
A mA és a mAh teljesen mást jelent!
Leírta, hogy 11,1 V, és 900 mA. Ez kb. 10 W teljesítmény, ennyit legalább szolgáltatnia kell(ene) a napelemnek.
NEM 900 mA, hanem 900 mAh. Azaz az akkumulátor kapacitása 291,89 farad. Nekünk azt kell tudnunk, hogy max hány mili ampert (mA) nyel el a kisautó. Ebből lehet kiszámolni, hogy mekkora teljesítményű napelem set-re van szükség, az aku kiváltásához vagy kiegészítéséhez.
van multiméterem persze, tehát akkro mit mérjek le ennek érdekében? vagy egy sima 10W-os napelem is elég lenne? hiába h az mondjuk 2 volt és 5 amperes?
Az autót fektesd a hátára, hogy ne mennyen el. Az akku egyik pólusát csatlakoztasd a kisautó megfelelő pólusához a másik pólusát pedig a multiméter bekötésével csatlakoztasd. Az egyik mérővezetéket az akkuhoz a másikat a kocsihoz. Nézd meg, hogy hány ampert mutat, ha a kocsi minden motorja dolgozik. Ez x amper lesz. Tehát legalább x ampert leadni képes napelem packra van szükséged. Ha két cellát sorba kötsz akkor a feszültség összeadódik, ha párhuzamosan akkor a maximálisan leadott áram nő.
Milyen napelemeid vannak?
Szaisztok!
Segítséget kérek, időrelé ügyben. A lakásban a cirkulációs kör működtetését szeretném megoldani. Viszonylag egyszerű, egy szivattyúnak kell kb. 30-40 mp-ig keringetni a melegvíz hálózatban a vizet. A jelet egy a lakás másik pontjában elhelyezett csengő kapcsoló adja egy relének. Találtam időrléket de a 10-12 ezret sokallom egy egyszerű időzítőért. Szerintetek lehet kapni egyszerűbb olcsóbb időkapcsolót, vagy egyéb megoldást tudtok javasolni? A fűtési rendszerem reléi egy dobozban vannak, sínre szerelhető foglaltokba építve, kerestem időrelét ilyen kivitelben de sajna nem találtam. Előre is köszönöm a segítségeteket.
Szia! Lépcsőházi időkapcsoló (PL: CMR4, ha jól emlékszem, ElKo gyártmány, 6e Forint, sínre szerelhető, 1 modul széles). Nagyobb villamossági kereskedésekben keresd, ott olcsóbb. (Elektroprofi, DL1) Időreléből is van jópár kalapsínes.
Szia! Van az olcsóbban is.
Ezek valamelyike nem jó?
Dee!!!
Valószínűleg ez a legoptimálisabb megoldás. Kész van, könnyen beszerelhető és a márkabolt is közel! Köszönöm!
Sziasztok!
Megdöbbenve olvastam ezt a cikket: Bővebben: Link Őszinte részvétem! Ja és száradjon le annak a keze aki leminősítette!! Szabad többet tudni a kollégáról, hogy ki volt ő és miért volt a sors íly kegyetlen?
Szia! Köszönöm a magyarázatot, és persze a kapcsolási rajzot! Nem is gondoltam, hogy ily egyszerűen sikerül megoldanom vele a problémát.
További szép napot kívánok: Amy
Van egy kis 2gigás mp3 lejátszóm,és usb-ről lehet tölteni.Úgy tudom 5V van az usb-be.
Mennyivel kell tölteni a lejátszóm? 5V 0.5A kell neki.Ugyanennyivel kell tölteni vagy kicsit többel?
És napelemről(kibelezett kerti lámpa) akarnám tölteni,össze dobnék egy kis napelemes mp3 töltőt
Sziasztok,
12V DC 10A-hez milyen vezetékkeresztmetszetet kell használjak kb 3m-es hosszon? Köszi
Szia! Attól függ mekkora veszteséget tekintesz elviselhetőnek. Skori. A vezeték hossz és az áramerősség adott, a huzalátmérőt próbálgasd
hát normális veszteséget (gondolom van egy általános amivel számolni szoktak)
mégis mekkora vezetékkel induljak?
Beírtam a 3m huzalhosszúságot, és a 10A-t. Erre 1mm huzalátmérővel 0,69V feszültségesés jön ki. A 12V-ból a vezeték túlsó végére 11,31V fog megérkezni. Ez elég lesz számodra? Ha nem tudod, írd le milyen áramkörről van szó.
(Kis nyelvlecke, mert a fórum megköveteli: se "hát"-tal, se kisbetűvel ne kezdj mondatot!)
Sziasztok!
Meg tudná valami mondani miből van a víztiszta ledek tokozása? Ledet szeretnék ledhez ragasztani, ezért lenne jó tudni. Esetleg még jobb lenne, ha tudna valaki olyan oldószert ami oldja a tokozást, akkor prímán egymáshoz lehetne "hegeszteni" őket. Köszönöm előre is!
Sziasztok!
RGB led-es hőmérséklet kijelzőt szeretnék csinálni. A problémám az, hogy nagyon vakít. Ha nagyobb előtét ellenállásokat használok, akkor sem az igazi. Lehet valahogy a "házat" mattá tenni? Nem találok matt házas RGB-t. Ez a led jó lenne? Mármint a "diffúz", nem vakítana? Nem akarok potyára 900ft kiadni egy ledre. Előre is köszönöm!
Sziasztok.
Egy autóakkumulátorhoz kellene egy mélykisülés elleni védelem valami primitív, de megbízható. Kreáltam egyet a tinába működik, csak a zénerdiódát átírtam 11V-ra mert nem találtam ilyet tehát a képen szereplő típus helyett 11V-osra gondoltam. Szerintetek jó lesz? Esetleg még a zéner diódával sorba lehetne kapcsolni egy normál diódát vagy egy 12V-os zénert használni, bár ezzel nem működött a szimuláció nem tudom miért. Tehát véleményt kérnék a kapcsolásról.
Mikrokontrollerrel csinálod? Ha igen akkor PWM a megoldás. De amúgy 555-tel is meg lehet csinálni. Kis trimmerpotival beállítod a fényerőt.
Finom(min. 1000-es) csiszolóvászonnal megcsiszolod a tokját. Attól jobban szórja a fényt, tehát kevésbé vakít.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |