Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok! A segítségeteket kérném. Megépítettem ezt a kapcsolást(rajzot),de sajnos csak a külső zöld ledek világítanak. A többit kékből,pirosból raktam ki de semmit nem csinálnak. Átnéztem zárlat biztos nincs. A kapcsolás biztos jó? (én annyira nem értek hozzá),. Ha gondoljátok rakok fel holnap képet is róla (mármint a kész cuccról) A másik kérdésem:hogy adott két 3mm-es led egy kék és egy piros mindkettő működik külön külön,ha össze fogom őket párhuzamosan (mint a kapcsolásban is van) akkor már csak a piros világít, ezt úgy vettem észre hogy mindegyik led beforrasztása után kipróbáltam (persze előtét ellenállással). A segítségeket előre is köszönöm. Üdv.
Hello!
Az természetes, hogy párhuzamosan nem működnek. A piros nyitófeszültsége kb. 1.5V, a kéké, pedig kb. 2.2V. Így mindig csak a kisebb feszültségű fog világítani, mer az kisöntöli a másikat. (Vagy is 1,5V feszültségen a a 2.2V-os még nem világít.) De a rajz/nyák sem jó, mert a 4060 12-es lába a Reset, azt a GND-re kell kötni. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
Szia! Köszönöm szépen a választ. Holnap( vagyis ma majd kipróbálom. Üdv.
A mini trafó amit írtam, az toroid lesz, pl. fénycsőmeghajtó, vagy aprócska flyback konverter építéséhez felhasználható.
Akárhogy tekered, az egyenáramot/feszültséget nem fogja befolyásolni, mert az egyenáramnak a tekercs/trafó/induktivitás olyan mint egy darab vezeték, gond nélkül átfolydogál rajta. Ezek a ferritekgyűrűs EMI szűrők a 10-100 MHz-es tartományban rendelkeznek a legnagyobb csillapítással. Egy kis olvasmány: Wikipedia, FerroxCube. Ha egy vezetéket tekersz rá, akkor induktivitást kapsz, ha többet, akkor azok hatnak egymásra a mágneses indukció révén, azaz trafót kapsz. Tekerhetsz belőle közös módusú zavarszűrőt, viszont figyelni kell a tekercselési irányokra. Hangsugárzó és mikrofon kábelre nem érdemes tenni, mivel szűk sávban csillapítanak, az pedig már jóval kívül esik az audio sávon: 20Hz-22kHz << 10-100MHz. Persze kísérletezni mindig lehet, és érdemes is, tönkre nem fogod tenni ezzel a cuccaidat. Ha a "butákat" kérdeznéd, akkor nem válaszoltam volna
Sziasztok !
Néhány oldallal ezelőtt szó volt arról hogyha egy stab. IC GND lábára diódát kötünk, akkor az megemeli a stab IC kijövő feszültségét. Kipróbáltam, és semmi sem történt gyakorlatilag. Lehet hogy azért mert nem volt terhelés alatt ? És terhelés alatt emeli csak ?
Milyen stab IC? Milyen irányba kötötted be? Milyen dióda? Tényleg illik tenni a méréshez valamilyen kis terhelést, mert becsapós lehet a multi nagy ellenállása.
Hogyan kötötted a diódát? A láb és a test közé kell. A diódán eső feszültséggel emelkedik a kimenő feszültség.
Sziasztok!
Van egy Canon powershot A720 gépem melynek letört a kártya/aksi ajtajának záró "pöcke" (ne nevessetek ki nem tudom másképpen leírni egy amatőr vagyok). Hol tudom megjevíttatni a műanyag tokját ? KÖSZI
...a gyári alkatrész dárga lesz, próbáld meg Őket, ilyen kis zsebgéppel csak elbírnak
Hello! Még garanciális? Bővebben:Link
Megvan hol rontottam el.
Mikor a multival mértem, a testkábelt a dióda meg az IC közé tettem, nem a testpont és a dióda közé. Kösz mindenkinek !
Sziasztok!
Lenne egy problémám. Amikor hozzákötöm a számítógéphez a házilag készített TDA 2009 es erősítőmet, ami labortápról üzemel, akkor a monitor elkezd hullámzani és ilyen furcsa sípolós hangot hallok. Egyszer próbáltam ezt, drága konfigom van nem szeretném tönkretenni. Nem tudom, hogy mi lehet a hiba... Lehet az, hogy -20V megy a gépbe? Vagy földhurok? Hogyan lehet kiküszöbölni?
Szia! A 4060 12-es lábát beforrasztottam,most már biztosan villogna mindegyik,(tehát csak a pirosak villognak ),így a kérdésem az hogy most akkor milyen színeket párosítsak hogy működjön is rendesen,mert ugye a kék-el nem megy vagyis azok nem villognak. Üdv.
Átalakítottam a forrasztó állomásom kapcsolását betettem a gratez-hídat most már működne, de amikor rárakom a pákát akkor leesik a feszültség.
1.5 A hídat raktam nagyobb kéne? Tamás
Mindenképp nagyobb kell, de a trafód is kicsi lehet, ha leesik a feszültség.
Szia!
Hány wattos a pákád és ahhoz hány wattos trafót használsz? Mennyire esik le a feszültség? A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
trafó 24v/50VA
páka 24V48W Mekkora híd kéne? Ha csak simán rákötöm a pákát a trafóra simán fűt tehát nem hinném hogy a trafóval van a gond A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
Hello!
Nem volt érthető amit írtam, vagy nem gondoltad át? Csak azonos színűeket köthetsz párhuzamosan. De még akkor sem kizárt, hogy egyiken nagyobb lesz az áram. üdv! proli007
Hello!
Ha már ilyen dolgokra adtad a fejed, akkor legalább az alapvető számításokat illene ismerni. A teljesítmény P=U*I ebből látható, hogy 24V 48W mellett, kb. 2A áramnak kell folyni. Vagy is a trafó megfelelő, de a híd nem igazán. azt illik cseppet nagyobbra méretezni. De a trafó feszültsége mindig esik. Az adatai viszont a maximális terhelésre vonatkoznak. Vagy is 50W terhelésen lesz meg rajta a 24V. Ha meg a páka kikapcsolt állapotában a fesz több, azt a kutyát sem érdekli. (Maximum a pufferkondit és a stabilizátort.) üdv! proli007
Szerintem meg a FET-ed vagy triakod nem nyit ki rendesen, azért nem fűt. Ha a Graetz-híd lenne kicsi, akkor erőteljes melegedéssel jelezné az alulméretezést.
Hello!
Egy másodfokú aktív aluláteresztő szűrőt szeretnék építeni. A Sallen-Key kialakítású szűrőt néztem ki. A kérdésem az lenne, hogyha csak egyszeres erősítést szeretnék akkor melyik kapcsolást alkalmazzam?
Köszönöm!
Ha jól értelmezem akkor azokra csak akkor lenne szükség ha egynél nagyobb erősítésre van szükség és ennek a beállítására szolgálnak.
Összedobtam mindkettő "bódéját". R3, R4-nek találomra választottam értéket.
Hello!
Ezért kell "vigyázni" a szimulátorral.. a -200dB hol van? A szuterénban? Egyébként sokkal jobb karakterisztikát kapsz, ha C1 értéke kétszerese a C2-nek. üdv! proli007
A/D konverzió előszűréséhez szeretném használni. A mintavételezési frekvenciának 6 kHz-nek kell lennie, így a vágási frekvenciát is erre kéne beállítanom. Azt tudom, hogy kicsit kisebb vágási frekvenciát kell választani mint 6 kHz mert a szűrő nem ideális, de nem tudtom mennyivel kisebbet.
Még azt szeretném megtudni, hogy mi alapján kell megválasztani az ellenállás értékeket?
Hello!
Egy szűrő csillapítása a töréspontján -3dB. Ha nem szeretnéd, hogy 6kHz-en jelentős csillapítása legyen, akkor minimum egy oktávval magasabbra kell választani a töréspontot. Vagy is 12kHz-re. Ekkor a csillapítás 6kHz-en, kb. -1,5mdB lesz. Tehát kb. +-1 ezrelék mérési hibát okoz, 6kHz-en. üdv! proli007
Bocs, elírtam a dolgokat. Tehát az A/D átalakító mintavételezési frekvenciája 12 kHz. A mintavételi törvénynek megfelelően a jel frekvenciájának 6 kHz-nek kell lennie.
Az aluláteresztő szűrővel azt szeretném megoldani, hogy az A/D átalakító bemenetére csak kb. 6 kHz-es jel kerüljön.
Hello!
A helyzet változatlan. Hogy a mintavételi freki mekkora, az csak azt határozza meg, hogy milyen pontossággal tudod "lekövetni" a mérendő jelet. (Ennek minimumaként a kétszerest mintavételt szokták emlegetni, de azért az elég gagyi. Gondold el, egy periódusból kétszer veszel mintát, mit fog az mérni?) De gondolom, azt szeretted volna írni, hogy maximum 6kHz-es jel kerüljön.. Mert ugyebár, ez egy alul-áteresztő szűrő. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |