Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1916 / 3992
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Hello!
Erről írtam a hozzászólásod felett. De még egyszer kérdem, miért nem viszed át ide a kérdést?
üdv! proli007
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

[off] Rendben.
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Üdv! Még csak ismerkedek a szimulátorral. Kínomban választottam háromszög jelet. Mi lenne a helyes megoldás az ábrázolásra?
Blackdog! Így megfelel?
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) cslajos válasza ColT hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Köszönöm szépen a segítséget!
(#) DLL hozzászólása Feb 5, 2013 /

Sziasztok!

Egy olyan kapcsolást szeretnék készíteni, ami egy léptetőmotort hajt meg potméterrel vezérelve.
Például a potméter faltól falig fordítása közben a motor leszámol mondjuk 300 lépést. Tehát X ellenállásonként illetve feszültség értékenként váltana egy állapotot, ha csökken az egyik; ha nő, a másik irányba léptetve a motort.

Merre lenne célszerű elindulni ezzel? Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
(#) Ictboy válasza cslajos hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Shottky diódán csak 200mV esik, ha az is sok, akkor egy izmosabb FET állandó nyitásra kötve
(#) Ictboy válasza DLL hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Én egy ilyen feladat megoldásához rotary encoder-t használnék, ami gyakorlatilag 2 kapcsoló és digizális jeleket a forgás függvényében.

Ha mindenképpen potenciométerrel kellene csinálnom így tenném:
- Potmétert egy áramgenerátorral hajtanám, majd a feszültségét bevezetném egy mikrokontroller AD bemenetére. Ekkor már van egy digitális számom, ami reprezentálja a potméter pozicióját.
- Ezen szám értékének változása függvényében adná a mikrokontroller a léptetőjeleket a stepper motornak.
(#) DLL válasza Ictboy hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Nem találtam jó felbontású (1-2°) enkódert emberi áron (pláne nem abszolút enkódert) csak ilyen ipariakat, ellenben egy poti az hozzáférhető bárhol, bármikor, ezért gondoltam erre, egy helipot meg aztán nagyon finom beállítást is lehetővé tenne.

ebben mondjuk teljes az igazság.

igazából ha a potit nem áramgenerátorral hajtod meg az sem baj, maximum nem lesz lineáris a feszültség kimenetele, de az mikrokontrollerrel lekezelhető
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Hello!
VG1 helyett VS1 egyenáramú áramforrást választasz, és annak feszültségét változtatod 0..5V között. A szimuláció, pedig az "Analysis/DC Analysis/ DC Transfer Characteristic.." menü alatt kiválasztod a VS1-et és meg adod a tól-ig változási értéket.
üdv! proli007
(#) clyde hozzászólása Feb 5, 2013 /

Üdv!

kérdésem az lenne, hogy 2 db 14 w-os T8-as fénycsővet meg szabad-e hajtani 2x18W-os fénycső előtéttel? Segítséget előre is köszi
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Üdv! Hálás köszönet
(#) golem hozzászólása Feb 5, 2013 /

Sziasztok!
Van 2 hangsugárzóm és egy mély ládám a hangsugárzóba van hangváló a mély ládába nincs.
a hangsugárzó 4 ohm 60w a mély láda 4 ohm 80w ezeket szeretném össze kapcsolni 8 ohmra lehetséges ez vagy nem?
(#) nthg hozzászólása Feb 5, 2013 /

Hali
Egyszerű kérdésem lenne. A linkeken látható kameráról tud valaki infot adni. Bekötés ,adatai, stb. Minden érdekel, müködésre kellene bírnom, nagyon tetszik.
Képek: kamera1 kamera2 kamera3 kamera4 kamera5 kamera6

Előre is köszönöm.

Kérném a kedves Admint ,törölje vagy helyezze át a hozzászólásom a megfelelő helyre. (Ez milyen alkatrész)
Köszönöm.
(#) DLL válasza Ictboy hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Tehát ha csak felkötöm tápra, a másik végét földre, a csúszkát pedig az A/D bemenetre, akkor nem lesz lineáris?
Bár, gondolom ez azért sem jó megoldás, mert ha mászkál a tápfesz akkor anélkül, hogy hozzányúlnék a motor is mászkálna. Hacsak nem veszi figyelembe az A/D konverter a tápfeszt, mint referencia feszültség (ha van is ilyen ez gondolom típusfüggő).
(#) proli007 válasza DLL hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Hello!
Tolmácsolnám.. Ictboy arra gondolt, hogy a potit, mint változtatható ellenállást akarod bekötni (hiszen ellenállás értékekről beszéltél) ezért javasolta az áramgenerátort. Mert előtét ellenállással nem lenne lineáris. (Aránytól és pontossági követelménytől függ persze.)
Általában a PIC-eknél "alap", hogy a tápfesz a referencia. Pont az ilyen egyszerű "potiállás" feldolgozása miatt.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) kisist1 hozzászólása Feb 5, 2013 /

Sziasztok!

Van egy analóg Wattmérő (fogyasztásmérő) műszerem és manuálisan kell állítani a bemeneti feszültség értékét. Állítható 48, 120, 240, 480 V. Nálunk a hálózati feszültséget megmértem és 232V a feszültség.
Ahhoz hogy egy pontos értéket kapjak, a műszeren kell valamennyivel szoroznom a mért értéket?

Úgy gondoltam ha mérek 100W-ot, akkor 100×240/232. Vagy épp fordítva kéne hogy 100×232/240?

Köszönöm a segítséget előre is!
(#) proli007 válasza kisist1 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Hello!
Ha tényleg Watt mérő, akkor nem csak az áramot, hanem a feszültséget is méri/szorozza. Vagy is nem kell korrigálni a mért értéket. Ez annál is inkább igaznak kellene lenni, hiszen a hálózat pillanatról pillanatra változhat. Akkor mindig szorzol?
Egyébként mivel a P=U*I ha a feszültség csökken, a teljesítmény is arányosan. Vagy is a 232/240 értékével kellene szorozni a kapott értéket. (De egy váltakozóáramú teljesítménymérő, a fázistolás értékét is figyelembe veszi. (Cosfi) Vagy is a hasznos teljesítményt méri, nem a meddővel terheltet.)
üdv! proli007
(#) DLL válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Köszönöm, ez jó hír, akkor kezdődhet a konkrét kutatás-fejlesztés!
(#) kisist1 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Köszönöm!

Ő lenne az. Jó kis GANZ wattmérő műszer
https://lh3.googleusercontent.com/-FNNl6RLERTY/URIcLxFpFQI/AAAAAAAA...03.jpg
Csak azért gondoltam mert változik a jelzett érték ha átkapcsolom a kapcsolót. De valószínű akkor csak az érzékenység változik.
(#) mps válasza kisist1 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Szia! Bocs, hogy bele szólok! A képről erősen úgy tűnik, hogy rosszul kötöd be. Ezen az oldalon a 3-36 ábra szerint (nézd meg tovább is) kell bekötni: Bővebben: Link
Ahogy Proli007 írta ez a műszer össze szorozza a feszültséget az árammal, tehát mindkét jellemzőt "tudatni" kell vele.
A kapcsolókat mindig nagyobb méréshatárba tedd mint amit mérsz, a 240 elég határeset, amikor ez a műszer készült még 220/380V volt a hálózat feszültsége.
(#) kisist1 válasza mps hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Szia! nem veszem beleszólásnak

Köszi a linket és az infókat.

Hogy egyszerűbb legyen használni, belül kicsit átdrótoztam. Egy hosszabbítót kettévágtam, és belül bedrótoztam hogy csak a falba kelljen dugni meg összekötni azt a két pontot ami a képen is össze van kötve és már lehet is használni. Régebben még itt kértem segítséget ezzel kapcsolatban. Szóval jól van bekötve. Gondolkodtam is rajta hogy ez lehet szemet szúr majd valakinek
(#) danydosster hozzászólása Feb 6, 2013 /

Sziasztok!

Van egy régi távirányítós autóm, de a távirányítójának annyi.
Arra gondoltam hogy csinálok hozzá egy egyszerű vezérlőt, persze nem távirányítós csak sima vezetékest. De sajnos elakadtam abban, hogyan fordítsam meg a motorba menő két vezetéket. + - . Ugye ezzel lehet állítani, hogy előre és hátra.
Egy egyszerű dologra gondoltam, mégpedig egy kapcsolóra, vagy tolókapcsolóra.
Ahogy számolt egy 3 állású és 9 lábú kapcsolóra lenne szükségem.
Gondoljátok van ilyen. Mert én még ilyennel nem találkoztat. Tudnátok segíteni, hogy hol találhatnék ilyet, vagy hogy mivel lehetne még megoldani a dolgot.
Előre is köszönöm.
(#) jani1987 hozzászólása Feb 6, 2013 /

Nem tudtam eldönteni, hogy hova tegyem a kérdést. Adott egy guitar rig nevű program és egy gitár kábel, aminek az egyik vége 3,5-es jack, a másik vége pedig egy normál monós jack. A probléma az, hogy a program bármely állapotában igen komoly zaj keletkezik. Kitudnám ezt valahogy küszöbölni, vagy csökkenteni? Feltételezve, hogy a kábel a hibás.
(#) zolika60 válasza danydosster hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Egy két áramkörös hatlábú is elég. Invertáló kapcsolás. Kapcsoló.
(#) danydosster válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Ezt én is néztem de ezt nem igazán tudom, hogy hogy vannak a lábkiosztások.
Melyikre mit kössek. Meg persze gondolom ez elé kell egy másik kapcsoló is, ha nem akarom hogy folyton menjen a motor.
(#) pucuka válasza danydosster hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Ebből a kapcsolóból létezik olyan is, hogy háromállású. ON - OFF - ON, és ezzel a kapcsolóval vezérelsz a távirányítódban pl. két relét. ON állásban meghúz az egyik relé, a motor előre megy, OFF állásban nem húz meg egyik sem, a motor áll, a másik ON állásban a másik relé húz meg, és a motor fordítva kap tápot, és hátrafelé megy. Ha ügyes vagy, diódákkal megoldhatod, hogy csak két ér legyen szükséges a relék vezérléséhez.
(#) proli007 válasza danydosster hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

Hello! Háromállású DPDT kapcsoló kell, mint a képen is van. üdv! proli007
(#) Lagolit hozzászólása Feb 6, 2013 /

Sziasztok!
Van egy thermisztorom (képen), az lenne a kérdésem, hogyan tudhatnám meg a típusát, karakterisztikáját, stb?
Annyit kimértem, h kb. hány fokon, mekkora ellenállással bír:
12°C => 1030 Ohm
14°C => 1026 Ohm
18°C => 1017 Ohm
20°C => 1002 Ohm
25°C => 978 Ohm
28°C => 965 Ohm
30°C => 960 Ohm
41°C => 897 Ohm
43°C => 887 Ohm

Kellene új, mivel ez hibás. Találtam is hasonlót (Bővebben: Link), de nem értem a kiírt értékek mire vonatkoznak: S861/ 10K / 1% / F40
Előre is köszönöm a segítséget.
Következő: »»   1916 / 3992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem