Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   195 / 3998
(#) jocokacska hozzászólása Márc 22, 2008 /

Heló!
Van egy nyáktervem ehez a kivezérlésjelzőhöz. Átnézné nekem valki, hogy minden stimmel-e. Előre is köszönöm.
Üdv.: Jocó!

Kivez(2).lay

(#) kaqkk válasza jocokacska hozzászólására (») Márc 22, 2008 /

Jó lett a nyákterv működni fog . Szép is nekem tetszik.
DE még szebb lenne ha a bemenetnél a t1 tranzisztor után lévő kondit elforgatnád , és az kunkor megszünne a
kondi és a diódák közt. Üdv : Béla.
(#) jocokacska válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 22, 2008 /

Köszönöm, hogy átnézted!
Ami azt illeti nem én terveztem, a dicséret mást illet. .
(#) oldman válasza huba hozzászólására (») Márc 22, 2008 /

3-4 szál merevebb drótra forrassz egy IC foglalat darabot (3-4láb) ezt dugd a műszerbe és ide a mérendő tr. ha nem extrém rövid a lába kiválóan mérhető. Ha talász "wire-wrap" foglalatot (hosszú négyzet keresztmetszetű lábak) még egyszerűbb csak meg kell görbíteni megfelelően. delux kivitel mindez NYák ban.
(#) skoda555 hozzászólása Márc 22, 2008 /

Egy kezdőnek való főként olcsó, mondjuk kézi panelfúrót, hol lehet kapni?
Nálunk látatlanba egy, kerül 4800-ba. Bár ez már biztos jó.
Ja nincs itthon semmilyen fúróm se, hogy arra tegyem, úgyhogy fixre vennem kell vmilyet.
(#) Macsek71 hozzászólása Márc 23, 2008 /

Üdv mindenkinek !

Kérnék 1 kis segítséget :

A Hobbi Elektronika '99/12 számában "kerékpár-világítás korszerűen" cimű cikk kapcsolását nem igazán "értem".
A kapcsoló-
"a" állásban generátorról világitunk - ok
"c" állásában akkuról ok

De "b" állásban mit csinál a kapcsolás az akkuval párhuzamosan ? Leírás szerint feszültség-szabályozó.

Köszönet : M.

kérdés2.JPG

(#) Imi65 válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

Szia!
A állásban símán világít. Ezt Te is jól látod. A C állást is jól látod, akkor akkuról világítunk.
Az ominózus B állással az akkut töltöd. A tervező arra is gondolt, hogy fiatal versenyző vagy, és jól megtekered azt a bicajt. Az akku ilyenkor már túl sok feszültséget kapna. Ezért egy bizonyos feszültséghatár átlépésekor - ami az 5,6V-os zéner, a piros LED , ill. a BC212 nyitófeszültségének az összege - kinyit a tranzisztor, és nyitásba vezérli a teljesítménytranzisztort is. A BD annyira nyit ki, hogy a bicajdinamót annyira terhelje, hogy a feszültség ne tudja meghaladni az előbb ismertetett határt.
(#) Macsek71 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

Köszi !

Ez így nem "gazdaságtalan" ? Műterheléssel levinni a generátor feszültségét....

Érdemes megcsinálni, vagy van "korszerűbb" megoldás is ?

Abból a szempontból mindenképp, hogy egy "villamos fékkel működő" sebességkorlátozó kapcsolást kivitelezel. Mindezt megteheted soros stabilizátorral is, úgy kevesebbet fékez (ez párhuzamos stabilizátor volt).
(#) Directors hozzászólása Márc 23, 2008 /

Üdv

10000µF 63V kondit hány Wattos ellenállásal érdemes kisütni?
JA és hány ohm-os legyen az ellenállás?

(#) Imi65 válasza Directors hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

Szerintem meg számolj. Ha 63V-re feltöltöd, mekkora ellenállás kellhet. 1A-tól nem lesz semmi baja, de ilyen árammal már elég gyorsan kezd kisülni, főleg az elején.Szerintem egy 2W-os 47 Ohm teljesen megfelel erre a célra.
(#) Directors válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

Rendben köszi

Esetleg kérhetnék kapcsolást, vagy linket ahol segítségre lelhetek ?

6V1.5AH zselés akksit szeretnék bicódinamóról töltögetni...

Azért az a kapcsolás nem annyira rossz, csak akkor fékez feleslegesen, ha csurig az akksi. Akkor meg kinyomod a dinamót a keréktől, ha már ég a LED.

Akkor így megoldható lenne az is, hogy kikapcsolja a dinamót (megszakítja a kört), ha megtelt az akksi ?

ui.:
Ún. agydinamót használok ami mindíg "be van kapcsolva", lámpák kapcsolóval működnek...

Én lemaradtam a dörzskerekes dinamónál, de láttam már olyat is ám. Bár az én kétkerekűm kicsit másképp üzemel.
Tranzisztorokkal is lehet ilyen ki-be kapcsolós dolgot csinálni, de a legegyszerűbb, ha egy áteresztő bázisát megfogod 0,6V-al magasabban, mint az akku töltési végfeszültsége, ekkor a töltés teljesen lecsökken. Ez az akku vonatkozásában 7,2V, a bázist tehát 7,8V-on kell rögzíteni. A diódák a visszáramkapcsoló szerepét tökéletesen ellátják.

Köszi a segítséget !

/Bár az utolsó hsz kicsit nekem külföldiül van/

Azt hiszem el kellene kezdenem méregetni, adott fordulaton, mekkora áram-és feszültségértékek tartoznak össze.
SH***O japán cégből kinézem, hogy akár fesszabályzó is van a dinamóban
(#) szasza10 hozzászólása Márc 23, 2008 /

Erröl a kapcsolóról van info?Mármint hány állása van etc.
Kép: Hivatkozás
(#) sprofan válasza szasza10 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

Hátha nemcsak a képet linkelted volna...
Itt írja hogy 3 állású 2 áramkörösItt írja hogy 3 állású 2 áramkörös
Más:
Egyébként lehetséges előállítani csekély veszteséggel trafó nélkül stabil kb 3.5V 150mA -t 230V -hálózati fesz. ből? Az értintésvédelem most nem lényeges, csak elvi kérdés.
(#) szasza10 válasza sprofan hozzászólására (») Márc 23, 2008 /

Kösz!Azért kérdeztem mert azt hittem hogy olyan min egy joystick.
(#) zoly15 hozzászólása Márc 24, 2008 /

sziasztok!
Valaki meg tudná mondani hogy ha 2 induktivitást (2X 33mH) párhuzamosan kötök az induktivitása változik-e?

üdv!
(#) feki00 válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Úgy van mint az ellenálásoknál.
sorosan
Lösszes=L1+L2+...+Lutolsó
párhuzamosan
1/Lösszes=(1/L1)+(1/L2)+...+(1/Lutolsó)

(#) jocokacska hozzászólása Márc 24, 2008 /

Heló!
A tollamba van egy lézer ami három gombelemről üzemel. Hány voltot adhatok neki, hogy rendessen működjön és ne menjen tönkre? És mekkora lehet egy ilyen áramfelvétele? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) sprofan válasza jocokacska hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Hali
értelemszerűen 4.5V Azoknak a kínai lézereknek kb. 150mA az áramfelvételük, de erősen ajánlott az áramgenerátor használata, ha nem akarod hogy 1 hét után tönkremenjen. Még akkor is ajánott, ha "lapos" elemről (3R12P) akarod használni.
(#) jocokacska válasza sprofan hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Tudnál küldeni egy kapcsolást áramgenerátorhoz?
(#) sprofan válasza jocokacska hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Én ezt használom:
Bővebben: Link
(Egyenlőre, mert elemről nem épp takarékos, inkább át fogok állni a kapcsoló üzeműre)
(#) jocokacska válasza sprofan hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Köszike.
(#) Beatlowe hozzászólása Márc 24, 2008 /

Szép napot!
Egy 5 V DC kis ventilátorom van és ezt egy napelemről szeretném üzemeltetni. Ezzel talán nincs is gond, de úgy szeretném ha valami oknál fogva nem éri napfény a napelemet akkor még kb. 5-10 percig kéne működnie a ventilátornap. Aksit nem szeretnék, mert az hamar tönkremenne ha sokáig lemerülve marad. Valami kondenzátoros megoldásra gondoltam. Csak nem tudom, hogy milyet, mekkorát stb.
Az ötleteket előre is megköszönöm!
(#) zoly15 válasza feki00 hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

szia!
Köszönöm a válaszodat akkor a 2db 33mH-s ből lesz 16.5mH?
Ha igen akkor az Elektrorudi féle ESR mérő kapcsolási rajzába a 16.5mH hez milyen értékű kondi kéne?
Bővebben: Link

üdv!
UI.: szeretnék készíteni egy 8 -ledes lámpát csak azt nem tudom hogy a ledeket sorosan vagy párhuzamosan tegyem...
A tápfeszültség 4.5V lenne.
Ehhez az előtét ellenállás vagy az áramganerátor (78XX)lenne jobb?
(#) feki00 válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 24, 2008 /

Ha ez egy rezgőkör, márpedig az akkor 102,3kHzen rezeg. Ha van egy 16.5mH tekervényed ahhoz egy 146.5pFos kondi kell kb.
Következő: »»   195 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem