Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Heló!
Van egy nyáktervem ehez a kivezérlésjelzőhöz. Átnézné nekem valki, hogy minden stimmel-e. Előre is köszönöm. Üdv.: Jocó!
Jó lett a nyákterv működni fog . Szép is nekem tetszik.
DE még szebb lenne ha a bemenetnél a t1 tranzisztor után lévő kondit elforgatnád , és az kunkor megszünne a kondi és a diódák közt. Üdv : Béla.
Köszönöm, hogy átnézted!
Ami azt illeti nem én terveztem, a dicséret mást illet. . Üdv.: Jocó!
3-4 szál merevebb drótra forrassz egy IC foglalat darabot (3-4láb) ezt dugd a műszerbe és ide a mérendő tr. ha nem extrém rövid a lába kiválóan mérhető. Ha talász "wire-wrap" foglalatot (hosszú négyzet keresztmetszetű lábak) még egyszerűbb csak meg kell görbíteni megfelelően. delux kivitel mindez NYák ban.
Egy kezdőnek való főként olcsó, mondjuk kézi panelfúrót, hol lehet kapni?
Nálunk látatlanba egy, kerül 4800-ba. Bár ez már biztos jó. Ja nincs itthon semmilyen fúróm se, hogy arra tegyem, úgyhogy fixre vennem kell vmilyet.
Üdv mindenkinek !
Kérnék 1 kis segítséget : A Hobbi Elektronika '99/12 számában "kerékpár-világítás korszerűen" cimű cikk kapcsolását nem igazán "értem". A kapcsoló- "a" állásban generátorról világitunk - ok "c" állásában akkuról ok De "b" állásban mit csinál a kapcsolás az akkuval párhuzamosan ? Leírás szerint feszültség-szabályozó. Köszönet : M.
Szia!
A állásban símán világít. Ezt Te is jól látod. A C állást is jól látod, akkor akkuról világítunk. Az ominózus B állással az akkut töltöd. A tervező arra is gondolt, hogy fiatal versenyző vagy, és jól megtekered azt a bicajt. Az akku ilyenkor már túl sok feszültséget kapna. Ezért egy bizonyos feszültséghatár átlépésekor - ami az 5,6V-os zéner, a piros LED , ill. a BC212 nyitófeszültségének az összege - kinyit a tranzisztor, és nyitásba vezérli a teljesítménytranzisztort is. A BD annyira nyit ki, hogy a bicajdinamót annyira terhelje, hogy a feszültség ne tudja meghaladni az előbb ismertetett határt.
Köszi !
Ez így nem "gazdaságtalan" ? Műterheléssel levinni a generátor feszültségét.... Érdemes megcsinálni, vagy van "korszerűbb" megoldás is ?
Abból a szempontból mindenképp, hogy egy "villamos fékkel működő" sebességkorlátozó kapcsolást kivitelezel. Mindezt megteheted soros stabilizátorral is, úgy kevesebbet fékez (ez párhuzamos stabilizátor volt).
Üdv
10000µF 63V kondit hány Wattos ellenállásal érdemes kisütni? JA és hány ohm-os legyen az ellenállás?
Szerintem meg számolj. Ha 63V-re feltöltöd, mekkora ellenállás kellhet. 1A-tól nem lesz semmi baja, de ilyen árammal már elég gyorsan kezd kisülni, főleg az elején.Szerintem egy 2W-os 47 Ohm teljesen megfelel erre a célra.
Esetleg kérhetnék kapcsolást, vagy linket ahol segítségre lelhetek ?
6V1.5AH zselés akksit szeretnék bicódinamóról töltögetni...
Azért az a kapcsolás nem annyira rossz, csak akkor fékez feleslegesen, ha csurig az akksi. Akkor meg kinyomod a dinamót a keréktől, ha már ég a LED.
Akkor így megoldható lenne az is, hogy kikapcsolja a dinamót (megszakítja a kört), ha megtelt az akksi ?
ui.: Ún. agydinamót használok ami mindíg "be van kapcsolva", lámpák kapcsolóval működnek...
Én lemaradtam a dörzskerekes dinamónál, de láttam már olyat is ám. Bár az én kétkerekűm kicsit másképp üzemel.
Tranzisztorokkal is lehet ilyen ki-be kapcsolós dolgot csinálni, de a legegyszerűbb, ha egy áteresztő bázisát megfogod 0,6V-al magasabban, mint az akku töltési végfeszültsége, ekkor a töltés teljesen lecsökken. Ez az akku vonatkozásában 7,2V, a bázist tehát 7,8V-on kell rögzíteni. A diódák a visszáramkapcsoló szerepét tökéletesen ellátják.
Köszi a segítséget !
/Bár az utolsó hsz kicsit nekem külföldiül van/ Azt hiszem el kellene kezdenem méregetni, adott fordulaton, mekkora áram-és feszültségértékek tartoznak össze. SH***O japán cégből kinézem, hogy akár fesszabályzó is van a dinamóban
Erröl a kapcsolóról van info?Mármint hány állása van etc.
Kép: Hivatkozás
Hátha nemcsak a képet linkelted volna...
Itt írja hogy 3 állású 2 áramkörösItt írja hogy 3 állású 2 áramkörös Más: Egyébként lehetséges előállítani csekély veszteséggel trafó nélkül stabil kb 3.5V 150mA -t 230V -hálózati fesz. ből? Az értintésvédelem most nem lényeges, csak elvi kérdés.
Kösz!Azért kérdeztem mert azt hittem hogy olyan min egy joystick.
sziasztok!
Valaki meg tudná mondani hogy ha 2 induktivitást (2X 33mH) párhuzamosan kötök az induktivitása változik-e? üdv!
Úgy van mint az ellenálásoknál.
sorosan Lösszes=L1+L2+...+Lutolsó párhuzamosan 1/Lösszes=(1/L1)+(1/L2)+...+(1/Lutolsó)
Heló!
A tollamba van egy lézer ami három gombelemről üzemel. Hány voltot adhatok neki, hogy rendessen működjön és ne menjen tönkre? És mekkora lehet egy ilyen áramfelvétele? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.: Jocó!
Hali
értelemszerűen 4.5V Azoknak a kínai lézereknek kb. 150mA az áramfelvételük, de erősen ajánlott az áramgenerátor használata, ha nem akarod hogy 1 hét után tönkremenjen. Még akkor is ajánott, ha "lapos" elemről (3R12P) akarod használni.
Tudnál küldeni egy kapcsolást áramgenerátorhoz?
Én ezt használom:
Bővebben: Link (Egyenlőre, mert elemről nem épp takarékos, inkább át fogok állni a kapcsoló üzeműre)
Köszike.
Szép napot!
Egy 5 V DC kis ventilátorom van és ezt egy napelemről szeretném üzemeltetni. Ezzel talán nincs is gond, de úgy szeretném ha valami oknál fogva nem éri napfény a napelemet akkor még kb. 5-10 percig kéne működnie a ventilátornap. Aksit nem szeretnék, mert az hamar tönkremenne ha sokáig lemerülve marad. Valami kondenzátoros megoldásra gondoltam. Csak nem tudom, hogy milyet, mekkorát stb. Az ötleteket előre is megköszönöm!
szia!
Köszönöm a válaszodat akkor a 2db 33mH-s ből lesz 16.5mH? Ha igen akkor az Elektrorudi féle ESR mérő kapcsolási rajzába a 16.5mH hez milyen értékű kondi kéne? Bővebben: Link üdv! UI.: szeretnék készíteni egy 8 -ledes lámpát csak azt nem tudom hogy a ledeket sorosan vagy párhuzamosan tegyem... A tápfeszültség 4.5V lenne. Ehhez az előtét ellenállás vagy az áramganerátor (78XX)lenne jobb?
Ha ez egy rezgőkör, márpedig az akkor 102,3kHzen rezeg. Ha van egy 16.5mH tekervényed ahhoz egy 146.5pFos kondi kell kb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |