Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Próbálkozom még ezzel a maratóval, több idővel, hátha. Veszek vmi nyák lemezt, lehetőleg nem bakelitot, hátha azon forrasztani is könnyebb lesz. Milyen az ami nem bakelit? Azt tudom, hogy nem barna és átlátszóbb maratás után.
Tustok egy BCD-->7szegmens IC-t ajánlani ami a 6-ost és a 9-est is normálisan írja ki?
tehát a 6-os és a 9-es alsó-felső szárát is kiírja? Köszi előre is
Ha az élét megnézed akkor kb olyan mintha rostokból állna, eeeh ezt nehéz elképzelni de aki látta az tudja mire gondolok.
Sziasztok
Szerintetek melyik bírná tovább egy kis rádióvevő (noname kütyü nem TDA7000) hajtását? Alapból két AAA-s elem való bele, csak ki szeretnék mást is próbálni. - 2 ceruzaelem. - 1 ceruzaelem Step-UP-al 3,3V-ra állítva. Köszi szépen
Sziasztok
Én egy nokiaaksira szeretnék rákötni egy mp3 lejátszót,a lejátszó AAA elemröl megy(1.5V) az aksira 3.7V van irva de feltöltve 4-4.5V is van benne.Az lenne a kérdésem hogy milyen áramkör vagy ellenálás kell hozá. Segitségeteket elörre is köszönöm.
Egyértelműen a két elem a nyerő.
stab IC. lm317-es IC vel meg néhány alaktrésszel stabil 1.5voltot elő tudsz állítani. mondjuk a többi feszültséget el fogja fűteni az IC, így nem biztos, hogy nagyon sokkal tovább bírná a teló akksi... esetleg step down áramkör, ami kapcsolóüemű, így jó a hatásfoka, viszont picit bonyolultabb.
Biztos? A "durvacell" elemet megeszi majdnem 2 hét alatt. Akkor a kütyü a gáz? Vagy ez a normális?
Gondolj bele! az rádió felvesz mondjuk max. 100mA-t 3volton.
Ha két elemmel táplálod, akkor elemenként felvesz 50-50mA-t. Ha egy elemmel táplálod, akkor viszont egy elemből szívja ki a 100mA-t, és step up működéséhez szükséges mA-eket, plusz a hatásfok miatt még egy picivel többet, akár 150-200mA-t is(vagy többet). Szted melyik merül le hamarabb? "Akkor a kütyü a gáz?" - ezt nem tudhatom.
Jogos...
Értelek.
Így van, köszönöm előbb kérdeztem rá a boltban, vettem is egyet vmi 320-ér, ez a legkisebb szabvány állítólag.
Eladó mondta, hogy bakelitot már nem is gyártanak (máshol vettem) csak lehet, hogy van vkinek elfekvőben, de olyat ne vegyek. Hát igen... :]
Csak a tisztánlátás végett.
Idézet: „Gondolj bele! az rádió felvesz mondjuk max. 100mA-t 3volton. Ha két elemmel táplálod, akkor elemenként felvesz 50-50mA-t. ” Hát ez jól hangzik, csak nem igaz! - Ha két elem sorba van kötve, akkor a feszültségeik összeadódnak, viszont az átfolyó áram, mind két elemben azonos nagyságú. - Ha párhuzamosan lennének összekötve, akkor a terhelőáram megoszlana kétfelé, de a feszültség maradna az eredeti 1,5V. Nyilván nem ezt akartad írni, csak a válaszból ez jött le. üdv! proli007
Sziasztok!
Gondoltam nem nyitok új témát ezügyben, ráis térek a lényegre. Van egy FLIP FLOP-os DTMF dekóderem és ehez szeretnék valamilyen visszajelző hangot generálni, mondjuk ha bekapcsolt állapotban van akkor csippanjon pl. 1-et, ha épp kikapcsolt állapotba vált akkor 2-t. Igazából ilyen mini csipogó kapcsi rajza kellene mert a vezérlő elektronika részét meg tudnám játszani AND kapukkal. Mondjuk az is előnyös ha pl 555-ös timerrel lenne megoldva. Kiváncsian várom az ötleteiteket. Köszi! Ja és van vezérlő jel hogy mikor kellene figyelni az állapotváltozást.
hell.van egy 20 eves kadettom ,diesel,hogyan lehetne egy fogyasztasmerot ratunningolni,es ha lehetseges,hogyan epitsem meg azt?akar analog is megfelelne a per pillanat fogyasztast is ha mutatna,siraly lenne
Igazad van, elég bután van megfogalmazva, köszi a kijavítást. a lényeg, hogy két elemből tovább zenél a rádió
Engem pedig pont ez érdekelt...
Sziasztok!
A 4xxx sorozatú CMOS IC-k nem használt ki és bemeneteivel mit kell csinálni? Egyszerűen szabadon hagyom vagy valamilyen szintre kell kötni?
Lekell húzni, mámint ezt találtam itten 3adik bekezdés.
Sziasztok!
Elég kezdő kérdéssel fordulnék hozzátok. Egy elektrolit kondenzátoron, ha nem látok "+" jelet, akkor mialapján tudom eldönteni, hogy melyik a pozitív lába? Az egyik lábnál van egy keskeny sáv és benne egy téglalap. Az lenne a pozitív rész?
Az A negatív kivezetés!!!
Nézd meg a képet, ott látod mi micsoda! Vékonyabb pirossal van megjelölve hogy miről ismered fel a negatív kivezetést, a vastagabbal meg a polaritást jelöltem!
Nagyonszépen köszönöm a választ, és a szemléltető képeket. Örök hálám.
A CMOS IC nél a nem használt kimenetet testre kell kötni hogy a "felfogott zavart" az testre jutassa. Egyébként gerjedne ha szabadon hagynád, és zavarná a többi áramkört is!
Szivesen máskor is!
Sok szerencsét a bütykörészéshez!
Nagyon köszönöm a válaszokat
Nagyon szivesen!
Sok sikert az építéshez!
Hello!
Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne: Ha van egy hidalható erősítőm, és a kép alapján kötöm be, ki fog belőle jönni a füst, vagy nem? Egyáltalán mekkroa terhelés fog jutni az erősítőre? (sztereóban 2ohmmal terhelhető, hídban pedig 4ohmmal.) egyébként csak a kíváncsiság vezérelt, hogy megkérdezzem! kipróbálni nem fogom, mert már így is alig férek el az erősítőktől Köszi a választ!
Szerintem elvileg lehet...
Legalábbis autós erősítőben már láttam ilyen bekötést... |
Bejelentkezés
Hirdetés |