Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hi
köszi, hétfőn veszek is 4 kondit (2 motorhoz kell) de még mindig nem értem, hogyan tudom kimérni az ilyen kondikat, ... vagy ha nincs rajta szemmel látható elváltozás akkor az tuti jó? nem igazán értem
Üdv! Nem szokták ezeket a kondikat kimérni. Nincsen rá szükség! (legalább is én nem szoktam, kondicsere megszokta oldani a problémát) Ha rossz azt külsőre úgysem fogod észre venni! A motor nyomatéka csökken, illetve jobban melegszik az átlagnál, akkor tuti hogy a kondi a feleős!
Illetve ha lassan gyorsul fel, gagyibbaknál még búg is hangosan, az átlaghoz képest.
Üdv mindenkinek!
Szertnék építeni egy "egyszerű" robotot amin tudok kisérletezgetni ,játszogtani, kipróbálni pár újítás...stb. Az egészet úgy képzelem hogy egy viszonylag kis teljesítményű ( P3-mas) gépre motort , érzékelőket és kerekeket aggatok, erre írok egy programot és a kis gépe megcsinálj azt.Nagyából enni a tervem dóhéjban. Pascal nyelven írnám a prgramokat,az alapokat nagyából be is tanultam de mégsem tudom megvalósítani a tervem mivel nem tudom hogy hogyan tudok mondjuk LPT portot kezelni. Az LPT potra szertném rákötni a motrot,az érzékelőket és miegymást. Egyszóval a kérdésem: Hogyan tudok LPT prtot vezérlni/kezelni? (vagy akármilyen más sorosportot pascal nyelven) Kérlek segítsetek! Előre is köszönöm.
Paszkálra tippem nincs de a motorokat szerintem ne direkt nyomtatóportról hajtsd meg mer nem bírná a teljesítményt. A motorok felől jövő feszültséglökések se tesznek jót a gépednek
Léptetőmotort szeretnél használni ugye? Itt és hobbycnc oldalon van pár vezérlő amiből meríthetsz ötleteket... soksikert
Üdv! Nemtudom hogy ez tetszene neked, de nagyon egyszerű ez is, már mint nem sok áramköri elemet ignyel, és a programozása sem nagy dolog. Vezérelheted a Főld másik feléről is, akár.
Félre téve a pudert, itt van egy link! Ez egy PC- ről vezérelhető, univerzális interfész, rengeteg I/O val, és ez az egész LAN 100Mb hálózatról üzemel! (bármit meglehet rá valósítani, nézd meg a videókat is) Jóval gyorsabb, jóval több eszközt lehet rá kötni, mint az LPT-re. Nagy előnye hogy bővíthető. Ajánlom mindenkinek!!! Üdv. Sok sikert!
Szia!
Csak, hogy válaszoljunk a kérdésedre is. Az LPT portát elég egyszerű vezérelni. A potmeghajtónak három belső regisztere van, ezt lehet írni-olvasni. A regíster címek: C+0 porta adat regiszter, írható-olvasható (ha kétirányú) C+1 állapot regiszter, csak olvasható C+2 parancs regiszter, irható-olvasható Báziscímek (C): 378h és 278h A portára írni a "port" és portw" utasításokkal lehet, a port címeket, mint tömböt tartja nyílván a pascal. pld,: port[cím] := $00 'porta törlése üdv! proli007
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem, egy dolgot nem értek. Elkezdtem foglalkozni az elektronikával, még nagyon kezdő vagyok. Van itt egy kapcsolási rajz. Az ADC értéke a PWM kitöltése (egy az egyben, mivel az ADC is és a PWM is 10 bites). Ahogy tekerem, gyorsul-lassul a motor. Ha a motort lecserélem egy ledre, akkor nagyon halványan világít, amikor teljesen "le van tekerve". Még akkor is, amikor a Gate-et az AVR-ről a GND-re kötöm. Ez miért van így? ilyenkor a FET S-D nem kéne szakadásban lennie? Minden féle segítséget előre is köszönök.
Ez nagyon csecse az a cucc. :taps:
Ötletes ez a paneles megoldás , ilyenre majd be fogok ruházni 99%
Hi
köszi a választ viszont engem mégis érdekelne, hogy lehet kimérni, mert sajna most is olyan eset van, hogy 2 kondi van és a boltba kapható 16µF-os átmérőbe nem stimmel (ennek az átmérője 30 mm, vissza kellett vinnem) ezért nem fér el a helyén, úgyhogy fogalmam sincs honnan lehet ilyen kondit szerezni, azthittem szabványos értékű, ha valaki tudja hol szerezhető (rendelhető) akkor értesítsen, mert nagyon fontos. 15uF, 400Vac, átmérő= 30mm PLEASE... HELP
Köszönöm a válaszokat!
Kezdő révén még az alkeszfilces megoldást használtam, nem fotolakkot. De nem mart alá, szóval nem azzal volt a gond, hanem ugye ott is vezetet, ahol elvileg maratva van, tehát a bakelitet látom. TN150 gyorsmaratót használtam, folyadékos kivitel, rögtön használható elvileg. 3-5 percet írt. De akkor nyilván több időt kell bennehagyni. Gyanta szerintem nem kell pluszba, mert eleve gyantacint használtam. Surulónak mezei Cif-et ajánlottak, hogy azzal is jó, így azzal suvickoltam le. Nagyon nem tapadt a rézre a cin... mikor elkészültem a gány (mert arra aztán azt lehetett mondani) forrasztással, és nem működött, akkor próbálgatások után jöttem rá, hogy vezet a lemez mindenhol.
A maratási idő nagyban függ a maratófolyadék hőmérsékletétől is!
Hi,
Nem az időt hanem a nyákot kell nézni. Én is ezt a löttyöt használom és van hogy 20percet kotlok rajta. Majdnem szószerint kotlok rajta mer hőlégfúvóval melegítem, de annyira nem merem mert én vasalással csinálom a nyákot és félek hogy a toner megolvad a forró maratótol... Ellenőrizni úgy tudod hogy erős fény felé tartod és akkor látszik hogy mi van kimarva és mi nem. Ha az emlékeim nem csalnak a bakelit nyákon is átdereng egy kicsi fény. Szépnapot
Hi
Valószínü hogy ez kHz, akkor 10,24Mhz, de ha ezen múlna az életem akkor inkább nemtudom. Frekimérővel biztosra mehetsz. Hogy le tudd mérni kell egy áramkör ami rezgésre bírja ezt a bádogdobozt, Topi cikkjében le van írva minden titok. :wave:
Hi
Terveztem egy szimmetrikus tápot, de lenne pár kérdésem, hátha sikerül tisztázni ezt-azt. -A negatív oldalon egy fordított pozitív stabilizátor müködhet? -Műveleti erősíthöz lenne a -+táp de a +12volt oldalra még tennék fogyasztót(nagyobb pic, lcd), ez mennyiben befolyásolná az erőlködőt? -1000µF szűrögetni elég? -Nyákba ültethető trafónak a hálózati oldalán célszerű ónnal megvastagítani a vezető sávot? Most hirtelen ennyi :vigyor3: Szépnapot
Az 1000µF-kat a stabic elé!! kell kötni!
A negativ ágra negativ stab. IC kell (ezesetben 7912) üdv
És a 7812-nél fordítva van bekötve az 1000µF-es kondi!
Á köszönöm, sok fejtöréstő(falba) mentettél meg
Hi!
-Nem, mindenképpen 78xx és 79xx kell az áramkörbe. -Ez a trafó terhelhetőségétől függ. Ha nagyon megterheled, és leesik a feszültség, akkor a stab nem fog megfelelően működni. -1000 µF szűrni elég, de ha nagyobb teljesítményű az alkalmazás (500 mA+), akkor nem árt egy nagyobb kondi. -A nagyobb áramú oldalt célszerű ónozni. 230VAC - 12 VAC trafónál a szekunder oldalt kell erősíteni, ott folyik nagyobb áram. De ez is csak sokamperes terhelésnél játszik. Valamint Müszi észrevételeit is támogatom! :yes:
Hány fokon kellene? Én maxra kiengedtem a forróvizet, bedugtam a dugót, műanyag tálba a maratót és azt bele a vízbe. Ez így gondolom rendben van. Forralni meg azért nem szeretnék...olvastam itt vhol, hogy akkor káros gőz képződik.
Hát nem méregettem, melegvízzel startoltam, amibe még benn bírom tartani a kezem forró Kb olyan hőmérsékleten próbáltam tartani, de igazad van!
Inkább lassan marja ki a nyákot mint gyorsan a tüdődet. Fő az egészség (edényben).... A vízbe feloldós gubicsos előtt kész vaskloridot vettem, az valamivel gyorsabb volt, nevét nem tudom, Somogyi-electronicba vettem. Hidrogén/oxidot is használhatsz, bár azt még nem ismerem, lehet meg kéne próbálnom nekem is. Az a tuti gyors úgy hallani. Boltba még sehol se láttam.
Hali
TN150 a folyékon szer neve. hidrogén/oxid+sósav -as dolgot pedig nagyon de nem ajánlom, a keverési arány 1:10 de a keletkező gázt nem szabad belélegezni, mert erősen maró hatású! Viszont jó ha ottvagy mellette hogy lásd, mikor van kész a marás. Ez a egész Idézet: dolog nekem nem érte meg hogy 10 percel hamarább legyen kész. Ezért inkább visszaváltottam Vas-kloridra „tönkrebXszom a tüdőm”
Azért az megjegyezném, amellett hogy nyílván mérgező a gáz, meg egyebek, természetesen nem kell föléhajolva lesni, és szimatolgatni a kotyvasz felett!
Rá-rá pillantasz, meg mozgatod picit és kész, ha vége, akkor meg öntöd ki, és kimosod a cuccokat!
Természetesen ezt én sem így gondoltam
De aki pl nem családi házban lakik, annak igen nehéz lehet ezt az egészet úgy elvégeznie ( nyitott ablaknál) hogy ne teljen meg az egész szoba vele.
Hát igen... úgy talán már egy picit bajosabb, meg össze is szentelheti a falat
Kinkek a pap, kinek a papa...
Akkor nem tudom mit használok most valószínü hogy a somogyis volt az a TN150
A vaskloridnak megvan az a speciális tulajdonsága hogy akarva akaratlanul maradványai mindenhol megtalálhatóak egy maratási fázis után :wow3: végleg!
Köszönöm válaszod, meglehet hogy így van, de száma szerint sehogy se tűnik 12mhz-es kavicsnak, úgyhogy csere lesz a vége valószínűleg. További szép napot!
Hello!
Egy 12milliHz-es kavicsot, talicskával sem vinnél haza! üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |