Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   198 / 3998
(#) Árpy hozzászólása Márc 30, 2008 /

Helló!
A 1028 jelölésű kvarc mekkora frekin megy?
(#) zsoltee0001 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Hi
köszi, hétfőn veszek is 4 kondit (2 motorhoz kell)
de még mindig nem értem, hogyan tudom kimérni az ilyen kondikat, ... vagy ha nincs rajta szemmel látható elváltozás akkor az tuti jó?
nem igazán értem
(#) _ampervadasz_ válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Üdv! Nem szokták ezeket a kondikat kimérni. Nincsen rá szükség! (legalább is én nem szoktam, kondicsere megszokta oldani a problémát) Ha rossz azt külsőre úgysem fogod észre venni! A motor nyomatéka csökken, illetve jobban melegszik az átlagnál, akkor tuti hogy a kondi a feleős!
Illetve ha lassan gyorsul fel, gagyibbaknál még búg is hangosan, az átlaghoz képest.

kondi.jpg

(#) mérnök93 hozzászólása Márc 30, 2008 /

Üdv mindenkinek!

Szertnék építeni egy "egyszerű" robotot amin tudok kisérletezgetni ,játszogtani, kipróbálni pár újítás...stb.
Az egészet úgy képzelem hogy egy viszonylag kis teljesítményű ( P3-mas) gépre motort , érzékelőket és kerekeket aggatok, erre írok egy programot és a kis gépe megcsinálj azt.Nagyából enni a tervem dóhéjban.
Pascal nyelven írnám a prgramokat,az alapokat nagyából be is tanultam de mégsem tudom megvalósítani a tervem mivel nem tudom hogy hogyan tudok mondjuk LPT portot kezelni.

Az LPT potra szertném rákötni a motrot,az érzékelőket és miegymást.

Egyszóval a kérdésem: Hogyan tudok LPT prtot vezérlni/kezelni? (vagy akármilyen más sorosportot pascal nyelven)

Kérlek segítsetek! Előre is köszönöm.
(#) feki00 válasza mérnök93 hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Paszkálra tippem nincs de a motorokat szerintem ne direkt nyomtatóportról hajtsd meg mer nem bírná a teljesítményt. A motorok felől jövő feszültséglökések se tesznek jót a gépednek

Léptetőmotort szeretnél használni ugye? Itt és hobbycnc oldalon van pár vezérlő amiből meríthetsz ötleteket...

soksikert
(#) _ampervadasz_ válasza mérnök93 hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Üdv! Nemtudom hogy ez tetszene neked, de nagyon egyszerű ez is, már mint nem sok áramköri elemet ignyel, és a programozása sem nagy dolog. Vezérelheted a Főld másik feléről is, akár.
Félre téve a pudert, itt van egy link! Ez egy PC- ről vezérelhető, univerzális interfész, rengeteg I/O val, és ez az egész LAN 100Mb hálózatról üzemel! (bármit meglehet rá valósítani, nézd meg a videókat is)
Jóval gyorsabb, jóval több eszközt lehet rá kötni, mint az LPT-re. Nagy előnye hogy bővíthető. Ajánlom mindenkinek!!!

Üdv. Sok sikert!
(#) proli007 válasza mérnök93 hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Szia!

Csak, hogy válaszoljunk a kérdésedre is.

Az LPT portát elég egyszerű vezérelni.
A potmeghajtónak három belső regisztere van, ezt lehet írni-olvasni.

A regíster címek:
C+0 porta adat regiszter, írható-olvasható (ha kétirányú)
C+1 állapot regiszter, csak olvasható
C+2 parancs regiszter, irható-olvasható

Báziscímek (C): 378h és 278h

A portára írni a "port" és portw" utasításokkal lehet, a port címeket, mint tömböt tartja nyílván a pascal.

pld,: port[cím] := $00 'porta törlése

üdv! proli007
(#) konkav hozzászólása Márc 30, 2008 /

Sziasztok.

Lenne egy kérdésem, egy dolgot nem értek. Elkezdtem foglalkozni az elektronikával, még nagyon kezdő vagyok. Van itt egy kapcsolási rajz. Az ADC értéke a PWM kitöltése (egy az egyben, mivel az ADC is és a PWM is 10 bites). Ahogy tekerem, gyorsul-lassul a motor. Ha a motort lecserélem egy ledre, akkor nagyon halványan világít, amikor teljesen "le van tekerve". Még akkor is, amikor a Gate-et az AVR-ről a GND-re kötöm. Ez miért van így? ilyenkor a FET S-D nem kéne szakadásban lennie?

Minden féle segítséget előre is köszönök.

ez.JPG

(#) feki00 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Ez nagyon csecse az a cucc. :taps:
Ötletes ez a paneles megoldás , ilyenre majd be fogok ruházni 99%
(#) zsoltee0001 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Hi
köszi a választ viszont engem mégis érdekelne, hogy lehet kimérni, mert sajna most is olyan eset van, hogy 2 kondi van és a boltba kapható 16µF-os átmérőbe nem stimmel (ennek az átmérője 30 mm, vissza kellett vinnem) ezért nem fér el a helyén, úgyhogy fogalmam sincs honnan lehet ilyen kondit szerezni, azthittem szabványos értékű, ha valaki tudja hol szerezhető (rendelhető) akkor értesítsen, mert nagyon fontos.
15uF, 400Vac, átmérő= 30mm
PLEASE... HELP
(#) skoda555 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Köszönöm a válaszokat!
Kezdő révén még az alkeszfilces megoldást használtam, nem fotolakkot. De nem mart alá, szóval nem azzal volt a gond, hanem ugye ott is vezetet, ahol elvileg maratva van, tehát a bakelitet látom.
TN150 gyorsmaratót használtam, folyadékos kivitel, rögtön használható elvileg. 3-5 percet írt.
De akkor nyilván több időt kell bennehagyni.
Gyanta szerintem nem kell pluszba, mert eleve gyantacint használtam.
Surulónak mezei Cif-et ajánlottak, hogy azzal is jó, így azzal suvickoltam le.
Nagyon nem tapadt a rézre a cin... mikor elkészültem a gány (mert arra aztán azt lehetett mondani) forrasztással, és nem működött, akkor próbálgatások után jöttem rá, hogy vezet a lemez mindenhol.
(#) Kovidivi válasza skoda555 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

A maratási idő nagyban függ a maratófolyadék hőmérsékletétől is!
(#) feki00 válasza skoda555 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Hi,
Nem az időt hanem a nyákot kell nézni. Én is ezt a löttyöt használom és van hogy 20percet kotlok rajta.

Majdnem szószerint kotlok rajta mer hőlégfúvóval melegítem, de annyira nem merem mert én vasalással csinálom a nyákot és félek hogy a toner megolvad a forró maratótol...

Ellenőrizni úgy tudod hogy erős fény felé tartod és akkor látszik hogy mi van kimarva és mi nem. Ha az emlékeim nem csalnak a bakelit nyákon is átdereng egy kicsi fény.

Szépnapot
(#) feki00 válasza Árpy hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Hi
Valószínü hogy ez kHz, akkor 10,24Mhz, de ha ezen múlna az életem akkor inkább nemtudom.

Frekimérővel biztosra mehetsz. Hogy le tudd mérni kell egy áramkör ami rezgésre bírja ezt a bádogdobozt, Topi cikkjében le van írva minden titok. :wave:
(#) feki00 hozzászólása Márc 31, 2008 /

Hi
Terveztem egy szimmetrikus tápot, de lenne pár kérdésem, hátha sikerül tisztázni ezt-azt.
-A negatív oldalon egy fordított pozitív stabilizátor müködhet?
-Műveleti erősíthöz lenne a -+táp de a +12volt oldalra még tennék fogyasztót(nagyobb pic, lcd), ez mennyiben befolyásolná az erőlködőt?
-1000µF szűrögetni elég?
-Nyákba ültethető trafónak a hálózati oldalán célszerű ónnal megvastagítani a vezető sávot?

Most hirtelen ennyi :vigyor3:
Szépnapot

suppp.JPG

(#) Müszi válasza feki00 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Az 1000µF-kat a stabic elé!! kell kötni!
A negativ ágra negativ stab. IC kell (ezesetben 7912)

üdv
(#) Müszi válasza feki00 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

És a 7812-nél fordítva van bekötve az 1000µF-es kondi!
(#) feki00 válasza Müszi hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Á köszönöm, sok fejtöréstő(falba) mentettél meg
(#) lgyk válasza feki00 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Hi!

-Nem, mindenképpen 78xx és 79xx kell az áramkörbe.

-Ez a trafó terhelhetőségétől függ. Ha nagyon megterheled, és leesik a feszültség, akkor a stab nem fog megfelelően működni.

-1000 µF szűrni elég, de ha nagyobb teljesítményű az alkalmazás (500 mA+), akkor nem árt egy nagyobb kondi.

-A nagyobb áramú oldalt célszerű ónozni. 230VAC - 12 VAC trafónál a szekunder oldalt kell erősíteni, ott folyik nagyobb áram. De ez is csak sokamperes terhelésnél játszik.

Valamint Müszi észrevételeit is támogatom! :yes:
(#) skoda555 válasza feki00 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Hány fokon kellene? Én maxra kiengedtem a forróvizet, bedugtam a dugót, műanyag tálba a maratót és azt bele a vízbe. Ez így gondolom rendben van. Forralni meg azért nem szeretnék...olvastam itt vhol, hogy akkor káros gőz képződik.
(#) feki00 válasza skoda555 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Hát nem méregettem, melegvízzel startoltam, amibe még benn bírom tartani a kezem forró Kb olyan hőmérsékleten próbáltam tartani, de igazad van!
Inkább lassan marja ki a nyákot mint gyorsan a tüdődet. Fő az egészség (edényben)....

A vízbe feloldós gubicsos előtt kész vaskloridot vettem, az valamivel gyorsabb volt, nevét nem tudom, Somogyi-electronicba vettem.

Hidrogén/oxidot is használhatsz, bár azt még nem ismerem, lehet meg kéne próbálnom nekem is. Az a tuti gyors úgy hallani. Boltba még sehol se láttam.
(#) sprofan válasza feki00 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Hali
TN150 a folyékon szer neve.
hidrogén/oxid+sósav -as dolgot pedig nagyon de nem ajánlom, a keverési arány 1:10 de a keletkező gázt nem szabad belélegezni, mert erősen maró hatású! Viszont jó ha ottvagy mellette hogy lásd, mikor van kész a marás. Ez a egész
Idézet:
„tönkrebXszom a tüdőm”
dolog nekem nem érte meg hogy 10 percel hamarább legyen kész. Ezért inkább visszaváltottam Vas-kloridra
(#) Peti_85 válasza sprofan hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Azért az megjegyezném, amellett hogy nyílván mérgező a gáz, meg egyebek, természetesen nem kell föléhajolva lesni, és szimatolgatni a kotyvasz felett!
Rá-rá pillantasz, meg mozgatod picit és kész, ha vége, akkor meg öntöd ki, és kimosod a cuccokat!
(#) sprofan válasza Peti_85 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Természetesen ezt én sem így gondoltam
De aki pl nem családi házban lakik, annak igen nehéz lehet ezt az egészet úgy elvégeznie ( nyitott ablaknál) hogy ne teljen meg az egész szoba vele.
(#) Peti_85 válasza sprofan hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Hát igen... úgy talán már egy picit bajosabb, meg össze is szentelheti a falat

Kinkek a pap, kinek a papa...
(#) feki00 válasza sprofan hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Akkor nem tudom mit használok most valószínü hogy a somogyis volt az a TN150
A vaskloridnak megvan az a speciális tulajdonsága hogy akarva akaratlanul maradványai mindenhol megtalálhatóak egy maratási fázis után :wow3: végleg!
(#) Árpy válasza feki00 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Köszönöm válaszod, meglehet hogy így van, de száma szerint sehogy se tűnik 12mhz-es kavicsnak, úgyhogy csere lesz a vége valószínűleg. További szép napot!
(#) kocici17 válasza Árpy hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Valoszinüleg 10 MHz.
(#) proli007 válasza Árpy hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Hello!

Egy 12milliHz-es kavicsot, talicskával sem vinnél haza!

üdv! proli007
(#) kocici17 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Ez már infrahangnak is lasssúúúúúúúúúúú
Következő: »»   198 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem