Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   199 / 3998
(#) skoda555 válasza feki00 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Próbálkozom még ezzel a maratóval, több idővel, hátha. Veszek vmi nyák lemezt, lehetőleg nem bakelitot, hátha azon forrasztani is könnyebb lesz. Milyen az ami nem bakelit? Azt tudom, hogy nem barna és átlátszóbb maratás után.
(#) Müszi hozzászólása Márc 31, 2008 /

Tustok egy BCD-->7szegmens IC-t ajánlani ami a 6-ost és a 9-est is normálisan írja ki?
tehát a 6-os és a 9-es alsó-felső szárát is kiírja?

Köszi előre is
(#) feki00 válasza skoda555 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Ha az élét megnézed akkor kb olyan mintha rostokból állna, eeeh ezt nehéz elképzelni de aki látta az tudja mire gondolok.
(#) Müszi válasza Müszi hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Elfelejtettem, közös katódú kell
(#) Istike88 válasza skoda555 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

az az üvegszálas nyák!

Üdv
(#) vtsoftware hozzászólása Márc 31, 2008 /

Sziasztok

Szerintetek melyik bírná tovább egy kis rádióvevő (noname kütyü nem TDA7000) hajtását?
Alapból két AAA-s elem való bele, csak ki szeretnék mást is próbálni.
- 2 ceruzaelem.
- 1 ceruzaelem Step-UP-al 3,3V-ra állítva.

Köszi szépen
(#) bandita31 hozzászólása Márc 31, 2008 /

Sziasztok
Én egy nokiaaksira szeretnék rákötni egy mp3 lejátszót,a lejátszó AAA elemröl megy(1.5V) az aksira 3.7V van irva de feltöltve 4-4.5V is van benne.Az lenne a kérdésem hogy milyen áramkör vagy ellenálás kell hozá.

Segitségeteket elörre is köszönöm.
(#) Kovidivi válasza vtsoftware hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Egyértelműen a két elem a nyerő.
(#) Kovidivi válasza bandita31 hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

stab IC. lm317-es IC vel meg néhány alaktrésszel stabil 1.5voltot elő tudsz állítani. mondjuk a többi feszültséget el fogja fűteni az IC, így nem biztos, hogy nagyon sokkal tovább bírná a teló akksi... esetleg step down áramkör, ami kapcsolóüemű, így jó a hatásfoka, viszont picit bonyolultabb.
(#) vtsoftware válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Biztos? A "durvacell" elemet megeszi majdnem 2 hét alatt. Akkor a kütyü a gáz? Vagy ez a normális?
(#) Kovidivi válasza vtsoftware hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Gondolj bele! az rádió felvesz mondjuk max. 100mA-t 3volton.
Ha két elemmel táplálod, akkor elemenként felvesz 50-50mA-t.
Ha egy elemmel táplálod, akkor viszont egy elemből szívja ki a 100mA-t, és step up működéséhez szükséges mA-eket, plusz a hatásfok miatt még egy picivel többet, akár 150-200mA-t is(vagy többet).
Szted melyik merül le hamarabb?
"Akkor a kütyü a gáz?" - ezt nem tudhatom.
(#) vtsoftware válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

Jogos...
Értelek.
(#) skoda555 válasza Istike88 hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /

Így van, köszönöm előbb kérdeztem rá a boltban, vettem is egyet vmi 320-ér, ez a legkisebb szabvány állítólag.
Eladó mondta, hogy bakelitot már nem is gyártanak (máshol vettem) csak lehet, hogy van vkinek elfekvőben, de olyat ne vegyek. Hát igen... :]
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /

Csak a tisztánlátás végett.

Idézet:
„Gondolj bele! az rádió felvesz mondjuk max. 100mA-t 3volton.
Ha két elemmel táplálod, akkor elemenként felvesz 50-50mA-t.

Hát ez jól hangzik, csak nem igaz!

- Ha két elem sorba van kötve, akkor a feszültségeik összeadódnak, viszont az átfolyó áram, mind két elemben azonos nagyságú.
- Ha párhuzamosan lennének összekötve, akkor a terhelőáram megoszlana kétfelé, de a feszültség maradna az eredeti 1,5V.

Nyilván nem ezt akartad írni, csak a válaszból ez jött le.

üdv! proli007
(#) zsuscsinyo hozzászólása Ápr 1, 2008 /

Sziasztok!

Gondoltam nem nyitok új témát ezügyben, ráis térek a lényegre. Van egy FLIP FLOP-os DTMF dekóderem és ehez szeretnék valamilyen visszajelző hangot generálni, mondjuk ha bekapcsolt állapotban van akkor csippanjon pl. 1-et, ha épp kikapcsolt állapotba vált akkor 2-t. Igazából ilyen mini csipogó kapcsi rajza kellene mert a vezérlő elektronika részét meg tudnám játszani AND kapukkal. Mondjuk az is előnyös ha pl 555-ös timerrel lenne megoldva. Kiváncsian várom az ötleteiteket. Köszi!
Ja és van vezérlő jel hogy mikor kellene figyelni az állapotváltozást.
(#) lexi hozzászólása Ápr 1, 2008 /

hell.van egy 20 eves kadettom ,diesel,hogyan lehetne egy fogyasztasmerot ratunningolni,es ha lehetseges,hogyan epitsem meg azt?akar analog is megfelelne a per pillanat fogyasztast is ha mutatna,siraly lenne
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Igazad van, elég bután van megfogalmazva, köszi a kijavítást. a lényeg, hogy két elemből tovább zenél a rádió
(#) vtsoftware válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Engem pedig pont ez érdekelt...
(#) proli007 válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Hello!

Akkor mindent tudsz amit szeretnél.
De miért nem ebben a topikban kerestél?

üdv! proli007
(#) Müszi hozzászólása Ápr 2, 2008 /

Sziasztok!

A 4xxx sorozatú CMOS IC-k nem használt ki és bemeneteivel mit kell csinálni?
Egyszerűen szabadon hagyom vagy valamilyen szintre kell kötni?
(#) feki00 válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Lekell húzni, mámint ezt találtam itten 3adik bekezdés.
(#) alkesz24 hozzászólása Ápr 2, 2008 /

Sziasztok!

Elég kezdő kérdéssel fordulnék hozzátok.
Egy elektrolit kondenzátoron, ha nem látok "+" jelet, akkor mialapján tudom eldönteni, hogy melyik a pozitív lába? Az egyik lábnál van egy keskeny sáv és benne egy téglalap. Az lenne a pozitív rész?
(#) _ampervadasz_ válasza alkesz24 hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Az A negatív kivezetés!!!
Nézd meg a képet, ott látod mi micsoda!
Vékonyabb pirossal van megjelölve hogy miről ismered fel a negatív kivezetést, a vastagabbal meg a polaritást jelöltem!

(#) alkesz24 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Nagyonszépen köszönöm a választ, és a szemléltető képeket. Örök hálám.
(#) _ampervadasz_ válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

A CMOS IC nél a nem használt kimenetet testre kell kötni hogy a "felfogott zavart" az testre jutassa. Egyébként gerjedne ha szabadon hagynád, és zavarná a többi áramkört is!
(#) _ampervadasz_ válasza alkesz24 hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Szivesen máskor is!
Sok szerencsét a bütykörészéshez!
(#) Müszi válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Nagyon köszönöm a válaszokat
(#) _ampervadasz_ válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Nagyon szivesen!
Sok sikert az építéshez!
(#) Kovidivi hozzászólása Ápr 2, 2008 /

Hello!
Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne:
Ha van egy hidalható erősítőm, és a kép alapján kötöm be, ki fog belőle jönni a füst, vagy nem? Egyáltalán mekkroa terhelés fog jutni az erősítőre? (sztereóban 2ohmmal terhelhető, hídban pedig 4ohmmal.)
egyébként csak a kíváncsiság vezérelt, hogy megkérdezzem! kipróbálni nem fogom, mert már így is alig férek el az erősítőktől
Köszi a választ!

he_hidal.jpg

(#) Peti_85 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

Szerintem elvileg lehet...
Legalábbis autós erősítőben már láttam ilyen bekötést...
Következő: »»   199 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem