Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Az lenne a kérdésem, hogy egy erősítő tápot terveztem és 2 dióda híd terveztem bele egyik a végfoknak a másik pedig az előerősítőnek, és egy ismerős pedig azt tanácsolta, hogy csak egy dióda hidat használjak, miért?
Ez egy fórum, nem csetoldal. Ha valaki olyan olvassa a kérdést, aki válaszolni tud rá, akkor választ is kapsz a kérdésedre. Türelem!
A trafót bizony le kell cserélni, az 56 V sok lehet. Ez egy rejett bomba, nem biztos hogy azonnal, de valamikor gond lesz vele. A 40V effektív váltófeszültség csúcsértéka (amire a szűrő elkók feltöltődnek) 1,41*40V lesz. A legjobb, legbiztosabb megoldás a másik transzformátor.
Reméltem, hogy ezzel nem fogok senkit zavarni, de csak több ember véleménye érdekelt, de ha így akkor, elnézést.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
Ha egy feszültségről mennek akkor felesleges kettő.
Üdv!
Vákuumot szeretnék mérni 0 és -4Kpa skálán. Az érzékelő segítségével szeretném megoldani, hogy egyes ledek a nyomástól függően világítsanak: ha magas a nyomás akkor erősen, ha alacsony akkor gyengén. Egy tartályban lenne a szenzor ahol elég magas a páratartalom és könnyen víz is érheti. Egy ilyen kis skálájú nyomásmérő óra lenne a legjobb, vagy bármilyen más megoldás, ami nem túl buherálós mert a későbbiekben könnyen lehet, hogy széria lesz. Én sajnos nem találtam meg a jó megoldást, remélem ti tudtok segíteni! Előre is nagyon köszönöm!!!!
Hello! Akkor nem tudom. Szerintem ha az ellenállás ott van ahova rajzoltad, akkor a Q2-nek nincs semmi funkciója. Nincs visszacsatolás az oszciba. Ha nincs visszacsatolás, akkor az izzón keresztül kinyit a Q1, a relé meg bekapcsolja az izzót, mire a tranyó lezár, relé elejt. Csak éppen olyan gyorsan, hogy a relé csak "nyikorog". Ettől simán beéghet. Hogy mit ír az adatlap és abból mi igaz mi nem, arról én nem tudok nyilatkozni. Én csak azt tudom leírni, amit látok.. üdv!
Köszönöm a segítséget!
Egyébként kicsit furcsa a dolog mert egy stk 4182 II Ic-t működtetet gyárilag a trafó. Aminek megkereste az adatlapját és mint kiderült az is Max 50V-ig bírja. Már arra is gondolta hátha csal a multi. esetleg lehet hogy gyenge benne az elem. Majd megnézem újjal plusz kértem egy másik műszert. Vagy lehetséges hogy volt valami a régi kapcsolásban ami kiküszöbölte ez a problémát? De az is lehet hogy csak én próbálok kapaszkodni minden egyes szalmaszálba. Azért egy kicsit bosszant a dolog mert amikor kiválasztottam az új végfokot a régi adatlapján direkt megnéztem mekkora feszkos legyen még meg is örültem ...
Szia!
Valami félreértés lesz, mert +-50V a maximum és az ugye 100V-ot jelent a +- között és 50V-ot a GND és a + vagy a GND és a minusz között mérve.
A kérdezőnek középkivezetéses trafója van, 2x40V. Az összesen 80V váltó. A puffereken tehát 56+56, azaz 112V feszültség lesz...
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
Köszönöm a helyesbítést, golem problémakörével kevertem a szituációt.
Nem tudom milyen szenzort akarsz használni, de az megoldás lehet, hogy illeszted a feszültségét egy ledsor meghajtó IC-hez(LM3914), és annak a kimenetére teszel egy bargraph ledsort.
Üdv
Nyúlásmérő bélyeg felhasználásával oldanám meg. Legkevésbé érzékeny a külső tényezőknek.
Ez egy olyan alkatrész ami a digitális mérlegekbe is van. Vannak ilyen témájú topicok, ezeket tanulmányozd. Ennek a nagyon alacsony jelét fel kell erősíteni egy műveleti erősítővel, azután a már kezelhető jelet egy PIC-el fel lehet dolgozni. Üdv
Sziasztok! Vettem egy 12v 4A-es aksit és az lenne a kérdésem hogy egy 12v 1A-es adapterrel fel tudnám-e biztonságosan tölteni?
Függ attól is, hogy milyen akksiról van szó, de általában a kapacitás tizedével szokás tölteni az akksikat, írd be a google-ba a fajtáját, és ott mindent megtalálsz.
Van egy HirSzöv oszcilloszkóp kalibrátorom, nem tud esetleg valaki segíteni kapcsrajzzal?
Nézz bele, nem lehet egy nagy durranás.
Nem tudjátok véletlen, hogy lehet-e vízmentes potmétert kapni? Vagy, hogy lehetne egy alumínium dobozból kiálló potmétert vízmentessé tenni?
Általában a dobozt szokás vízzáróvá tenni, ha szükséges. A potméter tengelyére szimeringet kell tenni, akár olyan egyszerűt, mint a vízcsapokban van. Elég nagy mechanikai munka egy ilyet megcsinálni.
Arról nem szól a történet, hogy vajon a szárazföldön akarja használni, vagy a víz alatt.
A vízmentes eléggé meghatározza, hogy hol használható. IP67. Az ilyen megoldás nem olcsó játék, az ipari berendezéseknél egy ilyen osztályú védelmi besorolás több tízezret dob az áron.
Nem víz alatt akarom használni csak közel száz százalékos párában. Gondolkodtam hogy egy tömbszelencén vezetem át a tengelyt.
Csak töm, mint tömítő szelence.
A tömszelence nem lesz az igazi, ha meghúzod nem forog a poti, ha nem akkor pedig nem tömít. Valaki írta a szimeringet, csapágyboltban találsz, hatos tengelyre valót is kb. 100 pénz lehet, azt FBS-el felragaszthatod a doboz belsejére, elég nagy a homloklapja hozzá, átdugod a tengelyt és örülsz.
Köszi, kipróbálom.
Vegyél egy vizvezetékszerelvény boltban egy pl. 3/4-es(vagy kisebb) csapfelsőrészt, és rájössz a megoldásra.
En ugy csinalnam, hogy kapna a potmeter egy jo hosszu kart merolegesen a tengelyre BELUL.
Aztan a vegere lagyvasat. KIVUL pedig lenne valami tekero, egy eros magnessel. Az aluminiumot siman atviszi a magnes. Igy nem kell lyukat furni. A potmeter mechanikai ellenallasatol fugg a kialakitas. |
Bejelentkezés
Hirdetés |