Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha a link-ben szereplő kapcsolásra 35Vac-t kapcsolsz, C1, C2-őn közel 50V egyenfeszültség fog megjelenni. Ebből szabályoznál 5V-ra?
Szerk.: Az 50V-tal még keveset is mondtam. A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Tényleg ez a jobb megoldás, így a 0 sem kell, viszont a csúcsfesz 400x1,41-szerintem.
De nekem csak az egyenirányítás kell belőle.
Már megoldottam reloop kapcsolásával, köszönöm szépen a segítséget.
Akkor nem kell trafót venned-cserélned. Ahogy Kadarist is írta, simán átköthető, ott van a kapcsolási rajz alján a 110 és a 230V-os bekötés is.
Illetve még se mivel -5 volt és föld között most már stabil 15 volt van.
Van rajta terhelés? 1-10k is számíthatna.
Nem volt rajta terhelés, kis érdekesség, hogy bekapcsolás után lehet mérni a +12 és +5 voltot de ez később elkezd leesni, totál reménytelen.
Sziasztok!
Ha egyenirányítom a 220V-ot, elvileg 311,13V keletkezik. (230V esetén 325,27V) (Ennél a veszteségek miatt kisebb.) Így elvileg erős alkatrészek esetén meg lehet növelni egy porszívó, vagy egy rezsó teljesítményét. (Persze ésszel, rövid ideig, csak kísérleti jelleggel, le ne égjen a motor, vagy a rezsó.) Mekkora pufferkondit tegyek egy 40W-os izzó elé? Bocsánat a buta kérdésekért.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2013
Arra gondoltam, hogy a feszültség a pufferelés után magasabb lesz, (nem a csúcsérték, de kb.290-300V) nagyobb áram fog folyni a fogyasztón. Természetesen a teljesítmény nőni fog a váltóáramú oldalon is. (Az energiamegmaradás törvénye itt is él) A lényeg, hogy az egész nagyobb áramot fog felvenni mint egyenirányítás, pufferelés nélkül. Persze csak ha jól gondolom.
Csak natúr egyenirányító híd esetén 230V lesz a kimenő feszültség. (Lüktető egyenáram)
Ha szűrőkondik is vannak hozzá akkor 325V egyen (terheletlenűl.)
Valahogy így gondoltam én is. Ha beteszek az egyenirányító után egy 100μF-os kondit, (400V-osat) akkor egy 40W-os izzó elvileg nagyobb fénnyel fog világítani, mint ha simán a 220V-ról menne. Természetesen van amikor a hálózat felmegy 230V-ra, de általában 220V körülit mérek. Ennek függvényében változik a csúcsérték is.
Ha tehetném, lebeszélnélek arról, hogy rezsóval, porszívóval ilyen bűvészmutatványokat végezz. Kísérletezni alacsony feszültséggel célszerű.
Lényeg, hogy tudd mit csinálsz. Most ez nagyon nem úgy tűnik. "Erős alkatrészek" nincsenek.
"Erős alkatrésznek" a 10A-s, 400V-os diódákból álló hidat értettem. Törpefeszültséggel már elvégeztem. Nálam alapszabály, hogy nem nyúlok semmihez míg az be van dugva a hálózatra.
Tudom mit csinálok, tisztában vagyok az érintésvédelemmel.
Azért motorokat se hajts meg vele, rövid időre se, mert félő hogy túlpörgeti magát azt szétrepül a forgórész.
Írtam, hogy "Ha tehetném...".
Mert józan ember, ésszel nem kapcsol 300 Voltra semmilyen háztartási gépet, amit még valaki használni szeretne. Ha szikrát akarsz látni, füstöt, stb. sok egyéb mód van rá.
Akkor a motort és a rezsót hagyom. Amúgy onnan jött az ötlet, hogy van egy 10A-s 400V-os Graetz-hidam. Igaziból azért vettem, (külön dióda nem volt, csak graetz) mert a fázist szeretném fél szinuszjellel, egyutas egyenirányítással felezni, és ezzel csökkenteni egy grillsütő teljesítményét. Persze ha már itt van, miért ne kötném be rendesen is egy próbára. Bár inkább hagyom, nem akarok füstöt látni, de egy izzós próbát megér.
Ha egy kondenzátort teszel az áramkörbe, nem nyersz semmit a bolton. A hatásos fogyasztott energia ugyanannyi, a lámpád viszont elpukkan.
Azt tudom, hogy nem gazdaságos, energiát nem nyerünk a semmiből (energiamegmaradás törvénye) nem is az a cél. A cél csak a kísérlet lett volna, de inkább hagyom, nehogy valami baj legyen.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mit csinál a 7805 ha fordítva kötöm be? lesz valami baja vagy csak simán nem működik olyankor? Illetve van e bármi áramfelvétele ha nem kötök rá semmit? Köszi a segítséget!
Hogy érted a fordítvát? A kimenetét a bemenetével?
nem, hanem a polaritást fordítva a bemenetein, mivel egy aksira szeretném kötni és nem tudom mi van akkor ha véletlenül fordítva rakom rá az aksit.
Az egy aramkor resze , a pozitiv agon lesz a fogyaszto elott , azt nem az aksira kell rakotni.
Talán az lenne a legegyszerűbb, ha egy nyitó irányú diódán át kötnéd az IC-t az akksira.
Fordított polaritásnál a dióda nem fog vezetni.
A leg egyszerubb es olcsobb ha szines drotot hasznasz.
Egyszerű, olcsó, biztonságos. De ebből a háromból, csak kettőt választhatsz.
Ez így igaz, tehát színes drót ÉS dióda.
Kimaradt még egy fontos kérdés, a 7805 terhelés nélkül is fog 5-10mA-t fogyasztani. Vannak újabb, jobb stab IC-k.
A diodat hagyad ha mar egyszer szines drotot tetel, mar nem keverheted ossze, (esetleg sajat nyugalmadert).
Hogy vane kulombseg ket 7805-os kozt ? Van de akor mar kulombseg van abban is ami ra van irva. Meg kel nezni a tipusodnak az adatlapjat es bisztos irja amit szeretnel tudni. Pontosan nem tudom mert en is meg csak aprosagokat epitetem es engem kimondotan nem erdekelt hogy terheles nelkul menyi a fogyasztasa. |
Bejelentkezés
Hirdetés |